copii parinti plecati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dorul de mama curma vieti: Val de sinucideri in randul copiilor romani care au parintii plecati in Italia

Dorul de mama curma vieti: Val de sinucideri in randul copiilor romani care au parintii plecati in Italia

Nu mai putin de 40 de copii ai imigrantilor romani din Italia s-au sinucis din 2008 si pana in prezent.

Potrivit unei statistici citate de Rai News, principala cauza a sinuciderilor infantile in randul copiilor ramasi in tara este dorul de mama.

750.000 din 5 milioane de copii romani au cel putin un parinte care lucreaza peste hotare, iar 80% dintre acestia ajung sa sufere de dorul lor si sa intre in depresie.

In 75% dintre cazuri, copiii raman in tara cu tatal, cu bunicii sau cu alte rude, in vreme ce mamele lor ajunga sa lucreze in Italia ca ingrijitoare, bone sau menajere.

Acasa raman copiii numiti in statistici "orfanii albi", iar mamele lor ajung, la randul lor, sa sufere de "sindromul Italiei", o forma acuta de depresie intalnita la romancele din strainatate. mai mult


Vineri, 09 Mai 2014, ora 22:37

6 comentarii
Situatie grava: Tot mai multi copii romani au parinti plecati la munca in strainatate

Situatie grava: Tot mai multi copii romani au parinti plecati la munca in strainatate

Peste 82.000 de copii aveau, in primele trei luni din 2013, cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, numarul fiind mai mare decat cel de la sfarsitul lui 2012, rezulta din datele centralizate de Directia pentru Protectia Copilului din Ministerul Muncii.

Potrivit datelor, la sfarsitul primului trimestru din acest an, 58.902 de familii aveau cel putin un membru care muncea in strainatate, iar in 16.305 dintre acestea, ambii parinti erau plecati din tara.

Cifrele sunt in crestere fata de finalul anului 2012, cand se inregistrau 57.304 familii care aveau cel putin un membru care muncea in strainatate si 15.889 cu ambii parinti plecati.

In crestere este si numarul copiilor care au ramas acasa fara unul sau ambii parinti, de la 79.901 in 2012 la 82.073 in perioada ianuarie - martie 2013.

Din numarul total de copii ai caror parinti sunt plecati sa munceasca in afara tarii, 23.312 au ramas fara niciunul dintre parinti. Dintre acestia, 22.101 minori ramasi acasa sunt in ingrijirea rudelor pana la gradul IV, fara a fi instituita vreo masura de protectie, iar 1.058 au intrat in sistemul de protectie speciala.

Dintre copiii aflati in sistemul de protectie, 189 sunt la asistenti maternali, 245 in centre de plasament, 532 la rude de pana la gradul IV, 92 la alte familii sau persoane, iar 153 in alte situatii, fara masura de protectie.

Numarul familiilor in care un parinte este plecat la munca in strainatate a ajuns la 34.665, iar numarul copiilor care... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 17:35

4 comentarii
Aproape 80.000 de copii au avut in 2012 unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate

Aproape 80.000 de copii au avut in 2012 unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate

Aproape 80.000 de copii aveau la sfarsitul lui 2012 unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, in scadere comparativ cu 2011, cand aproximativ 85.000 de copii erau in aceasta situatie, arata Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Din datele transmise rezulta ca sunt 57.304 familii care au cel putin un membru care munceste in strainatate, iar in 15.889 dintre acestea, ambii parinti sunt plecati din tara.

Numarul total de copii ai caror parinti sunt plecati sa munceasca in afara tarii este de 79.901, dintre care 22.993 au ramas fara niciunul dintre parinti. Alti 21.911 minori ramasi acasa sunt in ingrijirea rudelor pana la gradul IV, fara a fi instituita vreo masura de protectie, iar 976 au intrat in sistemul de protectie speciala.

Dintre copiii aflati in sistemul de protectie, 142 sunt la asistenti maternali, 229 in centre de plasament, 499 la rude de pana la gradul IV, 106 la alte familii sau persoane si 106 in alte situatii, fara masura de protectie.

Numarul familiilor in care un parinte este plecat la munca in strainatate a ajuns la 33.791, iar numarul copiilor care provin din aceste familii este de 46.917, in sistemul de protectie speciala fiind 1.324 dintre ei.

Dintre cei 1.324, la asistent maternal sunt 159, in centre de plasament 339, la rude pana la gradul IV - 742, la alte familii sau persoane sunt 84 si in alte situatii (vecini, alte familii sau persoane, fara masura de protectie) sunt 859.

In 7.624 de cazuri este vorba... mai mult


Vineri, 08 Martie 2013, ora 22:57

4 comentarii
Deutsche Welle: Copii privati de afectivitatea parintilor

Deutsche Welle: Copii privati de afectivitatea parintilor

In ultimii ani, peste trei milioane de romani lucreaza in strainatate. In urma lor au ramas in tara 300.000 de copii, in grija rudelor sau in cel mai bun caz doar cu unul dintre parinti.

Cei mai multi dintre acesti copii au intre doi si sase ani, adica exact virsta la care au cea mai mare nevoie de afectivitate din partea parintilor. Nu e greu de imaginat ca multi dintre copiii celor plecati la munca in afara tarii au trecut si trec prin traume emotionale ce pot avea urmari dramatice in evolutia lor psihica, noteaza Deutsche Welle.

Legea din Romania ii obliga pe parinti sa declare autoritatilor locale in grija cui isi lasa copiii pe perioada absentei lor din tara. Insa conform unor statistici realizate de organizatii nonguvernamentale doar 7% dintre ei au facut aceste declaratii, astfel ca cei mai multi dintre copiii ramasi acasa nu au un tutore legal.

Unicef anunta in urma cu citeva luni ca o treime din copiii lasati in grija rudelor sint depresivi. Presa a relatat in ultimii ani si despre mai multe cazuri de sinucideri.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle. mai mult


Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 14:58

1 comentariu
45.000 de elevi din Vaslui au parintii plecati la munca in strainatate

45.000 de elevi din Vaslui au parintii plecati la munca in strainatate

Peste 45.000 de elevi vasluieni au parintii plecati la munca in strainatate, potrivit unui studiu efectuat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagocica Vaslui.

Cei mai multi elevi singuri sunt in mediul urban, 24.149, in timp ce in mediul rural sunt 20.888. Dintre acestia, 1.217 au ambii parinti plecati in strainatate.


"Noi am facut acest studiu doar in randul elevilor. In mod cert mai sunt si alti copii, care nu sunt inca la scoala, ai caror parinti au plecat in strainatate. In cele mai multe cazuri, bunicii sunt cei care au in grija de acestia. O parte din acesti elevi au probleme la scoala.

Anul acesta s-a dublat numarul corigentelor in randul elevilor care se descurca singuri, ajungand la 10%. Si tot un lucru extrem de neplacut e faptul ca cei mai multi dintre acesti elevi, respectiv 45%, sunt din ciclul gimnazial, perioada in care parintii ar trebui sa le fie alaturi si sa ii indrume in viata", a declarat vineri, Maria Amariei, sefa Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagocica Vaslui.

Numarul de corigente si abandon scolar s-a dublat in randul elevilor ramasi fara parinti acasa, rata abandonului ajungand la 3%.Cei mai multi elevi ramasi fara ambii parinti, 186, sunt la Grupul Scolar "Stefan Procopiu" Vaslui. In acest an s-au reintors din strainatate si au fost reintegrati in invatamantul vasluian un numar de 127 de elevi. mai mult


Vineri, 18 Iunie 2010, ora 22:22

1 comentariu
Copiii cu parinti plecati in strainatate vor primi o alocatie speciala

Copiii cu parinti plecati in strainatate vor primi o alocatie speciala

Ministerul Afacerilor Externe si organizatia "Alternative Sociale" au incheiat un parteneriat pentru a ajuta copiii ai caror parinti lucreaza in strainatate.

Proiectul "Combaterea efectelor negative ale migratiei in randul copiilor si al batranilor de acasa" va acoperi perioada 2009-2011.

In prima faza, proiectul se va concretiza sub forma unei campanii de comunicare si constientizare privind drepturile copiilor cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, conform Regulamentului Consiliului Europei nr. 1408/71.

Campania se va desfasura la nivel national si international in perioada 2009-2011 si include un spot radio difuzat la nivel national si international, 2.000 de postere si 10.000 de pliante, 3.000 de ghiduri practice destinate parintilor. mai mult


Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 16:46

6 comentarii
Copiii romani pot primi alocatie si in tarile UE

Copiii romani pot primi alocatie si in tarile UE

Copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si care primesc alocatie in Romania pot primi si diferenta de alocatie din tara in care lucreaza parintii lor, potrivit legislatiei europene, informeaza Asociatia Alternative Sociale si Fundatia Unidea.

Sunt tari in Uniunea Europeana care ofera copiilor o alocatie de zece ori mai mare decat cea oferita de statul roman.

De exemplu, in Germania alocatia este de 150 de euro, iar in Romania acesta este de aproximativ 15 euro. In acest caz, copilul al carui parinte lucreaza, cu acte legale, pe teritoriul altui stat european, ar putea sa primeasca diferenta de 135 de euro.

Pentru ca parintele sa poata beneficia de diferenta de bani dintre alocatia oferita de Romania si cea pe care o da statul in care munceste, acesta trebuie sa faca cateva demersuri birocratice si sa se adreseze atat autoritatilor tarii pe teritoriul careia lucreaza, cat si autoritatilor tarii de origine.

Parintele trebuie sa se adreseze primariei localitatii unde are domiciliu pentru a fi indrumat catre autoritatea care ii poate elibera un formular tip pe care trebuie, mai apoi, sa-l completeze si sa-l trimita in Romania la Agentia de Plati si Prestatii Sociale.

Formularul completat in Romania trebuie trimis la autoritatea din tara in care lucreaza cetateanul roman.

Diferenta de bani provine de la statul in care lucreaza parintele iar banii sunt ridicati, din aceeasi tara, indiferent daca copilul locuieste sau nu in aceasi loc cu... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 17:30

4 comentarii
Copiii romanilor plecati la munca in strainatate ar putea ajunge in centre de plasament

Copiii romanilor plecati la munca in strainatate ar putea ajunge in centre de plasament

Deputatul PD-L Petru Calian a initiat un proiect de lege potrivit caruia copiii cu parinti plecati la munca in strainatate pot ajunge in centre de plasament, daca parintii nu notifica autoritatiile cu privire la intentia lor de a pleca din tara.

Initiativa legislativa a deputatului democrat-liberal obliga parintii care au copii minori si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate sa informeze autoritatile cu privire la intentia de a pleca din tara, cu 40 de zile inainte, si sa nominalizeze o persoana in ingrijirea si intretinerea careia lasa copiii, informeaza un comunicat remis joi de PD-L Cluj.

Aceasta trebuie sa faca parte din familia extinsa, iar acordul de ingrijire a copiilor de catre ruda trebuie concretizat printr-un act notarial. In cazul neindeplinirii acestor obligatii de catre parinti, copiii vor fi incredintati unui centru de plasament, se precizeaza in comunicat.

Potrivit initiativei legislative, persoanele cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al consiliilor locale vor trebui sa verifice, in termen de 30 de zile de la depunerea dosarelor, respectarea conditiilor de catre parintii care pleaca la munca in strainatate.

Petru Calian sustine ca la ora actuala, in Romania exista aproximativ 350.000 de copii afectati de fenomenul migratiei, iar legislatia actuala defineste institutiile cu atributii in domeniu insa nu traseaza obligatii clare si sanctiuni corespunzatoare pentru stoparea incalcarii drepturilor minorilor. mai mult


Joi, 21 August 2008, ora 17:38

9 comentarii
Alte articole despre: copii, parinti, strainatate, PDL, plasament
7% din copiii romani au parintii plecati la munca in strainatate

7% din copiii romani au parintii plecati la munca in strainatate

La jumatatea anului 2007, aproape 350.000 de copii aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Aproape o treime dintre acestia sunt din Moldova, iar peste jumatate provin din zona rurala, indica un studiu dat publicitatii, miercuri, de UNICEF Romania.

In acelasi timp, potrivit raportului, aproape jumatate dintre acesti copii (157.000) aveau doar tatal plecat, circa 67.000 aveau doar mama plecata, iar 126.000 de copii aveau ambii parinti plecati in strainatate.

Cei mai multi copii, circa 100.000, ai caror parinti au parasit tara, locuiesc in Moldova, urmata de Muntenia, Transilvania, Crisana-Maramures-Banat si Oltenia, fiecare cu cate 50-55 de mii de copii fara parinti in tara. In Bucuresti, estimarile indica aproximativ 30.000 de copii cu parinti migranti, iar in Dobrogea sunt circa 10.000 de copii.

Judetele in care migratia este cea mai intensa sunt Vrancea, Bacau, Neamt si Suceava. In nord si nord-vestul tarii (Bistrita, Maramures, Satu Mare si Salaj) si regiunea Banatului (Caras, Timis si Arad) s-au constatat, de asemenea, cifre mari care reprezinta copii lasati in tara de parintii plecati la munca.

Cei mai multi parinti care pleaca peste granita, la munca, au sub 40 de ani, atat mamele, cat si tatii (78%, respectiv 63%), iar in privinta educatiei, majoritatea celor care pleaca au studii medii (58% dintre mame si 64% dintre tati).

De asemenea, 36% din mamele care pleaca au educatie primara, comparativ cu 23% dintre tati. Doar sapte procente... mai mult


Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 15:44

1 comentariu
Alte articole despre: copii, parinti, strainatate, munca, studiu, UNICEF

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: O creatura infricosatoare
  2. Scandal in aer: Bataie intre pasagerii unui avion, din cauza unui... bebelus
  3. Gest de aur facut de un om al strazii pentru o tanara disperata
  4. Un barbat si-a facut 50 de operatii estetice ca sa semene cu Kim Kardashian (Foto)
  5. Suntem campioni la ceva - Un fotograf strain, mut de admiratie (Galerie foto)
  6. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  7. Opt religii sub un singur acoperis
  8. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  9. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  10. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)