despagubiri detinuti politici

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
MApN vrea despagubiri pentru militarii din Armata Regala cu functii politice sau condamnati

MApN vrea despagubiri pentru militarii din Armata Regala cu functii politice sau condamnati

MApN propune, printr-un proiect de lege supus dezbaterii publice, acordarea de despagubiri materiale pentru militarii din Armata Regala care au avut functii politice si au fost indepartati abuziv intre 1944 si 1961, dar si a celor care au facut dizidenta sau au fost condamnati din motive politice.

Proiectul propus de minister vizeaza modificarea Legii 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre active, indepartate abuziv din Armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

De aceleasi drepturi ar urma sa beneficieze, daca proiectul de act normativ va fi aprobat de Parlament, si militarii care au indeplinit functii politice in aceeasi perioada si au fost trecuti in rezerva din motive politico-morale, ei urmand sa fie condiderati "cadre militare active indepartate abuziv din armata".

In prezent, legea stipuleaza ca nu pot avea calitatea de cadru militar activ indepartat abuziv din armata perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 cei care au indeplinit functii politice, fara vreo exceptie.

Ministerul doreste, de asemenea, completarea legii cu prevederea ca au dreptul la reparatii morale si materiale fostele cadre militare active care au intrat in armata sau in comandamentele si unitatile de jandarmi si graniceri pana cel tarziu la 30 decembrie 1947 si care au fost indepartate abuziv din armata in din considerente politice, religioase, etnice sau sociale.

Victimele tortionarilor ar putea primi cate 24.000 de euro pentru fiecare... mai mult


Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 18:13

Victimele tortionarilor ar putea primi cate 24.000 de euro pentru fiecare an de inchisoare

Victimele tortionarilor ar putea primi cate 24.000 de euro pentru fiecare an de inchisoare

Fostii detinuti politici ar putea fi despagubiti cu 24.000 de euro pentru fiecare an petrecut in temnitele comunite, se arata intr-un proiect de lege dezbatut in Camera Deputatilor, dupa ce a fost blocat in Parlament mai mult de doi ani.

Proiectul a fost inaintat de PNL, iar initiatorii sustin ca acesta isi propune sa repare o greseala a Curtii Constitutionale, care a decis ca indemnizatiile primite de victimele tortionarilor pot fi considerate despagubiri morale, potrivit Romania TV.

Basescu: Tortionarii sa fie lasati fara pensie si judecati. Umilinta si chinul a fost treaba lor

Liberalii nu sunt de acord cu acest rationament, sustinand ca, daca fostii detinuti politici nu mai sunt in viata, sumele pot fi acordate si rudelor.

Exista cateva mii de beneficiari ai acestor legi, astfel incat, costurile ar putea ajunge la milioane de euro. Cei care se opun proiectului sunt de parere ca victimele tortionarilor au deja destule beneficii, cum ar fi bani sau diverse reduceri.

Proiectul se afla, in prezent, in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz, si urmeaza sa fie dezbatut. mai mult


Joi, 10 Octombrie 2013, ora 00:18

1 comentariu
Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (II) - De la cititori

Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (II) - De la cititori

Legea 221/2009 privind condamnarile politice si masurile administrative asimilate acestora este sortita sa mai stea la rand, inca o data, dupa ce a primit punct de
vedere negativ de la Guvern, pe amendamente.

S-au cautat cai de atac impotriva articolului declarat neconstitutional, in tot mediul juridic, eventuale reglementari pentru a se iesi din impas. Nu s-a tinut seama de niciun fel de argument adus ulterior. Judecatorii au expediat dosarele, dand hotarari nefavorabile. Nimeni nu a dorit sa recunoasca faptul ca nu li se putea imputa petentilor o astfel de decizie a Curtii, aparuta ulterior.

Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I)

Mai mult, urmasii unui detinut politic, "aflati in proces de despagubire", acuza CCR, printr-o sesizare in premiera, de incalcarea legii in deciziile privind despagubirile victimelor comunismului.

Un memoriu semnat de Octavian Bjoza (presedintele AFDPR la nivel national) si de Dan Ottulescu (membru) este inaintat lui Traian Basescu. Continutul documentului viza "nerespectarea de catre Statul Roman a normelor internationale referitoare la acordarea de compensatii victimelor justitiei totalitare". S-a amintit de cauza Beyler versus Italia, soldata cu plata unor despagubiri, insumand 1.300.000 de euro.

"In Romania", spun semnatarii memoriului, "abia dupa 20 de ani de la inlaturarea regimului comunist, prin aparitia Legii 221/2009, 16.000 de cauze se afla in marea majoritate abia la prima instanta".

In ceea ce... mai mult


Duminica, 12 Iunie 2011, ora 22:39

8 comentarii
Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I) - De la cititori

Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I) - De la cititori

Legea 221/2009 privind condamnarile politice si masurile administrative asimilate acestora este sortita sa mai stea la rand, inca o data, dupa ce a primit punct de
vedere negativ de la Guvern, pe amendamente.

S-au consumat topuri intregi de hartie pe care s-a asternut procesul comunismului. Sau problematica reabilitarii din oficiu prin anularea hotararilor judecatoresti de condamnare a tuturor celor ce comisesera "crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si miscarii revolutionare".

Inepuizabila sursa, asadar, prin continutul cu radacini adanci in istoria acestui neam. O istorie care n-ar trebui nicidecum sa fie falsificata, printr-un tratament echitabil fata de toti cei indreptatiti. Lucrurile insa nu s-au petrecut asa, comparativ cu alte state ce au abordat corect tematica.

Vizavi de Legea 221/2009, Roberta Anastase si-a asternut semnatura, dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste si AFDPR au trimis proiectul de lege la Camera Deputatilor. Pentru ca apoi sa fie promulgat de presedinte, omul care condamnase oficial comunismul.

Legea initiata de Ticu Dumitrescu, publicata in Monitorul Oficial din iunie 2009, parea sa indrepte gravele erori ale fostului regim, acordand victimelor acestuia reparatii morale si materiale in instanta. S-au deschis atunci multe procese, impotriva statului roman, obtinandu-se sume de pana la 600.000 de euro.

Ce s-a intamplat cu ceilaltialti beneficari de drept, care nici pana astazi nu au primit un verdict... mai mult


Sambata, 11 Iunie 2011, ora 20:02

33 comentarii
CCR: Prevederile privind acordarea de despagubiri detinutilor politici, lipsite de claritate

CCR: Prevederile privind acordarea de despagubiri detinutilor politici, lipsite de claritate

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutionala o prevedere a Legii 221/2009, referitoare la acordarea de despagubiri fostilor detinuti politici, ca reglementarea este lipsita de claritate si previzibilitate, ceea ce a condus la o aplicare incoerenta.

CCR a admis, pe 21 octombrie, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in peste 180 de dosare, si a decis ca prevederile articolului 5 alineatul (1) litera a) teza intai din Legea nr.221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt neconstitutionale.

Prevederile declarate neconstitutionale arata ca "orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare[...]".

Curtea arata, in motivarea deciziei, ca prin respectiva prevedere de lege "se dilueaza scopul pentru care au fost introduse aceste despagubiri, intrucat nu se poate considera ca... mai mult


Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 22:42

3 comentarii
Daunele pentru condamnarile politice, la mana CCR

Daunele pentru condamnarile politice, la mana CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate joi peste 180 de sesizari referitoare la un articol din Legea 221/2009, privind condamnarile cu caracter politic, in dosare in care fosti detinuti politic sau rude ale acestora au solicitat daune de la statul roman, in instante.

Astfel, cele peste 180 de sesizari care se regasesc pe lista de sedinta de joi a Curtii se refera la articolul 5 alineatul 1 litera a) din Legea 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

Potrivit prevederii citate, "Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare.

La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri".

Totodata, pe 26... mai mult


Joi, 21 Octombrie 2010, ora 07:42

Despagubirile pentru detinutii politici ar putea fi marite

Despagubirile pentru detinutii politici ar putea fi marite

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei pe OUG 62/2010, care limiteaza la 10.000 de euro daunele pe care instantele le pot acorda detinutilor politici, in baza Legii 221/2009, pe motiv ca ordonanta incalca principiul egalitatii in fata legii, informeaza institutia.

Potrivit unui comunicat, Avocatul Poporului a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolul I punctul 1 si a articolului II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 62/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

Articolul I punctul 1 al ordonantei contestate prevede ca instantele pot acorda fostilor detinuti politici daune in valoare de maxim 10.000 de euro, rudelor de gradul I ale acestora maxim 5.000 de euro, iar descendentilor de gradul al II-lea maxim 2.500 de euro.

Totodata, articolul II din OUG 62 prevede ca noile reglementari sunt valabile in procesele in care nu s-a luat o decizie definitiva pna la intrarea in vigoare a ordonantei.

Executivul a adoptat la inceputul lunii iulie o Ordonanta de Urgenta care plafoneaza sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici la 10.000 de euro, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

In ordonanta de urgenta se precizeaza ca, la stabilirea... mai mult


Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 20:52

Guvernul reduce orice: Fostii detinuti politici, despagubiti cu maximum 10.000 de euro

Guvernul reduce orice: Fostii detinuti politici, despagubiti cu maximum 10.000 de euro

Guvernul vrea sa limiteze la 10.000 de euro cuantumul despagubirilor morale pentru fiecare fost detinut politic din perioada comunista prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate.

"Exista un proiect de ordonanta de urgenta care va stabili niste limite privind despagubirile care pot fi obtinute in instanta de fostii detinuti politici.

Suma de 10.000 de euro este rezonabila si, probabil, nu e departe de practica instantelor", au afirmat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Initiativa legislativa apare la mai putin de o luna de cand fostul lider taranist Ion Diaconescu (foto), nepotul lui Ion Mihalache, a anuntat ca a dat in judecata statul roman, in baza Legii 221/2009, si cere sa fie despagubit cu 18 milioane de euro pentru condamnarile si suferintele din timpul regimului comunist. mai mult


Joi, 01 Aprilie 2010, ora 18:23

18 comentarii
Un fost detinut politic primeste despagubiri de 350.000 de euro de la stat

Un fost detinut politic primeste despagubiri de 350.000 de euro de la stat

Un timisoarean va primi despagubiri de 350.000 de euro din partea statului, pentru faptul ca a fost arestat si torturat de Securitate, fara sa fie condamnat.

Vasile Cosma a fost detinut timp de cinci ani si opt luni, fiind considerat un "element periculos", relateaza Adevarul.

In acest timp, barbatul, acum in varsta de 87 de ani, a fost batut, torturat si pus la munca silnica la canal, rezultand in multe probleme de sanatate.

"Ambitia ma tine in viata. Fac in fiecare zi exercitii de gimnastica si pedalez pe bicicleta medicinala", a spus Vasile Cosma.

Initial, Tribunalul Timis ii acordase barbatului despagubiri de 100.000 de euro, insa, in urma recursului de la Curtea de Apel Timisoara, suma a ajuns la 300.000 de euro. Timisoareanul a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis ca statul trebuie sa-i plateasca fostului detinut politic 1,5 milioane de lei (aproximativ 357.000 de euro). mai mult


Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 22:50

6 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae