curs leu euro 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Curs leu-euro Revenire in forta pentru leu - cel mai mic euro din decembrie 2013

Curs leu-euro Revenire in forta pentru leu - cel mai mic euro din decembrie 2013

Leul s-a apreciat, in ultima zi a saptamanii, cu 0,53% fata de moneda euro, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,4514 lei/unitate.

Euro a fost cotat la un nivel mai scazut, cel mai recent, pe 2 decembrie 2013, cand referinta BNR a fost de 4,4359 lei/unitate.

In sedinta de joi, moneda nationala a consemnat o scadere de 0,25% in raport cu euro.

Potrivit economistilor ING Bank, presiunea de depreciere a leului provine din cererea comerciala de valuta, care a fost impulsionata probabil in urma apropierii leului de nivelul maxim al ultimei luni.

Pe de alta parte, "volumele relativ ridicate pe fondul carora s-a produs revenirea
leului ieri (joi - n.red.) sugereaza ca exista potential pentru viitoare cresteri, iar intarirea pana dincolo de 4,46/EUR in debutul sedintei de astazi sustine aceasta perspectiva.

Totusi, ne reiteram prognoza legata de o potentiala depreciere a leului de pana la 4,50/EUR astazi, intrucat asteptam o reducere surpriza a ratei rezervelor minime la lei la sedinta BNR", au comentat economistii.

Insa o eventuala depreciere a monedei locale ar trebui sa fie limitata, ca urmare a imbunatatirii fundamentelor economice, au adaugat acestia.

De asemenea, dolarul american a scazut cu 0,35%, cursul BNR fiind vineri de 3,2419 lei/unitate.

Francul elvetian s-a depreciat pana la 3,6509 lei/unitate, iar pretul aurului a coborat la 135,1226 lei/gram. mai mult


Vineri, 28 Martie 2014, ora 13:25

Curs leu-euro - Leul incepe prost anul - a ajuns la minimul ultimelor 7 luni

Curs leu-euro - Leul incepe prost anul - a ajuns la minimul ultimelor 7 luni

Un euro a fost cotat, vineri, la 4,4882 lei, anunta BNR, acesta fiind minimul ultimelor sapte luni.

De asemenea, dolarul a fost cotat la 3.2551 lei pe unitate.

Leul a inregistrat in 2013 cea mai redusa depreciere in raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeana.

Astfel, moneda nationala a marcat la sfarsitul lunii decembrie, o scadere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut.

Aproape toate monedele europene s-au apreciat anul trecut in raport cu dolarul american, iar leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative, avand in vedere ca la finalul lui decembrie moneda nationala a inregistrat o apreciere de circa 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fata de dolar. mai mult


Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 13:09

1 comentariu
Teste de stres BNR: Ce s-ar intampla daca leul s-ar prabusi cu peste 20% fata de euro

Teste de stres BNR: Ce s-ar intampla daca leul s-ar prabusi cu peste 20% fata de euro

Daca leul s-ar deprecia cu peste 20%, iar cresterea economica ar fi negativa in anii urmatori, solvabilitatea in sistemul bancar ar scadea cu patru puncte, la 10,8% in iunie 2015, insa un numar restrans de banci mici ar avea nevoie de capital suplimentar, arata rezultatele testului de stres realizat de BNR.

Solvabilitatea este capacitatea firmei de a plati la scadenta datoriile fata de creditorii sai.

Cel mai recent exercitiu de testare la stres a solvabilitatii efectuat de catre BNR a acoperit o perioada de doi ani, din trimestrul al treilea al acestui an pana la jumatatea anului 2015 si a avut la baza un scenariu macroeconomic advers caracterizat de o depreciere puternica si persistenta a monedei nationale (peste 20% in raport cu moneda euro), pe fondul unei cresteri economice negative si al unei cresteri semnificative a costurilor de finantare.

