credite fermieri

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bancile ridica in slavi agricultura, dar tot mai putine crediteaza fermieri

Bancile ridica in slavi agricultura, dar tot mai putine crediteaza fermieri

Bancherii lauda in mass-media potentialul investitiilor in agricultura si lanseaza produse dedicate, subliniind sprijinul pe care il acorda fermierilor. Practic insa, doar sapte dintre cele 40 de banci din Romania au intrat in convenabilele programe de stat, precum cel al creditelor "punte".

In urma cu o saptamana, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura: "As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva", a declarat Isarescu.

Totusi, doar sapte banci acorda in 2014 credite punte fermierilor romani, fata de 12 anul trecut. Acestea sunt CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.

Vezi cu ce oferte vin aceste banci, in continuarea articolului Bancile ridica in slavi potentialul agriculturii, dar lista celor care crediteaza fermierii se subtiaza de la an la an pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 19:58

De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole

De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole

Liberalizarea pietei funciare din 2014 pune pe jar autoritatile romane, care sunt in cautarea unor solutii, pentru ca pamanturile tarii sa nu ajunga pe mainile strainilor.

O masura care va "impulsiona" romanii sa se intoarca la agricultura o reprezinta facilitatile acordate de stat la achizitia de terenuri agricole: 10% plata in avans, 90% credit din care 50% - garantat de stat, 50% - garantat cu terenul ce urmeaza a fi cumparat.

Se cauta solutii pentru aduce romanii in avantaj competitiv atat cat permite legislatia europeana. Incercarile autoritatilor de a veni in sprijinul romanilor sunt explicate de faptul ca atunci cand se vor afla in competitie directa cu ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, romanii sa fie dezavantajati din cauza posibilitatilor marteriale reduse.

Un hectar de teren agricol costa in prezent intre 500 si 3.000 de euro. Cel mai scump teren agricol se vinde in zona judetului Ialomita, hectarul se vinde cu 2.350 de euro.

Urmatoare regiune cu cele mai ridicate preturi la terenul agricol este Transilvania cu 2.250 de euro pe hectar. La polul opus, cel mai ieftin teren se vinde in zona Moldovei, in Bacau spre exemplu un hectar de teren agricol ajunge sa coste in medie 1.500-1.800 de euro.

Afla ce rata lunara ar trebui sa plateasca un fermier pentru a achizitia 20 de hectare de teren agricol in continuarea articolului De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole pe Business24. mai mult


Joi, 10 Octombrie 2013, ora 20:36

3 comentarii
Marile banci nu misca un deget pentru credite punte APIA fara garantii de stat

Marile banci nu misca un deget pentru credite punte APIA fara garantii de stat

Bancile nu se inghesuie sa acorde credite fermierilor romani, in ciuda eforturilor autoritatilor de a impulsiona creditarea. Doar sapte din cele 40 de banci din Romania au incheiat conventii cu APIA pentru a acorda credite "punte" fermierilor romani.

Motivul lipsei de interes a bancilor dedus de analisti: "adeverinta APIA nu reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA".

Cele sapte banci care vor acorda in 2014 credite fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.

Numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale.

Ce solutii au autoritatile pentru acest blocaj, in continuarea articolului Marile banci nu misca un deget pentru credite punte APIA fara garantii de stat pe Business24.ro mai mult


Marti, 13 August 2013, ora 20:41

1 comentariu
Cat plateste un fermier pentru un "credit punte" pe baza subventiei APIA

Cat plateste un fermier pentru un "credit punte" pe baza subventiei APIA

Mai mult de jumatate din terenurile agricole ale Romaniei sunt lucrate de micii fermieri care nu s-au inregistrat ca persoana jurdica. In incercarea de a comasa terenurile, autoritatile "uita" de fermierii care nu si-au inregistrat exploatatia sub o forma juridica.

Astfel, in prezent doar doua banci acorda credite pentru fermierii persoane fizice, restul concentrandu-se pe credite pentru agricultorii cu personalitate juridica.

Peste 56% din suprafata agricola utilizata din Romania apartine explotatiilor fara persoana juridica, se arata in Studiul "Cadrul National Strategic", realizat de comisia prezidentiala pentru Agricultura. Ba mai mult decat atat, din acestea 12%, sunt ferme care au peste 100 de hectare de teren agricol.

Vezi care sunt bancile cu oferte in domeniu si ce costuri practica, in continuarea articolului Cat plateste un fermier pentru un "credit punte" pe baza subventiei APIA pe Business24.ro mai mult


Luni, 12 August 2013, ora 13:44

Cum ii ajuta Ministerul Agriculturii pe fermieri sa obtina credite de la banci

Cum ii ajuta Ministerul Agriculturii pe fermieri sa obtina credite de la banci

Ministerul Agriculturii a pregatit terenul pentru ca fermierii sa poata obtine credite de la banci.

Astfel, in contul adeverintelor APIA, ei vor obtine credite cu o dobanda maxima ROBOR (rata medie a dobanzilor in lei pe piata interbancara) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricola, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Plafoanele sunt prevazute intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileste si comisionul incasat de banca, de sub 1%.

Nivelurile dobanzilor si comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atat beneficiarilor platilor directe cat si pentru beneficiarii axelor I, III si IV din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

APIA va incheia conventii cu bancile interesate si le impune acestora cateva conditii, pe langa cele privind dobanzile.

Astfel, institutiile de credit trebuie sa detina sucursale sau agentii in cel putin 30% din judete si sa fi finantat in perioada 2008-2012 anumite activitati din Programul National de Dezvoltare Rurala (Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei, respectiv axa IV Leader).

Totusi, APIA poate incheia conventii si cu bancile care nu indeplinesc cerinta privind reteaua teritoriala, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus si accepta ca acestea sa fie
inscrise in conventie.

APIA va incheia acte aditionale la toate conventiile aflate in derulare,... mai mult


Duminica, 28 Iulie 2013, ora 17:51

Ponta vrea rezolvata problema bancilor care nu dau bani fermierilor

Ponta vrea rezolvata problema bancilor care nu dau bani fermierilor

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa rezolve problema cu bancile care nu acorda credite fermierilor care initiaza proiecte UE.

La randul sau, ministrul Agriculturii a afirmat ca a avut nenumarate discutii cu reprezentantii bancilor, dar ca numai unele au fost de acord cu aceasta propunere, potrivit Mediafax.

"Mai este o singura problema care nu tine neaparat de sistemul public, legata de partea de cofinantare, de cash-flow, care din pacate, din cauza problemelor care exista in piata de lichiditati, nu functioneaza foarte bine in sensul ca beneficiarii nu au suficiente fonduri sa faca platile, sa solicite dupa aceea rambursarile respective, insa Ministerul Agriculturii a inceput o politica de a veni in intampinarea celor care au deja proiecte, sa incercam sa cream instrumente bancare de creditare, astfel incat sa-i ajutam sa aiba banii necesari pentru a face platile. Din acest punct de vedere, exista o oarecare emotie pe perioada urmatoare", a precizat Constantin, intr-o reuniune la Guvern pe tema fondurilor UE.

Totodata, prim-ministrul a spus ca este important ca fermierii sa poate primi capitalul necesar pentru a porni proiectele UE si i-a cerut ministrului sa incerce sa sensibilizeze institutiile bancare.

"Inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru de discutat si cu guvernatorul Bancii Nationale, dar cu bancile comerciale, o sa avem sanse mult... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 18:02

1 comentariu
Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri

Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri

Ministerul Agriculturii pregateste un fond de microcreditare prin care fermierii vor putea obtine sume de pana la 5.000 de euro. Informatia a fost confirmata pentru Business24 de surse oficiale din conducerea MADR.

In acest moment este in dezbatere interna la nivelul structurilor de specialitate ale MADR, un proiect de act normativ care vizeaza constituirea unui fond de microcreditare. Proiectul este destinat creditarii fermierilor mici si mijlocii care s-au lovit de refuzul bancilor.

Una dintre variantele discutate ar fi ca MADR sa puna la dispozitia unei banci, cel mai probabil CEC Bank, un fond care sa fie accesat de fermieri.

Afla detalii despre linia de finantare si care ce spune ministrul Agriculturii despre aceasta solutie, in continuarea articolului Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri pe Business24.ro mai mult


Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 16:25

Dobanzile la creditele contractate de fermieri, subventionate de stat

Dobanzile la creditele contractate de fermieri, subventionate de stat

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca statul va subventiona dobanzile la creditele contractate de fermieri, pana la sfarsitul anului.

"Este vorba despre un ajutor temporar, care consta in subventionarea dobanzii. Se aplica pentru creditele deja contractate, nu pentru creditele luate de la momentul publicarii in monitorul oficial si pana la finele anului 2010", a precizat Ministrul Agriculturii, potrivit Antena 3.

Potrivit sursei citate, Executivul a alocat pentru aceasta masura un buget de 103 milioane de lei si va acoperi diferenta de dobanda pana la sfarsitul lui decembrie 2012.

Dupa ce contracteaza respectivul credit, fermierii trebuie sa depuna actele la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. mai mult


Joi, 26 August 2010, ora 21:33

1 comentariu
Creditele pentru fermieri, garantate de APIA

Creditele pentru fermieri, garantate de APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura garanteaza creditele pentru fermieri, in baza sumelor pe care le au de incasat de la APIA.

APIA a declarat ca a incheiat conventii cu Banca Transilvania, CEC Bank SA si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA, potrivit Gandul.

Fermierii trebuie sa faca o solicitare scrisa in baza careia APIA va elibera o adeverinta ce confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schema unica de plata pe suprafata (SAPS) pentru anul 2010.

Adeverinta va confirma si ca s-au efectuat controalele asupra cererii de plata a beneficiarului. mai mult


Vineri, 16 Iulie 2010, ora 10:41

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla