curtea internationala de justitie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Curtea Internationala de Justitie: Serbia nu a comis acte de genocid in Croatia

Curtea Internationala de Justitie: Serbia nu a comis acte de genocid in Croatia

Curtea Internationala de Justitie (ICJ) de la Haga a decis, marti, ca Serbia nu a comis acte de genocid in Croatia in timpul razboiului din Balcani. Curtea urmeaza sa decida si asupra unei contra-acuzatii a Serbiei.

Guvernul croat a acuzat Serbia ca a comis acte de genocid in orasul Vukovar si in alte locuri in 1991, informeaza BBC.

Serbia a depus plangere, ulterior, impotriva Croatiei, pe care o acuza de expulzarea a peste 200.000 de serbi din Croatia.

Aproximativ 20.000 de persoane au murit in timpul razboiului din perioada 1991-1995, cand Croatia s-a rupt din Iugoslavia.

Orasul croat Vukovar a fost devastat cand a fost ocupat de sarbi, timp de trei luni, in 1991. Zeci de mii de etnici croati si-au parasit locuintele si aproximativ 260 de barbati croati au fost retinuti si ucisi.

Patru ani mai tarziu, armata croata a bombardat zona majoritar sarba Krajina, fortand aproximativ 200.000 de persoane sa-si abandoneze locuintele.

Judecatorul Peter Tomka a decis ca Serbia nu a comis acte de genocid in razboi si a precizat ca acest caz a fost "respins in intregime".

Dovezile oferite de Croatia nu au fost suficiente pentru a dovedi ca actele comise de fortele sarbe au avut "intentia specifica a actelor de genocid", a mai spus acesta.

A.I. mai mult


Marti, 03 Februarie 2015, ora 14:21

13 comentarii
Basescu a laudat Curtea de la Haga pentru cum a judecat disputa teritoriala cu Ucraina

Basescu a laudat Curtea de la Haga pentru cum a judecat disputa teritoriala cu Ucraina

Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe presedintele Curtii Internationale de Justitie, Peter Tomka, caruia i-a multumit pentru implicarea "cu impartialitate si profesionalism" in solutionarea echitabila a cauzei privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra intre Romania si Ucraina.

Seful statului a apreciat contributia semnificativa a Curtii Internationale de Justitie la dezvoltarea relatiilor de prietenie intre state, precum si la pacea, stabilitatea si securitatea internationala, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In contextul acestor discutii, presedintele a evocat importanta acceptarii de catre Romania a jurisdictiei obligatorii a Curtii si, prin aceasta, a alaturarii Romaniei unui grup majoritar de state membre ale Uniunii Europene care favorizeaza respectarea stricta a normelor de drept international in relatiile dintre state pe plan mondial.

Traian Basescu s-a declarat un sustinator al deciziei de acceptare a jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie, avand in vedere si justetea acestei optiuni dovedita in modul de solutionare a disputei teritoriale cu Ucraina in Marea Neagra.

La randul sau, presedintele Curtii Internationale de Justitie, Peter Tomka, i-a multumit lui Traian Basescu pentru primirea de care are parte la Bucuresti, aceasta fiind prima vizita a unui presedinte al Curtii Internationale de Justitie in Romania.

F.N. mai mult


Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:10

3 comentarii
Curtea Internationala de Justitie incepe audierile in cazul independentei Kosovo

Curtea Internationala de Justitie incepe audierile in cazul independentei Kosovo

Curtea Internationala de Justitie incepe, marti, audierile in cazul privind legalitatea declaratiei de independenta a Kosovo, care s-a desprins de Serbia in februrarie 2008.

Reprezentantii Serbiei, Kosovo si ai altor 29 de state membre ONU, printre care si SUA si Rusia, isi vor prezenta argumentele in fata Curtii in urmatoarele zile.

Audierile, programate pana pe 11 decembrie, au in vedere legalitatea deciziei institutiilor din Kosovo de a se autoguverna si de a declara independenta provinciei de Serbia. Toti cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU - in cadrul careia nu s-a reusit adoptarea unei rezolutii privind Kosovo - vor participa la audieri, informeaza BalkanInsight.

Delegatia Serbiei, tara care contesta independenta Kosovo, pe motiv ca nu este in concordanta cu legea internationala, a deschis seria audierilor. Ambasadorul sarb in Franca, Dusan Batakovici, si-a inceput declaratia spunand ca provincia Kosovo este leaganul Serbiei.

Trei experti in drept international din Argentina, Marea Britanie si Germania au fost de asemenea prezenti pentru a pleda in favoarea Serbiei. Profesorul de drept international Andreas Zimmerman a declarat ca integritatea teritoriala a Serbiei a fost afirmata in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care era informat cu privire la intentiile albanezilor.

La sfarsitul pledoariei Serbiei, minsitrul de Externe al tarii, Vuk Jeeremic a declarat ca optiunea Serbiei, de a apela la Curtea Internationala de... mai mult


Marti, 01 Decembrie 2009, ora 22:34

1 comentariu
Curtea Internationala de Justitie nu poate sa functioneze din lipsa de bani

Curtea Internationala de Justitie nu poate sa functioneze din lipsa de bani

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a ajuns la limitele capacitatilor de functionare si spera sa obtina mijloace financiare mai mari ca sa faca fata dosarelor pe care le primeste, a declarat miercuri presedintele Curtii de la Haga.

"Am ajuns la limita a ceea ce puteam face cu mijloacele de care dispunem, in comparatie cu mijloacele de care dispun alte instante internationale", a declarat judecatoarea Rosalyn Higgins, intr-o conferinta de presa, relateaza AFP.

CIJ are un buget anual de 20 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta de cinci sau sase ori mai putin decat bugetul altor instante internationale de la Haga. CIJ are circa 100 de angajati.

In 2008, CIJ a inregistrat un numar dublu de sesizari comparativ cu 2007.

La judecatori au ajuns cinci plangeri, printre care cea formulata de Georgia impotriva Rusiei pentru "epurare etnica" in zonele ocupate de Moscova de la sfarsitul conflictului din Osetia de Sud, la inceputul lunii august.

Adunarea Generala a ONU a delegat CIJ sa se pronunte cu privire la legalitatea declararii independentei de catre Kosovo, contestata de Serbia.

"Natiunile Unite ar trebui sa ofere rapid ceea ce cere aceasta instanta", a declarat Higgins. "Nu ne trebuie mai multi judecatori, dar suntem singura dintre Curtile majore in care judecatorii nu au nici macar un asistent fiecare", a subliniat Higgins.

In opinia judecatoarei, CIJ nu are personal suficient in mai multe servicii, iar tehnologiile informatice sunt insuficiente.... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 17:39

2 comentarii
Kosovo vrea sa fie egal cu Serbia in fata Curtii Internationale de Justitie

Kosovo vrea sa fie egal cu Serbia in fata Curtii Internationale de Justitie

Guvernul kosovar a cerut Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa aiba acelasi statut ca Serbia atunci cand aceasta instanta va delibera cu privire la legalitatea proclamarii independentei Kosovo, a declarat joi un oficial kosovar.

Kosovo cere, prin intermediul ministrului kosovar de Externe, sa se poata "adresa Curtii in calitate de parte egala", a declarat viceministrul kosovar, Hajredin Kuci, la incheierea unei reuniuni guvernamentale, arata AFP.

"Cred ca reprezentarea noastra va fi corecta si adecvata", a spus Kuci.

Guvernul kosovar a decis miercuri sa-l numeasca pe expertul britanic Michael Wood la conducerea echipei de juristi in fata CIJ. Adunarea Generala a ONU a adoptat saptamana trecuta o rezolutie propusa de Serbia, in care solicita sesizarea CIJ cu privire la legalitatea proclamarii independentei Kosovo.

Liderii kosovari albanezi au proclamat in februarie independenta Kosovo, recunoscuta de 51 de tari din totalul de 192 membre ONU, printre care Statele Unite si 22 state din UE.

Serbia, sustinuta de Rusia, se opune independentei, calificand-o drept ilegala. mai mult


Joi, 16 Octombrie 2008, ora 21:01

Slovacia, sanctionata de UE intr-un caz similar cu Automobile Craiova

Slovacia, sanctionata de UE intr-un caz similar cu Automobile Craiova

Comisia Europeana a decis, marti, sa trimita Slovacia in fata Curtii Europene de Justitie pentru ca nu a recuperat un ajutor ilegal de stat de 13 milioane de euro, un caz similar cu Ford/Automobile Craiova, de la care statul roman trebuie sa recupereze 27 de milioane de euro pana la sfarsitul lunii.

Ajutorul de stat in valoare de 13 milioane de euro fusese acordat de oficiul de taxe si impozite din orasul Kosice catre compania Frucona, in trecut unul dintre cei mai mari producatori de bauturi spirtoase din Slovacia.

In iunie 2006, Comisia Europeana a decis ca scutirea de impozite acordata Frucona a fost incompatibila cu legislatia europeana si a solicitat autoritatilor slovace sa recupereze ajutorul de stat, se arata intr-un comunicat al CE.

Autoritatile slovace au initiat un proces pentru a recupera banii, insa curtea competenta a respins cazul. Oficiul de taxe si impozite a facut apel impotriva acestui verdict, dar procedurile de apel sunt inca in curs si ar mai putea dura.

"O decizie a Comisiei Europene adresata unui stat membru este obligatorie pentru toate institutiile statului, inclusiv pentru tribunalele sale. Adica toate institutiile statului membru implicate in punerea in vigoare a unei decizii trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a asigura ca ea este aplicata", se arata in comunicatul CE.

"La doi ani dupa decizia Comisiei, Slovacia n-a recuperat ajutorul ilegal si incompatibil, iar masurile luate pana acum nu au dus la niciun rezultat... mai mult


Marti, 17 Iunie 2008, ora 20:40

Serbia neaga genocidul din Croatia, din 1990

Serbia neaga genocidul din Croatia, din 1990

Serbia a contestat competenta Curtii Internationale de Justitie (CIJ) spunand ca actele comise de sarbii din Croatia in anii '90 nu au atins nivelul unui genocid.

Luni a fost prima zi de audieri in care Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a judecat o plangere pentru genocid depusa de Croatia, relateaza AFP.

"Se stie foarte bine ca au fost comise acte grave in Croatia de catre sarbi, dar ele nu au atins, nici depasit nivelul genocidului", a declarat Tibor Varady, reprezentantul guvernului sarb, contestand astfel competenta CIJ in aceasta chestiune.

CIJ consacra cinci zile de audieri saptamana aceasta competentei judecatorilor in transarea acestui litigiu. Decizia va fi luata in cateva luni.

"Conditiile prealabile esentiale pentru competenta dumneavoastra nu sunt reunite", a spus Varady, declarand ca "examinarea minutioasa a evenimentelor din Croatia de la inceputul anilor '90 nu este rolul acestei Curti".

Croatia a depus in 1999 o plangere la CIJ, acuzand Serbia-Muntenegru de incalcarea conventiei din 1948 pentru prevenirea si reprimarea genocidului, in timpul razboiului din Croatia (1991-1995), soldat cu 20.000 de morti.

Potrivit Croatiei, Belgradul "controla activitatea fortelor armate, a agentilor sai de informatii si a diverselor detasamente paramilitare" din Croatia, in regiunea Knin si altele.

Zagreb spune, deci, ca Serbia trebuie sa raspunda in fata "epurarii etnice" comisa impotriva civililor, "o forma de genocid care se traduce prin... mai mult


Luni, 26 Mai 2008, ora 16:53

Curtea Suprema a SUA respinge cererea de interzicere a injectiilor letale

Curtea Suprema a SUA respinge cererea de interzicere a injectiilor letale

Curtea Suprema a Statelor Unite a respins, miercuri, o cerere de interzicere a executiilor prin injectie letala, metoda folosita in majoritatea executiilor din ultimii 30 de ani, relateaza Reuters.

Curtea a respins cererea a doi detinuti fin Kentucky, potrivit carora injectia letala incalca interdictia impusa de Constitutie cu privire la aplicarea de pedepse crude prin provocarea unei suferinte inutile.

Executia prin injectie mortala consta in administrarea a trei substante: prima adoarme condamnatul, a doua paralizeaza muschii, a treia opreste inima. Insa daca anestezicul este prost administrat, condamnatul poate suferi atroce.

Pentru ca studii stiintifice si o serie de executii ratate au demonstrat ca acest lucru se intampla, multe executii au fost amanate in ultimii ani. mai mult


Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 18:07

1 comentariu
Italia, condamnata pentru cumpararea fara licitatie a unor elicoptere

Italia, condamnata pentru cumpararea fara licitatie a unor elicoptere

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a condamnat, marti, Italia pentru cumparare unor elicoptere de la compania nationala Agusta "in afara procedurilor ce tin de concurenta", informeaza AFP.

CEJ a spus ca doar echipamentelor militare nu li se aplica regula licitatiilor si ca folosirea acestor echipamente in scopuri militare era "incerta".

"Italia insasi a recunoscut ca elicopterele in cauza sunt folosite in scopuri civile si doar in anumite cazuri in scopuri militare", a spus Curtea.

In iulie 2004, Comisia a decis judecarea Italiei in acest dosar.

Instanta a apreciat ca autoritatile italiene au cumparat fara licitatie elicopterele Agusta, filiala a companiei italiene Finmeccanica, pentru anumite servicii publice: pompieri, politie si securitate, graniceri si Protectia civila, silvicultura si Garda financiara.

Curtea a respins marti argumentul "obligativitatii confidentialitatii" pe tema "punerii in productie a elicopterelor", invocata de Italia pentru a justifica absenta licitatiei.

Instanta a hotarat ca aceasta obligatie "nu impiedica recurgerea la o procedura ce tine de concurenta". mai mult


Marti, 08 Aprilie 2008, ora 13:12

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba