delfini inteligenta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum recunoastem un extraterestru inteligent? NASA ne ofera raspunsul

Cum recunoastem un extraterestru inteligent? NASA ne ofera raspunsul

Oameni cred ca un extraterestru inteligent seamana cu un om. Dar cunostiintele noastre sunt limitate asupra modului in care viata se poate dezvolta in alta parte in Univers. Acum, un nou proiect are drept scop sa reevalueze ceea ce ar putea fi o forma de viata extraterestra inteligenta.

"Viata si inteligenta de dincolo ar putea fi in forme pe care noi nu le concepem", a declarat lordul Martin Rees, cosmolog, astrofizician si presedinte al Royal Society din Marea Britanie, potrivit Daily Galaxy.

"Ei ar putea aparea in fata noastra si noi nu i-am recunoaste. Problema este ca suntem in cautarea a ceva care sa semene foarte mult cu noi, presupunand ca ei au cel putin ceva de genul matematica si tehnologie.

La fel cum un cimpanzeu nu poate intelege teoria cuantica, dincolo ar putea exista aspecte ale realitatii care sunt numai acolo", a explicat Rees.

Un extraterestru ar putea avea patru membre, la fel ca noi, oamenii. Sau ar putea avea 17 tentacule, in functie de procesele evolutive. Putem observa, cuantifica si descrie astfel de lucruri. Dar cum putem evalua cu adevarat modul in care 'functioneaza' o minte extraterestra?

O noua lucrare ce va fi publicata in revista Acta Astronautica in luna februarie si prezentata de Institutul de Astrobiologie al NASA ofera un exercitiu preliminar menit sa ne faca sa gandim dincolo de aparente, in evaluarea unei inteligente extraterestre.

S-au comparat diverse tipuri de inteligenta, fara a depinde de caracteristicile umane... mai mult


Sambata, 01 Februarie 2014, ora 14:19

4 comentarii
Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa aiba aceleasi drepturi ca oamenii

Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa aiba aceleasi drepturi ca oamenii

Deputatul Remus Cernea inainteaza o propunere legislativa inedita si unica in Uniunea Europeana: recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane.

Astfel, detinerea acestor necuvantatoare in captivitate ar deveni interzisa, lucru recomandat deja de oamenii stiinta in urma cu patru ani, cand s-a stabilit ca delfinii trebuie sa fie recunoscuti ca fiinte non-umane.

"Asa cum v-am spus, astazi am anuntat si o premiera europeana. Este vorba de o propunere legislativa pentru recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane. Un astfel de statut a mai fost recunoscut, deocamdata, de catre India, anul trecut. Insa comunitatea stiintifica a cerut, inca din 2010, statelor si politicienilor sa faca acest pas.

Vanatoarea de la Balc a inceput cu proteste: Cernea a sunat la Politie

Eu propun astazi aceasta lege iar in eventualitatea in care voi obtine mandatul de europarlamentar, voi initia o rezolutie pe aceasta tema in Parlamentul European. Daca Romania va adopta aceasta propunere, tara noastra avand si pe stema nationala doi delfini simbolizand Dobrogea, ar fi primul stat din Uniunea Europeana care ar acorda un astfel de statut delfinilor", arata deputatul de Constanta intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Care ar urma sa fie drepturile delfinilor

Conform textului proiectului de lege, toate speciile de delfin s-ar bucura de protectie speciala pe teritoriul Romaniei, fiecare individ al acestei specii fiind considerat, astfel "persoana non-umana".

"Prin persoana... mai mult


Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 23:58

19 comentarii
Dovada ca animalele sunt inteligente si capabile de empatie

Dovada ca animalele sunt inteligente si capabile de empatie

Cat de inteligente sunt animalele? Se pot compara cu oamenii din acest punct de vedere? Desi animalelor le este negata aceasta capacitate, cercetarile recente pun aceasta conceptie sub semnul intrebarii. Si de ce ar fi atat de greu sa acordam si animalelor credit in ceea ce priveste aceasta capacitate?

Unele studii ce au avut in centru necuvantatoarele au scos la iveala niste concluzii uimitoare, demontand astfel preconceptiile in ceea ce priveste capacitatile animalelor.

Ayumu, un cimpanzeu mascul tanar, a reprezentat obiectul unui studiu pe aceasta tema, realizat de Universitatea din Kyoto. Rezultatul testului a fost uimitor, declasand cu usurinta memoria umana. Dupa ce a fost familiarizat cu un touch screen, Ayumu a putut sa isi aminteasca o serie intamplatoare de noua numere, de la 1 la 9, selectand ordinea corecta a acestora pe ecran, potrivit The Wall Street Journal.

Acest lucru s-a intamplat desi numerele fusesera aratate pentru o fractiune de secunda, iar apoi fusesera inlocuite cu patrate albe. In acest experiment, Ayumu a depasit performantele unui grup de studenti de la universitate cu o marja destul de mare.

Cum poti face un test de inteligenta unui animal? Desi poate suna ca o gluma, este una dintre cele mai dificile intrebari cu care se confrunta stiinta in prezent. In ultimii ani, cercetatorii care s-au ocupat de problema cunoasterii in cazul animalelor au venit cu o serie de solutii ingenioase la aceasta problema.

Aceste descoperiri au... mai mult


Joi, 11 Aprilie 2013, ora 18:16

4 comentarii
Ce au delfinii si primatele in comun?

Ce au delfinii si primatele in comun?

Delfinii si primatele au evoluat dintr-un animal ce semana cu o caprioara, ce a trait in urma cu 53 - 56 de milioane de ani. In timp, stramosii lor si-au schimbat din ce in ce mai mult infatisarea, insa au pastrat o gena, care se regaseste atat la delfinii, cat si la primatele din prezent.

Aceasta gena este raspunzatoare de volumul neobisnuit de mare al creierului, nespecific regnului animal, relateaza Discover News.

In prezent intreaga comunitate stiintifica este de acord ca delfinii si balenele, intr-un cuvant cetaceele, sunt printre cele mai inteligente dintre mamifere, cu un nivel al inteligentei rivalizand cu cel al rudelor noastre primatele.

Cercetatorii de la Universitatea Nanjing au descoperit ca o gena, ASPM, pare sa fi jucat un rol important in evolutia creierului cetaceelor. Insa aceeasi gena este legata de evolutia creierului in cazul altor specii de mamifere, respectiv stramosii nostri.

Se crede ca atat primatele, cat si cetaceele - intelectualii regnului animal - isi datoreaza creierul marit aceleiasi gene, chiar daca aceasta a actionat diferit in fiecare dintre cazuri.

De mai multe zeci de ani se stia ca similaritatile dintre inteligenta primatelor si cea a cetaceelor e profunda. Daca oamenii au creierul de 7 ori mai mare decat te-ai astepta de la vietati de marimea lor, in cazul cimpanzeilor si a unor specii de maimute creierul este de 2 - 3 ori mai mare, iar in cazul unora dintre delfini de 4 - 5 ori.

In amebele cazuri, cetacee si... mai mult


Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:28

4 comentarii
Un document inedit: Declaratia drepturilor delfinilor

Un document inedit: Declaratia drepturilor delfinilor

Membrii comunitatii britanice pentru protectia delfinilor s-au constituit intr-o asociatie, sub numele de "Grupul de la Helsinki", avand ca scop protectia cetaceelor amenintate cu disparitia (delfini, balene, casaloti).

Ei au facut publica o declaratie, in care se precizeaza ca cetaceele au dreptul la viata si nimanui nu-i este permis sa pretinda ca el ar fi proprietarul absolut al acestor fiinte, dupa cum nimanui nu-i este permis sa actioneze in sensul de a incalca dreptul lor la libertate, scrie Factroom.

La elaborarea declaratiei a lucrat o echipa complexa de personalitati notorii, cadre universitare, filosofi, juristi.

In cazul in care acestia se vor impune si, pe baza declaratiei respective, se va elabora o lege cu valabilitate internationala, fiintele vizate vor putea fi protejate din toate punctele de vedere, atat in natura, cat si in gradinile zoo-acvatice.

Acum, aceste gradini le expoateaza cu scopuri strict comerciale, intr-un mediu necorespunzator conditiilor lor, nu pentru prezentarea speciei, ci pentru a satisface capriciile unor curiosi.

Referindu-se indeosebi la delfini, cercetatorii sunt de comun acord ca inteligenta lor depaseste cu mult media altor animale si ar trebui tratati ca persoane fizice independente, chiar daca nu se pot face comparatii cu fiinta umana.

Raportul intocmit de Grupul de la Helsinki a fost deja prezentat la Vancouver, in cadrul Asociatiei Americane pentru Dezvoltarea Stiintei, fiind foarte bine primit de... mai mult


Marti, 03 Aprilie 2012, ora 09:45

Surprinzator, delfinii ne pot ajuta sa vorbim cu extraterestri

Surprinzator, delfinii ne pot ajuta sa vorbim cu extraterestri

Un biolog marin si echipa sa studiaza de 27 de ani un grup de 200 de delfini, care traiesc langa Insulele Bahamas. In acesti ani ei au incercat sa le descifreze limbajul, creand chiar un sistem de comunicare cu ei.

Plecand de la rezultatele acestor cercetari, se pot face analogii cu limbajul extraterestrilor. Oamenii de stiinta spera sa dezvolte un limbaj comun cu mamiferele si cu extraterestrii din cosmos, informeaza msnbc."

De 27 de ani, biologul marin Denise Herzing si colegii sai au vizitat regulat in Oceanul Atlantic un grup de 200 de delfini, care traieste la nord de Insulele Bahamas. Intelegerea relatiilor dintre membrii grupului de delfini reprezinta cheia descifrarii a ceea ce inseamna suieraturile si alte semnale facute de acestia.

"Scopul principal al acestui proiect este de a spune povestea a ceea ce inseamna sa fii un delfin", a spus Herzing, cercetator la Universitatea Florida Atlantic din Boca Raton, fondatorul si seful proiectului "Wild Dolphin".

Datorita faptului ca sunt o specie curioasa si inteligenta, delfinii nu s-au multumit doar sa-i lase pe oamenii de stiinta sa-i filmeze si sa le inregistreze sunetele pe care le produc. Delfinii sunt cunoscuti ca au creiere sofisticate. Ei au si o structura sociala complexa, in care ei constituie aliante.

Cand delfinii sunt antrenati, ei au capacitatea de a scoate sunete. "Sunt momente, cand ei se joaca cu noi in apa. Acest grup special pare sa fie foarte curios fata de noi, oamenii, probabil pentru... mai mult


Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 12:41

4 comentarii
Delfinii si cu balenele trebuie sa aiba drepturi umane datorita inteligentei

Delfinii si cu balenele trebuie sa aiba drepturi umane datorita inteligentei

Balenele si delfinii ar trebui sa primeasca drepturi umane la viata si libertate datorita dovezilor privind inteligenta lor, cere un grup de ecologisti si filosofi.

Japonia, Norvegia si Islanda, principalele tari care vaneaza balene, se opun, insa, propunerii care ar duce la interzicerea vanatorii sau a tinerii lor in parcuri marine, precizand ca nu exista dovezi reale ca ar fi mai inteligente decat vacile si porcii, informeaza Reuters.

Participantii la o conferinta din Helsinki au afirmat ca tot mai multe studii studii arata ca mamiferele marine au o constiinta asemanatoare celei umane, capacitatea de a comunica si a organiza societati complexe.

"Toate cetaceele au dreptul la viata, libertate si bunastare," se arata intr-o declaratie facuta dupa intalnirea Societatii de Conservare a Balenelor si Delfinilor.

"Vanarea balenelor este inacceptabila. Au un simt de sine despre care credeam ca doar oamenii il au", a afirmat Thomas White, director al Centrului pentru Etica si Afaceri la Loyola Marymount University din California.

In ceea ce priveste delfinii, el sustine ca se recunosc in oglinda, o abilitate foarte rar intalnita la mamifere si pe care oamenii o dobandesc la 18 luni. mai mult


Luni, 24 Mai 2010, ora 18:58

2 comentarii
Delfinii sunt aproape la fel de destepti ca si oamenii

Delfinii sunt aproape la fel de destepti ca si oamenii

Delfinii sunt atat de inteligenti incat ar trebui tratati la fel ca oamenii. Aceasta este concluzia cercetatorilor care au descoperit ca mamiferele marine sunt cele mai inteligente fiinte dupa oameni.

Cele mai recente studii arata ca delfinii sunt mai inteligenti decat cimpanzeii, care au coborat astfel pe locul al treilea in clasament, informeaza Daily Mail.

Potrivit oamenilor de stiinta, delfinii ar trebui tratati ca niste persoane deoarece anatomia creierului sugereaza o continuitate psihologica intre ei si oameni. Totusi, oricat de inteligenti ar fi, ei sunt tinuti in parcuri de distractii sau omorati pentru a fi mancati.

Pana acum s-a crezut ca cimpanzeii sunt cele mai inteligente fiinte, acestia aflandu-se la nivelul unui copil de trei ani. Oamenii de stiinta spun, insa, ca delfinii au personalitati distincte, un puternic simt al propriei persoane si chiar se gandesc la viitor. De asemenea, ei pot sa imprumute un comportament de la alte exemplare.

S-a descoperit si ca delfinii au capacitatea de a se recunoaste in oglinda si o folosesc pentru a-si examina diferite parti ale corpului. Exemplarele tinute in captivitate pot chiar sa invete un limbaj bazat pe simboluri. mai mult


Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 13:54

7 comentarii
Din lumea "celor care nu cuvanta"

Din lumea "celor care nu cuvanta"

Ce-ai zice daca, intr-o buna zi, te-ai trezi ca seful tau are patru picioare - si asta pentru ca asa l-a inzestrat Natura, nu pentru ca a fost prea entuziast la petrecerea din seara precedenta - sau o pereche de inotatoare? Cum ai reactiona atunci cand colegii tai si-ar purta cu gratie blana si penele, in locul taioarelor business si al costumelor si ar croncani sau chitai (la propriu) un salut? Altfel spus, ce s-ar intampla daca, intr-un viitor poate nu prea indepartat, ai imparti sarcinile de serviciu si berile de la team building-uri cu indivizi ce nu apartin regnului uman?

Pare greu de crezut, mai ales pentru aceia care inca iau ad litteram un titlu al copilariei precum "Din lumea celor care nu cuvanta". Animalele vorbesc insa - doar ca noi nu am reusit deocamdata sa intelegem exact ce isi spun.

Dar, mai mult de atat, reprezentantele diferitelor ordine, familii si specii au abilitati - ba chiar si deprinderi/naravuri - pe care, pana de curand, ne-a placut sa le consideram a fi exclusiv umane. Si nu e vorba doar de iscusinta in gasirea hranei si auto-aparare sau de genul de dragalasenii pe care le vedem pe "Animal Planet" ori in filmuletele gen "youtube". Ne referim aici la chestii serioase, precum matematica si psihologia cognitiv...

Leoaicele de la Contabilitate

Cercetatorii au descoperit ca pestele-tantar nord-american nu numai ca poate distinge bancurile mari de semeni de-ai sai de cele mici, ci e si in stare sa numere. Ce e drept, numai pana la 4.... mai mult


Duminica, 27 Aprilie 2008, ora 20:59

3 comentarii
Alte articole despre: caine, papagal, animale, delfin, inteligenta, destept, collie

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  2. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  3. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  4. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  5. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  6. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  7. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  8. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  9. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida
  10. Culmea ironiei - incendiu urias la o fabrica de ... extinctoare