cutremur 1940 romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)

Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sustine ca Bucurestiul este vulnerabil in fata unui posibil seism mai puternic.

Oprescu a facut afirmatia in timpul prezentarii, la Primaria Capitalei, a unui raport despre vulnerabilitatea Bucurestiului la seism, precum si masurile care ar trebui sa fie luate pentru reducerea pagubelor.

"Am dorit sa avem aceasta intalnire pentru a readuce in atentia publica una, daca nu chiar cea mai grava problema cu care se confrunta orasul Bucuresti. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei in fata unui posibil cutremur.

Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Un cutremur loveste fara avertisment, lasand in urma haos si dezastru. Nivelul pierderilor de vieti omenesti si al pagubelor economice provocate de un cutremur poate capata dimensiuni dramatice", a scris pe Facebook Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat ca opinia publica este din ce in ce mai sensibila "la auzul cuvantului cutremur, iar starea de teama este evidenta".

Situatia Capitalei, extrem de serioasa

Oprescu a mentionat ca raportul isi propune sa traga un semnal de alarma asupra importantei problemei si bucurestenii sa aiba informatii cat mai corecte si complete in legatura cu situatia in care se afla Capitala, "care este extrem de serioasa".

Raportul prezentat de edil se bazeaza, sustine acesta, pe ani de studii si analize profunde realizate de experti din tara si din... mai mult


Vineri, 27 Februarie 2015, ora 13:57

8 comentarii
Poate nu stiati: pana acum 60 de ani, Opera Romana a functionat in cladiri inchiriate

Poate nu stiati: pana acum 60 de ani, Opera Romana a functionat in cladiri inchiriate

Poate cladirea actualului Teatru National de Opera si Balet nici nu se construia, daca nu se prefigurau in Bucuresti doua evenimente internationale, amandoua in 1953: Congresul Mondial al Tineretului si Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor.

Principalele sali de spectacol ale Capitalei cazusera prada cutremurului sau razboiului: Teatrul National din calea Victoriei arsese din temelii, cladirea Teatrului Liric, unde functionase opera (tot cu chirie!) pana in 1940, se pabusise la cutremur, iar cele cateva cinematografe ramase intregi erau neincapatoare.

Dama de pica

Asa s-a ajuns sa se construiasca o sala noua in piata Sf. Elefterie, urmand ca, dupa ce se termina Congresul si Festivalul, sa se stabileasca destinatia: Teatru National, Opera sau sala pentru Congresele Partidului.

Cred ca aceasta din urma varianta ar fi avut sansele cele mai mari, daca artistii de la opera n-ar fi fost iuti de mana si n-ar fi repetat intens un spectacol inaugural, care deocamdata nu se stia unde va avea loc: "Dama de Pica" de Piotr Ilici Ceaikovski.

Cei care hotarau erau prea sus ca sa stim noi, cei mici, dupa ce criterii se ghideaza ei, dar nu poate nega nimeni ca, pe de o patre, "Dama de Pica" este una din capodoperele liricii universale, iar de pe alta parte traiam vremuri grele cand, la auzul cuvantului "Ilici", nu indraznea nimeni sa spuna "veto".

Asa se face ca, in ziua de 9 ianuarie 1954, Opera Romana isi inaugura primul spectacol cantat intr-o sala proprie.... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 23:22

1 comentariu
Urmatorul mare cutremur pandeste, dupa 37 de ani. Suntem pregatiti pentru el?

Urmatorul mare cutremur pandeste, dupa 37 de ani. Suntem pregatiti pentru el?

In 1977 se implineau 37 de ani de la dezastruosul cutremur din 1940, iar anul acesta, la 4 martie 2014, se implinesc tot 37 de ani de la cel din 1977.

Poate ca pe unii nu-i sperie coincidentele, dar nici n-as sta indiferent, cand stiu ca, in Romania, cutremurele au o ciclicitate a lor, iar intervalul de 37 de ani este destul de mare pe langa intervalele la care s-au produs alte cutremure consemnate de istorie.

Cutremurele noastre din trecut se pare ca i-au speriat pe inaintasi, de vreme ce stravechi documente bizantine nu le scapa din vedere, dar nici cronicarii nu le lasa neobservate.

Scurt istoric

Cel mai vechi cutremur vrancean de amploare consemnat in docmentele bisericesti bizantine se refera la data de 22 mai 1022, iar de atunci si pana azi istoria a consemnat 122 seisme puternice, din care 17 apartin inregistrarilor recente si sunt sub 6 grade Richter, 71 sunt apreciate a fi sub 7 grade Richter, iar 35 cutremure sunt evaluate la 7 grade Richter sau peste.

Exista un cutremur cu adevarat catastrofal, consemnat in documente bisericesti la data de 26 octombrie 1802, despre care s-a scris ca "au cazut turle de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot, s-a rupt turnul cel mai inalt Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti putine au scapat zdravene". Se crede ca avea gradul 8,2 de vreme ce s-a simtit in toata Europa si a durat 2 minute si 30 secunde.

Un detaliu mai putin cunoscut este faptul ca in tara noastra a avut loc... mai mult


Duminica, 02 Martie 2014, ora 23:16

8 comentarii
Un geofizician roman din SUA prezice: Marele cutremur este asteptat in curand

Un geofizician roman din SUA prezice: Marele cutremur este asteptat in curand

Geofizicianul roman Andrei Apostol, care activeaza de peste trei decenii in SUA, crede ca marele cutremur in Vrancea, de care se tem atatia oameni, si pe care l-au prezis mai multi specialisti romani, va veni in curand.

Cu toate ca prezicerea cutremurelor nu este o activitate incununata de succes, dupa cum singur recunoaste, Andrei Apostol tinde sa creada predictiile seismologilor romani, potrivit Realitatea Tv.

"Nimeni in afara de chinezi, in anii 1975-1977, in perioada dictaturii lui Mao, nu a reusit inca sa salveze vietile oamenilor pe baza predictiei de durata scurta a seismelor. Chiar si pe vremea lui Mao au fost nenumarate esecuri", arata specialistul.

"O serie de seismologi romani remarcabili, cum ar fi printre altii Gheorghe Marmureanu, Dumitru Enescu si George Purcaru, au studiat statistica seismelor distrugatoare din Vrancea pe baza datelor istorice din ultima mie de ani si au incercat sa faca estimari pentru viitor, care au fost mai mult sau mai putin confirmate de datele instrumentale (...) Astazi, atat seismologii chinezi, cat si cei americani considera predictia iminenta a seismelor imposibila. Succesele in predictia seismelor au fost uitate. Este nevoie de idei noi. Sa nu uitam ca si predictia meteorologica pe care astazi o urmarim in fiecare dimineata cu succes a fost considerata multa vreme ca fiind imposibila", admite Andrei Apostol.

Chestiunea unui cutremur major in Romania este insa tratata serios de cercetatorii romani si, crede Apostol,... mai mult


Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 14:00

3 comentarii
Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Cutremurul resimtit in Bucuresti weekend-ul trecut a ridicat intrebari legate de siguranta cladirilor in cazul producerii unui seism puternic, in conditiile in care 190 de imobile din Capitala sunt considerate pericol public.

In Bucuresti exista cele mai multe cladiri din tara, fiind si cea mai vulnerabila zona in caz de cutremur, astfel ca Ziare.com a stat de vorba cu Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, care a precizat ca, in principiu, toate imobilele construite dupa schimbarea legislatiei din 1977, cand orasul a fost devastat de un seism de 7,2 grade pe scara Richter, sunt sigure. Asta din punct de vedere al proiectarii, deoarece pentru corectitudinea executiei si a materialelor nu baga nimeni mana in foc.

Bugetul pentru cladirile cu bulina, injumatatit - in Bucuresti ar putea fi sigure peste 1013 ani

"Cele care sunt construite dupa schimbarea legislatiei din 1977, in principiu, sunt sigure 100% in conditii normale, la un cutremur de 7 - 7,2 grade, nu de catastrofa, ca nimeni nu prevede partea aceasta. Dar din punct de vedere al proiectarii. Din punct de vedere al executiei, se vede cand apare fenomenul cat sunt de sigure.

Cladirile construite dupa anii 1960 au un grad de conformare la seism acceptabil, dar nu pe norme foarte stricte, iar cele care sunt construite inainte de '60 sunt vulnerabile din puncte de vedere al calculului seismic. Toate. Repet, se tine cont si de executie si de cat de mare este cladirea", a declarat Patrascu.

Lista... mai mult


Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:59

16 comentarii
Romania, lovita de un cutremur mare pana in 2013 - George Purcaru

Romania, lovita de un cutremur mare pana in 2013 - George Purcaru

Romania ar putea fi lovita de un cutremur puternic, pana in 2013, potrivit lui George Purcaru, seful Comisiei Europene de Seismologie.

Astfel, acesta este de parere ca in Romania ar putea avea loc un cutremur cu magnitudine de aproximativ 7 grade pe scara Richter, pana in 2013, relateaza Romania TV.

"Cutremurul va avea loc. Aceasta e convingerea mea, dupa datele pe care le am, nu este o parere a mea. Cutremurul din tara noastra nu va fi dintre cele mari, va avea o magnitudine 7,1 - 7,7 pe scara Richter. Va avea loc in zona Carpatilor, la curbura Carpatilor, in Vrancea", a pprecizat Purcaru.

Potrivit spuselor sale, luand in considerare cutremurele din 1940 si 1977, adancimea urmatorului cutremur ar fi la 140 - 170 kilometri. mai mult


Luni, 16 Aprilie 2012, ora 15:07

21 comentarii
Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania nu va depasi 8 grade

Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania nu va depasi 8 grade

Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania si care va avea loc, cel mai probabil, in 2012, nu va depasi 8 grade pe scara Richter, potrivit calculelor pe care le-a facut specialistul in seismologie al Uniunii Europene, George Purcaru.

Senzori de alerta pentru tsunami, pe coastele Romaniei si Bulgariei

"In Romania, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 pana la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter in prezent", spune Purcaru, presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie si, totodata, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt, informeaza Evenimentul zilei.

Potrivit specialistului roman, "cutremurul este mai greu de prevazut decat moartea unui om. Un doctor studiaza analizele si poate sa-ti spuna un interval de timp cand se va intampla sfarsitul, cu o marja mica de eroare. Nici el nu cunoaste cu exactitate ziua sau luna".

"Eu pot sa prezic un cutremur intr-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar stiinta accepta acest lucru. O predictie despre un cutremur include alte trei predictii. Timpul, locul si magnitudinea, iar toate se calculeaza separat. Se pune des intrebarea daca cutremurele pot fi prevazute exact. Astazi, cu stiinta pe care o avem, nu", spune, categoric, profesorul.

"Nu exista documente care sa ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Daca in cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exacta, in cazul cutremurului din 1940 toate datele au disparut", spune Purcaru, care a... mai mult


Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:32

5 comentarii
50 de cutremure in Romania in 2010

50 de cutremure in Romania in 2010

In Romania s-au produs peste 50 de cutremure in prima jumatate a anului 2010, cel mai puternic fiind cel de 4,8 pe scara Richter produs marti in zona Vrancea, potrivit seismologilor.

Specialistii mai spun ca la ora actuala nu exista niciun indiciu ca in Romania s-ar putea produce vreun cutremur puternic si ca cele 50 de seisme nu au avut un impact major asupra zonei Vrancea.

"Nu au nicio relevanta, intra in statistica normala. Nu ne da nicio bataie de cap pentru ca cel mare nu are nicio legatura cu asta, cel mare va veni mult mai tarziu. Pe noi nu intereseaza aceste nimicuri, ne intereseaza cutremure catastrofale, iar de cutremure catastrofale nu poate fi vorba la ora actuala pentru ca Vrancea nu este incarcata", spune directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

Potrivit seismologilor, aproape in fiecare zi au loc cutremure in zona Vrancea, insa toate au o intensitate foarte mica. In ultimul secol in Romania au avut loc 108 cutremure cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter, 99 fiind produse in zona Vrancea. In ultimii 70 de ani Romania s-a confruntat cu patru cutremure majore.

Pe 10 noiembrie 1940, Romania a fost lovita de un seism cu magnitudinea de 7,7 pe scara Richter, pe 4 martie 1977 s-a produs devastatorul cutremur de 7,5 grade, pe 30 august 1986 s-a produs un cutremur de 7,2 iar pe 30 mai 1990, unul de 6,9 pe scara Richter. mai mult


Joi, 10 Iunie 2010, ora 15:38

Replica poate fi mai puternica decat cutremurul

Replica poate fi mai puternica decat cutremurul

Contrar celor afirmate in ultimele zile de unii seismologi, exista posibilitatea ca un cutremur sa fie urmat de o replica mai puternica, asa cum s-a intamplat in 1940, cand a fost inregistrat cel mai puternic seism din Romania.

Acesta fusese precedat de altele mai mici, scrie Romania Libera.

Astfel, in toamna acelui an, in sudul Moldovei au fost resimtite mai multe cutremure minore la Panciu si Focsani, care au avut, local, 3 grade pe scara Mercalli.

Ele au fost urmate de primul mare cutremur din Romania contemporana produs in noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940, cand, la ora 3, 39 de minute si 36 de secunde, pamantul a inceput din nou sa se zguduie.

Supravietuitorii au povestit ca au fost treziti brusc din somn de o scuturatura verticala care le arunca in sus obiectele din interiorul locuintelor.

Seismul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, aproximativ 9 grade pe scara Mercalli, si a avut epicentrul in zona Vrancea la o adancime de circa 133 km.

Numarul victimelor a fost estimat la 1000 de morti si 4000 de raniti, majoritatea in Moldova. mai mult


Marti, 28 Aprilie 2009, ora 10:19

14 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum a descoperit Paul Allen de la Microsoft o nava scufundata in al Doilea Razboi Mondial
  2. Locuieste cu nevasta in casa, dar n-are voie sa o atinga sau sa-i vorbeasca
  3. Isterie in Canada: Efectul nebanuit al mortii lui Spock asupra bancnotelor de cinci dolari
  4. Nu iti vine sa crezi ca s-a intamplat: Momente unice surprinse in imagini (Galerie foto)
  5. Adolf, un catel deosebit: Seamana sau nu cu ... Hitler? (Foto)
  6. O paine veche de 123 de ani, adusa din Italia de un navigator, expusa la Galati
  7. Perle la simularea pentru Bac: Arghezi a scris poezii triste, ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere
  8. Profesoara descoperita de elevi spanzurata in mijlocul clasei
  9. O actrita a pus capat casatoriei dupa ce sotul a vrut sa plateasca pe cineva pentru sex
  10. Orasul zombi din "Walking Dead" a fost scos la vanzare