depunere declaratie unica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
ANAF a stabilit cum va arata declaratia unica 112

ANAF a stabilit cum va arata declaratia unica 112

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit modelul si continutul formularului privind optiunea pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (declaratia unica 112).

Modelul si continutul formularului sunt prevazute intr-un proiect de ordin al presedintelui ANAF.

Conform modificarilor aduse Codului fiscal, aprobate recent de Guvern, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, se depune trimestrial, prin derogare de la termenul de declarare lunara, de catre anumite categorii de contribuabili.

Acestia pot opta insa pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, daca depun declaratia privind optiunea pana la data de 25 septembrie 2011.

Contribuabilii mici, cu pana la trei salarii exclusive si o cifra de afaceri de sub 100.000 euro, ONG-urile si asociatiile de proprietari vor depune declaratia unica 112 trimestrial, incepand de la 1 octombrie.

Potrivit ministrului Finantelor, de aceasta facilitate vor beneficia 54,7% din totalul contribuabililor.

Contribuabilii mari si mijlocii vor depune declaratia o data pe luna. Aceste masuri sunt prevazute modificarile aprobate de Guvern la Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala. mai mult


Joi, 15 Septembrie 2011, ora 21:06

Cum puteti verifica daca ati depus corect declaratia unica

Cum puteti verifica daca ati depus corect declaratia unica

Stadiul in care se afla declaratia unica depusa de companiile sau persoanele fizice care au angajati poate fi verificata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Verificarea poate fi efectuata fie ca ati depus formularul 112 online sau direct la ghiseul institutiei, accesand site-ul ANAF.

Pentru declaratiile depuse pe Internet, trebuie sa introduceti indexul de incarcare, generat cand formularul este inregistrat ca fiind depus cu succes in sistemul ANAF, precum si codul unic de inregistrare (CUI) al societatii.

In cazul declaratiilor depuse la ghiseu, trebuie sa completati numarul de inregistrare obtinut dupa depunere si CUI-ul.

Cu trei zile inainte de termenul limita de depunere a formularelor pentru obligatiile aferente lunii februarie, aproximativ 425.000 de contribuabili depusesera formularul, informeaza Evenimentul Zilei.

Din totalul declaratiilor, peste 25.000 (circa 6%) nu erau valide. Daca declaratia este depusa incorect, contribuabilul are la dispozitie trei zile pentru a o reface. mai mult


Vineri, 25 Martie 2011, ora 15:31

1 comentariu
Vineri, ultima zi pentru depunerea declaratiilor unice

Vineri, ultima zi pentru depunerea declaratiilor unice

Vineri, 25 februarie, este ultima zi in care se poate depune declaratia unica (formularul 112) pentru obligatiile aferente lunii ianuarie, avertizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Declaratia cuprinde obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, informatii care erau furnizate, pana la implementarea acestui sistem, catre patru institutii (ANAF, CNPAS, ANOFM si CNASS).

In cazul nedepunerii sau depunerii cu intarziere a formularului 112, amenda este intre 500 - 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 - 5.000 de lei, pentru persoane juridice, se arata intr-un comunicat al ANAF, remis Ziare.com.

In situatia in care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv.

Conform evidentelor fiscale, numarul total de contribuabili ce au obligatia depunerii D112 (angajatori si asimilati acestora) este de aproape 470.000. Dat fiind numarul mare de contribuabili cu obligatii declarative ce nu au efectuat inca operatiunile de depunere, conducerea ANAF a decis suplimentarea numarului de ghisee pana la 1.717 de unitati, la care se adauga 46 de ghisee puse la dispozitie de catre Casele de asigurari sociale in judetele Brasov, Constanta, Cluj si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti.

In plus, s-a decis ca in zilele de 24 si 25 februarie, la toate unitatile ANAF de primire a declaratiilor sa se lucreze in doua schimburi, in intervalul orar... mai mult


Vineri, 25 Februarie 2011, ora 09:44

Vezi unde poti depune declaratia unica in Bucuresti

Vezi unde poti depune declaratia unica in Bucuresti

Bucurestenii vor avea la dispozitie 252 de puncte de depunere a declaratiei unice, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti (DGFPMB) suplimentand numarul acestora, avand in vedere ca mai sunt doar trei zile pana la termenul limita.

Astfel, declaratia unica (Formularul 112) trebuie depus pana pe data de 25 februarie, pentru obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2011, potrivit unui comunicat al DGFPMB, remis miercuri Ziare.com.

Astfel, in sectorul 1, vor fi deschise 40 de puncte de primire a declaratiilor, pe Str. Roma, nr. 7 si la Trezoreria Statului, Str. Dimitrie Gerota, nr. 13.

In sectorul 2, vor exista 42 de puncte, pe Str. C.A.Rosetti, nr.39, Str.Avrig, nr.63, Str.Valter Maracineanu, nr. 1-3 si B-dul Ferdinand, nr. 89A.

Cei care apartin de sectorul 3 vor putea depune declaratiile pe Calea Mosilor, nr. 157, Trezoreria Statului Sector 3 - str.Ciresului, nr. 6 si Str.Lucretiu Patrascanu, nr. 10, fiind disponibile, in total, 58 de puncte.

In sectorul 4 exista 35 de punte de depunere a declaratiilor, pe Str. Cutitul de Argint, nr. 7, B-dul Constantin Brancoveanu, nr. 2 si B-dul Pieptanari, nr. 31, in timp ce, in sectorul 5, exista 25 de puncte, pe Calea 13 Septembrie, nr.226, bl.V54, Intrarea Drumul Sarii si Trezoreria Statului Sector 5 - B-dul Natiunile Unite, nr.6 - 8.

In cele din urma, in sectorul 6 exista 30 de puncte, pe Str. Popa Tatu, nr. 7 si Trezoreria Statului Sector 6 - Calea Giulesti, nr. 3. De asemenea, exista... mai mult


Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 17:08

Programul prelungit pentru depunerea declaratiilor unice

Programul prelungit pentru depunerea declaratiilor unice

Doar 182.000 de contribuabilii cu obligatii declarative si-au depus declaratia unica pana marti, 22 februarie, cu 3 zile inainte de termenul limita. Conform evidentelor fiscale, 470.000 de romani au obligatia depunerii D112.

Potrivit unui comunicat al ANAF, toate unitatile de primire a declaratiilor vor lucra in doua schimburi in zilele de 24 si 25 februarie, in intervalul 8:00-20:00, urmand ca programul sa fie prelungit daca situatia o cere.

Conducerea ANAF a decis suplimentarea numarului de ghisee pana la 1.717 de unitati, la care se adauga 46 de ghisee puse la dispozitie de catre Casele de asigurari sociale in judetele Brasov, Constanta, Cluj si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti. De asemenea, Agentia Fiscala va afisa pe pagina proprie de internet, www.anaf.mfinante.ro, adresele ghiseelor disponibile.

ANAF precizeaza ca in perioada de depunere functionarii din unitatile fiscale au lucrat si in weekend-uri pentru a procesa si transmite declaratiile depuse online in sistemul central.

Statisticile ANAF arata ca ponderea contribuabililor care au preferat depunerea prin internet este de circa 16%. Din totalul declaratiilor depuse, rata de eroare (declaratii invalide) a fost de 5% in cazul depunerilor la ghiseu si de 15% in cazul depunerilor online.

Cea mai mare parte din declaratiile primite (circa 80% din total) reprezinta documentele depuse de firme cu pana la 10 angajati. Statisticile proprii indica faptul ca depunerea prin internet este preferata de... mai mult


Marti, 22 Februarie 2011, ora 18:22

Declaratia unica pentru ianuarie se depune incepand cu 7 februarie

Declaratia unica pentru ianuarie se depune incepand cu 7 februarie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala anunta ca depunerea declaratiei unice privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Formular D112) poate fi facuta de la data de pe 7 februarie pana pe 25 februarie, pentru obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2011.

Orice operatiune realizata inainte de data de 7 februarie nu va fi considerata depunere efectiva, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

A.N.A.F. mai anunta ca incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie, cu termen de declarare la 25 februarie 2011, contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilati vor utiliza un singur formular (D112) privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular ce va fi transmis numai autoritatii fiscale competente.

Pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu, in ultima situatie prezentand Anexa 1 semnata si
stampilata, celelalte informatii urmand sa fie livrate pe suport electronic.

Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign
sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale. Dupa data de 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie. mai mult


Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 21:53

Ialomitianu: Declaratia unica inlocuieste cinci declaratii (Video)

Ialomitianu: Declaratia unica inlocuieste cinci declaratii (Video)

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca declaratia unica privind obligatiile care trebuie platite la stat vine in sprijinul mediului de afaceri, deoarece reduce birocratia si costurile firmelor.

"Venim in sprijinul mediului de afaceri pentru ca se asteapta la o reducere a birocratiei, reducerea costului cu administrarea obligatiilor. Se reduce povara administrativa. Ne inscriem si in programul de guvernare care are ca obiectiv modernizarea institutiilor statului", a spus Ialomitianu intr-o conferinta de presa.

Cum se completeaza declaratia unica in 2011

Ministrul a precizat ca, pana la sfarsitul anului trecut, contribuabilii trebuiau sa completeze si sa depuna cinci declaratii.

"Introducerea declaratiei unice este foarte importanta, deoarece contribuabilii vor depune o singura declaratie privind obligatiile. Pana la 31 decembrie, contribuabilii depuneau cinci declaratii la ANAF, casa nationala de pensii, casa nationala de sanatate si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca", a spus el.

Ialomitianu a adaugat ca vor fi depuse peste 500.000 de declaratii si a dat asigurari ca ministerul este pregatit din punct de vedere tehnic sa le primeasca.

Ministrul a mai spus si ca angajatorii vor putea depune declaratiile unice privind plata impozitului pe venit si contributiile sociale si la alte institutii, nu numai la administratiile fiscale din subordinea ANAF. De exemplu, un contribuabil arondat la o administratie fiscala din resedinta de judet... mai mult


Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 16:21

Cum se completeaza declaratia unica in 2011

Cum se completeaza declaratia unica in 2011

Modelul, continutul si modalitatea de depunere a declaratiei unice, care a fost introdusa de la 1 ianuarie 2011, au fost publicate in Monitorul Oficial in ultima zi din anul 2010, iar romanii se pot informa cu privire la acestea pe siteul ANAF.

Potrivit unei Hotarari de Guvern, din 2011, firmele si persoanele fizice care au angajati vor depune o declaratie unica privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta persoanelor asigurate, denumita formularul 112.

Acesta va fi depus online, prin intermediul portalului e-Romania, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2011, iar termenul-limita este 25 februarie 2011.Prin exceptie de la regula, aceasta declaratie va putea fi depusa si pe suport de hartie inca o jumatate de an, pana la 1 iulie 2011, se arata in actul normativ publicat in Monitorul Oficial.

Cum sa completati formularul 112

Instructiunile de completare a formularului 112 au fost publicate in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 897 din 31 decembrie 2010, dar si pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), www.anaf.ro.

Termenul de depunere a declaratiei este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitele si contributiile sociale.

Declaratia se completeaza si se valideaza cu ajutorul programelor de asistenta furnizate gratuit de Fisc si care pot fi descarcate de pe site-ul institutiei, iar contribuabilii vor completa anexele dupa modul specificat de Ministerul... mai mult


Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 16:33

Declaratia unica - un potential cosmar pentru firme

Declaratia unica - un potential cosmar pentru firme

Declaratia unica de venituri pentru firme ar putea crea haos, din pricina proastei gestionari a datelor si a continutului complicat.

Specialistii se indoiesc de capacitatea Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF) de a gestiona datele din declaratia care trebuie depusa de firme, iar acestea nu ar putea sa o completeze corect, informeaza Evenimentul Zilei.

Declaratia unica simplifica, teoretic, procedura de declarare a taxelor si contributiilor, insa in institutiile publice personalul opereaza pe echipamente informatice invechite si cu un proces birocratic complicat. Casele de asigurari sociale si de sanatate nu au baze de date comune, iar firmele au un termen scurt de a depune declaratiile.

Declaratia unica are termen 25 februarie 2011 si cuprinde impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale pe luna ianuarie 2011.

Fiscul a intocmit deocamdata un model provizoriu de declaratie, pe care l-a lansat in dezbatere publica si nu toate detaliile au fost stabilite. Declaratia are 14 pagini si cuprinde numeroase trimiteri catre diverse legi. mai mult


Luni, 20 Decembrie 2010, ora 09:06

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii