corina cretu steaua romaniei tokes

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Corina Cretu ii cere lui Basescu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes - cui vrea sa i-o dea

Corina Cretu ii cere lui Basescu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes - cui vrea sa i-o dea

Europarlamentarul PSD Corina Cretu i-a cerut inca o data presedintelui Traian Basescu sa ii retraga decoratia Steaua Romaniei europarlamentarului Laszlo Tokes, afirmand ca aceasta ar trebui acordata unui director de liceu din Transnistria.

Astfel, vicepresedintele social-democrat considera ca Traian Basescu ar trebui sa ii acorde ordinul Steaua Romaniei directorului liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, "in semn de apreciere pentru intreaga sa activitate de promovare a limbii si culturii romane", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Basescu, somat de Corina Cretu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes

Corina Cretu a facut aceste afirmatii "in contextul tensionat din regiune, si pentru a da un semnal de sprijin comunitatii de romani din Basarabia".

"Zilele trecute, domnul Ion Iovcev lansa un apel disperat autoritatilor din Romania, in contextul presiunilor la care este supusa comunitatea de romani din Transnistria.

Daca Traian Basescu, presedintele tuturor romanilor, ar dori ca, pe langa declaratii politice, sa faca un gest de solidaritate cu romanii din Tiraspol, sa transmita un semnal onest, ar trebui sa ii acorde ordinul 'Steaua Romaniei' domnului Iovcev, (...) ca director al singurei institutii de invatamant in limba romana din capitala regiunii separatiste Transnistria.

Daca este cu adevarat interesat de protejarea comunitatii romanesti din Transnistria, Traian Basescu ar trebui sa il decoreze pe domnul Iovcev, tot asa cum, daca... mai mult


Miercuri, 26 Martie 2014, ora 13:37

12 comentarii
Basescu, somat de Corina Cretu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes

Basescu, somat de Corina Cretu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes

Europarlamentarul Corina Cretu a facut, vineri, un apel la presedintele Traian Basescu "sa nu mai prelungeasca" decizia legata de retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca seful statului trebuie sa ia o decizie in ceea ce il priveste pe Tokes, in conditiile in care a trecut peste o jumatate de an de la declaratia acestuia privind un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei.

"Fac apel la presedintele Romaniei sa ia o decizie si sa nu mai prelungeasca decizia legata de Tokes, in conditiile in care Consiliul de Onoare a publicat motivarea deciziei de retragere a ordinului in 9 ianuarie.

Traian Basescu are misiunea de a decide daca ii retrage sau nu decoratia lui Tokes, nu inteleg de ce evita sa ia decizia, a trecut mai bine de o jumatate de an de la declaratia lui Tokes in care cerea Ungariei un protectorat pentru Transilvania. Nu putem accepta acest lucru", a spus Cretu.

Ea a afirmat ca a fost cea care a initiat retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Tokes pentru ca nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distinctii ale statului roman "sa dezvolte propuneri care ataca sistematic fundatia statului roman".

"Trebuie sa avem o atitudine ferma si fata de strainii care denigreaza Romania si fata de cetatenii romani care ne ataca din interior. Tokes Laszlo este cetatean roman, a fost ales in PE de cetatenii romani, e drept, de... mai mult


Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 18:27

16 comentarii
Corina Cretu: Tokes denigreaza Romania, in loc sa fie un simbol al reconcilierii dintre romani si maghiari

Corina Cretu: Tokes denigreaza Romania, in loc sa fie un simbol al reconcilierii dintre romani si maghiari

Europarlamentarul social democrat Corina Cretu a declarat sambata, la Horodnic de Sus, ca Laszlo Tokes nu merita decoratia Steaua Romaniei pentru ca denigreaza Romania, desi ar fi putut dupa evenimentele din 1989 de la Timisoara sa devina "un simbol al reconcilierii" intre romani si maghiari.

"Demersul pe care l-am facut pentru ridicarea decoratiei, era sa zic colegului nostru, dar m-am gandit ca nu merita, desi este membru al Parlamentului European ales de cetatenii romani si eu cred ca cetatenii romani merita mult mai mult respect din partea unui om pe care l-au votat (...)

A luat acea decoratie pentru meritele pe care le-a avut in declansarea Revolutiei romane, dar cred ca avea o datorie fata de timisoreni, fata de toti cetatenii tarii sa devina, poate, un simbol al reconcilierii. Din pacate, domnul Tokes a ales confruntarea, a ales maximalizarea si aceasta este ratiunea pentru care noi am considerat ca nu merita aceasta distinctie, cea mai inalta distinctie a statului roman, infiintata de Alexandru Ioan Cuza, un om care denigreaza Romania, care vorbeste despre preluarea unei tari, a unei parti din Transilvania de catre o alta tara, pe care o numeste putere protectoare, de catre Ungaria", a spus Corina Cretu.

Ea a criticat si declaratiile avocatului lui Laszlo Tokes care facea referire la "erori de traducere", apreciind ca aceasta "este cea mai la indemana scuza cand se merge prea departe".

"Nu cred ca sunt erori de traducere si cele 134 de luari de cuvant... mai mult


Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 22:05

32 comentarii
Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, contestat de avocatul lui Tokes

Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, contestat de avocatul lui Tokes

Avocatul Kincses Elod, care il reprezinta pe Laszlo Tokes in fata Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", a declarat luni, la Targu Mures, ca Adunarea Generala pentru alegerea Consiliului de Onoare - forul care trebuie sa ia decizia cu privire la oportunitatea retragerii distinctiei europarlamentarului - a fost nestatutara, atat prin numarul celor prezenti, cat si din motive de incompatibilitate.

"Am solicitat sa se ia act de existenta mea ca aparator al domnului eurodeputat si am solicitat sa mi se comunice denuntul doamnei Cretu, o persoana cu inalta tinuta morala, precum si anexele acestui denunt prin care se propune retragerea Ordinului Steaua Romaniei.

Corina Cretu, despre Tokes: A atacat Romania de 134 de ori. Am fi complici sa nu-i retragem decoratia

Deocamdata nu am primit niciun raspuns, dar nici nu au avut la dispozitie prea mult timp, fiindca vineri dupa-masa am expediat solicitarea. In cazul in care voi primi cererea formulata de doamna Cretu si anexele, atunci voi completa proiectul de intampinare pe care deja l-am redactat si in care, inainte de toate, am aratat ca ridic exceptia de nelegalitate a hotararii Adunarii Generale din 19 septembrie 2013, privitoare la desemnarea componentei Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei", a subliniat avocatul.

Acesta a spus ca Adunarea Generala nu a fost statutara, deoarece din 630 de decorati, s-au prezentat 112 persoane, ceea ce reprezinta 17,7 % si ca, intrucat era prima convocare,... mai mult


Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:23

4 comentarii
Laszlo Tokes, subiecte tabu (Opinii)

Laszlo Tokes, subiecte tabu (Opinii)

Nu sunt nici vreo nationalista, nici vreo admiratoare a lui Laszlo Tokes, din exact aceleasi motive de principiu. Cred ca argumentul nationalist, indiferent cine il foloseste, nu poate fi in Europa de astazi decat unul provocator, manipulator si strict electoral.

Dl. Tokes isi face campanie electorala mizand pe cartea maghiarismului care sa il propulseze catere un nou mandat in Parlamentul European. Dar toate ineptiile pe care le emite, inclusiv cea referitoare la protectoratul Budapestei (care insa pare sa fi fost o greseala de traducere, totusi) sunt complet nefezabile. Adica pure petrade menite sa ii mai aduca niste voturi.

Pe de alta parte insa, ele nu justifica in niciun fel puseul nationalist isteric al celor care solicita ca d-lui Tokes sa-i fie retrasa, pentru declaratiile antiromanesti, decoratia Steaua Romaniei.

Laszlo Tokes nu a primit acea decoratie pentru atasamentul la romanism, pentru laude la adresa tarii sau mai stiu eu ce merite in promovarea imaginii Romaniei in lume. Domnia sa a primit decoratia pentru merite pe care le-ar fi avut in decembrie 1989. Adica pentru faptul ca, in versiunea oficiala, ar fi aprins scanteia manifestatiilor de la Timisoara.

Daca acest merit exista cu adevarat, el tine deja de istorie si nu mai poate fi schimbat de mai stiu eu ce declaratii ulterioare ale lui Laszlo Tokes. Daca un copil primeste nota 10 pentru o anumita tema, aceasta nota nu ii poate fi anulata pentru o tema ulterioara gresita. Nota 10 ramane, e fapt... mai mult


Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 12:56

62 comentarii
Corina Cretu, despre Tokes: A atacat Romania de 134 de ori. Am fi complici sa nu-i retragem decoratia

Corina Cretu, despre Tokes: A atacat Romania de 134 de ori. Am fi complici sa nu-i retragem decoratia

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, joi, ca Laszlo Tokes a avut 134 de declaratii in PE de atac la adresa Romaniei, pozitii pe care le va inainta ca argumente pentru retragerea decoratiei acordata acestuia, precizand ca ar exista o "complicitate" daca acest demers nu este finalizat.

Europarlamentarul PSD a precizat ca a inaintat Cancelariei Ordinelor un dosar cu 134 de declaratii sustinute de Laszlo Tokes in Parlamentul European, niciuna dintre acestea in limba romana, care au promovat ideea autonomiei teritoriale si "desprinderea unei parti" din Romania.

"Sunt 134 de luari de cuvant si in toate nu vorbeste decat despre autonomia teritoriala, despre desprinderea unei parti a Romaniei din tara noastra. Din acest moment, daca acceptam astfel de pozitii explicite la adresa integritatii Romaniei, ne facem vinovati cu totii de complicitate pasiva la atacurile la adresa statului national unitar roman", a afirmat europarlamentarul PSD.

Tokes afla daca i se retrage decoratia "Steaua Romaniei" (Video)

Cretu a mai sustinut ca Laszlo Tokes ar dori "sa vada distrus statul roman". Euroarlamentarul a precizat ca joi se va alege Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", care este forma din 7 membri, insa ea nu va candida pentru a face parte din acest for.

Ea a mentionat ca ideal ar fi ca forul sa se ia in dezbatere chiar joi propunerea retragere a decoratiei acordata lui Laszlo Tokes, mentionand ca decizia in acest for se ia cu majoritate iar... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 16:21

16 comentarii
Tokes afla daca i se retrage decoratia "Steaua Romaniei" (Video)

Tokes afla daca i se retrage decoratia "Steaua Romaniei" (Video)

Membrii Ordinului National "Steaua Romaniei" se vor intruni joi, de la ora 16:00, in cadrul Adunarii Generale pentru alegerea Consiliului de Onoare, for care urmeaza sa decida daca decoratia pe care a primit-o europarlamentarul Laszlo Tokes va fi sau nu retrasa.

"Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale invita membrii Ordinului National 'Steaua Romaniei' la Adunarea Generala pentru alegerea Consiliului de Onoare al ordinului", se arata intr-un comunicat al Cancelariei Ordinelor.

Tokes afla pe 19 septembrie daca i se retrage decoratia "Steaua Romaniei"

Europarlamentarul Corina Cretu, membru al Ordinului Steaua Romaniei, a cerut oficial, la sfarsitul lunii august, retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes in anul 2009, cu prilejul aniversarii a douazeci de ani de la Revolutie.

Vicepresedintele PSD catalogheaza ca "inadmisibil" ca un detinator al Ordinului din care face parte sa faca ce a facut Laszlo Tokes, adica "sa conteste public, printr-o serie de aprecieri si actiuni, caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei".

"Solicitarea recenta a europarlamentarului roman Laszlo Tokes catre premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezinta escaladarea unei serii intregi de actiuni si declaratii anti-nationale din partea sa, care au promovat in mai multe medii teza periculoasa a autonomiei pe criterii etnice", mai sustine Corina Cretu.

