descoperite arheologi tutankhamon

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un arheolog arunca bomba: O comoara ca a lui Tutankhamon, in Valea Regilor din Egipt

Un arheolog arunca bomba: O comoara ca a lui Tutankhamon, in Valea Regilor din Egipt

Un arheolog britanic, care a lucrat in Egipt inca din anul 1966, a anuntat existenta unui nou loc in Valea Regilor, ce ar contine comori atat de mari, incat le-ar putea pune in umbra chiar pe cele ale lui Tutankhamon.

John Romer, in varsta de 72 de ani, care a luat parte la cele mai importante sapaturi arheologice din lume, inclusiv in Valea Regilor si Karnak, excavand cu succes mormantul lui Ramsses al XI-lea, a declarat ca exista un loc in care sunt inmormantati trei regi ai Egiptului: Herihor, Piankh si Menkheperre, potrivit India Times.

Romer si colegul sau Alex Peden au descoperit numele lui Herihor printre 150 de roci, insirate pana la o inaltime de 300 de metri, scris de un mic grup de scribi ai dinastiei a 20-a, care s-au ocupat de organizarea mormintelor regale.

Romer sustine ca are dovezi despre existenta unor comori in apropiere de Valea Regilor, unde au fost asezate cu scopul de a fi pastrate in siguranta.

Analiza sa arata ca Herihor este cel mai probabil ingropat intr-un sicriu de aur, exact ca al lui Tutankhamon. Este de asteptat ca mormintele sa fie impodobite cu diverse relicve antice, precum obiecte din alabastru, statuete si tronuri aurite.

Arheologul incearca sa obtina o autorizatie de la Consiliul Suprem al Antichitatilor din Egipt pentru a efectua sapaturi. Dar el este presat de timp, deoarece exista si o alta echipa de arheologi rivali, care este sub patronajul Universitatii College din Londra, interesata de mormintele antice. mai mult


Marti, 01 Aprilie 2014, ora 23:01

3 comentarii
Descoperire neasteptata la Luxor, care schimba istoria Egiptului antic

Descoperire neasteptata la Luxor, care schimba istoria Egiptului antic

O descoperire neasteptata facuta la Luxor de catre arheologii spanioli si egipteni ar putea schimba istoria Egiptului antic. "Nu exista nimic asemanator in istoria faraonica", au declarat arheologii.

Cercetatorii au gasit numelor faraonilor Amenhotep al III-lea si Amenhotep al IV-lea sculptate alaturat, ceea ce arata faptul ca acestia au domnit impreuna. Descoperirea poate duce la o reinterpretare a cronologiei faraonice, potrivit Ancient Origins.

Oamenii de stiinta, condusi de arheologul spaniel Francisco Martin Valenti, au excavat ramasitele unui zid si ale unor coloane dintr-un mausoleu al dinastiei a 18-a (1569-1315 i.Hr.) din provincial Luxor.

Inscriptia comuna celor doi faraoni ar putea confirma ca ei au domnit impreuna intre noua si zece ani, deoarece hieroglifele de pe coloane explica faptul ca ei au fost suverani ai egiptului de Sus si de Jos. "Nu exista nimic asemanator in istoria faraonica", a explicat Valenti.

Descoperirea ar urma sa faca lumina intr-o lunga dezbatere intre istorici si egiptologi, care nu s-au pus de acord daca Amenhotep al III-lea si Amenhotep al IV-lea au condus impreuna spre sfarsitul domniei primului.

Cei mai multi dintre cercetatori au fost impotriva teoriei care afirma ca cei doi ar fi domnit impreuna, pentru ca nu a existat nicio dovada arheologica pentru a rezolva dilema. Probabil ca aceasta recenta descoperire va pune capat disputei.

Domnia lui Amenhotep al III-lea a marcat apogeul civilizatiei egiptene antice, atat... mai mult


Joi, 13 Februarie 2014, ora 14:59

4 comentarii
Mister de dincolo de mormantul lui Tutankhamon, descifrat dupa 3 milenii

Mister de dincolo de mormantul lui Tutankhamon, descifrat dupa 3 milenii

Cel mai renumit faraon din lume, Tutankhamon a murit in anul 1323 i.Hr. si a lasat numeroase taine dupa moartea sa. Misterul lui Tutankhamon s-a intensificat, dupa ce arheologul si Lordul Carnarvon a murit la scurt timp dupa ce el si Howard Carter au descoperit mormantul faraonului in anul 1922.

Acum, expertii britanici considera ca au descifrat enigma mortii faraonului, ei sustinand ca aceasta s-a produs in urma unui accident al unui car de razboi, iar mumificarea sa a fost facuta gresit, potrivit The Independent.

Cercetatorii, printre care s-a numarat dr. Chris Naunton, director al Societatii de Explorare a Egiptului, au fost intrigati cand au dat peste notele lui Carter despre corpul lui Tutankhamon, care a fost ars.

Un indiciu a venit de la dr. Robert Connolly, antropolog de la Universitatea Liverpool, care a facut parte din echipa care ce i-a efectuat o radiografie cu raze X corpului faraonului in anul 1968.

Printre oasele din biroul sau, el a descoperit si o bucata de tesut din trupul lui Tutankhamon, singura proba cunoscuta din afara Egiptului.

Incercare esuata de imbalsamare a faraonului

Dupa efectuarea unei scanari cu ajutorul unui microscop electronic si dupa efectuarea unor teste chimice, expertii au confirmat faptul ca trupul lui Tutankhamon a fost ars, in timp ce se gasea in interiorul sicriului.

Cercetatorii au descoperit ca uleiurile de imbalsamare combinate cu oxigenul au provocat o reactie chimica care i-au "ars" trupul, la temperaturi... mai mult


Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 23:47

3 comentarii
Oras necunoscut, descoperit sub ruine, in Israel (Video)

Oras necunoscut, descoperit sub ruine, in Israel (Video)

Sub ruinele vechiului oras Gezer, din Israel, s-a mai descoperit o asezare, necunoscuta pana acum. Este vorba despre un oras canaanit din perioada pre-Solomon, de existenta caruia nu se stia pana acum.

Aici au fost descoperite vase de ceramica, un sigiliu si un scarabeu de dimensiuni mari, impreuna cu cartusul regelui Amenhotep al III-lea, ce atesta existenta acestui oras din regatul lui Israel, potrivit Haaretz.

Artefactele, care au fost gasite in aceasta vara in vechiul oras Geizer, situat de-a lungul vechii rute strategice de coasta dintre Egipt si Mesopotamia, dateaza din epoca tarzie a bronzului, secolul al XIV-lea i.Hr.

Primele semne ale acestui oras necunoscut au fost descoperite de dr. Steven Ortiz, de la Institutul Tandy de Arheologie, si de dr. Samuel Wolff, de la Autoritatea pentru Antichitati din Israel.

Ei cred ca orasul ascuns a fost distrus in timpul domniei celei de-a 18-a dinastii egiptene asupra sudului Levantului, iar noul oras Geizer a fost construit in partea de sus a acestuia.

Cadou de nunta pentru Solomon

Amenhotep al III-lea a fost tatal faraonului Akhenaton si bunicul lui Tutankhamon, al carui fabulos mormant a fost descoperit de Howard Carter si de Lordul Carnarvon in anul 1922.

In jurul anului 1.400 i.Hr., Gezer, care era capitala regiunii, a ars din temelii. Locuitorii din Geizer au fost canaaniti, dar artefactele gasite indica legaturi stranse cu Egiptul.

Gezer se afla intre Tel Aviv si Ierusalim, iar echipa de arheologi... mai mult


Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 13:20

1 comentariu
O descoperire legata de Nefertiti ar putea rescrie istoria Egiptului antic

O descoperire legata de Nefertiti ar putea rescrie istoria Egiptului antic

O investigatie a arheologului francez Marc Gabolde legata de frumoasa Nefertiti, sotia faraonului Amenhotep al IV-lea, numit si Akhenaton, ar putea schimba istoria antica a Egiptului.

Analizele recente ADN au relevat faptul ca Nefertiti este mama lui Tutankhamon.

De ani de zile, expertii in antichitate au presupus ca Akhenaton si sora sa fara nume au fost parintii celui mai cunoscut faraon din lume, potrivit io9.

Analizele ADN recente au aratat mai mult decat atat. Noua interpretare a datelor genetice facuta de Marc Gagolde arata ca mama lui Tutankhamon nu a fost alta decat verisoara tatalui sau, Nefertiti.

Ea a fost casatorita cu faraonul egiptean Akhenaton, iar expertii considerau, pana acum, ca acest cuplu a avut sase fiice impreuna. Insa dovezile ADN aratau ca filiatia materna a lui Tutankhamon era diferita.

In anul 2005, o investigatie efectuata de catre arheologi, radiologi si geneticieni a aratat ca tatal lui Tutankhamon era Akhenaton, dar mama lui nu era niciuna dintre sotiile cunoscute.

O analiza ulterioara a lui Zahi Hawass din 2010 a reafirmat faptul ca Akhenaton era tatal lui Tutankhamon.

Dar Marc Gabolde, directorul expeditiei arheologice a Universitatii Paul Valery din Montpellier de la necropola regala el-Amarna, are o idee diferita.

Vorbind recent la Centrul Harvard Science, Gabolde a spus ca proba ADN a fost incorect interpretata.

"Eu cred ca Tutankhamon este fiul lui Akhenaton si al lui Nefertiti, iar acestia au fost veri", a... mai mult


Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:01

2 comentarii
Misterul mortii lui Tutankhamon, dezlegat?

Misterul mortii lui Tutankhamon, dezlegat?

Noi cercetari arata ca faraonul egiptean Tutankhamon a murit din cauza unei boli genetice. La aceasta concluzie a ajuns un cercetator al Imperial College of London, Huton Ashrafian.

"Spre deosebire de ceilalti specialisti care s-au aplecat asupra subiectului, eu am decis sa analizez, din punct de vedere medical, nu numai moartea lui Tutankhamon, ci si pe a celorlalti reprezentanti ai dinastiei sale", a spus profesorul, citat de Urcaurca.

Astfel, acesta a observat ca fiecare conducator egiptean a murit la o varsta mai frageda decat predecesorul lui. "In afara de asta, au fost foarte putin studiate deformarile corporale, care, de cele mai multe ori, indica boli genetice", a continuat profesorul.

Ashrafian a ajuns la concluzia ca deformarile fizice sunt consecinta unei boli cerebrale, care provoaca, printre altele, crize de epilepsie asociate cu halucinatii.

Tatal lui Tutankhamon a fost vestitul Amenhotep al IV-lea, avand ca sotie pe Nefertiti. Amenhotep al IV-lea propovaduia monoteismul in religia antica egipteana, venerand cultul pentru regele soare, Aton. Ashrafian sustine ca aceste idei i-au venit faraonului dupa o criza de epilepsie.

Se presupune ca Tutankhamon a ajuns faraon la varsta de 10 ani. Egiptologii nu au reusit nici astazi sa se puna de acord asupra cauzelor care au dus la moartea acestuia. Mormantul sau a fost descoperit in urma cu 90 de ani de arheologul britanic Howard Carter. mai mult


Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 22:45

2 comentarii
A fost descoperita statuia bunicului lui Tutankhamon

A fost descoperita statuia bunicului lui Tutankhamon

Arheologii egipteni au dezgropat o statuie veche de 3.400 de ani, reprezentandu-l pe faraonul Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon.

O echipa de arheologi a descoperit statuia care-l infatiseaza pe rege asezat pe un tron alaturi de zeul Amun, potrivit un oficial egiptean, citat de The Telegraph .

Fragmentele fac parte dintr-un grup statuar in care faraonul Amenhotep al III-lea, care poarta dubla coroana a Egiptului, au fost descoperite la Kom el-Hittan, pe situl arheologic al templului mortuar inchinat acestui faraon. Acest templu este unul dintre cele mai mari de pe malul vestic al Nilului.

Amenhotep al III-lea (sau Amenofis al III-lea) este al 9-lea faraon al Dinastiei a XVIII-a. Numele sau in limba egipteana antica este echivalentul lui "Amon este multumit".

Urmas al lui Tuthmes al IV-lea, Amenhotep al III-lea s-a nascut din legatura acestuia cu o sotie de rang inferior, numita Mutemwia, conform egiptologului Zahi Hawass, seful Consiliului suprem pentru Antichitati din Egipt. mai mult


Luni, 04 Octombrie 2010, ora 17:01

Alte articole despre: descoperite arheologi Tutankhamon
Arheologii egipteni sustin ca au gasit mormantul Cleopatrei

Arheologii egipteni sustin ca au gasit mormantul Cleopatrei

Regina Egiptului, Cleopatra si generalul roman Marc Antoniu ar fi ingropati impreuna sub templul Tabusiris Magna, la aproximativ 27 de kilometri de Alexandria, potrivit liderului Consiliului Superior pentru Antichitati din Egipt, Zahi Hawass.

Arheologii incep sapaturile la sit saptamana viitoare si au sperante mari privind o descoperire interesanta legata de cuplul antic, relateaza The Independent.

Cei doi ar fi ingropati intr-un sistem de tunele complexe de sub templu, sapaturile fiind realizate in trei locatii de sub templu.

Echipe de arheologi egipteni si dominicani vor sapa numai in situri identificate prin scanarea cu un radar. Potrivit lui Kathleen Martinez, egiptolog, cronicile romane arata ca cei doi ar fi ingropati impreuna. Descoperirea a zece mumii ale unor nobili in zona constituie inca un indiciu privind locatia mormantului reginei.

Anul trecut, arheologii au descoperit in templu o statuie de bronz a zeitei Afrodita, capul de alabastru al reginei Cleopatra si o masca despre care se crede ca apartinea lui Marc Antoniu.

Hawassm, care a sugerat inca de acum trei ani ca templul ar putea fi mormantul reginei, sustine ca descoperirea ar fi chiar mai importanta decat cea a mormantului lui Tutankhamon.

Alti experti sunt insa rezervati in legatura cu sapaturile. Recent, un grup de arheologi francezi care faceau sapaturi langa Abu Qir in Alexandria au gasit ruinele palatului Cleopatrei. Si eu au sugerat ca acolo vor gasi mormantul reginei, insa nu s-a... mai mult


Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:24

1 comentariu
Alte articole despre: arheologi egipteni, mormant Cleopatra

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Noroc chior: Un actor a aflat ca tabloul de pe perete valoreaza milioane
  2. Salbaticia decapitarilor din Statul Islamic e si in tine - Unde mai cad capete in ziua de azi
  3. Melodia care i-a scandalizat pe cei mai credinciosi: Este anti-BOR si anti-Patriarh (Video)
  4. Imaginea zilei: Hamster salvat dintr-un incendiu - pompierul i-a pus un mic tub cu oxigen
  5. Fotografia zilei: Cum faci oamenii sa dispara
  6. Tara in care e un "pacat grav" sa critici autoritatile
  7. Scena incredibila pe o sosea: un escroc de asigurari sare in fata unei masini (Video)
  8. Fotografia zilei: Curajul nebun al unui tanar aventurier
  9. Nostradamus a prezis evenimentele din Ucraina. Ceea ce ar urma este cutremurator
  10. O femeie a fost decapitata de un coleg, intr-o fabrica din Oklahoma - motivul este incredibil