Curs leu-euro: Euro scade usor

De asemenea, este avut in vedere un climat extern caracterizat de recesiune in zona euro, precum si de o depreciere graduala a monedei euro in raport cu dolarul american.

Datele sunt incluse in Stabilitatea Financiara publicata luni de Banca Nationala a Romaniei, a carui forma finala a fost aprobata in sedinta CA al BNR din 17 octombrie 2013, iar analizele au fost realizate folosind informatiile disponibile pana la 10 octombrie 2013.

"Rezultatele exercitiului arata mentinerea unui nivel adecvat al capitalului in conditiile scenariului, in pofida unei scaderi semnificative a... mai mult


Luni, 21 Octombrie 2013, ora 22:57

1 comentariu
Curs leu-euro Euro, in cadere libera - cel mai puternic leu din ultimele sapte saptamani

Curs leu-euro Euro, in cadere libera - cel mai puternic leu din ultimele sapte saptamani

Leul a continuat sa creasca miercuri, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,4040 lei/unitate.

Astfel, moneda unica a pierdut 0,38% fata de sedinta anterioara. Un curs mai mic a fost consemnat ultima data pe 4 iunie 2013, cand euro a fost cotat la 4,4008 lei/unitate.

"Ne asteptam ca leul sa atinga pragul de 4,40/EUR in aceasta saptamana si acest lucru s-a intamplat ieri (), in apropiere de finalul sedintei, fara insa ca moneda locala sa depaseasca nivelul respectiv. Intrucat monedele regionale s-au indreptat in directia opusa, credem ca acest avans al leului este determinat de evolutia instrumentelor datoriei publice", au comentat analistii ING.

Potrivit analistilor, am putea asista la noi episoade de intarire a leului in aceasta saptamana, datorita conditiilor favorabile de lichiditate.

"Totusi, credem ca eventuala apreciere va fi limitata, date fiind volumele scazute si potentiale date economice sub asteptari in Europa astazi", au mai spus analistii ING.

De asemenea, leul s-a intarit si in fata dolarului american, care a scazut cu 0,85%, la 3,3284 lei/unitate.

Cotatia pentru francul elvetian a ajuns miercuri la 3,5569 lei/unitate, in coborare fata de sedinta precedenta, cand cursul a fost de 3,5726 lei/unitate.

Pretul aurului a urcat la 143,3354 lei/gram de la 143,1439 lei/gram. mai mult


Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 13:33

1 comentariu
Cursul leu-euro, cel mai mare nivel din acest an

Cursul leu-euro, cel mai mare nivel din acest an

Moneda nationala s-a depreciat masiv in fata celei europene, cursul ajungand la 4,52 lei/euro joi dupa-amiaza, la finalul sedintei interbancare, aceasta fiind cea mai slaba cotatie a leului din ultimele sapte luni.

La deschiderea sedintei, euro a fost tranzactionat cu 4,4580 - 4.4600 de lei, iar la scurt timp acesta a fost tranzctionat la 4,49 lei, la jumatatea sesiunii schimburile au ajuns la 4,48 lei/euro, ajungand, spre finalul zilei la un maxim de 4,5240 lei/euro, potrivit Ziarul Financiar.

In jurul orei 16:45, bancile operau la un curs de 4,5200 - 4,5240 lei/euro, cu 9 bani mai mult decat la inchiderea sedintei precedente, cand schimbau euro pentru 4,4300 - 4,4330 lei.

Potrivit dealerilor, BNR s-a implicat prin vanzari indirecte de valuta, inainte de publicarea cursului de referinta, cand rata de schimb a depasit 4,49 de lei/euro. Acestia spun ca tot jucatorii straini sunt cei din partea carora au venit ordinele de cumparare in valuta, care au vandut obligatiuni in lei emise de Ministerul Finantelor. mai mult


Joi, 06 Iunie 2013, ora 19:53

Mai este loc pentru aprecierea cursului de schimb leu/euro?

Mai este loc pentru aprecierea cursului de schimb leu/euro?

La nivelul Uniunii Europene, leul a inregistrat per ansamblul anului 2013 cea mai mare apreciere atat fata de euro, cat si comparativ cu dolarul american. Astfel, dupa primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de cea americana.

Aprecierea leului in fata monedelor forte a fost generata de un cumul de factori favorabili: randamentele ridicate oferite de leul, stabilitatea macro-financiara si politica, includerea obligatiunilor romanesti in indicii de referinta pentru pietele emergente de catre importante banci de investitii, mentinerea la nivel scazut a datoriei publice si al deficitului bugetar.

De asemenea, intarirea leului a fost indusa si de recuperarea pierderilor suferite de acesta pe seama instabilitatii politice de anul trecut cand celelalte monede din regiune s-au apreciat pe baza fundamentelor solide comparativ cu unele tari din Zona Euro, a precizat pentru Efin.ro Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Citeste mai multe despre Mai este loc pentru aprecierea cursului de schimb leu/euro? pe Efin. mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 22:18

1 comentariu
Leu, campion in fata euro in 2013

Leu, campion in fata euro in 2013

Leul a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare apreciere atat fata de euro, cat si comparativ cu dolarul american, in luna aprilie, dar si per ansamblul anului 2013, dintre monedele din Uniunea Europeana, potrivit unei analize a Noble Securities - sucursala Romania.

"Luna trecuta, leul a crescut pe pietele financiare cu aproximativ 2% in fata euro, si cu circa 4,8% comparativ cu dolarul american. Dupa primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de cea americana.

Confirmarea de catre Fitch a ratingului de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la 'BBB-', cu perspectiva stabila, precum si succesul obligatiunilor guvernamentale romanesti au contribuit in ultima perioada la aprecierea monedei nationale", a declarat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comunicat remis presei miercuri.

Acesta a mai spus, totodata, ca leul se afla in aceste zile pe un trend de apreciere, testand pe pietele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 euro.

"In acest an, in luna ianuarie, leul a mai avut o tentativa semnificativa de a cobori sub acest nivel, dar pietele au respins atunci aceasta miscare. Din cate se vede pana acum, este probabil ca piata sa reactioneze la fel si de aceasta data", a aratat Silviu Pojar.

Dupa performantele bune din primul trimestru, coroana suedeza s-a depreciat consistent in aprilie in fata euro (cu circa 2,2%), pe fondul... mai mult


Joi, 02 Mai 2013, ora 08:22

2 comentarii
Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara

Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara

Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.

Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.

Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.

Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.

Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.

In cele din urma, leul a incheiat anul in scadere cu 2,4% fata de moneda unica, de la o cotatie de 4.3219 lei/unitate pe 4 ianuarie, la 4.4287 lei/unitate in ultima zi a lunii decembrie. Moneda noastra a fost singura din Uniunea Europeana care s-a depreciat in raport cu euro.... mai mult


Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 07:14

5 comentarii
Cat va fi cursul valutar in 2013 - prognoza oficiala

Cat va fi cursul valutar in 2013 - prognoza oficiala

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat estimarile oficiale pentru cursul valutar pentru 2013.

In varianta de toamna a Prognozei 2012-2016 se anticipeaza un curs de schimb mediu de 4,5 lei/euro in 2013, in crestere fata de cel de 4,37 lei/euro, estimat in varianta de primavara.

In 2014, cotatia va scadea la 4,45 lei/euro, iar in 2015, aceasta va fi de 4,4 lei/euro, potrivit comunicatului publicat pe site.

Pentru 2012, CNP estimeaza un curs mediu de 4,45 lei/euro.

In ceea ce priveste cursul leu/dolar, institutia estimeaza o medie anuala de 3,43 lei/unitati in 2012 si 3,46 lei/unitati in 2013.

C.P. mai mult


Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:34

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum sa-ti convingi pisica sa nu mai stea pe laptop cand lucrezi (Foto)
  2. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  3. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  4. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  5. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  6. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  7. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  8. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  9. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  10. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati