contributii sanatate 2012

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie

Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie

Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor in special la copii, si are ca obiectiv, de asemenea, acoperirea cat mai larga a urgentelor, in cabinete stomatologice amenajate in UPU.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit, marti, cu reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), principalele subiecte abordate vizand importanta sanatatii orale si impactul ei asupra sanatatii publice, serviciile stomatologice incluse in pachetul de baza, precum si modificarea prevederilor legale ce reglementeaza exercitarea profesiei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii (MS).

Cu ocazia acestei intalniri, Nicolaescu a reafirmat ca obiectiv acoperirea cat mai larga a urgentelor in domeniu prin existenta unui cabinet de urgente stomatologice in Unitatile si Compartimentele de Primiri Urgente, serviciu asigurat prin pachetul de baza, informeaza sursa citata.

Potrivit ministerului, CMDR si-a exprimat sustinerea in acest sens si disponibilitatea de a contribui la elaborarea normelor profesionale care descriu urgenta stomatologica.

De asemenea, Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor in special la copii, se mai arata in comunicat.

"Cea mai mare parte din propunerile de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, inaintate anterior de... mai mult


Marti, 22 Octombrie 2013, ora 22:58

Prejudiciu de peste 68 milioane lei la Ministerul Sanatatii

Prejudiciu de peste 68 milioane lei la Ministerul Sanatatii

Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sanatatii un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei, reprezentand contributii neincasate in trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos in care reprezentantii ministerului si-au indeplinit obligatiile.

Corpul de Control precizeaza ca fapta reprezentantilor Ministerului Sanatatii de a indeplini in mod defectuos obligatiile privind urmarirea incasarii acestor contributii trimestriale, datorate de 23 de platitori, selectati prin sondaj in raport cu sumele notificate, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, conform Codului Penal.

Constatarile au fost transmise inclusiv Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate si Curtii de Conturi.

Unde sunt banii din taxa clawback?

Pentru contributiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 2010 a fost emis cu intarziere de aproximativ 8 luni fata de termenul legal, avand drept consecinta necalcularea si neincasarea in termenul legal a contributiei datorate.

Ordinul a fost emis si cu incalcarea dispozitiilor art. 3631 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, deoarece ministrul si presedintele CNAS nu au prevazut obligatia depunerii de catre... mai mult


Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:11

5 comentarii
Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Sa fii sanatos costa si costa destul de mult. Tocmai de aceea cei mai multi romani isi platesc asigurarea medicala la stat pentru a fi acoperiti in caz de nevoie medicala. Dar ce se intampla cu cei care nu beneficiaza de o astfel de asigurare?

"Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acesuia", a declarat Augustus Costache, reprezentant al Casei Nationale de Asigurari, pentru Ziare.com.

In acest pachet minimal acordat pacientilor neasigurati nu se regasesc investigatii medicale paraclinice - adica analize medicale si servicii medicale paraclinice de radiologie si imagistica medicala - acordate in regim ambulatoriu.

In ceea ce priveste internarea in spital, o persoana neasigurata va primi serviciile medicale de urgenta necesare, iar reprezentantii spitalului au obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa-l externeze daca starea sa de sanatate nu mai reprezinta urgenta.

"La solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale de catre acesta. Spitalul are obligatia de a... mai mult


Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 10:56

3 comentarii
Bugetul pe 2012, rectificat joi. Deficitul va creste

Bugetul pe 2012, rectificat joi. Deficitul va creste

Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de Guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.

Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International si, potrivit Consiliului Fiscal, noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca la rectificarea de buget de joi cei mai multi bani vor fi alocati pentru asigurarea platilor reprezentand rambursarile de pensii si pentru plata insotitorilor persoanelor cu handicap.

"Problema este la prioritizare. (...) Sper ca maine sa aprobam, sa rezolvam cateva dintre problemele cele mai grave mostenite - banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, cateva dintre echilibrarile pentru reducerea arieratelor, adica datoriile pe care autoritatile locale le au la diversi furnizori, problema finantarii sanatatii, pentru ca in bugetul aprobat in decembrie, anul trecut, banii pentru sanatate se termina prin septembrie", a afirmat premierul, prezent la o dezbatere a Ministerului de Interne pe probleme legate de administratia locala.

Seful Executivului a sustinut ca, asa cum a promis la momentul preluarii guvernarii, doreste sa puna exact "pe masa" cu toti partenerii cati bani... mai mult


Joi, 23 August 2012, ora 09:50

Cepoi: Legea Sanatatii ar trebui sa fie adoptata pana la sfarsitul trimestrului patru

Cepoi: Legea Sanatatii ar trebui sa fie adoptata pana la sfarsitul trimestrului patru

Legea Sanatatii ar trebui sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul trimestrului patru al acestui an, a declarat, sambata, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

"Legea Sanatatii, dupa ce se termina dezbaterea publica, va intra in Parlament. Pana la sfarsitul trimestrului patru ar trebui sa fie adoptata in Parlament ", a spus ministrul Sanatatii, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.

Noul proiect de lege a sanatatii a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii la inceputul lunii iulie. Potrivit proiectului de act normativ, spitalele vor putea fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata.

Aceste unitati vor avea obligatia sa acorde primul-ajutor de urgenta, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate.

Astfel, spitalele publice se vor putea organiza ca institutii de sanatate, autonome financiar, care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare. Se vor pastra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic. Spitalele vor fi acreditate de Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.

In proiectul de lege se prevede ca in structura spitalului public va functiona o unitate de management al calitatii. Proiectul de lege mai stipuleaza ca sistemul de asigurare a calitatii in sistemul de sanatate va fi coordonat de ANMCS si va functiona in baza strategiei... mai mult


Sambata, 11 August 2012, ora 23:36

5 comentarii
Munca la negru si disponibilizari - efectele cresterii contributiilor de sanatate

Munca la negru si disponibilizari - efectele cresterii contributiilor de sanatate

Plata contributiilor de sanatate (CASS) raportat la salariul mediu pe economie, in cazul castigurilor mai mici decat acesta, va duce la extinderea muncii la negru, disponibilizari de personal si limitarea angajarilor de tineri absolventi, mai ales in turism si constructii, afirma oamenii de afaceri.

Potrivit noului proiect de lege a sanatatii (art. 154), cotele procentuale la contrubutia la asigurarile sociale de sanatate platita de angajator este de 5,2%, aplicata la salariul mediu brut pe tara, pentru fiecare angajat care castiga mai putin decat media.

"Majorarea contributiilor pentru sanatate ar creste foarte mult cheltuielile multor sectoare: hoteluri, restaurante, constructii, textile etc. Toate acestea au foarte multi angajati daca nu cu slariul minim pe economie, cel putin cu salarii sub salariul mediu", a declarat agentiei Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El afirma ca daca se majoreaza cheltuielile si firmele nu pot absorbi aceste cresteri, fie lucreaza la negru, fie concediaza o parte din angajati.

"Teoretic, aceasta crestere a contributiilor aduce bani in plus pentru sanatate, dar daca se pierd locuri de munca, nu stiu daca statul castiga ceva", a mai spus Parvan.

In luna iunie 2012, castigul salarial mediu nominal brut lunar a fost de 2.140 lei. Salariul minim brut este 700 de lei pe luna.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), crede... mai mult


Joi, 09 August 2012, ora 17:49

1 comentariu
Contributiile de sanatate ar putea fi colectate de catre ANAF

Contributiile de sanatate ar putea fi colectate de catre ANAF

Administratia Fiscala, Ministerul Muncii, Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii analizeaza proiectul de ordin privind transferul colectarii contributiilor de sanatate pentru persoanele care deruleaza activitati independente de la CNPP la ANAF.

Transferul responsabilitatii de colectare a contributiilor de sanatate pentru persoanele care deruleaza activitati independente de la Casa Nationala de Pensii la ANAF se va face pana la iulie 2012, potrivit scrisorii de intentie a Romaniei asumate in cadrul acordului cu FMI.

"Proiectul de ordin a fost transmis pentru aviz sau eventuale propuneri si observatii directiilor de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor Publice, precum si Casei Nationale de Pensii Publice, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii.

De asemenea, propunerile si observatiile acestor institutii au fost supuse discutiei, in cadrul mai multor intalniri de lucru si incluse in proiectul de ordin care se afla, in prezent, in curs de analiza si avizare", au precizat reprezentantii ANAF.

Proiectul ordin comun vizeaza si procedura de predare - primire a documentelor si informatiilor in vederea administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care deruleaza activitati independente. mai mult


Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 12:22

1 comentariu
Contributiile la sanatate - aceeasi valoare in 2012, categoriile exceptate se schimba

Contributiile la sanatate - aceeasi valoare in 2012, categoriile exceptate se schimba

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a spus ca in 2012 se vor pastra aceleasi valori la contributiile la sanatate, dar ca vor fi diferentele la categoriile exceptate.

"Contributia la sanatate ramane neschimbata - 10 la suta angajat si angajator, la fel si pentru pensionari. Totusi, lista privind categoriile exceptate va fi reconfigurata, dar inca sunt discutii privind acest aspect", a mai spus Duta, potrivit Mediafax.

"Probabil ca noua lege va genera numeroase cotroverse, critici pe care noi le consideram nejustificate", a mai spus Duta.

O schimbare importanta in noua lege a Sanatatii va fi cea care instituie un sistem integrat alcatuit din medicii de familie, medicii specialisti, asistente medicale dedicate si alte categorii de personal implicat in ingrijire, care va asigura o gama mult mai larga de servicii.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca se pregateste o noua Lege a Sanatatii, care va aduce numeroase schimbari, de la case de asigurari private la introducerea unui sector privat al medicinei de urgenta.

Noua lege a Sanatatii: Case de sanatate private, spitale reorganizate

Casele judetene de Sanatate vor fi desfiintate si inlocuite cu case de asigurari de sanatate private, insa romanii vor plati acelasi procent ca si pana acum pentru CASS, se arata in noul proiect al Legii Sanatatii, a anuntat joi ministrul Ritli Ladislau.

"La capitolul asigurari de sanatate, forma actuala prevede ca asigurarea obligatorie pentru sistem de... mai mult


Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:02

Toti romanii vor avea carduri de sanatate pana in 2012

Toti romanii vor avea carduri de sanatate pana in 2012

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a declarat, duminica, la Deva, ca toti romanii vor avea carduri de sanatate pana in 2012.

"In acest card vor fi cuprinse infromatii despre plata asigurarilor de sanatate de catre posesor. In toate statele membre, persoanele asigurate au un card national de sanatate care prevede, pe langa datele personale, date cu privire la plata sau neplata asigurarilor de sanatate.

La noi, cetateanul trebuie sa se deplaseze la casa judeteana de asigurari pentru o adeverinta, ca sa i se confirme sau nu ca a platit contributia la asigurarile de sanatate. Este o situatie care va trebui eliminata", a afirmat ministrul Attila Cseke.

Potrivit ministrului, doar aproximativ sase milioane de romani contribuie in prezent la fondul de sanatate.

"La noi, 10,8 milioane de persoane beneficiaza de servicii medicale fara sa contribuie la sistemul national de asigurari de sanatate. Contributiile la fondul de sanatate sunt platite doar de 6 milioane de romani, dintre care 5 milioane sunt salariati", a spus Attila Cseke.

Ministrul Sanatatii a participat, duminica, la Deva, la investirea noului prefect al judetului, Attila Dezsi, propus de UDMR. In Hunedoara, populatia maghiara reprezinta 5% din populatia judetului. mai mult


Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 17:53

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Campionatul mondial de carat neveste
  2. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  3. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  4. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  5. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  6. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  7. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  8. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  9. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  10. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)