despagubire rca accident

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Scandalul pe tarifele RCA: Scrisoare catre presedintie, Parlament si DNA

Scandalul pe tarifele RCA: Scrisoare catre presedintie, Parlament si DNA

Scandalul majorarii RCA ajunge la DNA. COTAR, o federatie de transportatori, a trimis o scrisoare deschisa catre presedintie, Parlament si DNA.

In documentul citat de B1 Tv se semnaleaza neregulile grave generate atat de (Autoritatea de Supraveghere Financiara) ASF, cat si de unele societati de asigurari din Romania.

Transportatorii acuza cresterea "aberanta" a preturilor RCA, dau exemple in care acestea au crescut cu 600% si ameninta cu un protest general in cazul in care nu se iau masuri concrete pana in data de 31 ianuarie 2015.

Cu cat ar putea creste RCA la anul - Seful ASF arata care sunt calculele

COTAR mentioneaza ca "polita de asigurari RCA are caracter obligatoriu si trebuie tratata strict din perspectiva sociala de protejare a soferului roman, nicidecum sa devina motorul prin care asiguratorii isi asigura profituri consistente. Acest produs de asigurari cu caracter obligatoriu are rolul de a completa si sustine alte clase de asigurari mai profitabile".

De asemenea, COTAR a facut o analiza pentru a identifica sursele folosite ca motivatie pentru cresterea RCA de catre societatile de asigurar. Elementele analizate, se arata in comunicat, au condus la identificarea unor nereguli grave in modul de functionare a pietei de asigurari si a arbitrului acestei piete.

Astfel, potrivit Confederatiei, "datele oficiale publicate de ASF confirma faptul ca exista o diferenta importanta intre sumele incasate de catre societatile de asigurari pentru produsul... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 15:07

Valoarea asigurarii RCA in Romania fata de alte tari din Europa

Valoarea asigurarii RCA in Romania fata de alte tari din Europa

Asigurarea tip RCA este obligatorie atat in Romania, cat si in celelalte tari din Europa, diferentele dintre asigurarile obligatorii auto de la o tara la alta constand in tariful platit si pagubele pe care acestea le acopera.

In tari precum Rusia, Republica Moldova, Ucraina sau Belarus, tariful RCA-urlui este standard si nu acopera pagubele produse in afara granitelor acestor tari. Cetatenii acestor state care vor sa circule in afara granitelor trebuie sa incheie o polita de asigurare suplimentara numita Carte Verde, asa cum era si cazul cetatenilor romani cu nu foarte multi ani in urma, arata un studiu realizat de portalul specializat www.1asig.ro, ale carui date le puteti consulta mai jos.

Asigurarile RCA din Romania sunt valabile si in afara granitelor odata cu implementarea cerintelor Uniunii Europene, indiferent ca in tari ca Romania, Ungaria sau Bulgaria asigurarile RCA sunt mai ieftine comparativ cu tari ca Germania sau Slovenia.

Polita RCA reprezinta asigurarea auto care acopera pagubele tertilor in urma unui accident de circulatie, dar si cheltuielile compensatorii pentru vatamari corporale sau deces, in anumite limite, specificate clar in fiecare polita.

Avand in vedere toate aceste aspecte, la inceputul anului s-a facut o statistica a tarifelor la politele de asigurare auto obligatorie ce include mai multe tari din Europa, enumerate in ordine crescatoare, incepand de la un RCA ieftin si ajungand la cel mai mare tarif practicat in Europa.

La... mai mult


Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 07:30

Asiguratorii, saraciti de daune morale. Ce suma fabuloasa a platit Astra pentru un singur caz

Asiguratorii, saraciti de daune morale. Ce suma fabuloasa a platit Astra pentru un singur caz

Despagubirile pentru vatamari corporale sau daune morale solicitate de romani au crescut tot mai mult in ultimii ani, astfel incat asiguratorii au fost nevoiti sa plateasca, numai in primele cinci luni ale acestui an, suma totala de 34 de milioane de euro.

Daunele acoperite de politele auto obligatorii se ridica la sume fabuloase in multe cazuri, uneori companiile platind sute de mii de euro sau chiar milioane de euro pentru un singur caz, scrie Ziarul Financiar.

Romanii cer sute de mii de euro daune morale la accidente

De la inceputul anului, Astra Asigurari a platit cea mai mare despagubire in contul unei singure polite de raspundere civila auto (RCA), care s-a ridicat la aproximativ doua milioane de euro.

Cea mai mare despagubire pe RCA in Romania

Este vorba despre plata pentru vatamarile corporale si daunele morale in cazul unui accident rutier care a avut loc in Italia si in urma caruia doua persoane au murit, iar alte cinci au fost ranite. Pentru un atfel de incident petrecut in tara noastra, cea mai mare despagubire a fost de 885.000 de euro. mai mult


Sambata, 13 Iulie 2013, ora 11:02

4 comentarii
RCA in 2013: 1% din polita va acoperi daunele victimelor strazii

RCA in 2013: 1% din polita va acoperi daunele victimelor strazii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis ca, in 2013, companiile de asigurari care vand polite RCA vor vira 1% din volumul primelor brute incasate spre un Fond de protectie a victimelor strazii.

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) acorda despagubiri pentru vatamari corporale sau deces victimelor accidentelor atunci cand vehiculul vinovat a ramas necunoscut sau daca vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului, scrie Romania Libera.

In 2012 a fost eliminata contributia pentru FPVS, pentru consolidarea pietei RCA, intrucat Fondul dispunea la acel moment de rezerve suficiente pentru a plati eventualele despagubiri.

In primele noua luni din 2012 subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5%, la 1,52 miliarde de lei. In schimb, FPSV avea la sfarsitul lui 2011 disponibilitati de 106 milioane lei, inregistrase venituri in scadere cu 10% si cheltuieli in crestere cu 9%, ceea ce a condus la un deficit de 2,9 milioane lei per total.

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA). Dupa plata despagubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora, precum si dobanda legala, de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.

Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a... mai mult


Luni, 11 Februarie 2013, ora 07:52

1 comentariu
Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013, brokerii de asigurari aratand ca acest fapt este determinat, pe de o parte, de proiectul de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse in aplicare prin Ordinul Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor nr. 14/2011, dar si de sistemul decontarii directe pe RCA, care s-ar putea aplica la inceputul anului viitor.

"Estimam o crestere a pretului la RCA. Ordinul nr.14 al CSA va duce la cresterea tarifului RCA. De asemenea, la inceputul anului 2013 se doreste trecerea la un alt sistem de decontare. De exemplu, daca dumneavoastra sunteti vinovata de provocarea unui accident, pagubitul isi va repara masina pe RCA propriu, nu pe RCA-ul dumneavoastra, iar decontarea se va face intre societatile de asigurare. Oricum, si anul acesta au crescut primele, deci de scazut slabe sanse'', a declarat Florin Usurelu, inspector de asigurari la Fast Brokers.

La randul sau, George Matei, director Asigurari la ABC Asigurari Reasigurari, considera ca este foarte posibil ca pretul RCA sa creasca deoarece asigurarile de raspundere civila auto sunt perdante.

"Aceste preturi la RCA sunt stabilite de firmele de asigurari pe baza unor rezultate anterioare pe care societatea le-a inregistrat, cifrele incluzand daunele, rezervele de dauna, comisioanele de achizitie etc. Toate cifrele acestea sunt variabile si, in momentul in care se constata ca firma este pe pierdere sau nu inregistreaza castigurile sperate,... mai mult


Luni, 31 Decembrie 2012, ora 12:00

Alte articole despre: rca scumpire 2013, pret asigurare RCA
Cum veti recupera banii, in cazul unui accident auto, in 2013

Cum veti recupera banii, in cazul unui accident auto, in 2013

Incepand cu anul viitor, soferii care vor avea accidente ar putea avea dificultati mai mari in recuperarea banilor din asigurarile RCA, in urma unor modificari propuse intr-un proiect normativ.

Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), proiectul privind despagubirea directa presupune faptul ca, pentru recuperarea prejudiciului, persoana pagubita se va adresa asiguratorului la care acesta are incheiata asigurare RCA.

"Practic, asiguratorul soferului pagubit va achita dauna si, ulterior, isi va recupera banii de la compania care a emis polita vinovatului prin intermediul unui centru de compensare", au explicat, pentru Ziare.com, oficialii CSA.

"Principala diferenta fata de actuala procedura consta in faptul ca, in prezent, pentru recuperarea prejudiciului persoana pagubita se adresa asiguratorului la care vinovatul de accident are incheiata asigurare RCA", au adaugat acestia.

Ce trebuie sa faceti daca aveti un accident

- Ambii soferi trebuie sa-si contacteze asiguratorii de accident, iar cel prejudiciat trebuie sa emita o cerere de despagubire catre propriul sau asigurator.

- Asiguratorul soferului nevinovat ii face acestuia o oferta de despagubire si se efectueaza plata.

- Asiguratorul soferului care a cauzat accidentul vine la centrul de compensare cu o suma echivalenta cu dauna medie.

- Cele doua companii de asiguarare negociaza: daca dauna este mai mare, asiguratorul celui vinovat trebuie sa plateasca suplimentar;... mai mult


Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 07:38

4 comentarii
Modificari la plata RCA: Pagubitii vor solicita daune propriilor asiguratori

Modificari la plata RCA: Pagubitii vor solicita daune propriilor asiguratori

Soferii prejudiciati in accidente rutiere survenite din vina altor conducatori auto urmeaza sa fie despagubiti de proprii asiguratori RCA, nu de societatile care au emis politele RCA ale vinovatilor, a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Cornel Coca-Constantinescu.

"Prin modificarea legislatiei secundare, speram ca noul sistem sa fie introdus pana la finele anului curent sau de la inceputul anului 2013, in functie si de evolutia discutiilor cu societatile de profi si brokerii de asigurari. In prezent, durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar de dauna pe segmentul RCA este de 90 de zile. Dupa ce vom introduce noul sistem, cred ca plata daunelor se va face in cel mult 60 de zile", a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferinta pe teme de specialitate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, dupa ce asiguratorul soferului pagubit va achita dauna, compania isi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA in anul precedent.

Coca-Constantinescu a afirmat ca punerea in practica a noului sistem de instrumentarea si plata a despagubirilor RCA va conduce la imbunatatirea serviciilor furnizate asiguratilor si pagubitilor, la cresterea increderii asiguratului in propriul asigurator si la un mai bun control al costurilor aferente acordarii despagubirilor.

"De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de dauna si va dezvolta... mai mult


Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 14:11

2 comentarii
Cum poti sa obtii bani in urma unui accident auto

Cum poti sa obtii bani in urma unui accident auto

Daca ati fost ranit intr-un accident auto sau, mai tragic, daca sunteti ruda unui decedat intr-un astfel de nefericit eveniment, cu ajutorul unui avocat puteti obtine despagubiri de sute de mii de euro, insa nu de la cel vinovat.

Insa trebuie sa stiti ce trebuie sa faceti. Iata care sunt amanuntele care pot face diferenta.

"Putine persoane stiu ca, in afara procesului penal pentru stabilirea pedepsei celui vinovat de producerea accidentului, trebuie sa se indrepte in procesul civil NU impotriva celui vinovat de evenimentul auto (sansele ca o persoana particulara sa poata acoperi aceste despagubiri sunt foarte mici), ci impotriva firmei de asigurari la care a fost incheiata polita RCA", spune Daniel Gaspar, unul dintre avocatii specializati in astfel de cauze.

Despagubirile pentru politele RCA, mult mai mari in 2012

Potrivit acestuia, daca persoana vatamata sau familia unui decedat in accident auto apeleaza la consultanta juridica intr-un timp scurt de la producerea evenimentului, exista posibilitatea obtinerii de despagubiri in limita a 2,5 milioane de euro.

Astfel, avocatul recomanda victimelor sa mearga la societatea de asigurare la care este incheiata polita RCA, unde se va deschide un dosar.

"In caz de vatamare corporala, vor fi recuperate cheltuielile facute cu spitalizarea si tratamentele medicale, precum si contravaloarea veniturilor pe care nu le-au putut obtine din cauza spitalizarii si a concediului medical", explica avocatul.

"In caz de... mai mult


Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 13:27

2 comentarii
Cea mai mare despagubire RCA din Romania - un milion de euro

Cea mai mare despagubire RCA din Romania - un milion de euro

Cea mai mare despagubire acordata vreodata in Romania de o companie de asigurari este de nu mai putin de un milion de euro.

Banii au fost impartiti deja de marti intre familiile a doua fetite din orasul argesean Stefanesti, victime ale unui accident rutier petrecut in 2009, una in varsta de patru ani decedata, iar cealalta, in varsta de trei ani, ranita grav, relateaza Pro Tv.

Conducatoarea auto vinovata de producerea accidentului, sotia unui om de afaceri din Stefanesti, judetul Arges, are o asigurare pentru raspundere civila, conditii in care compania de asigurari care a emis polita a fost obligata sa achite integral despagubirea.

"Putea sa dea oricat, mie copilul inapoi nu mi-l mai aduce. Mi-ar conveni sa am copilul langa mine, dar nu se poate. Nu se poate sa mai dau timpul inapoi", a spus Ion Musca, tatal fetitei moarte.

In Romania, acoperirea maxima a politelor RCA pentru vatamari corporale si deces a fost, pana acum, de 2,5 milioane de euro. mai mult


Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 11:39

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  2. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  3. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  4. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  5. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  6. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  7. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  8. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  9. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  10. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)