crestere populatie pamant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cat de multi ne vom inghesui pe planeta in anul 2100

Cat de multi ne vom inghesui pe planeta in anul 2100

O analiza demografica efectuata recent de catre experti ai ONU a constatat cu surprindere ca populatia planetei in anul 2100 va depasi cu doua miliarde de oameni numarul estimat anterior.

Concret, vom ajunge la 11 miliarde de locuitori, noteaza Esoreiter.

Cercetari mai vechi, facute la nivelul anului 1990, stabilisera ca exista o limita privind cresterea numarului de locuitori, iar aceasta limita era de noua miliarde. Odata cifra atinsa, dinamica ar stagna o perioada, pentru ca apoi sa inceapa o scadere lenta.

Astazi, cand populatia a depasit cifra de 7 miliarde, iar cresterea continua, nu pare probabil ca aceasta sa se opreasca la pragul de 9 miliarde. Dimpotriva, in unele zone populatia continua sa creasca spectaculos, fara sa dea semne de incetinire.

Exemplul cel mai elocvent este cel al Africii, unde se asteapta cresterea populatiei de patru ori pana la sfarsitul secolului, continentul urmand sa aiba 4 miliarde de locuitori, fata de circa un milliard cati numara astazi.

In prezent, familiile africane au cel putin cate patru copii fiecare, iar faptul se datoreaza pe de o parte traditiilor locale care nu concep o familie normala fara copii numerosi, iar pe de alta parte lipsei de anticonceptionale si de educatie necesara pentru evitarea sarcinilor nedorite.

Mai trebuie tinut seama si de faptul ca masurile intreprinse in ultimele decenii pe linie sanitara au facut sa scada mortalitatea la noii nascuti si sa se previna unele boli infectioase, care... mai mult


Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 09:59

5 comentarii
Pamantul va avea 11 miliarde de locuitori

Pamantul va avea 11 miliarde de locuitori

Pamantul va numara aproximativ 11 miliarde de oameni la sfarsitul secolului, cu doua miliarde mai mult decat s-a anticipat anterior, releva un studiu demografic realizat de oameni de stiinta si statisticieni de la Universitatea din Washington si de la ONU.

"Consensul, in ultimii 20 de ani, a fost ca populatia lumii va urca la 9 miliarde, se va stabiliza acolo, apoi va intra in declin. Am descoperit insa ca exista o probabilitate de peste 70% ca populatia lumii sa nu se stabilizeze in acest secol", a declarat Adrian Raftery, profesor de Statistica si Sociologie de la Universitatea Washington din Seattle.

O crestere a populatiei poate accentua alte probleme globale, cum ar fi schimbarile climatice, raspandirea bolilor infectioase si a saraciei, a observat el.

Aceasta crestere a populatiei va afecta in primul rand Africa, scrie La Libre. Continentul african va cunoaste cea mai mare crestere demografica, unde se estimeaza ca populatia sa sporeasca de patru ori, de la un miliard in prezent la aproximativ patru miliarde pana la sfarsitul acestui secol.

Asia, cu o populatie de 4,4 miliarde astazi, va ajunge la cinci miliarde pana in 2050, dupa care va incepe sa scada.

Si in America de Nord, Europa si America Latina (inclusiv Caraibe), populatia va continua sa creasca.

Franta ar putea deveni tara cea mai populata de pe continentul european, populatia estimata in 2100 fiind de 79 de milioane de locuitori, fata de 66 milioane in prezent. In schimb, in Germania... mai mult


Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 12:20

4 comentarii
Guvern: Cresterea economica va fi mult peste asteptari

Guvern: Cresterea economica va fi mult peste asteptari

Romania va avea in acest an o crestere economica mult mai mare decat ceea ce s-a estimat la construirea bugetului pentru 2014, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

"In 2014, cresterea economica va fi mult peste asteptarile pe care s-a construit bugetul. Tocmai pentru ca economia isi revine si consolideaza aceasta revenire, oamenii trebuie sa aiba incredere sa consume, firmele sa investeasca, iar bancile sa dea credite.

Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populatie-firme-banci. Statul nu va mai face greselile de politica economica de pana in 2008 si nici ajustarile brutale din 2009 si 2010. Statul este primul care are incredere, investitiile publice vor creste cu un miliard de euro, in conditiile in care deficitul bugetar va scadea", a mai spus oficialul ministerial.

Romania, inca vulnerabila la undele de soc: Riscurile care ne-ar tranti economia la pamant - analisti internationali

El a mentionat cateva masuri de ajutor pe care Guvernul le-a initiat pentru firmele mici si mijlocii.

"IMM-urile au doua surse de finantare: sursele proprii - aici am luat decizia ca profitul reinvestit sa nu mai fie impozitat - si sursele atrase. Statul se imprumuta mai ieftin, lasand mai multi bani in piata pentru firme, iar dobanzile au scazut", a adaugat Voinea.

La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an,... mai mult


Luni, 12 Mai 2014, ora 14:03

10 comentarii
Cate miliarde de oameni vor fi pe Pamant in 2050 - singurul continent unde populatia scade

Cate miliarde de oameni vor fi pe Pamant in 2050 - singurul continent unde populatia scade

Populatia lumii va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni in 2050, fata de sapte miliarde in 2013, se arata intr-un raport bienal al Institutului Francez de Studii Demografice (INED) publicat miercuri.

Previziunile institutului indica numarul de 9.731 miliarde de oameni care vor popula planeta in 2050, scrie fr.news.yahoo.com.

Numarul de sase miliarde de oameni din 1999 a crescut pana la sapte miliarde in 12 ani, respectiv pana in 2011. Rata de nasteri la nivel mondial este, in prezent, de 2,5 copii la o mama, in comparatie cu anul 1950, cand o femeie nastea, in medie, cinci copii.

Potrivit studiului, se inregistreaza o puternica disparitate intre regiunile Pamantului, in special intre cele doua extreme, adica Nigeria (7,6 copii la o femeie) si Bosnia si Hertegovina (1,2 copii la o femeie).

Un sfert din populatie va proveni din Africa

De pe continentul african va proveni un sfert din populatia lumii in 2050, potrivit datelor studiului care prevede ca un numar de 2,435 miliarde de persoane vor trai in Africa in 2050, mai mult decat dublu fata de numarul lor din 2013, si anume 1,1 miliarde de oameni.

Cu o rata a fertilitatii de 1,6 copii la o femeie, Europa este singurul continent care experimenteaza un declin al populatiei, care va scadea de la 740 de milioane de persoane in 2013 la 726 de milioane in 2050, potrivit datelor INED.

Scenariile viitorului: cum va arata lumea peste o suta de ani?

Si americanii vor fi mai multi. Numarul acestora va creste... mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:32

7 comentarii
7 miliarde de oameni pe Pamant, in 2011

7 miliarde de oameni pe Pamant, in 2011

Populatia Pamantului ar putea depasi 7 miliarde de oameni in 2011, potrivit unor estimari ale ONU. In plus, la mijloccul acestui secol pe planeta noastra vor trai 9 miliarde de oameni.

Specialistii sustin ca in ritmul actual de crestere a populatiei, Terra va ajunge in pragul colapsului. Multi experti cred ca nu este vorba de o problema de suprapopulare, ci de un consum al resurselor naturale, care sunt limitate, noteaza publicatia El Mundo.

Cotidianul subliniaza ca printre cei care aduc in discutie vechile teorii ale lui Thomas Malthus se afla si Fundatia pentru Populatia Mondiala. Malthus, in tratatul sau din 1798, tragea un semnal de alarma si preciza ca populatia creste mai repede decat resursele ei, motiv pentru care vor izbucni razboaie, epidemii si foametea.

Fundatia pentru Populatia Mondiala sustine, intr-un raport, ca in fiecare secunda se nasc 2,6 copii, subliniind ca 82% din populatie locuieste in tari in curs de dezvoltare.

Potrivit raportului, Africa inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere demografica. In plus, este de asteptat ca populatia din Africa sa ajunga la 2 miliarde pana in 2050, dublu fata de 2010.

"Majoritatea tarilor africane nu mai produc suficient pentru locuitorii lor. Saracia din Africa subsahariana s-ar reduce cu o cincime daca s-ar putea evita sarcinile nedorite", mai arata Fundatia pentru Populatia Mondiala, intr-un comunicat.

Reprezentantii Fundatiei sustin ca 75 de milioane de femei din tarile emergente raman... mai mult


Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 22:13

De la cititori: Explozia sau implozia populatiei

De la cititori: Explozia sau implozia populatiei

Biologul Paul Erlich (n. 1932) preconiza, in 1965, ca, din cauza exploziei populatiei lumii, planeta va trece printr-o foamente crunta in decada anilor 1970 si 1980. Predictiile lui Erlich nu s-au adeverit.

Profesorul universitar Jack A. Goldstone, de la Universitatea George Mason din SUA, a publicat recent un articol in revista Foreign Affairs, intitulat "Noua bomba a populatiei", in care analizeaza predictiile lui Erlich.

Autorul articolului subliniaza ca evitarea foametei se datoreaza in primul rand imbunatatirii metodelor agricole, si globalizarii relatiilor economice.

"Revolutia verde", inceputa in India anilor 1960, copiata si in Africa, a facut posibila o productie de alimente suficienta pentru tarile producatoare, cu surplusuri pentru export.

Foametea din lume este justificata prin coruptia crasa a multor guverne. Tari din Africa, ca exemplu, primind ajutoare ONU in alimente si utilaj agricol, au ales sa le vanda vecinilor pentru a cumpara armament. Mortalitatea infantila si malnutritia au ramas exact ca inainte de primirea ajutoarelor.

Aceste conditii au creat o scadere a fertilitatii populatiei. Cei care sustin teoria divergentei dintre crestera fertilitatii populatiei si scaderea nivelului de trai, nu mai pot gasi niciun fel de argumente.

Cum va evolua populatia?

In tarile industrializate, in special in Europa si Japonia, rata fertilitatii populatiei a fost negativa, de decenii, in timp ce imbatranirea populatiei creeaza probleme noi.... mai mult


Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 11:55

Opinii: "Explozia populatiei", un mit mizerabil

Opinii: "Explozia populatiei", un mit mizerabil

Asa-numita "explozie a populatiei" mondiale sau "baby boom" e un mit mizerabil, menit sa schimbe opinia publica mondiala pentru justificarea genocidelor si al razboiului in general.

Pentru a demonstra matematic punctual meu de vedere, va rog sa observati ca cea mai densa populatie, pe km patrat, exista in India, in orasul Mumbai (Bombay).

Pe o suprafata totala de 638 km patrati traiesc aproape 13 milioane de oameni, rezultand o densitate a populatiei de vreo 20.000 de locuitori pe km patrat. (Ce imbulzeala!) Dar oamenii traiesc, muncesc, isi duc viata cum pot, in timp ce diferenta intre saraci si bogati e strigatoare la cer.

Populatia intregii lumi, in iulie 2010, era de 6.702.225.000 de suflete, crescand cu o rata de 1.000.000 pe luna.

Ca element de comparatie examinati Franta: are o populatie de 65.600.000 locuitori (iulie 2010) cu o suprafata totala de vreo 674.850 de km patrati, ceea ce ii confera o densitate a populatiei de numai 97 locuitori pe km patrat.

Daca, in mod abstract, vei considera transferul intregii populatii a lumii in Franta, nelasind nicaieri nici macar o persoana, densitatea populatiei, in Franta, ar ajunge la 9.930 persoane pe km patrat. Jumatate din densitatea populatiei in Mumbai!

O concluzie rationala ar fi ca sursa neajunsurilor lumii nu consta in numarul de oameni, ci, mai de graba, in felul in care se stratifica societatea, si in felul in care se distribuie toate resursele esentiale. Populatia producatoare de bunuri si... mai mult


Duminica, 08 August 2010, ora 22:10

21 comentarii
Inmultirea necontrolata a populatiei va duce la foamete, analfabetism si conflicte

Inmultirea necontrolata a populatiei va duce la foamete, analfabetism si conflicte

Cresterea necontrolata a populatiei accelereaza schimbarea climatica, daunand ecosistemelor si condamnand multe tari la saracie, sustin expertii.

Daca nasterile nu scad dramatic prin planificarea familiala voluntara si accesul usor la contraceptive, numarul oamenilor pe Pamant ar putea ajunge pana la 11 miliarde pana in 2050, o cifra imposibil de sustinut prin resursele actuale, noteaza Breitbart.

In prezent, ONU estimeaza ca populatia globala va creste de la 6,8 miliarde la 8,0-10,5 miliarde pana la jumatatea acestui secol.

Cercetatorii sustin ca, in conditiile in care un milion de jumatate de oameni se nasc in fiecare saptamana, Planeta se indreapta rapid spre suprasarcina ecologica, foamete si state faramitate.

"Cresterea rapida si continua a populatiei in multe din cel mai putin dezvoltate state poate conduce la foamete, analfabetism si conflict", a explicat Malcolm Potts.

42 de specialisti in stiinte de mediu, economie si demografie atrag atentia ca lumea se indreapta spre dezastru. Ingrijorarea fata de cresterea populatiei nu este insa noua.

Cea mai faimoasa teorie ii apartine matematicianului britanic Thomas Malthus, care, in 1798 - cand pamantul avea doar un miliard de locuitori -, a calculat ca o crestere exponentiala a populatiei va duce la foamete. mai mult


Marti, 22 Septembrie 2009, ora 23:15

7 comentarii
Populatia Pamantului va depasi noua miliarde, in 2050

Populatia Pamantului va depasi noua miliarde, in 2050

Populatia mondiala va depasi noua miliarde de indivizi in 2050, crescand constant de la 6,8 miliarde in acest an si sapte miliarde la inceputul lui 2012, conform estimarilor ONU date publicitatii miercuri, relateaza AFP.

Cei mai multi dintre noii locuitori ai planetei vor trai in tarile in curs de dezvoltare, a caror populatie va depasi in acest an 5,6 miliarde de indivizi si 7,9 miliarde in 2050.

Cresterea va fi repartizata intre grupele de varsta 15-59 de ani (1,2 miliarde de persoane in plus) si cea de 60 de ani si peste (1,1 miliarde).

Potrivit estimarilor care revizuiesc proiectiile oficiale ale ONU din 2008 privind evolutia populatiei mondiale, tarile cele mai dezvoltate nu vor cunoaste decat o crestere usoara de populatie, care va spori de la 1,23 miliarde la 1,28 de miliarde de indivizi in 2050.

Intre 2005 si 2010, aportul migratiilor va fi de doua ori mai mare decat cel al sporului natural in cresterea populatiei in opt tari sau regiuni: Belgia, Macao, Republica Ceha, Luxemburg, Qatar, Singapore, Slovenia si Spania.

De asemenea, in perioada 2010-2050, tarile care vor cunoaste o balanta pozitiva a migratiilor vor fi in ordine Statele Unite ale Americii (+1,1 milioane/an), Canada (+214.000/an), Marea Britanie (+174.000/an), Spania (+170.000/an), Italia (+159.000/an), Germania (+110.000/an), Australia si Franta (+100.000/an).

Tarile care vor cunoaste o balanta negativa a migratiilor vor fi Mexicul (-334.000/an), China (-309.000/an), India... mai mult


Joi, 12 Martie 2009, ora 08:29

Alte articole despre: populatie, pamant, raport ONU, natalitate

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba