crestere valoare tichete masa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mai multe bonuri de masa la inceputul lui 2015 - Cu cat a crescut numarul si valoarea lor

Mai multe bonuri de masa la inceputul lui 2015 - Cu cat a crescut numarul si valoarea lor

In perioada ianuarie - martie a acestui an s-au inregistrat cresteri de 14,6% in ceea ce priveste volumul tichetelor de masa acordate angajatilor, fata de perioada similara din 2014.

De asemenea, valoarea comenzilor de tichete cadou a crescut cu pana la 33% per comanda, se arata intr-o analiza realizata de compania Up Romania, fosta Cheque Dejeuner, remisa Ziare.com.

In ceea ce priveste utilizarea tichetelor cadou, beneficiarii prefera magazine din domenii precum: electronice-electrocasnice, moda, cosmetice, bricolaj.

Guvernul interzice in 2015 primele, tichetele de masa si banii pentru ore suplimentare

Ocaziile traditionale in care se acorda tichetele de masa pentru recompensarea salariatilor sunt: 8 Martie, Paste, 1 Iunie si Craciun. De asemenea, se observa o extindere a ocaziilor in care se ofera tichete cadou, precum evenimente cum ar fi Back to School, din septembrie sau anumite zile speciale sarbatorite in companii.

"Brandurile au constientizat din ce in ce mai mult beneficiile tichetelor cadou, astfel incat se constata o aderare la sistem si a lanturilor de magazine de renume din domeniul vestimentar, incaltaminte si bijuterii. De asemenea, o alta tendinta pe care o putem observa este deschiderea IMM-urilor de a acorda tichete cadou angajatilor.

Intr-o piata ce a inregistrat in 2014 o usoara crestere, comparativ cu 2013, Up Romania a reusit sa isi creasca cota de piata pentru tichetele cadou datorita numarului de utilizatori si, in special, a... mai mult


Luni, 30 Martie 2015, ora 17:36

1 comentariu
Tichetele de masa si de cresa - ce se schimba din noiembrie

Tichetele de masa si de cresa - ce se schimba din noiembrie

Valoarea tichetelor de cresa si de masa pentru semestrul al doilea al anului 2014 a fost stabilita prin doua acte normative publicate recent in Monitorul Oficial.

Mai exact, documentele stabilesc majorarea valorii tichetelor de cresa, insa mentin la nivelul actual pentru tichetele de masa.

Ordinul Ministerului Muncii nr. 2208/2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 845 din 20 noiembrie, prevede majorarea valorii tichetelor de cresa incepand cu luna noiembrie a acestui an.

"Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa (...) este de 440 lei", se arata in actul normativ citat.

Prin urmare, din aceasta luna, beneficiarii vor primi tichete in valoare de 440 de lei, si nu de 430 lei, suma acordata in prima parte a anului 2014.

In fapt, valoarea tichetelor de cresa a fost modificata in fiecare an, prima crestere substantiala fiind in 2012, atunci cand cuantumul a fost majorat de la 370 lei la 400 lei. In 2013, tichetul a crescut din nou, pana la 420 lei in primul semestru, si 430 lei in al doilea semestru, pentru ca acum sa ajunga la 440 lei.

Pe de alta parte, insa, tichetul de masa isi pastreaza nivelul actual, de 9,35 de lei.

"Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea nominala a unui tichet de masa (...) este de 9,35 lei", se arata intr-un alt act normativ, ordinul Ministerului Muncii nr. 2207/2014, publicat, de asemenea, in Monitorul Oficial... mai mult


Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:24

Creste valoarea tichetelor de masa si de cresa

Creste valoarea tichetelor de masa si de cresa

Valoarea nominala a tichetului de masa a fost majorata prin indexare, iar cea a tichetului de cresa a crescut, masurile, aprobate printr-un ordin al ministrului Muncii, urmand sa intre in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial.

Ministerul Muncii a anuntat, miercuri, ca ministrul Mariana Campeanu a aprobat, in 14 mai, ordinul care prevede majorarea prin indexare a valorii nominale a tichetului de masa de la 9 la la 9,35 de lei, precum si a valorii sumei lunare care poate fi acordata de angajatori sub forma tichetelor de cresa, de la 400 la 420 de lei.

Valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se stabileste, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 142/1998, in functie de evolutia indicelui preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare.

Modul de calcul al valorii nominale indexate a unui tichet de cresa se face conform Normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii 193/2006, tinand cont de evolutia indicelui lunar al preturilor de consum total, a precizat ministerul.

Astfel, valoarea nominala a unui tichet de masa poate fi indexata, semestrial, cu indicele preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica. Totodata, valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa poate fi indexata semestrial cu indicele inflatiei comunicat de INS.

Cele doua ordine intra in vigoare odata cu publicarea acestora in Monitorul Oficial. mai mult


Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:10

Guvernul taie si cheltuielile de la tichetele de masa si de cresa

Guvernul taie si cheltuielile de la tichetele de masa si de cresa

Guvernul intentioneaza sa faca reduceri de cheltuieli si din tichetele de masa si de cresa, potrivit unui proiect pentru modificarea Legii nr.142/1998 privind acordarea acestora.

"Luand in considerare actualul context international si politica bugetara de a pastra echilibrul, sunt necesare unele masuri menite sa reduca volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care sa permita respectarea angajamentele interne si internationale asumate de Guvernul Romaniei, inclusiv in privinta limitarii cheltuielilor cu indexarea semestriala a celor doua tichete", se arata in proiectul publicat de Ministerul Muncii.

Modificarile se refera la faptul ca valoarea nominala a tichetelor de masa si a celor de cresa poate fi indexata cu indicele preturilor de consum, inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica.

"Prin aceasta modificare, indexarea semestriala a valorii nominale a unui tichet de masa si valorii sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa nu mai este imperativa", se arata in proiect.

De asemenea, se mentioneaza ca, avand in vedere ca este o problema de interes public si constituie o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata, se impune adoptarea de masuri urgente, pe calea ordonantei de urgenta.

"Proiectul de act normativ asigura o indexare semestriala a tichetului de masa si a tichetului de cresa in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat,... mai mult


Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:30

8 comentarii
Bonuri de masa mai scumpe - valoarea creste din martie la 9 lei

Bonuri de masa mai scumpe - valoarea creste din martie la 9 lei

De la 1 martie, valoarea unui tichet de masa va creste cu 0,28 de lei, de la 8,72 lei la 9 lei, arata un ordin al Ministerului Muncii.

Majorarea actuala este de 3,21%, insuficienta insa in conditiile in care preturile produselor alimentare au avansat in ultimul an cu peste 6 procente, noteaza Financiarul.

Ultima majorare a valorii unui bon de masa a avut loc in vara lui 2009, cand pretul acestuia a urcat de la 8,48 de lei la 8,72 de lei, mai arata sursa citata.

Guvernul a decis anul trecut impozitatea cu 16% a acestor bonuri de masa.

Impozitul este suportat de catre angajat, dar angajatorul are obligatia de a calcula, retine si plati taxa catre bugetul de stat. mai mult


Luni, 14 Februarie 2011, ora 18:40

3 comentarii
Alte articole despre: tichete de masa, creste valoare bon
Cartel Alfa ii cere lui Boc sa nu impoziteze tichetele de masa

Cartel Alfa ii cere lui Boc sa nu impoziteze tichetele de masa

Reprezentantii Confederatiei "Cartel Alfa" i-au trimis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc, prin care ii cer sa renunte la decizia de impozitare a tichetelor de masa.

"Constatam ca Guvernul Romaniei nu este interesat sa stranga mai multi bani la bugetul de stat, ci sa anuleze ceea ce reprezinta un venit sigur si o modalitate clara si eficienta de combatere a evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor comerciale, precum plata pe card", scriu reprezentantii confederatiei sindicale, transmite Mediafax.

Potrivit acestora, tichetele de masa reprezinta tranzactii comerciale cu produse alimentare, iar tichetele de vacanta reprezinta tranzactii comerciale in turism, care au actionat si actioneaza pentru reducerea evaziunii fiscale.

"Astfel, cu buna stiinta sunt ignorate complet studiile GEA (pentru tichete de vacanta) sau studiul Anderson (pentru tichete de masa) asupra beneficiilor acestor instrumente in colectarea catre bugetul statului. Scopul nu pare a fi decat acela de a lua pur si simplu painea de la gura angajatilor din sectorul economic care au avut pana acum norocul sa beneficieze de aceste servicii", se mai arata in scrisoare.

Din punctul lor de vedere, ordonanta care propune a se plati integral toate taxele sociale si impozitele nu face decat "sa transforme tichetele de masa intr-un venit salarial. In consecinta, ele devin neatractive atat pentru angajatori cat si pentru salariati".

"Inseamna ca singurul scop ar trebui sa fie, in realitate,... mai mult


Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 18:00

2 comentarii
Vezi cine si cat pierde daca se impoziteaza tichetele de masa

Vezi cine si cat pierde daca se impoziteaza tichetele de masa

Peste jumatate din companiile care acorda tichete de masa angajatilor in prezent vor renunta la acest beneficiu, astfel ca veniturile statului care provin din functionarea acestui sistem vor scadea cu aproape 50 de milioane de euro, potrivit unui studiu al Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET) din Romania.

Un al doilea efect negativ este acela ca va scadea consumul alimentar cu circa 957 de milioane de euro, suma fiind pusa in circulatie doar ca urmare a existentei tichetelor de masa. Un efect al acestei masuri ar fi scaderea cu circa 27.000 de locuri de munca in industria producatoare de alimente si in comert, se arata in studiu.

APET sustine ca tichetele de masa exista ca forma de protectie sociala in 36 de state, rolul lor fiind acela de a stimula consumul local, de a combate economia subterana si de a imbunatati productivitatea angajatilor.

Concret, in 2009, valoarea totala a tichetelor de masa a fost de 1.160 milioane de euro, iar TVA colectat de la comercianti, emitenti de tichete a fost de 210 milioane de euro, la care s-a adaugat un impozit de pe profit aplicat companiilor implicate in sistemul tichetelor de masa de 19 milioane de euro, bani care s-au indreptat integral catre bugetul de stat.

Un beneficiu net al tichetelor de masa a fost acela ca au creat, in mod direct, prin cresterea vanzarilor, peste 34.000 de locuri de munca in industria alimentara (atat la producatori, cat si la comercianti).

APET sustine ca cele mai afectate... mai mult


Marti, 25 Mai 2010, ora 15:20

4 comentarii
Emitentii de tichete de masa: Impozitarea va avea un impact dramatic in economie

Emitentii de tichete de masa: Impozitarea va avea un impact dramatic in economie

Impozitarea tichetelor de masa, in cadrul masurilor anticriza anuntate de Guvern, va avea un "impact dramatic" asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor la buget si cresterea somajului, estimeaza Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).

Sistemul actual al tichetelor de masa genereaza pentru stat incasari anuale de peste 360 milioane euro, printre altele din TVA la produsele alimentare si din impozit pe profitul companiilor implicate in sistem - producatori din industria alimentara, companii de distributie din alimentatia publica, emitenti de tichete si furnizori ai acestora, se arata intr-un comunicat al asociatiei), citat de Mediafax.

APET citeaza un sondaj realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania in aprilie, care arata ca, in cazul impozitarii tichetelor, 53% dintre companii nu ar mai acorda salariatilor tichete de masa, ceea ce ar determina o pierdere la incasarile statului de aproape 50 milioane de euro anual.

Impozitarea va determina si o scadere a consumului, evaluata la 863 milioane de euro anual, echivalenta cu valoarea tichetelor de masa care nu vor mai fi acordate.

In plus, decizia ar afecta sectorul distributiei si productiei alimentare, prin disparitia a peste 25.000 de locuri de munca si afectarea a peste 70.000 de persoane, direct si indirect. mai mult


Marti, 11 Mai 2010, ora 23:12

2 comentarii
Alte articole despre: tichete masa, taiere tichete masa
Valoarea tichetelor de masa creste la 8,72 de lei

Valoarea tichetelor de masa creste la 8,72 de lei

Valoarea tichetelor de masa va creste de la 8,72 de lei, fata de 8,48 de lei, cat este in prezent, incepand din luna septembrie.

Potrivit unui comunicat al Accor Services, remis Ziare.com, noua valoare nominala a fost stabilita si anuntata prin Ordinul nr. 1444 al Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, publicat in Monitorul Oficial nr. 547/7.08.2009.

"Tichetele de masa pot fi acordate salariatilor de catre orice tip de companie angajatoare, ele fiind deductibile fiscal si exonerate de taxe si impozite social-salariale si social-patronale. In consecinta, acordarea tichetelor de masa este mult mai putin costisitoare decat varianta acordarii unei sume echivalente in numerar. Folosind tichete de masa, angajatorii au posibilitatea de a oferi salariatilor o crestere a puterii de cumparare, reusind in acelasi timp o reducere a costurilor pentru companie", a declarat Iulian Alexe, director de marketing la Accor Services.

In Romania, peste 35.000 de comapanii ofera angajatilor tichetele de masa Ticket Resturant, tichetele de cadouri Ticket Cadou si tichetele de vacanta Ticket Vacanta. mai mult


Luni, 10 August 2009, ora 13:59

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider
  2. Judecatoria Buzau s-ar putea muta intr-un mall
  3. Atac rasist la presedintele Obama pe Google Maps
  4. Cum face Israelul discriminare fatisa: Autobuze exclusiv pentru palestinieni
  5. "Eterna autostrada neterminata" - drumul care nu a fost gata nici in jumatate de veac
  6. L'Oreal va folosi piele umana scoasa la imprimanta 3D
  7. I-a invatat pe infractori cum sa fenteze detectorul de minciuni si acum risca 100 de ani in inchisoare
  8. Arabia Saudita cauta calai: Actualii angajati nu mai fac fata la atatea executii
  9. Terifiant: A plouat cu milioane de paianjeni
  10. Lovitura dura pentru barbati: Cum li se spulbera un motiv de mandrie si lauda