Ulterior, premierul Victor... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 07:40

2 comentarii
Corina Cretu: Tokes se identifica acum cu Revolutia Romana. Este o jignire la adresa cetatenilor

Corina Cretu: Tokes se identifica acum cu Revolutia Romana. Este o jignire la adresa cetatenilor

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a afirmat ca cererea ei privind retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes nu este indreptata impotriva unei etnii, ci este "un protest fata de actiunile unui cetatean roman care uraste cu metoda majoritatea romana".

"Am luat cunostinta de acuzele domnului Laszlo Tokes, care este foarte iritat de cererea mai multor detinatori ai Ordinului National 'Steaua Romaniei', aceea de a-i fi ridicat ordinul, ca urmare a actiunilor si declaratiilor sale antiromanesti.

Imi pare rau sa constat ca, in loc sa raspunda acuzelor care i se aduc, acuze foarte precise, care nu au legatura nici cu etnia careia ii apartine, nici cu alte calitati ale domniei sale, domnul Laszlo Tokes se identifica acum cu Revolutia Romana si considera cererea un atac impotriva cetatenilor din Timisoara.

Tokes: Retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" echivaleaza cu desconsiderarea trecutului revolutionar al Timisoarei

Este o jignire in plus la adresa cetatenilor romani. Personal, am spus foarte clar ca nu am contestat si nu contest meritele sale in ceea ce priveste actiunile de protest din Timisoara, din decembrie 1989. Dar la Timisoara, ca si in intreaga Romanie, nu a fost vorba despre Laszlo Tokes", sustine Cretu, intr-un comunicat remis luni.

Potrivit acesteia, Laszlo Tokes "le este dator cetatenilor timisoreni, care si-au pus in joc viata pentru a-l apara".

"Si care este raspunsul sau? Cererea unui protectorat unguresc asupra Transilvaniei? Jignirea... mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 19:15

13 comentarii
Steaua Romaniei: Ce-a fost si ce-a ajuns (Opinii)

Steaua Romaniei: Ce-a fost si ce-a ajuns (Opinii)

Intrucat domnul Ponta si-a cam dat cu stangu-n dreptu', cerand retragerea unui ordin fara sa stie ca nici macar prim-ministrului nu-i este ingaduit sa faca orice, a iesit numaidecat la atac esalonul doi.

Corina Cretu detine ordinul Steaua Romaniei cu rang de cavaler si are dreptul sa ceara retragerea acestuia domnului Laszlo Tokos, care il detine cu acelasi rang. Doamna Cretu a si facut gestul.

O istorie glorioasa

Nu pun in discutie daca trebuie sau nu retras ordinul domnului Tokes. Stie toata lumea foarte bine pentru ce i-a fost acordat in decembrie 2009, la 20 de ani de la evenimentele petrecute la Timisoara in decembrie 1989, si stie toata lumea in ce lumina deplorabila s-a pus recent cetateanul roman Tokes, in raport cu propria sa tara, Romania.

Fara sa contest nicio clipa dreptul doamnei Cretu de a actiona asa cum a actionat, observ totusi ca nu toata lumea stie pentru ce merite a primit dansa inalta distinctie.

Un ziar central cita joi urmatoarea motivatie, desigur oficiala: "pentru competenta, loialitatea si profesionalismul dovedite in promovarea si afirmarea intereselor tarii". Este spus foarte la general, ceva de genul bla-bla-bla.

Privesc pe site lista altor decorati si observ ca sunt in afara de orice comentarii: I.L. Caragiale, Gica Petrescu, Ludovic Spiess, Iosif Conta, Valentina Cretoiu, Colea Rautu.

Pe langa acesti monstri sacri ai culturii romanesti, mai apar si persoane despre care nu stim altceva decat ca dovedesc competenta,... mai mult


Sambata, 31 August 2013, ora 10:27

30 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  2. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  3. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  4. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  5. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  6. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  7. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  8. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  9. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  10. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari