depozite banci 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii

Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii

Inca de la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, devenind astfel o afacere tot mai proasta pentru romani. In acest context, persoanele care doresc sa economiseasca bani in conturi de depozit sunt obligate sa incerce alte solutii. Mai nou, institutiile de credit nu mai ofera randamente care sa prezinte clientilor incredere ca depozitul in lei i-ar putea aduce un minim de castig dupa scadenta.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a initiat in iulie 2013 un ciclu de relaxare monetara care a presupus reducerea dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 4,25%, cu scopul declarat de a incuraja creditarea. Bancherii au inteles insa pe dos decizia BNR si au facut cu totul altceva: au dus dobanzile la depozite la noi minime istorice.

Aflati ce prevad specialistii, in continuarea articolului Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii pe Business24.ro. mai mult


Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 23:30

3 comentarii
O noua fuziune bancara in Romania

O noua fuziune bancara in Romania

Seful Banca Italo Romena, Paolo Mariani, a anuntat ca banca va fuziona cu Veneto Banca, in urma unui proces de eficientizare.

Astfel, dupa finalizarea tranzactiei, sucursala Bucuresti a Bancii Italo-Romena va deveni Directia Teritoriala din Romania a Veneto Banca.

"Prin aceasta fuziune se doreste simplificarea si eficientizarea activitatii institutiei imbunatatind procesele de aprobare si de control", a declarat Paolo Mariani, citat de Bursa.

"Atunci cand vorbesc despre Banca Italo Romena ma refer la institutia de drept italian, cu sediul social in provincia Treviso din Italia, care opereaza in Romania prin Sucursala Bucuresti ce are o retea compusa din 22 de agentii in cele mai importante orase ale tarii.

Este vorba, prin urmare, despre o institutie ce se supune normelor si prevederilor Bancii Italiei si a carei activitate este in acelasi timp supravegheata, in ceea ce priveste anumite aspecte, de catre Banca Nationala a Romaniei. Prin acest proiect, Banca Italo Romena va fuziona cu Veneto Banca si deci Sucursala Bucuresti va deveni Directia Teritoriala din Romania a Veneto Banca", a punctat acesta.

Proiectul, care ar trebui sa se termine pana la finalul anului, a fost deja aprobat de Consiliile de Administratie ale ambelor banci si se asteapta aprobarea Bancii Italiei, iar o notificare in acest sens a fost trimisa deja si Bancii Nationale a Romaniei.

Tranzactia vine in contextul in care in aceasta saptamana, surse din sistem au preciza ca Millenium Bank... mai mult


Duminica, 25 August 2013, ora 09:37

Romanii isi scot banii din banci. Cat a scazut valoarea depozitelor

Romanii isi scot banii din banci. Cat a scazut valoarea depozitelor

Valoarea depozitelor in sistemul bancar a scazut cu peste 11 miliarde de lei in primul trimestru din 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Cele mai insemnate retrageri au fost inregistrate in special pe segmentul depozitelor in lei de peste 100.000 euro ale persoanelor juridice.

In primul trimestru al anului 2013, a continuat descresterea valorii depozitelor din sistemul bancar, la 31 martie 2013 consemnandu-se 303,7 miliarde de lei, in scadere cu 3,6% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 2,2% la nivelul anului. In termeni reali, s-au inregistrat reduceri de 5,2% fata de sfarsitul anului 2012, respectiv 7,1% fata de perioada similara a anului precedent.

Reducerea valorii depozitelor la institutiile de credit din Romania cu 11,3 miliarde de lei a fost determinata in cea mai mare parte de scaderea valorii depozitelor in lei detinute de persoanele juridice la institutiile de credit participante la FGDB.

Declinul depozitelor in lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronuntat pentru depozitele de peste 100.000 euro, scaderea fiind mai lenta pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel.

Spre deosebire de trimestrul anterior, cand scaderea valorii depozitelor in valuta a fost mai accentuata decat cea a depozitelor in lei, in primul trimestru al anului 2013, circa 80% din suma absoluta cu care s-a diminuat valoarea depozitelor la institutiile de credit din Romania a fost in lei.

Acest fapt... mai mult


Luni, 20 Mai 2013, ora 20:06

2 comentarii
Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an.

Astfel, dobanda medie la depozitele in lei se situa la sfarsitul lunii martie in jurul nivelului de 5,65%. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.

In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, managing partner la Efin.ro.

In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de institutiile bancare, asa cum se poate observa si din pagina speciala a portalului Efin.ro.In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:28

2 comentarii
Stii la ce banca iti tii banii? Diferenta pentru client dintre banci "romanesti" si "straine"

Stii la ce banca iti tii banii? Diferenta pentru client dintre banci "romanesti" si "straine"

Increderea in banci se afla la cote scazute in Romania, potrivit unui sondaj al Bancii Mondiale, informarea deficitara si confuziile legate de statutul pe care il are fiecare institutie in tara noastra si legile fata de care se supun contribuind semnificativ la aceasta atitudine.

Iti tii banii la o banca romaneasca cu capital autohton sau capital strain, aflata sub umbrela BNR, sau la o banca straina, care se supune institutiei de reglementare din tara de origine? In functie de statutul ei, ce se intampla cu banca din Romania
atunci cand banca-mama are probleme la ea acasa?

Sunt intrebari acutizate pe fondul episodului recent legat de criza bancara din Cipru, cand multi clienti au aflat cu surprindere ca depozitele lor la Bank of Cyprus Romania, ca sucursala a bancii din Cipru, nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din Romania, ci de institutia cu atributii similare din Cipru.

Bank of Cyprus Romania nu este singura sucursala a unei banci straine, alte opt institutii de credit din Romania avand un statut similar.

Sucursale ale bancilor straine in Romania:

Banca Italo Romena (Italia)

Bank of Cyprus (Cipru)

Blom Bank France (Franta)

BNP Paribas Fortis (Belgia)

Caixabank (Spania)

Citibank (Irlanda)

ING Bank (Olanda)

Montepio Credito (fosta Finicredito, Portugalia)

TBI Bank, (Bulgaria)

Celelalte banci din Romania sunt persoane juridice romane si pot avea capital romanesc (precum CEC Bank, Banca... mai mult


Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:02

1 comentariu
UE lupta pentru euro, pana nu mai ramane piatra peste piatra - analiza

UE lupta pentru euro, pana nu mai ramane piatra peste piatra - analiza

Cu "salvarea Ciprului", Uniunea Europeana s-a intrecut pe sine. Facuse deja destule pana in 2012, dar acum a spulberat toate barierele.

I-a nenorocit definitiv pe ciprioti, dar nu asta este noutatea: Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia agonizeaza deja, dupa ce li s-au aplicat "planuri de salvare". In Cipru, insasi increderea in sistem a primit glontul de argint, direct intre ochi.

Dupa marea criza economica din 1929-1933, "New Deal"-ul aplicat in SUA de presedintele american Franklin Roosevelt a impus in toata lumea civilizata un principiu inviolabil: banii depusi in conturi sau depozite bancare sunt 100% siguri pentru deponenti, cu dobanda agreata in momentul depunerii.

Fondurile de investitii si bursele au ramas solutii alternative, pentru cei dispusi sa riste castiguri superioare dobanzilor bancare. Insa banii incredintati unei banci nu au fost niciodata pusi in discutie. Tratatele UE au preluat acest principiu, caruia i-au adaugat principiul liberei circulatii a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor.

Timp de exact 80 de ani, aceste principii au ramas cheia de bolta a sistemelor bancare din lumea libera. A venit insa fatidica zi de 24 martie 2013, cand ministrii de Finante ai statelor din euro-zona, reuniti in faimosul Eurogrup, impreuna cu cei 6 membri din Consiliul de Administratie al Bancii Centrale Europene, au schimbat totul.

Din 25 martie 2013, Europa a intrat intr-o alta realitate, care se defineste simplu astfel: banii depusi in... mai mult


Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 18:42

30 comentarii
Banci de vanzare in Romania - ce se intampla cu depozite de miliarde de euro

Banci de vanzare in Romania - ce se intampla cu depozite de miliarde de euro

Bank of Cyprus, scoasa recent la vanzare pe fondul problemelor cunoscute in Cipru de institutia care o detine, este in Romania o banca de importanta sistemica redusa, cu o cota de 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc, insa ceea ce se intampla ridica o serie de semne de intrebare pentru clientii bancilor aflate in situatii similare.

Pe piata bancara autohtona sunt asteptate in perioada urmatoare sau au avut loc deja mai multe astfel de actiuni, institutiile preluate avand protofolii de credite si depozite de miliarde de euro.

Desigur, cazul Bank of Cyprus este specific. Fiind o sucursala a unei institutii din Cipru, banca din Romania se afla sub supravegherea bancii centrale din insula, nu a BNR, iar eventuala achizitie se va face sub incidenta legislatiei cipriote.

Potrivit unor surse familiare cu negocierile desfasurate in prezent, citate in presa, a fost depusa de catre o banca romaneasca o oferta neangajata pentru preluarea sucursalei Bank of Cypru. O astfel de preluare ar insemna intrarea sub incidenta legii romane a depozitelor clientilor bancii.

Banca Transilvania, discutii cu Bank of Cyprus pentru preluarea activelor din Romania

Potrivit notei privind suspendarea operatiunilor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, banca din Cipru, care functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si al agentiilor acesteia, a fost introdusa in procedura de restructurare si reorganizare.

Clientii bancii pot retrage bani de la... mai mult


Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:00

1 comentariu
BNR: Creditul pentru firme si populatie a scazut in ianuarie

BNR: Creditul pentru firme si populatie a scazut in ianuarie

Soldul creditului neguvernamental a scazut in ianuarie fata de luna decembrie a anului trecut, ca urmare a reducerii imprumuturilor in lei si valuta, a anuntat, luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, avansul a fost de 1,1%, ajungand la 223,38 miliarde lei, conform comunicatul remis Ziare.com de catre institutie.

Creditul in lei a scazut cu 0,1% (-1,5% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 1,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,6%).

La 31 ianuarie 2013, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 0,3% (-5,3% in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2012, pe seama majorarii cu 4,8% a componentei in lei (-1,1% in termeni reali) si a diminuarii cu 2,2% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 3,1%).

Creditul guvernamental a scazut in ianuarie cu 2,7%, pana la 76,69 miliarde lei. La 31 ianuarie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 4,3% (-1,6% in termeni reali) fata de sfarsitul aceleiasi luni a anului trecut.

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au diminuat in ianuarie cu 0,8% fata de decembrie 2012, la 195,8 miliarde lei.

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,3%, la 74,9 miliarde lei. La 31 ianuarie 2013, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 1,5% (-4,2% in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2012.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice... mai mult


Luni, 25 Februarie 2013, ora 16:35

BCR: Romanii vor economisi mai mult, in 2013

BCR: Romanii vor economisi mai mult, in 2013

Depozitele vor avansa, in 2013, mai rapid decat creditele, datorita unui comportament prudent al populatiei, potrivit lui Eugen Sinca, analist sef BCR.

"Cresterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 si cresterea sumelor de bani trimise acasa de romanii din strainatate vor sustine procesul de economisire in viitor.

Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, in conditiile unei variatii destul de ample a leului fata de euro (in intervalul 4,4 - 4,7) si a unei posibile reduceri a dobanzilor la lei spre finalul anului 2013", a spus Sinca, care sustine ca atat depozitele, cat si creditele vor inregistra ritmuri de crestere de sub 10%.

2013 replica a 2012 sau mai rau. Cum vad jucatorii din economie anul viitor

Valoarea creditelor acordate sectorului privat (populatie si firme) si guvernamental depasea, la finalul lunii octombrie 2012, a fost de 307,85 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,95% fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie si cu 8,27% fata de volumul inregistrat in luna octombrie a anului precedent, potrivit datelor BNR.

Din aceasta suma, creditele acordate sectorului privat se cifrau la 230,1 miliarde lei in octombrie, volumul fiind cu 3,36% mai mare decat in luna ianuarie 2012 si cu 4,1% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent.

Creditele in lei insumau la finele lunii octombrie 85,510 miliarde lei, cu 4,717% mai mare decat volumul din luna... mai mult


Joi, 27 Decembrie 2012, ora 16:36

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba