deducere personala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si tichetele cadou Sfatul specialistului

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si tichetele cadou Sfatul specialistului

Deducerea personala se calculeaza in functie de venitul brut lunar si numarul de persoane aflate in intretinerea salariatilor, pentru ca la sfarsitul lunii acestia sa plateasca un impozit pe venit mai mic. Cum se stabileste facilitatea in situatii particulare precum cea in care se obtin tichete de masa sau alte tipuri de venituri?

Ce obligatii are beneficiarul in cazul in care se produc evenimente care modifica modul de calcul al deducerii personale?

Mai multe detalii: Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a explicat, pentru Ziare.com, cum se acorda deducerea personala in urmatoarele situatii.

Tichete cadou

Tichetele cadou se adauga la venitul brut pentru stabilirea deducerii personale in functie de valoarea acestora?

Raspuns:

Tichetele-cadou acordate potrivit legii reprezinta avantaje de natura salariala in conformitate cu prevederile art. 55 din Codul fiscal.

Astfel, prin normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal se stabileste ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale.

Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor... mai mult


Luni, 24 Iunie 2013, ora 09:05

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala - cazuri particulare Sfatul specialistului

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala - cazuri particulare Sfatul specialistului

Deducerea personala se acorda salariatilor care realizeaza venituri brute mai mici de 3.000 de lei, fiind calculata in functie de nivelul venitului si de numarul persoanelor aflate in intretinerea celui care beneficiaza de aceasta facilitate.

Mai multe detalii: Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a raspuns, pentru Ziare.com, urmatoarelor intrebari legate de acordarea deducerii personale in anumite situatii specifice.

Deducerea personala pentru copiii minori ai sotiei salariatului, rezultati dintr-o alta relatie: Minorii pot avea calitatea de intretinuti pentru ca salariatul sa beneficieze de deducerea personala suplimentara la calculul impozitului pe venit, in conditiile in care sotia nu beneficiaza de aceasta deducere?

Raspuns:

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.

Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana (copii-parinti, nepoti-bunici) sau in linie colaterala (frati, nepot-unchi/ matusa), atunci cand mai multe persoane au un ascendent comun.

Afinitatea este legatura dintre un sot si rudele... mai mult


Luni, 17 Iunie 2013, ora 07:49

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Deducerea personala reprezinta o facilitate fiscala acordata de stat salariatilor, care se traduce printr-un castig de cateva zeci de lei lunar.

Astfel, pot obtine deducere personala romanii cu contracte individuale de munca, care realizeaza venituri brute mai mici de 3.000 de lei. Practic, in functie de nivelul venitului si de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului, acestea vor plati impozit pentru o suma mai mica din salariu.

Exista doua modalitati de calcul a deducerii personale:

1. pentru un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei se acorda deduceri personale fixe astfel: 250 de lei pentru salariatii care nu au persoane in intretinere; 350 de lei pentru salariatii care au o persoana in intretinere; nivelul creste cu cate 100 de lei pentru fiecare persoana in plus in intretinere, pana la patru persoane.

2. pentru un venit brut cuprins intre 1.001 lei si 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii se calculeaza dupa formulele urmatoare:

-250 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care nu au persoane in intretinere;

-350 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au o persoana in intretinere;

-450 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au 2 persoane in intretinere;

-550 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au 3 persoane in intretinere;

-650 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au 4 persoane in intretinere.

De exemplu, pentru un... mai mult


Luni, 10 Iunie 2013, ora 08:40

Like-urile de pe Facebook tradeaza multe informatii personale - vezi care

Like-urile de pe Facebook tradeaza multe informatii personale - vezi care

Sexualitatea, simpatiile politice si chiar inteligenta, toate pot fi deduse din "like"-urile pe care le dam pe Facebook, arata un studiu recent.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au reusit sa deduca religia, simpatiile politice, rasa si orientarea sexuala a utilizatorilor de Facebook pe baza unor algoritmi, atragand atentia ca acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma serios pentru utilizatorii retelelor sociale.

Studiul, publicat de jurnalul PNAS si citat de BBC, a fost realizat pe baza profilurilor a 58.000 de persoane. In afara vizibilele like-uri, internautii au fost supusi unor teste care sa le evidentieze trasaturile de personalitate. Intai, insa, cercetatorii au incercat sa le ghiceasca aceste trasaturi si multe alte informatii personale doar pe baza algoritmilor aplicati, tinand cont de like-urile date. Deloc intamplator, concluziile au fost aceleasi ca si in cazul testelor de personalitate sau informatiilor demografice.

S-a dovedit ca algoritmii aveau o acuratete de 88% in determinarea sexualitatii barbatilor, ca vorbeau despre rasa utilizatorului cu o si mai mare acuratete, ba chiar au fost delimitati republicanii de democrati.

Crestinii si musulmanii au fost corect identificati in proportie de 82%, starea unei relatii a fost stabilita corect in proportie de 65 - 73%, la fel abuzul de substante.

In foarte putine dintre cazuri like-urile au fost cele care au vorbit de la sine, doar 5% dintre utilizatorii gay dand like unor site-uri... mai mult


Marti, 12 Martie 2013, ora 23:09

Masuri pentru economie in prag de referendum: Ce efecte au

Masuri pentru economie in prag de referendum: Ce efecte au

Plata TVA la incasare sau scutirea de la plata CAS a firmelor care angajeaza categorii defavorizate de someri, masuri mult asteptate de mediul de afaceri si menite sa redreseze economia, dupa cum sustin initiatorii lor, sunt binevenite, afirma analistii, nu fara a atrage atentia asupra riscurilor si limitarilor care le insotesc.

Dupa ce luptele pentru putere au acaparat in ultima perioada scena politica autohtona, deciziile indraznete ale Executivului in sfera mediul de afaceri sunt anuntate cu mai putin de doua saptamani inainte de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Totusi, propunerile Executivului pot fi aplicate doar daca obtin aprobarea Fondului Monetar International, care, in trecut, a respins initiative similare si a carui vizita in Romania a fost amanata pana dupa referendumul.

Una dintre cele mai importante masuri anuntate de premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Florin Georgescu, vizeaza introducerea platii TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, daca platile sunt facute prin sistemul bancar.

"Pentru firme este o masura foarte favorabila pentru ca le lasa la dispozitie niste bani pe o perioada destul de lunga de timp. In mod normal, TVA era exigibil in momentul emiterii facturii. Firmelor le sunt lasate, acum, la dispozitie acesti bani", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit lui Mircea Cosea, masura a fost in atentia analistilor economici ai mediului... mai mult


Marti, 17 Iulie 2012, ora 07:14

17 comentarii
Restrictii la deductibilitatea TVA pentru masini intre 1 mai-31 decembrie 2010

Restrictii la deductibilitatea TVA pentru masini intre 1 mai-31 decembrie 2010

Firmele vor putea deduce TVA, pana la 31 decembrie 2010, doar pentru masinile folosite la anumite activitati, precum taximetria, scolile de soferi sau utilizate in scop comercial in vederea revanzarii.

In schimb, nu se vor mai face deduceri de TVA pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane, limitarea fiind inclusa in ordonanta de urgenta aprobata, sambata, in sedinta de Guvern, informeaza Mediafax.

"Se propune introducerea in Codul Fiscal a unui articol nou, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme", se arata in actul normativ.

Definitia prezentata in ordonanta pentru autoturism este orice vehicul rutier motorizat exclusiv destinat pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kilograme si cu maximum 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

Interdictia de deducere a TVA nu vizeaza si autoturismele utilizate pentru revanzare, inchiriere, instruirea de catre scolile de soferi, activitatea de taximetrie, precum si autoturismele utilizate exclusiv interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, precum si cele folosite de catre... mai mult


Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 16:59

4 comentarii
Boc cere CE derogari pentru eliminarea si limitarea deducerilor de TVA

Boc cere CE derogari pentru eliminarea si limitarea deducerilor de TVA

Guvernul Emil Boc a transmis Comisiei Europene o cerere de derogare de la normele UE si de consultare a Comitetului european de TVA, pentru a elimina dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la achizitia de vehicule de catre companii si a limita la 30% deducerea de TVA pentru intretinerea masinilor.

"Guvernul intentioneaza sa elimine dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane si a cheltuielilor cu combustibili si lubrifianti, dar aceasta impune consultarea Comitetului european pentru TVA, conform directivelor europene", sustin surse ministeriale, citate de Mediafax.

Propunerea Guvernului este argumentata prin faptul ca masinile sunt folosite si in scopuri personale de catre angajati, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut, in timp ce ajustarea TVA poate fi evitata prin diferite metode.

In documentul transmis CE de catre Guvern se arata totodata ca interdictia deducerii taxei pe valoarea adaugata in acest caz corespunde practicii europene in domeniu, in conditiile in care majoritatea statelor membre, printre care Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia, aplica restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii. mai mult


Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 19:12

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba