declaratie venit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta are idei americane: Fiecare roman sa-si declare veniturile. Sa aflam cum e cu imbogatirile

Ponta are idei americane: Fiecare roman sa-si declare veniturile. Sa aflam cum e cu imbogatirile

Romania trebuie sa revina la practica aplicata in prezent de toate tarile occidentale si de Statele Unite ale Americii, in care fiecare cetatean sa aiba obligatia de a-si declara o data pe an toate veniturile, declaratie desfiintata in 2005, a declarat premierul Victor Ponta.

Intrebat daca sustine cererea senatorului PSD Georgica Severin de introducere a impozitului progresiv pe venitul global, Ponta a raspuns: "Sustin din toata inima ca in Romania sa revenim la practica pe care o au toate tarile occidentale si Statele Unite ale Americii, si anume ca fiecare cetatean sa aiba o declaratie de venituri".

Severin (PSD): Sa vorbim fara frica de un impozit progresiv pe venitul global

"A fost discutia legata de Legea impozitarii marilor averi si noi nu stim ce venituri a avut un cetatean din diverse surse - salarii, pensii, chirii - nu avem o asemenea declaratie, pentru ca a fost desfiintata in 2005.

Cred ca este bine, pentru ca in felul acesta putem sa avem mai multa responsabilitate cetateneasca, putem sa stim cine isi plateste taxe si cine nu si putem sa aflam cum este cu imbogatirile, ca daca vedem ca nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar in anul ala si-a mai cumparat cinci masini si case, sigur ca e o chestiune de suspiciune.

Deci, ideea europeana si americana ca fiecare cetatean sa isi declare o data pe an toate veniturile nu este in contradictie cu faptul ca platesti 16%. Oricum platesti 16%, dar e un lucru de transparenta fiscala", a spus Ponta.... mai mult


Sambata, 21 Martie 2015, ora 10:13

25 comentarii
Declaratia de venit pe 2011 - o depui azi sau platesti amenda

Declaratia de venit pe 2011 - o depui azi sau platesti amenda

Vineri este ultima zi in care poate fi depusa declaratia de venit pentru anul 2011, la sediile Administratiilor Financiare din judetele sau sectoarele in care contribuabilii isi au domiciliul.

Cei care nu reusesc sa depuna in termenul legal formularul 200 ("Declaratia privind veniturile realizate in Romania"), risca o sanctionare de 5 ori mai mare decat in anii trecuti, aceasta fiind cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

Declaratia de venit trebuie completata de persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Formularul 200 se poate obtine de la sediul unitatilor fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF si se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. El se poate depune direct la unitatea fiscala sau on-line, pentru cei care au certificat digital.

Declaratia trebuie depusa chiar daca in urma activitatii respective a rezultat o pierdere. Modalitatile de... mai mult


Vineri, 25 Mai 2012, ora 10:45

Ultima zi de depunere a declaratiilor de venit

Ultima zi de depunere a declaratiilor de venit

Luni, 16 mai, este ultima zi in care contribuabilii persoane fizice vor putea depune declaratiile de venit aferente anului 2010, termenul limita fiind prelungit deoarece 15 mai, termenul obisnuit pentru depunerea formularelor, este o zi nelucratoare.

Depunerea formularului 200 dupa data de 16 mai se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10 si 100 lei, precizeaza reprezentantii ANAF, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Contribuabilii persoane fizice vor trebui sa completeze formularul 200, daca au obtinut in 2010 venituri din activitati independente (activitati comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuala), din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, arenda), din activitati agricole (de felul cultivarii florilor, a legumelor in sere, a pepinierelor etc.), din operatiuni de valuta la termen si din transferul titlurilor de valoare (actiuni).

Declaratiile de venit pot fi depuse de catre contribuabili direct la sediul administratiei financiare (registratura organului fiscal) de care apartin, la oficiul postal prin scrisoare recomandata sau online, pe site-ul ANAF.

Potrivit reprezentantilor ANAF, pentru depunerea online a Declaratiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie sa detina certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditati in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica si sa se inregistreze ca utilizator ai serviciului "Depunere declaratii online", prin... mai mult


Luni, 16 Mai 2011, ora 07:41

Ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit

Ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit

Luni este ultima zi de depunere a declaratiei fiscale privind veniturile obtinute anul trecut din activitati independente (formularul 200).

Declaratia se poate depune direct la registratura organului fiscal, la oficiul postal prin scrisoare recomandata sau online pe site-ul ANAF - la sectiunea Declaratii electronice/Persoane fizice/Informatii depunere declaratii.

Pentru depunerea online a declaratiei este nevoie mai intai de obtinerea unui certificat digital calificat, urmata de inregistrarea prealabila pentru depunerea electronica a declaratiilor.

Exceptie de la depunerea declaratiilor fac romanii care au obtinut venituri din salarii sau cei pentru care impozitul este calculat si retinut la sursa. Nici persoanele care obtin venituri din dividende nu trebuie sa depuna declaratia de venit, avand in vedere ca impozitul este calculat si retinut automat de catre angajator sau firma care a distribuit dividende.

De asemenea, persoanele care au venituri din dobanzi, care au obtinut mosteniri, burse sau alocatii nu sunt nevoiti sa depuna declaratia 200 sau 201.

In schimb, romanii care au realizat venituri din activitati independente sunt nevoiti sa mearga la fisc pana luni, 17 mai.

Avocatii, notarii, medicii, contabilii sunt doar cateva exemple de profesii independente. La fel trebuie sa procedeze cei ce obtin bani din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, precum jurnalistii, pictorii sau cercetatorii. mai mult


Luni, 17 Mai 2010, ora 08:45

1 comentariu
Cum poti evita declaratia anuala pe venit

Cum poti evita declaratia anuala pe venit

O modificare introdusa in Codul fiscal in 2010 ar putea sa-i scape de depunerea declaratiilor anuale de venit pe cei care opteaza, de anul acesta, pentru impozitarea finala la sursa.

In prezent, peste 300.000 de persoane realizeaza venituri si din alte surse, in afara salariului, fiind obligate sa le declarela Fisc. Este vorba despre veniturile din: activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare, vanzare/cumparare de valuta la termen, activitati agricole.

Aceeasi obligatie o au si cei care au realizat venituri in strainatate, daca indeplinesc trei ani consecutivi conditiile de rezidenta in Romania, adica se afla in tara pentru o perioada sau mai multe perioade care, cumulate, depasesc 183 de zile intr-un an calendaristic.

Impozitul cu retinere la sursa este o optiune pentru cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, contracte de agent, mandat, comision, conventii civile, expertize contabile, tehnice si judiciare. Optiunea apartine beneficiarului de venituri si poate fi prevazuta prin contract.

"Singurul avantaj al utilizarii acestui sistem de impunere finala este ca beneficiarii nu mai au obligatia depunerii declaratiei anuale, obligatia calcularii, retinerii si platii acestui impozit putand fi transferata platitorului de venit", explica Sorin Istrate, managing partner Contexpert, pentru Capital.

Exista insa si... mai mult


Luni, 19 Aprilie 2010, ora 07:38

Ultima zi pentru depunerea declaratiei de venit

Ultima zi pentru depunerea declaratiei de venit

Vineri este ultima zi in care mai pot fi depuse declaratiile de venit pentru anul 2008 de catre contribuabilii persoane fizice.

In majoritatea oraselor, programul birourilor Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) este prelungit pana la ora 18.30, iar numarul ghiseelor a fost suplimentat.

Cetatenii sunt asteptati sa depuna sau sa trimita in plic la Administratia Financiara de care apartin declaratiile privind veniturile pe care le-au obtinut anul trecut.

Trebuie sa depuna declaratia de venit persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente, inchirierea caselor sau apartamentelor, activitati agricole, tranzactii cu actiuni sau din operatiuni valutare.

Daca nu reusesc sa depuna declaratia vineri, acestia risca o amenda cuprinsa intre 10 si 100 de lei. mai mult


Vineri, 15 Mai 2009, ora 08:41

Numai unul din patru bucuresteni si-a depus declaratia de venit

Numai unul din patru bucuresteni si-a depus declaratia de venit

Doar 28.000 de bucuresteni din 100.000 si-au depus la Administratiile Fiscale declaratiile de venit.

Data limita pentru depunerea acestor declaratii este 15 mai, amenzile pentru intarzierea sau nedepunerea lor variind intre 10 si 100 de lei, amenda "standard" fiind de 20 de lei.

"Pentru anul 2008, la nivelul municipiului Bucuresti, sunt asteptati sa depuna declaratii de venit un numar de 109.000 de persoane fizice. Pana miercuri (6 mai) au fost depuse 28.035, de unde rezulta ca numai aproximativ 25% dintre bucuresteni si-au completat din timp declaratiile de venituri suplimentare", a declarat reprezentantul Compartimentului de Presa din cadrul D.G.F.P.M.B, Bogdan Niculescu, relateaza Gandul.

Cei mai disciplinati contribuabili au fost cei din sectorul 4, unde 32,5% dintre ei si-au depus deja declaratiile de venit, urmati de cei din sectorul 6 cu o pondere de 31,5%.

Nu acelasi lucru se poate spune despre contribuabilii din sectorul 5, care s-au prezentat la unitatile fiscale intr-un procent de numai 24,4%.

Directia de Finante a Capitalei a lansat chiar si un mesaj bucurestenilor care inca nu s-au achitat de datorie: "Nu lasati pe maine ce puteti face astazi!"

Finantele au renuntat recent la serviciul gratuit de trimitere a declaratiilor de venit prin posta, pentru a reduce costurile.

Formularul 200 poate fi ridicat de la sediul administratiilor publice de sector sau poate fi descarcat gratuit de pe portalul http://anaf.mfinante.ro, capitolul Asistenta... mai mult


Sambata, 09 Mai 2009, ora 22:16

Cum sa completezi declaratia de venit

Cum sa completezi declaratia de venit

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a renuntat la sistemul gratuit de trimitere si primire a declaratiilor de venit ale populatiei prin posta, insa, pentru a veni in sprijinul contribuabilor, a realizat o prezentare PowerPoint in care explica pasii pentru completarea declaratiei de venit.

Acestia trebuie sa stie ca nu toate veniturile trebuie declarate.

Astfel, nu trebuie completata aceasta declaratie de catre cei care au avut venituri numai din salarii, pensii, salarii din strainatate (alte venituri din strainatate se declara cu Formularul 201), din activitati independente impuse pe baza de norme de venit (cu exceptia celor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit inca plati anticipate), din premii sportive sau jocuri de noroc, din dobanzi si dividende.

ANAF pune la dispozitie doua modalitati de depunere a declaratiilor: direct la sediul unitatii fiscale sau prin posta cu plic recomandat.

Contribuabilii vor putea depune on-line declaratiile de venit, ca metoda alternativa. Data limita de depunere a acestora este 15 mai.

Informatii suplimentare privind completarea declaratiilor de venit poti afla aici. mai mult


Sambata, 02 Mai 2009, ora 08:01

1 comentariu
Ultima zi in care se depune declaratia de venit

Ultima zi in care se depune declaratia de venit

Joi este ultima zi in care se poate depune declaratia de venit pe 2007. Cei care nu depun declaratia la posta sau la ghiseul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor plati o amenda cuprinsa intre 10 si 100 de lei. Data depunerii este considerata data postei.

Persoanele care nu au primit plicul autoadresat de la ANAF trebuie sa descarce formularul de pe pagina de web a Ministerului Finantelor la adresa sau de la ghiseul Administratiei Finantelor Publice.

Declaratia de venit trebuie completata in doua exemplare, astfel incat unul sa fie trimis organului fiscal, iar altul sa fie pastrat de contribuabil. Aceasta trebuie depusa de persoanele fizice care au avut venituri obtinute in anul 2007 atat din Romania, cat si din afara tarii si care au realizat venituri in afara salriilor, anunta Cotidianul.

Formularul 200 se depune de catre cei care au avut venituri din activitati independente, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, chirii, castiguri din tranzactii cu actiuni si castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen.

Pentru veniturile obtinute din afara Romaniei, trebuie depusa Declaratia privind veniturile din strainatate, formularul 201, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul persoanele respective. mai mult


Joi, 15 Mai 2008, ora 07:16

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba