cumulare pensie salariu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
PNL, despre paradoxul cumulului pensiei cu salariul: PSD are un orgoliu tampit

PNL, despre paradoxul cumulului pensiei cu salariul: PSD are un orgoliu tampit

Camera Deputatilor a adoptat in aceasta saptamana cumularea pensiei si salariului pentru bugetari, un proiect demarat de mai multi parlamentari PSD, insa a respins, in aceeasi zi, o initiativa legislativa a PNL care prevedea exact acelasi lucru.

Pentru a explica acest aparent paradox politic, Ziare.com a stat de vorba cu Alina Gorghiu, purtator de cuvant al liberalilor.

Ea ne-a precizat ca pentru PSD e mai important cine isi poate asuma, in final, in fata electoratului o anumita masura, criticand social-democratii ca actioneaza antidemocratic.

Mai mult, PNL sustine ca proiectul Puterii este copy-paste dupa cel initiat de partidul condus de Klaus Iohannis.

Cumulul pensiei cu salariul, adoptat in Parlament - Mingea e la Basescu

"PNL nu doar ca sustine aceasta masura, PNL a si initiat-o imediat dupa ce a fost pusa aceasta interdictie a cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari, in urma cu cativa ani. La momentul respectiv, in Parlament a fost destul de mare rumoarea pe care a generat-o, ba chiar am atacat interdictia si la Curtea Constitutionala. Si atunci, si acum, am cerut eliminarea ei, pentru ca ni se pare ca incalca principiile dreptului intern si european.

Din pacate, astazi este folosita de PSD in scop electoral. Proiectul lor este copy-paste dupa al nostru. Noi am reluat proiectul vechi, l-am actualizat, iar in Comisia de munca din Camera Deputatilor, miercuri, au fost ambele proiecte, si proiectul nostru, si proiectul PSD. Doar ca al nostru a... mai mult


Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 07:50

18 comentarii
Avocatul Poporului: Curtea Constitutionala m-a lucrat foarte viclean in problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului: Curtea Constitutionala m-a lucrat foarte viclean in problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului, Ioan Muraru (foto), afirma ca institutia pe care o conduce "a fost lucrata intr-un mod foarte viclean juridiceste" de Curtea Constitutionala, atunci cand, la sfarsitul lui 2008, a judecat problema neconstitutionalitatii interzicerii cumulului intre pensii si salarii.

"Am atacat la Curte ordonanta, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuie s-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune romaneste, intr-un mod foarte viclean juridiceste", a declarat Muraru intr-un interviu acordat pentru Mediafax, explicand ca judecatorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pe motive de procedura, astfel ca premierul si-a asumat esecul si a schimbat modul in care prevederea a fost, pana la urma, instituita.

"Am avut patru puncte - capete de cerere, cum le spunem noi in justitie - Curtea l-a analizat numai pe primul, care era o chestiune procedurala, nu le-a mai analizat pe celelalte, si s-a pronuntat 'Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desfiintam ordonanta'. Drept pentru care primul ministru - si pe buna dreptate, si eu faceam la fel - a zis 'Da, Curtea a anulat, dar numai probleme de procedura, si mergem la Parlament'. Eh, eu zic ca a fost ceva pripit. Si din partea Curtii, si din partea Guvernului", a explicat profesorul Ioan Muraru.

Acesta a mai afirmat ca, din punctul sau de vedere, multe decizii ale Curtii Constitutionale, date in special in ultimii doi ani, sunt "criticabile". mai mult


Miercuri, 25 Mai 2011, ora 22:02

8 comentarii
Interdictia privind cumulul pensiei cu salariul ar putea fi eliminata

Interdictia privind cumulul pensiei cu salariul ar putea fi eliminata

Proiectul de lege initiat de PNL, care elimina interdictia cumulului pensiei cu salariul, a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiilor reunite de buget si munca din Camera Deputatilor.

Presedintele Comisiei de munca, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a precizat ca proiectul primise anterior raport favorabil din partea forului pe care il conduce si raport negativ de la Comisia de buget, astfel ca cele doua Comisii s-au reunit pentru a ajunge la un punct de vedere comun.

Propunerea legislativa a fost sustinuta de reprezentantii Opozitiei.

Proiectul va intra in dezbaterea plenului Camerei, for decizional in acest caz. Actul normativ a fost respins de Senat.

Propunerea legislativa, initiata de liberalii Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Dan Motreanu, prevede abrogarea articolelor referitoare la interdictia cumulului pensiei cu salariul din Legea 329/2009.

Conform initiatorilor, actul normativ isi propune "sa corecteze una dintre cele mai flagrante nedreptati pe care guvernul o face societatii romanesti: interzicerea dreptului la munca pentru o categorie sociala".

"Reglementarea prin care pensionarilor li se interzice sa fie angajati in sistemul public reprezinta o discriminare fata de alte categorii sociale si, in acelasi timp, este modalitatea prin care statul neaga acestor persoane dreptul de a-si castiga, prin munca proprie, o viata decenta", se arata in expunerea de motive. mai mult


Marti, 28 Septembrie 2010, ora 21:05

1 comentariu
Interzicerea cumulului pensiei cu indemnizatia de parlamentar, respinsa de Comisie

Interzicerea cumulului pensiei cu indemnizatia de parlamentar, respinsa de Comisie

Proiectul de lege initiat de PD-L privind interzicerea cumulului indemnizatie -pensie pentru parlamentari, a primit un raport de respingere din partea Comisiei de Statut a deputatilor si senatorilor.

"Spre regretul meu, propunerea legislativa privind interzicerea indemnizatiei cu pensia, semnata de un numar mare de parlamentari PD-L, a fost respinsa de Comisia de statut, impotriva acestui proiect votand 5 din cei 7 membri prezenti. In favoarea initiativei am votat eu si colegul democrat-liberal Gelu Visan", a explicat senatorul PD-L Gheorghe Birlea, pentru NewsIn.

El a relatat ca si reprezentantii UDMR s-au opus proiectului. "Toti cei care au votat impotriva au adus drept argument faptul ca proiectul contravine hotararii Curtii Constitutionale din noiembrie 2009", a explicat democrat-liberalul. Potrivit acestuia, un alt argument invocat de opozantii proiectului a fost "formularea prea generala" din actul normativ.

"Raportul de respingere dat initiativei legislative nu impiedica proiectul sa-si urmeze cursul legislativ, pana la urma plenul este suveran", a mai spus Birlea, aratand ca initiativa poate fi retrimisa de plen la Comisie, pentru a fi amendata. "Cred ca CCR are autoritatea, din principiu, de a decide in aceasta materie, dar pe de alta parte, proiectul PDL are suport moral", a mai comentat democrat-liberalul.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat pe 7 aprilie ca va depune o initiativa legislativa de modificare a Statutului... mai mult


Marti, 27 Aprilie 2010, ora 18:44

2 comentarii
Proiectul Legii ce interzice cumulul pensie-salariu, adoptat tacit de Senat

Proiectul Legii ce interzice cumulul pensie-salariu, adoptat tacit de Senat

Proiectul Guvernului privind interzicerea in anumite conditii a cumulului pensie-salariu, transmis in aprilie Parlamentului, a trecut de Senat prin adoptare tacita, in conditiile in care prevederi pe acest subiect au fost incluse in Legea privind reorganizarea, pe care Executivul si-a asumat-o marti.

Cele doua proiecte prevad ca beneficiarii dreptului la pensie pot cumula pensia neta cu veniturile salariale daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie.

Potrivit textului propus initial de Guvern si transmis Parlamentului in sesiunea trecuta, cei care cumulau pensia si salariul aveau de ales intre suspendarea platii sumei pensiei nete aflata in plata care depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie sau mentinerea pensiei si incetarea raporturilor de munca.

In schimb, textul pe care Executivul si-a angajat raspunderea marti prevede ca persoanele care la data intrarii in vigoare a Legii cumuleaza pensie cu salariu au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a acestei masuri, sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie.

In cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PNL Puiu Hasotti, a ridicat problema faptului ca proiectul transmis de Guvern, desi a intrat in adoptare tacita de pe 10 septembrie, nu a fost... mai mult


Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 12:55

4 comentarii
Interdictia cumulului pensie-salariu ar putea fi inlocuita cu un impozit progresiv

Interdictia cumulului pensie-salariu ar putea fi inlocuita cu un impozit progresiv

Plenul Senatului urmeaza sa se pronunte prin vot asupra posibilitatii eliminarii interdictiei de cumul al salariului cu pensia si introducerea in loc a unei impozitari progresive, varianta pentru care liberalii, social-democratii si udemeristii deja s-au pus de acord in Comisia de munca.

In varianta Guvernului, persoanele ale caror pensii depasesc valoarea salariului mediu brut pe economie si care primesc in acelasi timp salariu de la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua forme de remunerare in 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege in Parlament.

Cei care sunt in situatia interzisa de Lege, trebuie sa opteze, in cele 15 zile, intre suspendarea platii sumei pensiei nete care depaseste nivelul salariului mediu brut sau mentinerea pensiei, dar incetarea raportului de munca.

Proiectul transmis de Guvern Parlamentului prevede ca data de intrare in vigoare 1 iunie 2009.

Raportul Comisiei de munca modifica insa intentia Executivului si lasa posibilitatea cumulului, dar introduce impozitarea progresiva. Astfel, daca nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 16%. Daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat salariul mediu brut pe economie, dar mai mic sau egal cu 4 salarii medii brute, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 30%.

Daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat nivelul a 4 salarii... mai mult


Duminica, 28 Iunie 2009, ora 20:18

6 comentarii
Cumularea pensiei cu salariul, la Curtea Constitutionala

Cumularea pensiei cu salariul, la Curtea Constitutionala

Ordonanta care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat va fi dezbatuta, joi, de Curtea Constitutionala (CCrR.

CCR a fost sesizata de Avocatul Poporului, Ioan Muraru, care sustine ca actul normativ incalca drepturi date prin legea fundamentala.

Potrivit acestuia, interdictia de a cumula pensia cu salariul ar echivala cu o expropriere. "Salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", a spus Muraru, citat de Realitatea TV.

Potrivit Constitutiei, "nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire".

De partea celalta, Guvernul sustine ca interdictia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la munca si dreptului la pensie deoarece pensionarii care vor sa lucreze au la dispozitie si alte modalitati de a-si rotunji veniturile, printre care plata cu ora, incheierea conventiilor civile sau salariul dobandit in sectorul privat.

Executivul a transmis punctul sau de vedere presedintelui CC, Ioan Vida. mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 09:22

7 comentarii
Copiii, afectati de ordonanta care interzice cumulul pensie-salariu

Copiii, afectati de ordonanta care interzice cumulul pensie-salariu

Printre victimele colaterale ale ordonantei care obliga bugetarii sa aleaga intre salariul de la stat si pensie se numara si copiii din scoli si gradinite.

Numai in judetul Cluj, peste 500 de angajati din invatamant, cadre didactice si personal auxiliar, trebuie sa aleaga intre locul de munca si pensie, informeaza Realitatea TV.

Directorii de scoli sunt convinsi ca pensionarii vor fi greu de inlocuit.

"La aceste salarii mici, un muncitor calificat nu accepta sa vina, suntem convinse!", a declarat Maria Mocanu, director gradinita.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar din Cluj spun ca posturile ramase vacante dupa plecarea pensionarilor vor fi scoase la concurs si cred ca se vor gasi tineri dornici sa le ocupe. mai mult


Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 08:10

6 comentarii
Invatamantul are 6.300 de profesori pensionari

Invatamantul are 6.300 de profesori pensionari

Ordonanta prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat arunca in afara sistemului de invatamant, si asa destul de firav potrivit aprecierilor europene, aproximativ 6.300 de profesori pensionari.

OUG 230/2008 accentueaza problemele educatiei romanesti: cele peste 6.300 de cadre didactice pensionare ocupa functii unice si nu intra in categoria personalului necalificat, informeaza Adevarul.

Asta in contextul in care salariile din invatamant sunt inca neatractive pentru tinerii profesori, iar pensionarii invatamantului sunt izolati prin OUG 230/2008.

Din datele centralizate de Ministerul Educatiei reiese faptul ca aproximativ 6.300 de cadre didactice ar fi afectate de Ordonanta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul de la stat, potrivit liderului Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea.

"Ministrul Educatiei ne-a promis ca, in prima sedinta de Guvern, va incerca sa propuna un act normativ prin care acestia sa ramana in sistem", a mai spus Cornea.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, dupa intalnirea cu liderii federatiilor sindicale din invatamant, ca incearca sa gaseasca solutii pentru pensionarii din sistem afectati de aceasta Ordonanta. mai mult


Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 20:51

22 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae