curte casatie justitie concurs

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cine sunt judecatorii inscrisi pentru sefia Inaltei Curti

Cine sunt judecatorii inscrisi pentru sefia Inaltei Curti

Judecatoarea Livia Stanciu si-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar magistratii Aida Popa, Iulian Dragomir, Cristina Tarcea si Nela Petrisor s-au inscris pentru ocuparea celor doua functii de vicepresedinte, potrivit unor surse din CSM.

Conform surselor citate, pentru ocuparea functiilor de conducere vacante de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) s-au inscris sase candidati.
Astfel, pentru functia de presedinte al ICCJ si-a depus candidatura la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) doar Livia Doina Stanciu, care ocupa si in prezent aceasta functie.

Pentru ocuparea cele doua functii de vicepresedinte s-au inscris patru candidati, respectiv Aida Rodica Popa, care ocupa si in prezent aceasta functie, Nela Petrisor, magistrat la Sectia a II-a Civila, Iulian Ilie Dragomir, judecator la Sectia Penala, si Cristina Iulia Tarcea, judecator la Sectia a II-a Civila, au precizat sursele citate.

Pentru sefia Sectiei I Civile si-a depus candidatura doar actualul presedinte, Lavinia Curelea. Candidaturile pentru functiile de conducere vacante de la ICCJ au putut fi depuse la Consiliul Superior al Magistraturii din 17 iulie pana in 19 august.

Proiectele candidatilor vor fi publicate joi 22 august pe site-ul CSM, iar pana in 4 septembrie, Directia resurse umane si organizare va verifica dosarele de candidatura si va solicita completarea acestora, in cazul in care va fi necesar.

Judecatorii care si-au... mai mult


Miercuri, 21 August 2013, ora 17:23

Incepe concursul pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Incepe concursul pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul estimativ pentru procedura de ocupare a functiilor de conducere vacante de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, perioada de depunere a candidaturilor fiind 17 iulie-19 august, iar 9 -10 septembrie analizarea acestora.

Potrivit site-ului, Sectia de judecatori a discutat joi, dupa suplimentarea ordinii de zi, nota Directiei resurse umane si organizare privind declansarea procedurii de ocupare a functiilor de conducere vacante de la ICCJ.

Astfel, in 17 iulie se vor publica, pe pagina de internet a CSM si a instantei supreme, functiile de conducere vacante de la ICCJ, iar in intervalul 17 iulie- 9 august, se pot depune candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit calendarului, in perioada 19 august-4 septembrie va avea loc verificarea judecatorilor care si-au depus candidatura, de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, daca au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, si comunicarea rezultatului verificarii. Pe 22 august se vor publica pe site proiectele de candidatura.

In perioada 19 august-4 septembrie va avea loc verificarea, de catre Directia resurse umane si organizare, a inscrisurilor depuse la dosarele de candidatura si solicitarea completarii acestora, dupa caz; intre 4 si 6 septembrie se va elabora Nota Directiei resurse umane si se va organizare prezentarea candidaturilor si a... mai mult


Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:52

1 comentariu
Opinii: Cum a ingenuncheat Basescu puterea judecatoreasca

Opinii: Cum a ingenuncheat Basescu puterea judecatoreasca

Se implineste aproape un an de zile de cand functia de presedinte la Inalta Curtea de Casatie si Justitie este vacanta. Din punct de vedere al stucturilor democratice, intr-un stat de drept, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legal numit in functie, este reprezentatul Justitiei, ca putere in stat.

Dar, pentru ca presedintele Traian Basescu se abtine sa semneze decretul de numire al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Justita este privata de reprezentantul sau de drept, situatie care genereaza incertitudine si subordoneaza Justitia, ca putere in stat, intereselor politice.

Concret, actualul presedinte interimar al Curtii Supreme, Lidia Barbulescu ocupa aceasta pozitie conform legii, fiind vicepresedinte al Instantei Curti in momentul in care functia de presedinte a devenit vacanta, prin pesionarea lui Nicolae Popa.

Este de notorietate faptul ca intre Lidia Barbulescu, magistrat inamovibil, si presedintele Traian Basescu exista un conflict peste care presedintele, desi isi depaseste atributiile constitutionale, nu vrea sa treaca.

Barbulescu a avut deseori pozitii transante care l-au contrazis pe Basescu. Si-a sustinut colegii in celebra "greva a magistratilor" de anul trecut, fapt pentru care, desi desemnata pentru postul de presedinte al Curtii Supreme, de Consiliul Superior al Magistraturii, Basescu i-a refuzat numirea.

La fel s-a intamplat si a doua oara, cand CSM a propus-o pe judecatoarea Livia Stanciu. Desi era obligat de... mai mult


Marti, 07 Septembrie 2010, ora 15:55

24 comentarii
Candidatii la sefia ICCJ vor unificarea practicii judiciare a instantei supreme

Candidatii la sefia ICCJ vor unificarea practicii judiciare a instantei supreme

Cei cinci judecatori care candideaza pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie propun unificarea practicii judiciare a instantei supreme, stabilirea unui dialog cu puterile statului si construirea unui nou sediu, potrivit planurilor manageriale postate pe site-ul CSM.

Astfel, Gabriela Barsan, presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, propune ca, pe viitor, sa fie constituite grupuri de magistrati din cadrul fiecarei sectii care sa identifice cazurile de practica neunitara si care sa solicite la curtile de apel din tara exemple si situatii de practica neunitara si sa identifice modul in care le poate unifica.

In ceea ce priveste activitatea Sectiilor Unite, Barsan propune ca modul in care sunt constituite completele care judeca recursurile in interesul legii sa fie modificat, iar decizia luata sa se bazeze pe un punct de vedere emis de sectia de specialitate, in functie de obiectul recursului.

Totodata, Barsan isi propune sa faca demersurile necesare pentru a modifica Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, dar si a legii de salarizare unitara a personalului bugetar, astfel incat functia de judecator sa fie expres mentionata ca fiind de demnitate publica.

De asemenea, candidata la presedintia Inaltei Curti vrea si o mai buna colaborare cu puterile legislativa si executiva, dar si efectuarea de demersuri necesare pentru gasirea imediata a unui nou sediu, care sa corespunda nevoilor... mai mult


Luni, 22 Februarie 2010, ora 23:14

Cinci judecatori candideaza pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Cinci judecatori candideaza pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu, Livia Doina Stanciu si Rodica Aida Popa sunt judecatorii care si-au depus candidaturile pentru presedintia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anunta CSM.

Acesta este al doilea concurs organizat pentru sefia ICCJ, dupa ce Lidia Barbulescu, presedintele interimar, nu a fost numita de seful statului dupa castigarea concursului.

Judecatorul Lidia Barbulescu a declarat ca nu si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ca nici nu intentioneaza sa o faca.

Pentru conducerea instantei supreme pot candida judecatorii de la ICCJ, care au minimum doi ani vechime la aceasta instanta. Concursul pentru ocuparea functiei de presedinte al ICCJ a fost reluat dupa ce Lidia Barbulescu a fost votata de CSM pentru aceasta functie, dar presedintele Basescu a refuzat sa o numeasca.

"Avand in vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administratiei Prezidentiale (...) incepand cu data de 22 decembrie 2009 se pot depune candidaturi pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in anunt, potrivit caruia candidaturile se pot depune in termen de 30 de zile de la 22 decembrie 2009.

Traian Basescu a declarat, in cadrul dezbaterii din 3 decembrie 2009 pentru alegerile prezidentiale, ca nu o va numi pe judecatoarea Lidia Barbulescu la sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "Raspunsul meu este nu. Nu o voi numi pe doamna Barbulescu la presedintia ICCJ", a... mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 18:00

11 comentarii
Cine se lupta pentru sefia CSM

Cine se lupta pentru sefia CSM

Consiliul Suprem al Magistraturii va intervieva joi cinci judecatori, urmand sa propuna un magistrat presedintelui Traian Basescu pentru functia de sef al instantei supreme, Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cei cinci judecatori care ravnesc la postul de sef al ICCJ sunt Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu, Iulian Dragomir si Lidia Barbulescu (actual interimar).

CSM va alege unul dintre cei cinci judecatori care ravnesc la presedintia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca urmare a pensionarii judecatorului Nicolae Popa, care a ocupat functia de sef al instantei supreme timp de cinci ani.

Elena Carcei este judecatoarea care a cerut CSM in 2008 sa interzica judecatorilor sa-si exercite dreptul civil de a vota, pe motiv ca votul ii face incompatibili, deoarece magistratii trebuie sa fie impartiali. Sesizarea a fost respinsa.

Danut Cornoiu a fost exclus din magistratura de catre sectia de judecatori a CSM (aceeasi care isi da votul astazi), pentru ca a intervenit in schimbarea completului investit cu solutionarea dosarului referitor la imobilul nationalizat in care locuiau parintii fostului ministru al Justitiei Monica Macovei. Procesul a fost castigat de parintii Monicai Macovei.

Iulian Dragomir a lucrat ca presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, fiind acuzat de catre predecesorul sau, Ioan Meliunescu, ca a oferit informatii presei, punand in pericol bunul mers al unor anchete.

Gabriela Barsan este... mai mult


Joi, 22 Octombrie 2009, ora 08:06

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba