contributie romania buget ue

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Traian Basescu: Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului UE

Traian Basescu: Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului UE

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara.

Presedintele a aratat ca, printre facilitatile obtinute la Bruxelles, se numara si TVA eligibila.

Presedintele a precizat sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

"Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade.

In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state", a declarat seful statului, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

Basescu: Sunt multumit. Impreuna cu echipa am salvat patru miliarde

O alta facilitate obtinuta de Romania este posibilitatea de a misca 25% dintre fondurile alocate platilor directe in agricultura la dezvoltarea rurala. In total, pe politica agricola comuna, tara noastra a primit o suma cu 27% mai mare decat in exercitiul bugetar anterior.

In fine, pentru politica de coeziune, s-a obtinut o crestere de 10%, pentru perioada 2014-2020.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui:

- In concluzii veti vedea ca Republica Moldova va... mai mult


Vineri, 08 Februarie 2013, ora 19:57

82 comentarii
Cu cat contribuie fiecare roman la bugetul UE si cati bani primeste (Infografic)

Cu cat contribuie fiecare roman la bugetul UE si cati bani primeste (Infografic)

Cu un buget anual de peste 129 de miliarde de euro, Uniunea Europeana este o putere economica in adevaratul sens al cuvantului. Insa cum sunt distribuiti acesti bani si la ce sunt folositi?

The Guardian a facut o analiza, bazata pe informatiile din 2011, furnizate de Comisia Europeana, in care se arata cu cati bani contribuie fiecare tara la bugetul UE si ce suma primeste inapoi.

Potrivit acestor date, 118,4 miliarde de euro au fost cheltuite de statele membre, iar restul pana la 129 de miliarde de euro a reprezentat, anul trecut, ajutoare pentru tarile din afara comunitatii europene.

Iata cele 6 domenii mari catre care sunt distribuiti banii din bugetul UE:

- Administratie: functionarea fiecarui stat din UE

- UE ca partener global: ajutoare internationale, activitati in afara comunitatii

- Cetatenie, libertate, securitate, justitie si libertate: ajutoare, educatie si cultura

- Protectia si managementul resurselor naturale: Politica agricola comuna, mediu, pescuit

- Coeziune pentru crestere si creare de locuri de munca: Ajutorarea celor mai sarace regiuni ale Europei

- Competitivitate pentru crestere si creare de locuri de munca: ajutor pentru IMM, stiinta si cercetare

Germania, cea mai mare economie europeana, este, de asemenea, si cel mai mare contribuitor, iar Polonia primeste cei mai multi bani. Diferenta dintre cat ofera si cat primeste Marea Britanie este de 4,7 miliarde de euro, explicatia pentru aceasta situatie fiind urmatoarea:... mai mult


Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 15:25

19 comentarii
Bugetul UE: Noi pentru ce luptam?

Bugetul UE: Noi pentru ce luptam?

Negocierile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 se anunta mai dure ca oricand, accentuand ruptura ce risca sa devina ireconciliabila dintre marii contributori, care doresc reducerea fondurilor ce vin de la Bruxelles, si marii beneficiari, care, evident, se opun categoric oricarei diminuari a sumelor europene, toate statele avand drept de veto.

Tara noastra intra si ea la categoria beneficiari, alaturi de Polonia, Spania, Portugalia, Italia si Grecia, iar modul in care vor fi finalizate negocierile din aceasta saptamana va avea un impact asupra dezvoltarii pe termen mediu, sustin specialistii.

"Sunt negocieri puternice, in primul rand trebuie stabilit cadrul general si abia apoi putem intra noi. Acum se bat cele doua tabere, noi suntem prea mici pentru a intra in acest razboi deocamdata", a precizat Octavian Serban, consultant in fonduri europene, pentru Ziare.com.

Confruntate cu presiuni electorale si bugetare acasa, Germania, Marea Britanie, Franta si Olanda, membrii cu cea mai consistenta contributie la buget, cer, prin vocea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, reducerea subventiilor pentru agricultura, dar si a cuantumului alocarilor pentru statele cu rate reduse de absorbtie a fondurilor europene, doua masuri care ar lovi direct Romania.

Prima propunere a presedintelui Consiliului European vizeaza o reducere de 75 de miliarde de euro a bugetului UE propus de Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020, de 1.033... mai mult


Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:09

10 comentarii
Guvernul face un consiliu care sa decida pozitia Romaniei pentru bugetul UE

Guvernul face un consiliu care sa decida pozitia Romaniei pentru bugetul UE

Guvernul a decis constituirea unui consiliu care sa stabileasca pozitia Romaniei in negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structura condusa de primul-ministru, dar in care nu sunt inclusi membri ai Presedintiei, reprezentantii altor institutii putand participa doar daca sunt special invitati.

Consiliul va fi format din primul-ministru, toti ministrii cu exceptia celui al Apararii, precum si presedintii Comisiei Nationale de Prognoza si Institutului National de Statistica, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.

"In functie de necesitatea colaborarii cu alte autoritati sau institutii publice si cu mediul academic, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita participarea acestora, in calitate de invitati, la activitatile grupului de lucru tehnic. In cazul in care contributia unei autoritati sau institutii publice este relevanta si necesara, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita respectivei autoritati sau institutii publice desemnarea unui reprezentant in cadrul grupului de lucru tehnic", se arata in actul normativ.

Consiliul are ca atributii analizarea propunerilor formulate in plan national si european, actualizarea constanta a prioritatilor Romaniei si a pozitiei nationale in vederea finalizarii negocierilor pentru bugetul 2014-2020 si consultarea cu alte state membre inclusiv prin participarea la "reuniuni formale sau informale" pe aceasta tema organizate in Romania "sau in strainatate", astfel incat sa fie formulata o... mai mult


Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 23:38

1 comentariu
Contributia Romaniei la bugetul UE, intoarsa in tara drept imprumut cu dobanda

Contributia Romaniei la bugetul UE, intoarsa in tara drept imprumut cu dobanda

In ultimul an Romania a reusit sa absoarba doar 800 de milioane de euro din fondurile europene. In total, in trei ani si jumatate, in tara au intrat pe aceasta cale doar 2,18 miliarde de euro, adica nici 7% din totalul sumelor alocate tarii noastre pana in 2013.

De partea cealalta, Romania a varsat pana in prezent la bugetul Uniunii Europene nici mai mult, nici mai putin de 4,53 miliarde euro, echivalentul a aproximativ 45% din suma cu care Romania trebuie sa contribuie in intervalul 2007-2013.

Pe scurt, contributia neta a Romaniei la bugetul UE pana in prezent se cifreaza la 2,35 miliarde euro. Suma nu este deloc nesemnificativa daca ne gandim ca este mai mare decat deficitul care trebuie acoperit anual la bugetul de pensii.

Raportat la Produsul Intern Brut, cele 2,35 miliarde euro sunt echivalente cu peste o patrime din valoarea totala cu care s-a contractat economia in 2009 sau cu o treime din valoarea totala a investitiilor straine directe (ISD) atrase anul trecut.

Un grad de absorbtie mai ridicat ar fi ajutat Romania sa depaseasca mai usor criza economica. Ca dovada, Polonia, tara care a reusit sa atraga fonduri europene in valoare de 6,53 miliarde euro (aproximativ 11% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana), si-a asigurat jumatate din cresterea economica de 1,8% din 2009 ca urmare a accesarilor de fonduri comunitare.

Cum se intorc banii in Romania

O suma echivalenta cu contributia neta a Romaniei la bugetul Uniunii Europene a intrat in... mai mult


Miercuri, 11 August 2010, ora 07:08

6 comentarii
Romania va plati mai putin la bugetul UE

Romania va plati mai putin la bugetul UE

Romania va avea o contributie la bugetul Uniunii Europene din 2010 cu 24,8 milioane euro mai mica decat cea stabilita initial, care era de 1.408 miliarde euro.

Reducerea contributiei are loc deoarece UE a avut in 2009 un surplus de 2,2 miliarde euro, 1,9% din buget, fondurile urmand a fi a realocate, potrivit Comisiei Europene (CE).

"Nivelul redus al fondurilor ramase din 2009 demonstreaza ca am directionat banii eficient acolo unde a fost nevoie. Surplusul va intra ca venituri in bugetul din 2010, ceea ce se traduce prin economii pentru statele membre", a declarat comisarul european pentru Planificare Financiara si Buget, Janusz Lewandowski, citat de Medifax.

Cheltuielile Uniunii din 2009 au corespuns cu bugetul adoptat, de 113,4 miliarde de euro.

Bugetul UE pentru 2010 a fost adoptat in decembrie 2009 si insumeaza 141,4 miliarde de euro. mai mult


Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 10:27

1 comentariu
Alte articole despre: banie UE, buget UE, contributie UE
Romanii primesc de la UE de doua ori mai multi bani decat ofera

Romanii primesc de la UE de doua ori mai multi bani decat ofera

Suma totala alocata Romaniei de la bugetul Uniunii Europene, in anul 2008, a fost de 2,6 miliarde de euro, adica mai mult decat dublu fata de contributia tarii noastre, potrivit unui raport publicat, vineri, de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Cel mai mare contribuabil este Germania, care asigura aproximativ 20% din bugetul Uniunii Europene, contribuind cu 18,8 miliarde de euro, se arata in raportul "Romania si reforma bugetului comunitar", elaborat de CRPE.

Alti contribuabili importanti sunt Franta, cu 16,4 miliarde de eruo, Italia, cu 13,4 miliarde de euro si Marea Britanie, cu 7,6 miliarde de euro.

"Romania este un beneficiar net in relatia financiara cu UE si depinde de noi sa accesam acesti bani", se mai arata in raportul CRPE.

Romanii sunt multi, dar saraci

Romania contribuie la bugetul UE cu numai 1,01 miliarde de euro, ocupand locul al 17-lea in topul contribuabililor europeni, desi tara noastra este a saptea din Uniunea Europeana, ca marime a populatiei.

Un roman contribuie cu numai 47 de euro la bugetul UE, ceea ce ne situeaza abia pe penultima pozitie in topul contribuabililor, realizat in functie de contributia pe cap de locuitor.

TV Ziare.com: Cum sa accesam mai multe fonduri europene?

In acelasi timp, un luxemburghez plateste de zece ori mai mult, adica 489 de euro, un danez 356 de euro, un francez 258 de euro, iar un german contribuie cu 230 de euro.

Cu toate acestea, fiecarui roman ii revin anul cu 71 de euro mai mult... mai mult


Vineri, 12 Martie 2010, ora 19:25

4 comentarii
Romania contribuie cu peste 10 miliarde de euro la bugetul UE

Romania contribuie cu peste 10 miliarde de euro la bugetul UE

Romania va trebui sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 10,2 miliarde euro in perioada 2007-2013, in timp ce fondurile structurale pe care le poate accesa sunt aproape duble, respectiv de 19,67 miliarde de euro.

"Pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate 19,67 miliarde euro, din care 19,21 miliarde euro sunt pentru obiectivul Convergenta, iar 460 milioane euro sunt pentru obiectivul de cooperare europeana teritoriala", conform Strategiei de parteneriat cu Romania a Bancii Mondiale, care citeaza date ale Comisiei Europene.

Cofinantarea nationala pentru acestea se cifreaza la 5,53 miliarde euro, ceea ce ridica valoarea finantarilor pentru politici de coeziune pe cei sapte ani la 25,2 miliarde euro.

In 7 iulie, premierul Emil Boc a prezentat bilantul absorbtiei fondurilor europene, precizand ca, in intervalul 2007 - 30 iunie 2009, au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare totala de 3,7 miliarde euro. Dintre acestea, 420 de proiecte erau aprobate la momentul preluarii guvernarii, iar restul pana la 2.154 au fost aprobate in cele sase luni de guvernare PDL-PSD.

A crescut valoarea proiectelor aprobate

In ceea ce priveste valoarea proiectelor aprobate, aceasta a crescut de la 2,1 miliarde de euro la 3,7 miliarde de euro in sase luni.

In perioada 2007 - 30 iunie 2009 au fost semnate 1.429 de contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare de 2,37 de miliarde de euro, din care 1.261 au fost semnate in ultimele sase luni. Valoarea contractelor... mai mult


Sambata, 18 Iulie 2009, ora 16:13

Comisia Europeana il contrazice pe Boc

Comisia Europeana il contrazice pe Boc

Romania nu este un contribuitor net la bugetul comunitar, primele date pe 2008 demonstrand ca Bucurestiul este beneficiar net UE, a precizat Cristina Arigho, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene.

"Romania nu este un contribuitor net. Ultimele cifre pe care le avem sunt din 2007, dar si datele preliminare din 2008 indica faptul ca Romania este un beneficiar de la bugetul UE", a spus Arigho, citata de NewsIn.

Luni, premierul Emil Boc declara la Societatea Academica Romana ca Romania nu a reusit sa atraga fonduri UE in aceeasi masura cu contributiile la bugetul comunitar.

"Este pacat ca in Romania nu am reusit sa atragem bani efectiv nici cate contributii a avut Romania la bugetul Uniunii Europene.

Si este oarecum sfidator ca acesti guvernanti din ultimii doi ani sa nu fi fost preocupati nici macar sa atraga bani in Romania, cand noi am contribuit la bugetul UE din taxele si impozitele platite de romani. Nu caut vinovati, dar trebuie sa spunem lucrurilor pe nume," a spus Boc. mai mult


Marti, 17 Februarie 2009, ora 19:00

39 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)