critica literara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Kate Middleton, criticata si numita "papusa fara personalitate"

Kate Middleton, criticata si numita "papusa fara personalitate"

Romanciera britanica Hilary Mantel, de doua ori laureata a celebrului premiu pentru literatura Man Booker, a lansat un atac in toata regula in directia lui Kate, sotia printului William, numind-o "papusa fara personalitate", avand ca unica ratiune misiunea "de a da nastere la un copil".

"Kate a fost in mod vizibil aleasa pentru a indeplini in mod ireprosabil rolul de printesa: este atat de slaba incat pare de vis, nu are ciudatenii, nu are nimic deranjant", a declarat scriitoarea in varsta de 60 de ani, in cadrul unei conferinte organizate luni la Muzeul Britanic din Londra, aflam din 7sur7.be.

Hilary Mantel a considerat ca este cazul sa faca si o comparatie intre Kate si regretata Diana, afirmand ca sotia lui William pare a fi "programata" pentru postura in care se afla, in comparatie cu "neindemnarea umana" si cu "emotiile" printesei Diana, care "razbateau din fiecare gest al sau".

In viziunea romancierei, Kate Middleton, inainte de a ramane insarcinata, era doar "o papusa suspendata in vesminte", "un manechin fara personalitate, definit in intregime prin ceea ce poarta". Acum, cand are in pantece viitorul mostenitor al coroanei britanice, scopul pare sa fi fost atins, deoarece "singura sa ratiune de a fi este de a da nastere unui copil", incheie scriitoarea britanica caracterizarea lui Kate.

Romanciera Hilary Mantel a obtinut in aceasta toamna, pentru a doua oara, premiul Man Booker, devenind astfel prima femeie si primul autor britanic care primeste de doua... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 21:14

3 comentarii
Olguta Vasilescu, despre Cioran: Un important personaj literar

Olguta Vasilescu, despre Cioran: Un important personaj literar

Senatorul Lia Olguta Vasilescu, absolvent al Facultatii de Litere si membru al Comisiei de cultura care va supraveghea Institutul Cultural Roman potrivit ordonantei emise de guvernul Ponta, crede ca Emil Cioran este "un important personaj literar".

Gafa a fost facuta luni, intr-o emisiune la Realitatea TV, in care regizorul Cristi Puiu si producatorul Ada Solomon pledau in favoarea Institutului Cultural Roman.

Senatorul PSD, ales recent primar al Craiovei, a criticat anumite opere si expresii promovate de ICR in timpul mandatului lui Horia Roman Patapievici, iar Cristi Puiu i-a explicat ca scoate totul din context. "Este o chestiune de decenta sa ii lasati pe oamenii competenti sa judece", a spus cunoscutul regizor.

"De unde stiti dumneavoastra ca eu am competenta sau nu?", i-a replicat iritata Olduta Vasilescu.

"Doamna Vasilescu il respectati pe Cioran?", a intrebat-o Ada Solomon.

"N-are niciun fel de legatura Cioran cu Patapievici", a raspuns senatorul PSD.

"A spus acelasi lucru despre poporul roman!", a continuat Ada Solomon imperturbabila dialogul.

Raspunsul primit a fost socant: "Va rog sa nu jigniti un personaj literar atat de important cum este Cioran si sa il comparati cu Patapievici", a replicat Lia Olguta Vasilescu.

Zeci de personalitati publice marcante din zona culturala sau de business au reactionat vehement in ultimele zile fata de decizia guvernului Ponta de a trece prin Ordonanta de Urgenta Institutul Cultural Roman in subordinea... mai mult


Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:16

50 comentarii
Concursul de Debut Literar UniCredit: Au inceput inscrierile

Concursul de Debut Literar UniCredit: Au inceput inscrierile

Au inceput inscrierile pentru cea de-a cincea editie a Concursului de Debut Literar UniCredit, destinat autorilor romani care nu si-au mai publicat lucrarile in volum.

In acest an, perioada de inscrieri se va finaliza pe data de 9 mai, iar festivitatea de premiere, care va avea loc la sfarsitul lunii iunie, va desemna castigatorii celor 3 categorii de concurs: roman, proza scurta si poezie.

La fel ca in anii precedenti, operele inscrise vor fi evaluate de catre personalitati din domeniul literar si academic. Juriul de anul acesta va fi format din: Liviu Papadima, conferentiar-doctor in Filologie, decan al Facultatii de Litere din Universitatea din Bucuresti, Paul Cernat, critic literar, publicist, lector universitar la Facultatea de Litere, Bucuresti, si Marius Chivu, critic literar, redactor-editor Dilema Veche si Dilematica.

Volumele castigatoare vor fi publicate si promovate de Editura Humanitas in cadrul Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura, editia a XIX-a, care va avea loc in perioada 21-25 noiembrie 2012.

Concursul de Debut Literar UniCredit va fi sustinut prin doua dezbateri pe teme literare, organizate la Facultatea de Litere-Universitatea Bucuresti si la Pavilion - center for contemporary art & culture. Acestea vor reuni nume cunoscute in domeniul literar romanesc si vor incuraja interactiunea libera intre pasionatii de literatura.

Informatii suplimentare despre criteriile de eligibilitate, modalitatea de inscriere in concurs,... mai mult


Joi, 19 Aprilie 2012, ora 12:08

Castigatorii premiilor revistei Romania Literara pe 2010

Castigatorii premiilor revistei Romania Literara pe 2010

Clubul bucurestean Prometheus a gazduit manifestarea decernarii premiilor de debut ale revistei "Romania literara", cu sprijinul Fundatiei Anonimul.

Laureatii din acest an sunt Andrei Terian cu volumul "G.Calinescu. A cincea esenta", aparut la Editura Cartea Romaneasca, Alice Popescu cu volumul "O sociopsihanaliza a realismului socilist", aparut la Editura Trei si Stoian G.Bogdan (SGB) cu volumul "Chipurile", aparut in 2009 la Editura Cartea Romaneasca.

Castigatorii premiilor revistei Romania Literara pe 2009

Ultimul este deja considerat liderul generatiei sale, dupa ce a castigat concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania si Editura Cartea Romaneasca in 2008.

De asemenea, SGB a castigat si Premiul Iustin Panta-Sibiu (2009), Premiul Opera Prima al Concursului Mihai Eminescu de la Botosani (2010) si a fost nominalizat la premiile Observator Cultural-2010.

Cartea s-a bucurat de recunoasterea unanima a criticii romanesti, peste 40 de cronici aparand pana in prezent sub semnatura unor importanti critici literari. mai mult


Duminica, 09 Mai 2010, ora 13:17

A murit criticul literar Marin Mincu

A murit criticul literar Marin Mincu

Criticul literar si scriitorul Marin Mincu a murit, vineri dimineata, la varsta de 65 de ani, la Spitalul Elias din Capitala, in urma unui anevrism cerebral.

Potrivit sotiei criticului, scriitoarea Stefania Mincu, acestuia i s-a "facut rau, suferind un accident vascular", dupa ce a fost prezent, luni seara, intr-o emisiune la TVR Cultural.

Sicriul cu corpul neinsufletit al celui disparut va fi depus, luni, 7 decembrie, la sediul Uniunii Scriitorilor, urmand ca, marti, sa fie inmormantat, "cel mai probabil", la Cimitirul Bellu.

Poetul, criticul literar, istoricul literar, semiologul si eseistul Marin Mincu ( 28 august 1944 - 4 decembrie 2009) a fost autor al unor volume de poezie, studii semiologice sau dedicate folclorului roman, al unei antologii a avangardei romanesti, dar si al unor romane.

A fost director al editurii Pontica din Constanta, unde a publicat volumele lui Umberto Eco, dar si alte capodopere ale literaturii italiene din toate timpurile.

Marin Mincu a petrecut mult timp in Italia, predand la universitatile din Torino si Firenze.

A fost director al revistei culturale Paradigma, detinator al unei rubrici de critica literara in 'Ziua literara' si coordonator al cenaclului Euridice din Bucuresti, lansat la 8 mai 2002.

A publicat peste 40 de volume, iar in 1996 a fost distins cu Premiul Herder, unul dintre cele mai prestigioase premii literare europene. mai mult


Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 16:11

3 comentarii
Castigatorii premiilor revistei Romania Literara pe 2009

Castigatorii premiilor revistei Romania Literara pe 2009

Svetlana Carstean, Oana Soare si Simona Sora au castigat premiile revistei Romania Literara pe 2009, in urma jurizarii a sase carti de debut, alese din domeniile roman, poezie, pana la critica literara, la festivitatea organizata miercuri, la clubul Prometheus din capitala.

Juriul celei de-a opta editii a premiilor revistei Romania Literara a fost alcatuit din Ioana Parvulescu, Adriana Bittel, Gabriel Dimisianu, Nicolae Manolescu si Alex Stefanescu.

Svetlana Carstean a primit premiul pentru volumul de poezie "Floarea de menghina".

"Daca nu as fi stiut ca Svetlana Carstean scrie poezie, mi-as fi dat seama de asta, pentru ca mi-a luat un interviu si, din toate intrebarile ei, din felul in care reactiona la raspunsurile mele mi-am dat seama ca are structura de poeta pur-sange.

A avea structura de poet nu inseamna, insa, si a scrie bine poezie. Svetlana si-a amanat debutul, dar eu cred foarte mult in debuturile tarzii, mai ales in debuturile tarzii de poezie", a prezentat-o Ioana Parvulescu pe Svetlana Carstean.

Debutul Oanei Soare, volumul "Petru Dumitriu & Petru Dumitriu", i-a adus acesteia aprecierea juriului. Precizand ca este vorba despre prima monografie de acest fel din literatura romana, criticul Nicolae Manolescu considera ca "volumul Oanei Soare este o interactiune, un fel de banda a lui Moebius intre biografia si opera scriitorului.

Ea vine cu prima carte in care nu a ascuns nimic din viata, opera si cariera autorului. Nu ascunde, nu diminueaza, nu... mai mult


Joi, 21 Mai 2009, ora 11:42

A murit istoricul si criticul literar Mihai Ungheanu

A murit istoricul si criticul literar Mihai Ungheanu

Istoricul si criticul literar Mihai Ungheanu, fost parlamentar, a incetat din viata joi dimineata, in urma unei boli incurabile, anunta surse apropiate familiei.

Mihai Ungheanu ar fi implinit 70 de ani pe 17 martie. Trupul sau neinsufletit va fi depus vineri, la ora 11,30, la Biserica Amzei din Capitala.

Sambata, la ora 13,00, la aceeasi biserica va avea loc slujba religioasa, iar inhumarea la ora 14,00, la Cimitirul Bellu.

Mihai Ungheanu s-a nascut la Slobozia Veche, judetul Ialomita, in 17 martie 1939. A urmat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana, Universitatea Bucuresti (1958-1963). Doctor in Istoria literaturii romane (1983).

A colaborat la numeroase reviste culturale. A fost secretar de stat in Ministerul Culturii (27 sept. 1993-1996, fara angajament politic). Vicepresedinte al PRM (din noiembrie 2001). Senator PRM de Arges (legislatura 2000-2008). Secretar al Biroului Permanent al Senatului (sept. 2007-febr. 2008).

A fost distins cu numeroase premii pentru pentru intreaga activitate, din partea revistelor 'Arges', 'Saptamana', 'Flacara', 'Romania Mare' etc. mai mult


Joi, 12 Martie 2009, ora 21:11

2 comentarii
Istoricul si criticul literar Eugen Cizek s-a stins din viata

Istoricul si criticul literar Eugen Cizek s-a stins din viata

Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti au anuntat, vineri, trecerea in nefiinta a istoricului si criticului literar Eugen Cisek.

Prin vastitatea operei sale, publicata la cele mai mari edituri din strainatate, Eugen Cizek se inscrie in randul celor mai mari profesori romani de Limbi Clasice, latina cu precadere, din perioada postbelica.

De altfel, Eugen Cizek este unul dintre putinii clasicisti romani de reputatie internationala.

Eugen Cisek, dupa numele la nastere Eugen Antoniu, s-a nascut la 24 februarie 1932, la Bucuresti.

A absolvit studii de filologie clasica la Universitatea Bucuresti in 1955 si a devenit doctor in filologie in 1968.

Eugen Cisek a fost membru al Societe des Etudes Latines (Paris).

Opera sa bogata si consistenta cuprinde intre altele lucrarile: Evolutia romanului antic, 1970; Seneca, 1972; L'epoque de Neron et ses controverses ideologiques, 1972; Tacit, 1974 ; Structures et ideologie dans 'Les vies des douze Cesars' de Suetone, 1977; Epoca lui Traian, 1980; Istoria literaturii latine, I-II, 1994; Istoria in Roma antica: teoria si poetica genului, 1998; Mentalitati si institutii politice romane, 1998; Essay sur theorie de l'histoire, 1998.

Pentru lucrarile sale valoroase, Eugen Cisek a primit Premiul Timotei Cipariu al Academiei Romane in anul 1982 si Premiul ADELF al Asociatiei Scriitorilor de Limba Franceza din Paris tot in 1982. mai mult


Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 11:28

2 comentarii
Scoala de moda noua: Shakespeare vs. Amy Winehouse la Cambridge

Scoala de moda noua: Shakespeare vs. Amy Winehouse la Cambridge

Surpriza de proportii pentru studentii de la celebra Universitate Cambridge, carora li s-a cerut sa compare un poem de secolul 15 cu versurile controversatei soliste Amy Winehouse, in lucrarea de final de an, scrie Daily Mail.

Versurile piesei ''Love is a Losing Game'' a solistei dependente de droguri au fost puse alaturi de extrase din Raleigh, Shakespeare, Milton si Wordsworth, in lucrarea de critica literara practica engleza.

Un student care a primit tema, a declarat: ''A fost de-a dreptul bizar. Ma uitam socat la lucrare. Nu o consider pe cantareata aceea cu probleme o figura literara.''

Noua senzatie in muzica pop, Amy Winehouse a fost filmata recent in East London fumand crack si abuzand de ecstasy si cocaina.

Piesa ei ''Love Is A Losing Game'', scrisa in colaborare cu Mark Ronson, a castigat premiul pentru cel mai bun cantec si versuri la prestigioasa gala Ivor Novello de la Londra, pe 22 mai.

Asa ca a fost inclusa in lucrare pentru a fi comparata cu versurile din secolul 15 ale poetului Walter Raleigh, scrie Daily Mail.

Nu toti studentii au fost insa atat de neplacut surprinsi. O tanara englezoaica a declarat pentru tabloidul britanic: ''Cred ca e cool - poezia nu trebuie sa insemne doar Keats si Byron, dar pe aici sunt o multime de oameni socati de alegere. Nu poti sa fii pregatit pentru intrebari de genul asta.''

In 2001, studentilor li s-a cerut sa faca o lucrare de final de an pe tema piesei lui Bee Gees ''Tragedy''. Au fost invitati sa... mai mult


Miercuri, 28 Mai 2008, ora 11:30

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)