credit banca executare silita

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Inca un proiect pentru cei cu credite: Datornicii ar putea scapa de executarea silita a imobilelor (Video)

Inca un proiect pentru cei cu credite: Datornicii ar putea scapa de executarea silita a imobilelor (Video)

Persoanele care au luat credite ipotecare si nu le pot achita ar putea beneficia de suspendarea temporara a executarii silite a imobilelor, pana la redresarea financiara, fara a plati cautiune, potrivit unei initiative legislative aflata in consultare publica, initiata de patru parlamentari PSD.

Daca acest proiect va fi adoptat, suspendarea executarii silite va fi obligatorie si cautiunea nu va fi necesara in cazul debitorilor care fac dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familie, nu detin un alt imobil cu aceasta destinatie si fac dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei.

Potrivit acestui proiect de modificare a Codului de procedura civila, aceste conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ.

Initiatorii subliniaza ca, in acest moment, legislatia din Romania nu contine dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, avand in vedere criza economica, sau norme de amanare a executarii silite pentru o anumita perioada de timp, in care sa i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic si de a fi in masura sa achite ratele.

Nu judecatorul va decide executarile silite - cine va taia si spanzura? - proiect de lege

Ei propun, de asemenea, prin initiativa legislativa, ca, in contractele de credit ipotecar in care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest... mai mult


Luni, 04 August 2014, ora 18:36

2 comentarii
Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului

Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului

Legea care se ocupa de practicile abuzive ale bancilor si care ar trebui sa-i protejeze pe consumatori este pe cale sa fie schimbata, afectand negativ miile de debitori care au ajuns sa fie executati silit din cauza impovararii prin metode neloiale.

Inca din anul 2010, de la celebra ordonanta de urgenta 50/2010, care transpunea in dreptul intern reglementarile si armonizarea legislatiei internationale europene a tuturor contractelor de credit incheiate cu creditorii bancari, au fost o serie de amendamente la legea 193/2000, lege ce reglementeaza in mod direct ce inseamna o practica abuziva cat si clauza abuziva, ce in cele din urma au dus catre o favorizare efectiva a bancilor, in urma mai multor partide de lobby strategic pe langa ordonatorii de legi din Romania.

Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului

Astfel, in 2013, odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura civila, s-au modificat si anumite legi conexe, precum legea 193/2000, care prevedea ca in momentul constatarii caracterului abuziv al unei clauze contractuale, in ipoteza in care contractul era unul de adeziune, toate contractele de credit vor trebui modificate.

Evident, falsa aceasta pista, fiindca din 2013 si aproape mijlocul anului 2014, au fost castigate sute de procese, definitiv, insa din pricina lipsei unor norme metodologice, clare, aceasta prevedere nu a putut fi pusa in aplicare.

Ai un credit in valuta? Banca este obligata sa il schimbe in... mai mult


Joi, 01 Mai 2014, ora 09:14

3 comentarii
Ai un credit in valuta? Banca este obligata sa il schimbe in lei, la cererea clientului - Sfatul avocatului

Ai un credit in valuta? Banca este obligata sa il schimbe in lei, la cererea clientului - Sfatul avocatului

Una dintre cele mai importante modificari aduse prin Directiva 0541/2013 a Parlamentului European (PE) se refera la posibilitatea consumatorilor de a trece la conversia creditului din moneda straina in cea nationala sau in oricare alta, la alegerea imprumutatului.

Daca in trecut conversia era oferita de catre banca cu titlu de beneficiu, acum, prin noua modificare acest lucru apare ca o obligatie directa pentru banca si fara posibilitate de modificare.

Nemultumirea bancilor provine de la faptul ca acestea solicitau imprumutatilor ca pentru conversia creditului in lei sa produca si sa dispuna de o garantie suplimentara, dat fiind faptul ca si soldul creditului crestea, iar pe o piata bancara si asa dezradacinata de criza financiara garantia adusa initial oricum era sub pragul de satisfacere a creantei rezultate dintr-o posibila vanzare a garantiei.

Acum, prin directiva 0541/2013, bancile sunt obligate sa accepte fara alte formalitati conversia, asa cum arata si art. 23 alin.1 litera a)din directiva mai sus mentionata:

Imprumuturile in moneda straina

(1) Statele membre se asigura ca, in cazul in care un contract de credit se refera la un imprumut in moneda straina, un cadru de reglementare corespunzator este instituit la momentul in care contractul de credit este incheiat, pentru a asigura cel putin ca:

(a)
consumatorul are dreptul de a converti contractul de credit intr-o moneda alternativa, in conditii specificate; sau

(b)
sunt in vigoare alte... mai mult


Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 07:54

3 comentarii
Banca te executa silit? Cum poti scapa - Sfatul avocatului

Banca te executa silit? Cum poti scapa - Sfatul avocatului

Procentul foarte mare de cereri privind creditarea la inceputul anului 2007 parca prevedea o criza economica ce lua amploare, insa nimeni nu voia sa o creada. Tot atunci a fost inregistrata si cea mai mare cerere de accesare a profesiei de executor judecatoresc, de parca cei interesati au simtit ceea ce avea sa vina.

Stim cu totii ca, in momentul declansarii scadentei anticipate, este doar un pas pana la inceperea executarii silite si tragedia survine in momentul in care exista o ipoteca instituita pe imobilul pe care il detine persoana in cauza, iar executarea silita se efectueaza pe acest imobil.

Multe persoane nu stiu ca atunci cand au semnat un contract de credit, de fapt, au semnat un angajament variabil in detrimentul acestora si in favoarea bancii, cum ar fi modificarea dobanzii de referinta, aplicarea unor comisioane, cum ar fi cel de risc, de gestiune sau administrare ce, in fapt, duceau la o dobanda ascunsa crescuta, astfel datoria debitorului crescand de la luna la luna.

Salvarea vine din clauzele abuzive

Toate aceste clauze abuzive, cum sunt ele determinate de legea 193/2000 modificata in 2013, duc intr-un final, daca actiunea este facuta corespunzator, la o anulare cel putin partiala a actelor de executare silita, iar daca actele de executare sunt lovite de nulitate absoluta, pot duce chiar la o redobandire a unui imobil pierdut in cadrul procedurii executionale.

Un element extrem de important pe care trebuie sa il aiba in vedere cei executati... mai mult


Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:53

1 comentariu
Restantele la creditele de nevoi personale pot duce la pierderea locuintei

Restantele la creditele de nevoi personale pot duce la pierderea locuintei

Neplata ratelor aferente creditelor de nevoi personale poate duce la pierderea locuintei, chiar daca acestea nu au fost garantate cu ipoteca.

Daca datoriile sunt reduse, banca va pune poprire pe salariu, insa in cazul in care debitorul nu are venituri si nu exista co-platitori, institutia va trece la executarea silita a bunurilor mobile si imobile. De regula, procedura de executare silita se declanseaza in cazul restantelor mai mari de 90 de zile.

"Instanta investita cu o cerere de incepere a executarii silite verifica indeplinirea conditiilor in legatura cu creanta ce face obiectul contractului de credit (creanta sa fie certa, lichida si exigibila), urmand a dispune investirea cu formula executorie a contractului de credit.

Pentru ca un bun sa fie urmarit in procedura executarii silite e necesar ca acesta sa fie in proprietatea debitorului, sa fie in circuitul civil si sa fie susceptibil de urmarire silita, aceasta insemnand ca bunul nu trebuie sa fie exceptat de la urmarirea sa", a explicat pentru Efin.ro avocatul Alexandru Moise, de la Casa de avocatura Stoica si Asociatii.

Este important de precizat faptul ca unele categorii de venituri pot fi urmarite in parte. Astfel, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la 1/2 din venitul lunar net,... mai mult


Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:44

Sondaj Ziare.com: Se impune o lege a falimentului personal in Romania?

Sondaj Ziare.com: Se impune o lege a falimentului personal in Romania?

Credit cu buletinul, de nevoi personale, Prima Casa, a doua casa, Rabla, leasing, descoperiri de cont, carduri de cumparaturi...romanii au luat tot ce s-a putut, pana au ajuns sa-si dea 90% din salariu pe rate.

Apoi a venit criza, asezonata cu masuri dure de austeritate, si multi dinte ei s-au trezit ca nu mai au cu ce sa-si plateasca ratele.

Potrivit celui mai recent raport al BNR, restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut, in august, cu 6,9% fata de luna precedenta, pana la 14,36 miliarde lei (3,3 miliarde euro), urcand ponderea acestora in totalul imprumuturilor la 6,86%.

Restantele la credite au crescut cu 6,9 la suta

Romanii, restantieri de buna voie in asteptarea proceselor cu bancile?

Ordonanta 50/2010 care impune noi reguli bancilor si elimina anumite clauze si comisioane din contracte a iscat o adevarata isterie.

Mai multi clienti nemultumiti ca trebuiau sa plateasca comision pana si pentru a-si plati ratele au sesizat Protectia Consumatorului si si-au angajat avocati amenintand bancile cu procese ce le-ar putea aduce suspendarea sau chiar falimentul.

Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Bancherii s-au sesizat imediat si au cerut Guvernului sa modifice ordonanta. Totodata, ei sustin ca procesele nu vor face bine nici clientilor, nici bancilor, ci poate doar avocatilor care au identificat imediat o modalitate de imbogatire.

"S-au creat expectatii foarte mari clientilor in... mai mult


Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 14:10

14 comentarii
Sfat pentru romani, de la Finante: Renegociati creditul inainte sa va execute banca

Sfat pentru romani, de la Finante: Renegociati creditul inainte sa va execute banca

Dupa ce tot mai multi romani s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai plati ratele dupa aplicarea masurilor de austeritate, Ministerul Finantelor Publice ii sfatuieste sa se duca sa isi renegocieze contractele de credit cu garantie ipotecara inainte sa intre in incapacitate de plata."Este in interesul imprumutatorului si imprumutatului (denumiti in continuare "partile contractante") sa actioneze in mod rezonabil si cu onestitate pentru a gasi o solutie pentru achitarea sumelor de plata restante fara a recurge la initierea unor proceduri judiciare.

Procedurile de restructurare ajuta la identificarea solutiilor pentru un imprumutat aflat in dificultate in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de rambursare a unui imprumut cu garantie ipotecara pentru evitarea, pe cat posibil, a declansarii procedurii de executare silita", se arata in Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, postat marti pe site-ul Ministerului.

Ghidul cuprinde 12 principii ce ar trebui luate in considerare atat de imprumutat, cat si de imprumutator.

Principiul 1: Este in interesul imprumutatului sa contacteze imprumutatorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le intampina in achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare in interesul comun al partilor.

Principiul 2: Imprumutatorul va explica in mod clar imprumutatului situatia... mai mult


Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:19

3 comentarii
Cum puteti evita executarea silita

Cum puteti evita executarea silita

Dupa explozia de restante din 2009 este de asteptat ca o parte dintre cei care nu si-au achitat ratele sa ajunga sa fie executati silit de banca. Pentru a evita acest lucru, va puteti lua cateva masuri de precautie.

Astfel, daca aveti datorii la banci si realizati ca nu mai puteti sustine efortul financiar al ratelor lunare, luati legatura cu institutia bancara si incercati sa obtineti o amanare sau reesalonare, spune avocatul Valentin Burlacu, citat de Adevarul.

"Bancile sunt deschise la negociere, fie ca vorbim de amanari de plata sau reesalonari ale datoriilor, insa este foarte important ca persoanele cu credite sa-si anunte din timp orice schimbare aparuta in situatia financiara lunara", concluzioneaza Valentin Burlacu.

De asemenea, este indicat ca fiecare cerere adresata bancii sa nu fie numai verbala, ci si in scris, pentru a putea dovedi ulterior ca ati fost de buna-credinta.

Burlacu mai spune ca daca intrati in incapacitate de plata, trebuie sa demonstrati ca va aflati intr-o situatie financiara dificila si sa anexati cererii de amanare sau reesalonare documente care sa dovedeasca acest lucru.

Totodata, trebuie evitata depasirea unei perioade de 90 de zile de restante fara a anunta banca de incapacitatea de plata a ratei. Dupa aceasta perioada, adauga Burlacu, riscul demararii procedurii de executare silita creste.

Numarul datornicilor executati silit a crescut, in intervalul ianuarie-martie 2010, cu aproape 20% fata de primele trei luni ale... mai mult


Marti, 23 Martie 2010, ora 08:41

Bancile pot executa orice bun aflat in proprietatea rau-platnicilor

Bancile pot executa orice bun aflat in proprietatea rau-platnicilor

Multi dintre romanii care au luat credite pentru perioade de 30-40 de ani se confrunta in prezent cu reducerea drastica a bugetelor si incapacitatea de a-si plati ratele lunare.

Pentru ca bancile ajung sa fie la mana rau-platnicilor, in functie de natura creditului, intitutiile sunt nevoite sa gaseasca o modalitate de recuperare a imprumuturilor. Pana sa aleaga solutia extrema, executarea silita, incearca sa negocieze cu clientul si sa-l convinga sa plateasca.

"Depinde de tipul de credit, daca este vorba de un credit cu garantii reale sau daca este vorba despre asa-zisele credite cu buletinul. Daca un client este rau-platnic de mai mult de 30 de zile, banca il inscrie in Centrala Incidentelor de Plati (CIP). Dupa anumite somatii catre client, la aproximativ 5-6 luni dupa ce acesta nu si-a mai platit datoriile, banca demareaza procedura de executare silita. Prima data se executa garantiile reale, proprietati ipotecate sau gajuri.

In cazul in care imprumutul nu este acoperit prin executarea acestor bunuri, se trece la executarea altor bunuri care apartin clientului. Daca nu exista garantii reale pentru imprumut, banca poate sa demareze executarea silita asupra oricarui bun aflat in proprietatea clientului", a explicat Mihai Cuc, avocat, partener al firmei de avocatura Enescu & Cuc, pentru Gardianul.

Bancile nu sunt tocmai incantate sa aplice aceasta solutie si incearca sa gaseasca o cale de compromis astfel incat clientul sa-si poata plati datoria. De cele mai... mai mult


Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 08:35

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba