cutremurul din 1977

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum a fost devastat Bucurestiul de cutremurul din \'77 - imagini noi

Cum a fost devastat Bucurestiul de cutremurul din '77 - imagini noi

Mai multe fotografii color cu Bucurestiul distrus de cutremurul din 1977 au fost publicate recent pe un site de profil. Printre acestea se numara si imagini rare cu fatadele afectate de seism ale Muzeului Antipa si Hotelului Dorobanti.

Cladirile distruse, surprinse din unghiuri inedite, au fost pozate, cel mai probabil, la 2-3 zile de la producerea seismului, se arata pe site-ul muzeuldefotografie.ro, un proiect al fotografului Alex Galmeanu.Scenele surprinse ii arata pe bucurestenii iesiti pe strazi, dar prezinta si autoritatile care incearca sa remedieze situatia. Se poate observa cum buldozerele, muncitorii si Armata incearca sa inlature mormanele de moloz.Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a durat 56 de secunde, suficient pentru a produce numeroase pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Aproape 1.600 de persoane au murit in urma seismului, dintre care circa 1.400 de victime au fost din Bucuresti.


Blocul Dunarea din Piata Universitatii


Hotel Dorobanti


Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa" mai mult


Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 16:34

7 comentarii
Razvan Lucescu a inselat moartea la cutremurul din 1977

Razvan Lucescu a inselat moartea la cutremurul din 1977

Azi (vineri, 4 martie) se implinesc 34 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, in care era sa-si piarda viata si actualul selectioner al Romaniei, Razvan Lucescu.

Razvan sustine ca peste patul sau a cazut o bucata de tencuiala, care l-ar fi omorat cu siguranta, daca se afla acolo.

Din fericire, insa, Razvan era impreuna cu mama sa la un cinematograf si a scapat nevatamat.

"Eram cu mama la cinematograf. Am crezut ca e din film. Am vazut apoi lumea fugind, tipand. Era haos in jurul meu. Iar afara era nebunie, era o alta lume. Nu se mai vedea nimic, se auzeau tipete din neant. Ajuns acasa, am vazut o bucata de tencuiala cazuta in patul meu. Daca eram in pat, ma omora, probabil. Dupa ce ne-am gasit cu tata, pe strada, ne-am dus la Saftica", a povestit Razvan Lucescu pentru editia tiparita a cotidianului Prosport.

8 ani avea Razvan Lucescu la momentul producerii seismului.

Peste 1.500 de oameni au murit in cutremurul ce a avut loc acum 34 de ani.

I.G. mai mult


Vineri, 04 Martie 2011, ora 09:25

3 comentarii
Alte articole despre: Razvan Lucescu cutremur 1977
Se implinesc 34 de ani de la marele cutremur din 1977 (Video)

Se implinesc 34 de ani de la marele cutremur din 1977 (Video)

Acum 34 de ani, Romania a fost zguduita de cel mai puternic cutremur produs pe teritoriul tarii in perioada postbelica.

Cutremurul a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21.22. Seismul a avut epicentrul in Vrancea, in partea de nord-est a Muntilor Vrancei; conform datelor din Catalogul seismic al Romaniei, coordonatele geografice ale epicentrului cutremurului sunt 45,77 grade latitudine Nordica si 26,76 grade longitudine Estica.

Seismul s-a produs la o adancime de 94 km. Magnitudinea seismului a fost de 7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic, respectiv de 7,2 grade pe scara Gutenberg-Richter.Miscarea seismica a fost urmata de replici, dar de magnitudini mici; cea mai puternica replica a avut loc in dimineata zilei de 5 martie 1977, la ora 2.00, la o adancime de 109 km, magnitudinea acesteia fiind de 4,9 grade pe scara Richter. Celelalte replici nu au avut magnitudini mai mari de 4,3-4,5 grade.

Banchet cu vesti tragice

In seara zilei de 4 martie 1977, Nicolae si Elena Ceausescu participau la banchetul oficial oferit de presedintele Nigeriei in cinstea oaspetilor.

Dupa toastul sefului statului nigerian, un secretar roman a intrat in sala si l-a informat pe Ceausescu de situatia din tara. Raspunzand calm la cuvantarea gazdei, presedintele roman s-a asezat si l-a anuntat in particular de dezastrul survenit in Romania. Banchetului i s-a pus capat cateva minute mai tarziu.

La inceput, stirile ajunse pe cai ocolite erau confuze, vorbind... mai mult


Vineri, 04 Martie 2011, ora 08:36

14 comentarii
33 de ani de la cutremurul din 1977

33 de ani de la cutremurul din 1977

4 martie 1977 este o zi care a ramas in istoria tarii noastre drept una dintre cele mai sangeroase. Este ziua in care a avut loc devastatorul cutremur de 7,2 pe scara Richter.

Seismul a fost atat de puternic inca a lasat urme adanci in constiinta oamenilor si a schimbat aspectul multor orase din tara. Dezastrul a avut loc la ora 21 si 22 de minute. A durat mai putin de un minut, insa urmarile au fost dramatice.

Cele 56 de secunde si 7,2 grade pe scara Richter au fost de ajuns cat sa ucida 1.391 de oameni in Capitala (1.570 in toata tara) si sa raneasca alti 7.596 de bucuresteni. La nivelul intregii tari au fost in jur de 11.300 de raniti, iar 35.000 de locuinte s-au prabusit.

Bucurestiul a fost de departe cel mai afectat de seism: peste 70% din pagubele totale au fost produse aici, insumand fabuloasa suma de 1,4 miliarde de dolari SUA. Peste 33 de blocuri mari s-au prabusit in tot orasul.

Nu va speriati de cutremur - blocurile facute dupa 1977 sunt foarte solide

In noaptea ce a urmat cutremurului, Nicolae Ceausescu se afla intr-o vizita in Nigeria, iar stirile ajunse pe cai ocolite erau confuze, vorbind despre un cutremur de gradul 10, deci despre distrugerea totala a Bucurestiului. Pana de curent de la Bucuresti facea imposibila orice comunicatie. In plus, autoritatile locale erau confuze, neluand pe moment nici o masura concreta.

Dupa restabilirea legaturii cu tara, Nicolae Ceausescu a cerut un raport sumar al situatiei din tara si a dat primele ordine... mai mult


Joi, 04 Martie 2010, ora 07:54

16 comentarii
Nu va speriati de cutremur - blocurile facute dupa 1977 sunt foarte solide

Nu va speriati de cutremur - blocurile facute dupa 1977 sunt foarte solide

In 2010 doua cutremure devastatoare care au avut loc pe cealalta parte a globului au speriat si romanii, care si-au amintit previziunile sumbre ale primarului Sorin Oprescu, cum ca 500.000 de oameni ar muri in Capitala la un seism puternic. Fostul diector al SRI, Costin Georgescu, de profesie inginer constructor, spune ca nu ar trebui sa ne temem prea tare.

"Dupa cutremurul din 4 martie 1977, s-au luat niste masuri precise in proiectare, de rezistenta la cutremure, masuri dure si, eu zic, bune. (...) E o realitate faptul ca ce s-a construit in Romania dupa cutremurul din 1977 si pana la Revolutie este de foarte buna calitate. S-a speriat toata lumea, inclusiv conducerea tarii de atunci, si s-au schimbat normele de proiectare, de rezistenta a constructiilor. (..) S-a ingrosat fierul, a crescut calitatea betonului necesar de pus in constructii.", a declarat Georgescu la Realitatea FM.

Tot el spune ca, din pacate, imediat dupa Revolutie a inceput "o perioada de indisciplina in constructii". "A inceput sa se construiasca fara proiecte sau cu proiecte facute ulterior". Georgescu spune ca aceste imobile pot constitui un pericol in caz de seism.

Fostul sef SRI considera ca Inspectoratul pentru Controlul Calitatii Constructiilor ar trebui sa dea mai multa importanta verificarii proiectelor si modului de realizare a constructiilor.

Ca o concluzie, Georgescu a precizat ca "inafara de blocurilor cu bulina rosie, (in Romania - n.red.) nu stam asa prost ca in alte tari".... mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 18:03

9 comentarii
Cutremur major in Romania, pana in 2010

Cutremur major in Romania, pana in 2010

Intr-o lucrare prezentata in 1974, la Cambridge, seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea din Frankfurt, a anticipat cutremurul din 1977, din Romania, si a prezis un alt mare seism, pentru intervalul 2000 - 2010.

Predictia stiintifica din 1974, referitoare la devastatorul cutremur din 4 martie 1977, vorbea despre un seism care ar fi urmat sa se produca in jurul anului 1980, cu o marja de eroare de plus/minus cinci ani Predictia s-a adeverit, insa cu o eroare de trei ani, cutremurul venind mai devreme.

"Pentru ca intre anii 1940 si 1973 nu au aparut socuri puternice, este de asteptat ca seismul din 1980 sa aiba o magnitudine de aproximativ 7 grade", afirma Purcaru in 1974, conform Adevarul.

"De asemenea, daca seismul apare mai tarziu, atunci cutremurul din 2000 - 2010 va fi mai mic". Cutremurul prognozat de Purcaru pentru anul 1980 a avut loc insa mai devreme, avand o magnitudine de 7,1 grade.

Predictia stiintifica a cutremurelor este o activitate recenta, a carei istorie incepe in anii '60. Acest demers presupune urmarirea a trei variabile: locul, magnitudinea si momentul producerii cutremurului. Dintre acestea, insa, momentul este cel mai greu de prezis.

"Este la fel ca in cazul prezicerii decesului unei persoane", explica Purcaru. "Uneori, medicul le poate spune unor pacienti ca mai au cateva luni de trait, dar niciodata nu pot anticipa momentul exact al decesului". mai mult


Marti, 10 Martie 2009, ora 08:05

19 comentarii
32 de ani de la cutremurul din 1977

32 de ani de la cutremurul din 1977

Miercuri se implinesc 32 de ani de la devastatorul cutremur de 7,2 pe scara Richter care a devastat Romania.

Seismul din 1977 a fost atat de puternic inca a lasat urme adanci in constiinta oamenilor si a schimbat aspectul multor orase din tara.

Pe 4 martie, la ora 21:22, un cutremur de 7,2 pe scara Richter s-a produs in zona Vrancei iar seismul a durat circa un minut.

Peste 1.500 de oameni au murit atunci striviti sau asfixiati sub daramaturi (1.424 numai in Capitala), 11.000 au fost raniti, iar 35.000 de locuinte au fost facute una cu pamantul.

Printre cei care au pierit in acea seara fatidica se numara si personalitati de marca ale culturii romanesti: A. E. Baconski, Toma, Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea sau Alexandru Ivasiuc.

A fost totodata si un moment de solidaritate al populatiei din Bucuresti si din restul tarii, multi oameni ajutand din proprie initiativa la indepartarea daramaturilor si la salvarea cat mai multor vieti.

La 32 de ani de la producerea celui mai mare cutremur din Romania seismologii spun ca in Romania nu se va produce un seism cu magnitudine mare in perioada urmatoare. mai mult


Miercuri, 04 Martie 2009, ora 07:30

1 comentariu
Sute de cladiri din Capitala ar pica la un seism precum cel din 1977

Sute de cladiri din Capitala ar pica la un seism precum cel din 1977

Aproape 400 de cladiri din Bucuresti risca sa se prabuseasca la un cutremur comparabil ca intensitate cu cel din martie 1977.

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", a declarat, pentru NewsIn, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei.

"La un cutremur cu o magnitudine comparabila cu a celui din 1977, nu exista prea multe sperante pentru aceste cladiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieti omenesti este la acest tip de cladiri", a subliniat Dan Lungu.

Insa, directorului Institutului de Fizica Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, spune ca, in Romania, nu se pune problema unui cutremur important in urmatorii trei ani.

"Asta nu inseamna ca, dupa 2012, se va produce un seism catastrofal", a declarat Gheorghe Marmureanu.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimul seism majore s-a produs in 1977. mai mult


Marti, 03 Martie 2009, ora 12:10

5 comentarii
Povesti cutremuratoare ale supravietuitorilor din 1977

Povesti cutremuratoare ale supravietuitorilor din 1977

Marti se implinesc 31 de ani de la cutremurul din 1977, cand peste 1. 570 de persoane si-au pierdut viata. Dintre acestea, aproape 1.400 erau din Bucuresti. Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter nu a durat decat 56 de secunde, dar efectele sale au fost devastatoare.

Cutremurul a insemnat dezastru total - 2 miliarde de dolari pagube in toata tara. Din nou Bucurestiul a primit cea mai grea lovitura - 70% din pierderi au fost aici.

La numarul 6 din strada Ziduri Mosi se afla unul dintre blocurile care au fost repartizate in 1977 celor care si-au pierdut locuinta si bunurile in timpul cutremurului, scrie "Adevarul" de marti. Un bloc obisnuit, de 10 etaje, cenusiu si obosit, pe o alee scurta in spatele magazinului Bucur Obor.

In cladirea cu 44 de apartamente din strada Ziduri Mosi, au ajuns, la nici o saptamana de la cataclism, zeci de familii ramase fara locuinte. Pe 8 martie 1977, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR hotara: "Cetatenii care au locuit in blocurile prabusite vor primi imediat locuinte in blocurile noi. Toti cetatenii ale caror locuinte au fost nimicite si carora cataclismul le-a distrus avutul vor primi noile apartamente, dotate gratuit, de catre stat, cu tot mobilierul necesar, inclusiv cu aparate de radio si televizoare".

Zis si facut: la nici o saptamana de la cutremur, in blocul nou din strada Ziduri Mosi au inceput sa apara primii locatari. Printre ei se numara si familia Hristea. In 1977, locuiau in blocul 11 din strada Popa... mai mult


Marti, 04 Martie 2008, ora 12:03

15 comentarii
Alte articole despre: cutremur, morti, Bucuresti, bloc

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Sunt gemene, dar mai diferite nu se poate (Foto)
  2. Primarul din New York a marsaluit prin ninsoare la parada gay
  3. Studiu surprinzator: Diferenta majora intre castorii europeni si cei din America de Nord
  4. Cum a reusit o banala rochie sa creeze isterie pe Internet
  5. Cimitirele din Guatemala, adevarate atractii turistice (Galerie foto)
  6. Niste rusi vor sa traiasca in orasul Putin: Raspunsul neasteptat al sefului de la Kremlin
  7. Ce face PETA cu hainele de blana: Asternut pentru maidanezii de la Craiova
  8. Tara care a dat liber la adulter: Nu se astepta nimeni la ce a urmat
  9. Isterie pe Internet: Goana dupa doua lame care l-a prins in joc pana si pe John McCain (Galerie video)
  10. Cum a furat curent o primarie de sector din Bucuresti