creierul uman

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Premiera in lumea stiintifica: creierul uman are o harta a numerelor!

Premiera in lumea stiintifica: creierul uman are o harta a numerelor!

Pentru prima data, oamenii de stiinta au descoperit in creierul uman o "harta" pentru perceperea numerelor.

Pana acum, stiinta cercetase si descoperise harti topografice pentru simturile primare, cum ar fi vederea, auzul si atingerea (simtul tactil), insa acum e prima oara cand a fost descoperita harta pentru perceperea numerelor si numarare sau acordarea de sens numerelor.

Aspectul hartii este important pentru comunicarea mai eficienta intre neuronii care realizeaza sarcini similare, au relatat oamenii de stiinta pentru Times of India.

Studiile efectuate pe maimute au aratat ca anumiti neuroni din cortexul parietal, situat in partea din spate a creierului, au devenit activi cand animalele au privit o serie de elemente.

Desi oamenii de stiinta suspectau de mult ca exista o harta pentru numarare, ei au descoperit-o abia in urma efectuarii acestor studii.

Cercetatorul Ben Harvey, un neurolog de la Universitatea Utrecht din Olanda si echipa sa de cercetare au introdus subiectii intr-un scanner RMN si le-a proiectat niste puncte pe un ecran. Aceste puncte variau ca numar in timp. S-a demonstrat astfel ca anumiti neuroni din cortexul parietal au devenit activi. Rezultatele s-au dovedit a fi satisfacatoare, confirmand aceasta teorie. mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 22:22

2 comentarii
Un cip care poate gandi asemenea creierului uman (Video)

Un cip care poate gandi asemenea creierului uman (Video)

Cei de la IBM au dezvaluit cipul care gandeste asemenea creierului uman. Proiectul a inceput in 2011 si este inca in perioada de lucru, insa performantele lui sunt cu adevarat uimitoare.

Cercetatorii au reusit sa simuleze anul trecut 530 de miliarde de neuroni, folosind cel mai rapid calculator din lume, scrie Engadget.

Proiectul IBM este facut in colaborare cu o agentie americana in domeniu, DARPA. Acum, IBM a anuntat ca a dezvoltat si un program special care sa puna in functiune aceasta inventie. El foloseste aceleasi principii ale legaturilor neurosinaptice care au loc in creier.

In acest videoclip, cei de la IBM explica ce aplicatii sunt posibile cu ajutorul inventiei lor. Printre avantajele sale se numara dimensiunea mica si consumul scazut de energie.

mai mult


Joi, 08 August 2013, ora 21:20

1 comentariu
Obama anunta o noua initiativa de cercetare: harta creierului uman

Obama anunta o noua initiativa de cercetare: harta creierului uman

Presedintele american a anuntat deschiderea uni linii de finantare in valoare de 100 milioane de dolari, in 2014, pentru inventarea si rafinarea unor tehnologii de intelegere mai buna a creierului omenesc.

Initiativa a fost comparata cu Human Genome Project, prin faptul ca trateaza frontal o problema considerata ca inabordabila pana in prezent: inregistrarea si descrierea circuitelor cerebrale, in incercarea de a arata felul in care "interactioneaza milioane de celule", noteaza New York Times.

Initiativa, pe care cercetatorii vor sa o numeasca Brain Activity Map project, va fi cunoscuta oficial sub numele de Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies - pe scurt, BRAIN. Aceasta este considerata marea provocare pentru secolul 21, de catre administratia Obama.

Initiativa exista ca parte dintr-un proiect mult mai vast de cercetare in neurostiinte, cercetare sprijinita cu miliarde de dolari, bani investiti de stat. Insa cercetatorii considera ca o suma mult mai mica de bani, investita strategic, cum este cazul proiectului BRAIN, poate orienta cercetarea catre noi directii.

In prezent, cercetatorii in acest domeniu pot insera fire in creierele animalelor sau chiar in creiere umane pentru a inregistra activitatea celulelor creierului - neuronii - si pentru a observa modul in care se realizeaza comunicarea. Insa in prezent pot inregistra cum comunica cateva sute dintre aceste celule, intr-un anumit moment.

Ca parte a initiativei, presedintele... mai mult


Marti, 02 Aprilie 2013, ora 23:51

4 comentarii
Aspecte interesante legate de creierul uman

Aspecte interesante legate de creierul uman

Stiai ca baza creierului se formeaza inca din a treia saptamana de la concepere sau ca doar 10% dintre celulele creierului sunt neuroni?

Potrivit Live Science, iata cateva informatii interesante despre creierul uman.

1. Poate fi comparat cu branza tofu, in ceea ce priveste textura

Creierul uman cantareste, in medie, intre 1,3 si 1,4 kilograme. Unii neurochirurgi aseamana textura unui creier viu cu cea a pastei de dinti, cu exceptia faptului ca nu este lipicios. Potrivit neurochirurgului Katrina Firlik, o comparatie si mai buna ar fi insa cu branza tofu.

Creierul ocupa cam 80% din capacitatea craniului, restul constand, in proportii egale, de sange si lichid cerebrospinal. Creierul, sangele si lichidul cantaresc cam 1,7 kilograme.

2. Oamenii care au trait in urma cu 5.000 de ani aveau creierele mai mari

In urma cu circa 5.000 de ani oamenii aveau creierele mai mari. Datele arheologice arata ca in zone ca Europa, China, Africa de Sud si Australia creierele oamenilor s-au micsorat cu aproximativ 150 de centimetri cubi, de la o medie de 1.350 de centimetri cubi, adica cu circa 10%. Cercetatorii nu au descoperit cauza acestei micsorari, dar unii sunt de parere ca a avut loc deoarece creierele au devenit mai eficiente pe masura ce au evoluat.

Alti cercetatori considera ca alimentatia noastra a avut aceasta urmare, ea constand in produse mai usor de mestecat, astfel ca nu mai este nevoie de maxilare atat de mari si puternice ca in urma cu mii de ani. Intre... mai mult


Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:11

Poate ajunge calculatorul mai "destept" decat creierul uman?

Poate ajunge calculatorul mai "destept" decat creierul uman?

De cand au aparut generatiile moderne de calculatoare, analogia intre capacitatea lor si cea a creierlui uman a starnit mult interes atat in lumea specialistilor, cat si a amatorilor.

Calcule precise nu se pot face in acest domeniu, dar exista estimari cat se poate de interesante. Neurologii au tendinta de a evalua capacitatea creierului intre 10 si 100 terabiti, ceea ce exprima un camp de aproximatie neobisnuit de larg, arata Infoniac.

Toate estimarile sunt aproximative

Opiniile speciaistilor in aparatura virtuala merg insa si mai departe in campul aproximatiilor, estimand capacitatea creierului intre 1 TB si 2,5 petabiti, cu precizarea ca un terabit face un milion de megabiti, iar un petabit este 1.000 de terabiti.

La baza acestei estimari stau elemente destul de simple. Neurologii au stabilit ca in creierul uman se afla aprovimativ 100 de miliarde de neuroni si asupra acestei cifre nu exista controverse.

La randul sau, fiecare neuron este capabil sa creeze 1.000 de conexiuni informatice, fiecare din ele putand stoca in acelasi timp 1.000 de informatii. Inmultind numarul de informatii cu cel al conexiunilor si cu cel al neuronilor aflati in creierul uman, vom obtine 100 trilioane de puncte, corespunzatore la 100 terabiti de informatii.

Fireste, calculul de mai sus este prezentat intr-o forma foarte simplista, dar in prezent nu dispunem de o metoda sistematizata pentru asemenea estimari. Ca urmare, nu cunoastem nici campul de eroare.

Creierul nu se... mai mult


Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 23:31

13 comentarii
Cea mai detaliata harta a creierului uman, realizata dupa patru ani de studii

Cea mai detaliata harta a creierului uman, realizata dupa patru ani de studii

Cercetatorii americani de la Institutul Allen de Stiinta a Creierului au reusit sa realizeze, pe parcursul a patru ani, una dintre cele mai cuprinzatoare harti anatomice si genomice a creierului uman. Oamenii de stiinta au reusit acest lucru dupa ce au utilizat imaginile oferite de un aparat de rezonanta magnetica.

Institutul a caracterizat si "cartografiat" biochimia a doua creiere umane de adulti. Rezultatele sunt publicate in Allen Human Brain Atlas (Atlasul Creierului Allen Human), informeaza Green Report.

"Pana acum pur si simplu nu a existat o harta a creierului uman atat de detaliata si de o asemenea anvergura. Atlasul ofera perspective nemaivazute ale celui mai complex organ al omului", a declarat Allen Jones, seful institutului.

"Observarea felului in care ne sunt utilizate genele de catre creierele noastre va ajuta cercetatorii si comunitatea medicala sa le inteleaga mai bine si sa descopere noi tratamente pentru o intreaga serie de boli ale creierului, de la boli mintale pana la Alzheimer si Parkinson, scleroza multipla, autism si altele", a explicat Jones.

Citeste mai multe despre Cea mai detaliata harta a creierului uman, realizata dupa patru ani de studii pe Green Report. mai mult


Joi, 28 Aprilie 2011, ora 14:15

1 comentariu
Creierul uman percepe zilnic peste 100.000 de cuvinte

Creierul uman percepe zilnic peste 100.000 de cuvinte

Nu va puteti concentra prea bine pentru citirea acestor randuri? E ceva normal avand in vedere ca, potrivit unui nou studiu, creierul uman este bombardat cu peste 100.000 de cuvinte pe zi.

Studiul, realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din San Diego, California, releva ca, in societatea moderna, un adult aude sau citeste in medie 100.500 de cuvinte pe zi.

Cercetarea - noteaza Daily Mail - nu a luat in considerare decat perioada petrecuta de oameni in afara orelor de munca, ceea ce inseamna ca cifrele reale sunt mult mai mari. mai mult


Luni, 14 Decembrie 2009, ora 13:01

Mituri despre creierul uman

Mituri despre creierul uman

Creierul este cel mai complex organ al omului. Contine peste 100 de miliarde de neuroni, iar stiinta nu a descoperit inca toate mecanismele si transformarile lui.

Tocmai de aceea au aparut teorii diferite despre el, unele false, altele adevarate. Howstuffworks.com a demontat cateva mituri despre creierul uman, unele dintre ele chiar celebre.

In ceea ce priveste culoarea creierului, se spune ca el este cenusiu. In realitate, exista portiuni in care este alb, negru, rosu, dar, in cea mai mare parte este cenusiu, intr-adevar.

Exista un sambure de adevar in acest mit pentru ca, atunci cand se vorbeste despre creierul uman se face referire stricta la materia cenusie.

Contrar opiniei generale, muzica clasica nu are ca efect imbunatatirea activitatii cerebrale. In Statele Unite, producatorii de jucarii au realizat pentru copii papusi si masinute pe muzica lui Mozart. Perceptia generala este ca muzica clasica asigura un nivel crescut al inteligentei.

In realitate, nu exista niciun studiu care sa evidentieze aceasta ipoteza. Singurele imbunatatiri observate la copiii care asculta acest gen de muzica sunt legate strict de serioziotatea lor, lucru care nu depinde in exclusivitate de muzica ascultata.

Cele mai multe persoane cred ca, atunci cand invatam un lucru nou, se formeaza o noua circumvolutiune. In realitate, plasticitatea creierului induce aceasta ipoteza, dar nu este decat un mit.

Mesajele subliminale nu sunt o forma de a recepta lucruri noi. Nu poti... mai mult


Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 11:15

24 comentarii
Alte articole despre: creier uman mituri, adevar creier uman
Creierul uman este "predispus natural" sa creada in Dumnezeu

Creierul uman este "predispus natural" sa creada in Dumnezeu

Creierul uman este astfel structurat incat are tendinta in mod "natural" sa conduca ideile catre credinta in Dumnezeu si prieteni imaginari, potrivit oamenilor de stiinta.

Religia este parte a naturii umane iar creierele noastre sunt strans legate de credinta in Dumnezeu, potrivit studiilor oamenilor de stiinta, informeaza cotidianul britanic Daily Mail.

Dovezile oamenilor de stiinta provin in urma efectuarii unor studii asupra bebelusilor si copiilor care au demonstrat ca materia cenusie este programata sa creada ca "spiritul" sau "sufletul" sunt strict separate de corp.

Aceasta distinctie ne permite sa credem in forte supranaturale, sa ne inchipuim prieteni imaginari si sa concepem zei, informeaza revista New Scientist, citata de Daily Mail.

Alte studii sugereaza ca mintile noastre vin pe lume cu un simt innascut super-dezvoltat al cauzei si efectului, care ne face sa vedem un scop si sens in toate lucrurile, chiar si atunci cand acolo nu este niciunul.

Copii de pana in 7 sau 8 ani cred, de exemplu, ca pietrele, raurile si pasarile au fost create cu un scop anume.

Luate impreuna, cele doua demonstratii ale functiilor creierului arata ca suntem perfect programati sa credem in Dumnezeu.

"Exista acum multe dovezi ca anumite fundamente ale credintelor noastre religioase sunt strict legate de structura creierului. Toti oamenii poseda aceasta structura, care niciodata nu ne tradeaza", sustine Paul Blomm, psiholog la Universitatea Yale din SUA.

De... mai mult


Vineri, 06 Februarie 2009, ora 18:43

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba