cultura cereale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Performanta pentru agricultura romaneasca: In ce domenii suntem pe primul loc in UE

Performanta pentru agricultura romaneasca: In ce domenii suntem pe primul loc in UE

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana dupa suprafata cultivata cu porumb si floarea-soarelui, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica.

In ciuda acestui fapt, tara noastra se afla pe pozitia a doua in ceea ce priveste productia de porumb, dupa Franta, din cauza unui randament net inferior.

Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb a fost de 2.580 milioane de hectare in Romania, fata de 1.849,6 milioane de hectare, in Hexagon.

Totusi, am reusit sa producem doar 11,373 milioane de tone de porumb, cu 4 milioane mai putin decat francezii.

Agricultura romaneasca, un domeniu competitiv in 2014?

Pe de alta parte, la suprafata cultivata cu grau, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru (dupa Franta, Germania si Polonia), iar la productia obtinuta, pe locul sase, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla pe ultimele locuri.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in tara noastra. Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cat si al productiei, in anul 2013, Romania s-a situat pe primul loc in randul principalelor state membre, conform datelor INS.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Regatul Unit si Belgia) din cauza randamentului inferior.

Cresteri pe toata linia

Datele INS arata... mai mult


Luni, 31 Martie 2014, ora 12:31

6 comentarii
Ce subventie va primi familia Basescu pentru terenul agricol de 1,3 milioane de euro

Ce subventie va primi familia Basescu pentru terenul agricol de 1,3 milioane de euro

Pentru suprafata agricola pe care o va lucra familia presedintelui, subventiile incasate anual de la Uniunea Europeana se ridica la 46.400 de euro, din 2014. Astfel, in zece ani, familia Basescu va incasa 464.000 de euro, adica 35% din pretul platit pentru teren (1,3 milioane de euro).

Seful statului a declarat ca pe cele 290 de hectare de teren din comuna Nana (Calarasi), 140 sunt cultivate cu grau si restul de 150 cu orz. Tinand cont ca sunt culturi de cereale, familia presedintelui va incasa doar subventia pe suprafata, care va fi de 160 de euro la hectar. In aceasta suma, 139 de euro reprezinta plata europeana, iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat.

Profituri estimate la hectar

La subventiile incasate de la Uniunea Europeana si de la statul roman se adauga si profitul pe care familia Basescu l-ar putea scoate lucrand terenul agricol de la Nana. La o productie medie de 5 tone de grau la hectar, productia totala estimata pentru cele 140 de hectare de teren este de 700 de tone de grau pe an.

Aflati ce proft va obtine familia Basescu din terenul de la Nana in continuarea articolului Ce subventie o sa primeasca familia Basescu pentru cele 290 de hectare de teren agricol pe Business24 mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:36

14 comentarii
Macar un ministru fericit. 2013, un an agricol foarte bun

Macar un ministru fericit. 2013, un an agricol foarte bun

Romania a realizat o productie foarte buna de grau in cursul acestui an, de circa 7 milioane de tone de cereale, au declarat surse din domeniul agricol.

Potrivit specialistilor contactati de Ziare.com, pe langa vremea favorabila, un rol determinant in cresterea nivelului productiei l-a avut acordarea anticipata a platilor directe incepand cu octombrie anul trecut, astfel incat fermierii au avut la timp banii pentru infiintarea culturilor in toamna anului 2012.

"Fara indoiala, a fost o decizie foarte buna a Ministerului Agriculturii, ca si adeverintele pentru subventii si sunt asteptari mari ca si in acest an subventiile sa se acorde anticipat. Efectele pozitive se vad inclusiv in suprafetele cultivate, mai mari ca anul trecut", au spus sursele citate.

De ce nu e graul francez bun de paine - impact devastator asupra exporturilor

Conform acestora, o productie foarte buna s-a inregistrat si la orz si la rapita.

La nivelul anului 2012, randamentul obtinut de Romania in ceea ce priveste productia de grau a fost cel mai mic din Uniunea Europeana si la jumatate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, fata de 5.434 kg/ha).

In ciuda secetei, Romania a exportat mai mult grau si porumb in 2012

Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Productia a fost anul trecut de 5,19 milioane de tone, in scadere cu 28,4% comparativ cu anul precedent, de pe o suprafata de 1,98 de milioanede hectare.

De asemenea, la porumb... mai mult


Miercuri, 07 August 2013, ora 13:07

4 comentarii
Top 5 cele mai profitabile culturi agricole

Top 5 cele mai profitabile culturi agricole

Pretul terenurilor agricole ar putea creste din 2014 cand Romania este obligata sa liberalizeze piata funciara. In acest context, 2013 ar putea fi ultima sansa de a pune pe picioare o afacere in agricultura, fara a fi nevoit sa "concurezi" cu investitorii straini.

In conditii meteorologice normale, cele mai rentabile culturi in Romania sunt porumbul, rapita, floarea soarelui si graul, potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor agricoli din Romania, Laurentiu Baciu.

Succesul unei afaceri cu astfel de culturi este asigurat de o piata de desfacere care are nevoie de tot mai multa materie prima, in contextul cresterii populatiei.

Afla in detaliu cat trebuie sa investesti si ce profit poti obtine din culturile de cereale, in continuarea articolului Top 5 cele mai profitabile culturi agricole pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:37

Constantin: Productia de cereale va fi mai mica, dar nu atat de alarmanta

Constantin: Productia de cereale va fi mai mica, dar nu atat de alarmanta

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat vineri, referitor la situatia de seceta, ca momentan nu vrea sa faca evaluari preliminarii privind productia din acest an astfel incat sa nu inflenteze pretul culturilor si a dat asigurari ca "necesarul de consum pe piata interna va fi asigurat".

"Pot sa fac doar cateva referiri generale, suntem in plina campanie de recoltat in momentul de fata si asa cum am discutat cu producatorii, cu asociatiile din domeniu, nu cred ca este bine sa facem evaluari preliminare vis-a-vis de productia care va fi inregistrata pentru a nu influenta in vreun fel pretul culturilor din aceasta perioada.

Este adevarat ca, din cauza secetei din toamna anului 2011, cultura de grau poate nu va fi la acelasi nivel ca in anul 2011, avem cateva date preliminare, pe care repet, nu vreau sa le comentez in mod public, care arata ca intr-adevar productia este mai mica, dar nu intr-un mod atat de alarmant care sa ne puna in situatia, asa cum spuneau anumite asociatii, sa decretam stare de necesitate", a declarat Daniel Constantin.

Constantin a recunoscut faptul ca exista riscul ca unele culturi sa fie afectate din cauza secetei insa a dat asigurari ca necesarul pentru piata interna va fi asigurat din aceasta recolta.

"Necesarul de consum pe piata interna va fi asigurat fara niciun fel de problema. Exista in acelasi timp, in aceasta perioada, traversam o perioada de seceta destul de profunda care risca sa afecteze culturile de primavara, ma... mai mult


Vineri, 20 Iulie 2012, ora 22:04

1 comentariu
Seceta prelungita a distrus culturi de cereale, ploaia de acum nu ajuta mult

Seceta prelungita a distrus culturi de cereale, ploaia de acum nu ajuta mult

Culturile de rapita din judetul Vrancea au fost distruse de seceta, iar cele de grau si orz sunt afectate. Agricultorii din aceasta regiune sunt neincrezatori in ceea ce priveste productia din 2012.

Anul acesta productia de grau a fost de 4 tone la hectar, insa anul viitor se asteapta cifre mai scazute. Acest lucru este explicabil prin seceta care i-a impiedicat pe oameni sa pregateasca solul pentru insamantare, informeaza Adevarul .

Desi a plouat acum cateva zile, situatia nu este mai optimista pentru ca din luna august pana la inceputul lunii octombrie nu a cazut pe pamant niciun pic de apa.

"Pana sambata n-a cazut nici macar o picatura de apa, asa ca agricultorii nu au putut sa-si are pamantul pentru a semana", a descris situatia Costin Neata, seful Directiei Agricole Vrancea. Din cauza pamantului tare, utilajele agricole nu au putut fi bagate in zonele cultivate.

El detaliaza ca perioada cea mai buna pentru semanarea solului este intre 1 si 10 octombrie, insa din cauza lipsei precipitaiilor intervalul nu a putut fi respectat. Doar 10.000 din 27.550 de hectare au fost semanate cu grau, iar cu orz doar 900 din 1.600. Situatia este si mai grava pentru culturile de rapita, care au inregistrat in 2011 pierderi foarte mari. De asemenea, doar 5.190 de hectare au fost semanate cu aceasta planta, dintr-un total de 7.400 planificate.

Reprezentantul Directiei Agricole Vrancea spera totusi ca ploile care au inceput vor ajuta culturile sa rasara uniform. mai mult


Marti, 11 Octombrie 2011, ora 11:19

1 comentariu
Pretul cerealelor va creste, anunta ministrul Tabara

Pretul cerealelor va creste, anunta ministrul Tabara

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, sambata, in cadrul unei intalniri cu fermierii din judetul Satu Mare, ca in acest an pretul cerearelor va fi ridicat, dand exemplul unor state vestice unde sunt folosite atat ca alimente, cat si ca surse de energie.

"In acest an, piata cerealelor - si nationala, si europeana, si mondiala - va fi una ridicata, iar preturile la cereale niciodata nu vor mai scadea acolo unde au fost acum 5-6 ani. De ce? Pentru ca destinatia lor este diferentiata sau diversificata: alimentatie, furaj si energie. 40% din productia de porumb a Statelor Unite merge pe energie", a declarat ministrul.

Tabara a spus ca la nivel de minister se discuta ca producerea de energie regenerabila sa fie sustinuta in politica agricola, dand exemplul unor centrale din Austria si Ungaria care functioneaza pe baza de siloz.

Romania, in pragul unei crize a preturilor la cereale?

"Eu propun sa aducem culturi perene silvice ca si culturi agricole, salcie energetica, plopul energetic, miscanthus. Sa le aducem si sa le transformam in culturi energetice pentru ca sunt plante cu crestere rapida, randament foarte mare. Mai ales daca sunt programe de prima impadurire, de ce sa nu merg pe un astfel de sistem?", a afirmat Tabara.

Ministrul a dat asigurari ca la nivel national nu se pune problema unei crize alimentare, subliniind ca este nevoie de o politica pe termen lung.

"In Romania, nici daca nu semeni culegi, dar daca semeni si ingrijesti? Pai cum sa... mai mult


Sambata, 09 Iulie 2011, ora 18:40

6 comentarii
Idei de afaceri: Ce sanse au culturile romanesti de cartofi in 2011?

Idei de afaceri: Ce sanse au culturile romanesti de cartofi in 2011?

Problema prezentata la cultivarea cartofilor este una semnificativa deoarece samanta cumparata din alte tari nu se adapteaza solului din tara noastra, iar cercetarea facuta in Romania in ultimii 20 de ani a fost astfel zadarnica.

Mai mult decat atat, deoarece samanta nu este tratata pentru tara noastra, solul transmite anumite boli cartofului, fapt care nu are loc in tarile in care samanta a fost adaptata solurilor respective.

Acest lucru, asa cum a declarat Dragos Frumosu, nu poate sa conduca decat la niste productii mai mici rezultate in urma cultivarii cartofilor pe solul romanesc.

De cealalta parte a baricadei se afla graul si porumbul, unde situatia este una imbucuratoare, deoarece ambele tipuri de culturi vor aduce castiguri celor care au investit in afacerile cu cereale datorita unui pret bun la bursa.

Citeste mai multe despre Ce sanse au culturile romanesti de cartofi in 2011? pe afacerilacheie.net. mai mult


Vineri, 13 Mai 2011, ora 07:08

Zece la suta din cerealele lumii sunt modificate genetic

Zece la suta din cerealele lumii sunt modificate genetic

Suprafata folosita pentru culturi modificate genetic din intreaga lume s-a marit anul trecut pana la 148 de milioane de hectare, reprezentand 10% din totalul suprafetei agricole de pe glob.

Cresterea inregistrata anul trecut ar fi fost de 10%, a doua ca marime de cand a inceput cultivarea cerealelor modificate genetic in 1996. Potrivit statisticilor, 15,4 milioane de fermieri din 29 de tari au cultivat astfel de cereale in 2010, transmite CNN.

Zece tari din lume au deja peste un milion de hectare de culturi modificate genetic, topul fiind condus de SUA cu 66,8 milioane de hectare. Brazilia si Argentina au 25,4 milioane, respectiv 22,9 milioane de hectare.

Cea mai importanta crestere a suprafetei a fost consemnata in Brazilia, care a cultivat cu 19% mai multe plante modificate genetic. In opinia specialistilor, Brazilia va fi in viitor o mare putere in randul acestor tari.

Se estimeaza ca alte 12 tari vor incepe sa cultive plante modificate genetic pana in 2015, numarul tarilor care le folosesc urmand sa ajunga la 40, iar suprafata la 200 de milioane de hectare. mai mult


Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:33

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba