dezastru ecologic ungaria dunare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dezastru ecologic in Ungaria: Noroiul toxic a ajuns in Serbia

Dezastru ecologic in Ungaria: Noroiul toxic a ajuns in Serbia

Unda de viitura de pe Dunare, continand substante toxice provenind din Ungaria, a ajuns luni pe teritoriul Serbiei, dar primele analize asupra nivelului de poluare arata ca acesta nu este foarte ridicat.

Analizele efectuate arata o concentratie scazuta de substante toxice, iar noi mostre vor fi prelevate in dreptul orasului Novi Sad, a declarat Branislav Gavrici, reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic din Serbia (RHMZ), citat de Focus.

Gavrici a explicat ca faptul ca Dunarea "este un fluviu mare" reprezinta un aspect favorabil Serbiei.

Dezastru ecologic in Ungaria Apa Dunarii poate fi folosita fara nicio restrictie

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in marele fluviu.

Pana acum, opt persoane au murit, 150 au fost ranite si 80 de case au fost distruse, in urma catastrofei ecologice de la inceputul acestei luni. mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 15:19

Dezastrul ecologic din Ungaria, doar una din mostenirile toxice ale comunismului

Dezastrul ecologic din Ungaria, doar una din mostenirile toxice ale comunismului

Deseurile toxice de pe Dunare sunt numai o parte a mostenirii ecologice dezastruoase pe care a lasat-o fostul regim comunist in Europa.

Inundatia toxica din Ungaria este doar una din ororile ecologice care sta ascunsa in Europa de Est, la 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, iar viitura toxica din Ungaria este doar un avertisment care atrage atentia ca regiunea este presarata de astfel de dezastre care asteapta sa izbucneasca, scrie Associated Press intr-un material amplu.

Mare parte a Europei de Est a fost eliberata de pacatele ecologice, cu ajutorul fondurilor din vest si a conditiilor impuse Romaniei, Ungariei, Bulgariei, Slovacia si Cehia, in schimbul aderarii la Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, noroiul toxic a afectat zonele mai putin expuse, care au supravietuit variatelor curatari din regiune.

Viitura toxica, cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria, a ridicat, de asemenea, intrebari. Oare investitorii care au preluat fabrica din era sovietica, veche de 20 de ani, nu au investit suficient in siguranta?

Dezastru ecologic in Ungaria: Seful fabricii industriale a fost retinut

Opt persoane si-au pierdut viata, in 4 octombrie, in urma spargeri unui bazin de stocare a reziduurilor chimice. Incidentul a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri in paraul Torna, afluent al raului Marcal.

Pentru directorul Greenpeace Ungaria, Zsolt Szegfalvi, dezastrul era previzibil. "Este evident ca s-a depozitat prea mult noroi in... mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 14:22

Alte articole despre: dezastru ecologic Ungaria Dunare
Le Figaro: Un accident la un depozit din Tulcea ar fi devastator pentru Dunare

Le Figaro: Un accident la un depozit din Tulcea ar fi devastator pentru Dunare

Daca un incident similiar cu cel produs in Ungaria, la uzina MAL, s-ar produce la Tulcea, efectele asupra Dunarii ar fi devastatoare.

Si la Tulcea este stocat "noroi rosu", asemenea celui din Ungaria, iar un eveniment similar celui din Ungaria ar produce o viitura toxica fatala pentru Delta Dunarii, scriu jurnalistii de la cotidianul Le Figaro.

Dunarea este expusa si altor catastrofe, pentru ca cei 3.000 de kilometri ai sai sunt jalonati cu depozite care dateaza din perioada comunista, pline de substante toxice.

Depozitul de reziduuri minerale de la Tulcea este unul dintre cele mai periculoase locuri, sustine organizatia ecologista WWF, citata de jurnalistii francezi.

Dezastru ecologic in Ungaria: Dunarea nu a avut de suferit

Desi locuitorii din Kolontar, Ungaria, nu se mai afla in pericolul unei alte inundatii, pentru ca s-a construit, luni, un dig de protectie, Dunarea nu este in siguranta. Potrivit Comisiei internationale pentru protectia Dunarii (ICPDR), 150 de sit-uri industriale, mai mult sau mai putin invechite, se afla de-a lungul celor 3.019 de kilometri ai sai.

Tot atatea "bombe cu efect intarziat"pe carecatastrofa de lunea trecuta de la uzina de alumina Ajka, din vestul Ungariei, soldata cu opt morti, are macar meritul de a le scoate la lumina.

Dezastru ecologic in Ungaria: Au aparut primii pesti morti in Dunare

Desi numeroasele depozite nu mai sunt functionale, materiile toxice sunt pastrate, in continuare, in aceste cladiri vechi si... mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 10:19

2 comentarii
Dezastru ecologic in Ungaria Rezervorul avea pierderi toxice inca din iunie

Dezastru ecologic in Ungaria Rezervorul avea pierderi toxice inca din iunie

Rezervorul uzinei de alumina din Ajka (160 de km vest de Budapesta), care a cedat la 4 octombrie provocand o catastrofa ecologica, avea pierderi de substante toxice de mai multe luni, sustine organizatia neguvernamentala Fondul Mondial pentru Protectia Naturii (WWF), intr-un comunicat publicat sambata.

Apele Romane: Apa Dunarii se mentine in parametri normali

O fotografie realizata in luna iunie 2010 prezinta existenta unor scurgeri de noroi rosiatic si a unor pete de aceeasi culoare in exteriorul rezervorului, aproape de partea care a cedat la inceputul saptamanii, a inundat mai multe sate si a cauzat moartea a sapte persoane, conform unui bilant provizoriu, relateaza AFP.

"Accidentul (...) ar fi putut fi evitat cu usurinta daca utilizatorii si-ar fi respectat obligatiile", a declarat Andreas Beckmann, conducatorul programului WWWF pentru Dunare.

"Aceasta neglijenta si deficientele in privinta masurilor de securitate au fost la originea celei mai grave catastrofe ecologice din Ungaria", a mai spus el.

Dezastru ecologic in Ungaria - Alerta sanitar-veterinara in judetele riverane Dunarii

Totodata, comunicatul avertizeaza asupra starii acestui tip de rezervoare pe intregul teritoriu al Ungariei, punand accentul pe cel situat la 80 de km de Budapesta, intr-o zona cu risc seismic din apropierea Dunarii. mai mult


Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 22:27

Dezastru ecologic in Ungaria: Tone de arsenic si mercur in namolul toxic

Dezastru ecologic in Ungaria: Tone de arsenic si mercur in namolul toxic

Organizatia de mediu Greenpeace se arata ingrijorata fata de cantitatile neobisnuit de mari de arsenic si mercur descoperite in urma analizei chimice a mostrelor de namol rosu prelevate marti, in Ungaria.

Greenpeace anunta ca ingrijoratoare este mai ales concentratia de arsenic, de doua ori mai mare decat nivelul obisnuit pentru namolul rosu, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"Aceasta poluare toxica presupune un risc in plus pe termen lung pentru ecosisteme si pentru apa potabila," a declarat Herwig Schuster, chimist din cadrul Greenpeace.

Dezastru ecologic in Ungaria: Trei sate vor fi parasite

Rezultatele analizelor au aratat urmatoarele valori: arsenic - 110 mg/kg, mercur - 1,3 mg/kg si crom - 660 mg/kg. Organizatia anunta ca, raportat la cantitatea totala de noroi rosu emisa in mediu, aceasta inseamna o cantitate de 50 de tone de arsenic.

De asemenea, analiza probelor dintr-un canal de apa din Kolontar indica un continut de arsenic 0,25 de miligrame pe litru, adica de 25 de ori mai mare decat limita admisa pentru apa potabila.

De asemenea, organizatia aduce acuzatii grave la adresa Guvernului Ungariei, despre care spune ca a ascuns informatii despre cantitatea de substante toxice, fata de victimele accidentului si fata de public.

"De ce este nevoie ca Greenpeace sa informeze victimele si publicul cu ce substante se confrunta si care este impactul acestora?", a spus Schuster.

Dezastru ecologic in Ungaria: Unda de poluare intra... mai mult


Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 14:58

8 comentarii
Dezastru ecologic in Ungaria: Numarul deceselor a ajuns la cinci

Dezastru ecologic in Ungaria: Numarul deceselor a ajuns la cinci

Una dintre persoanele ranite in urma dezastrului ecologic din Ungaria a murit in spital, ceea ce ridica numarul total al deceselor la cinci.

Luni, in paraul Marcal, afluent al raului Raba, s-au scurs peste 600.000 de metri cubi de deseuri chimice cu un ph de 12-13, dupa spargerea unui batal de stocare a reziduurilor chimice la o fabrica de prelucare a aluminiului din vestul Ungariei, relateaza Sky News.

Dezastru ecologic in Ungaria: Trei sate vor fi parasite

Potrivit informatiilor comunicate Ministerului Mediului de autoritatile ungare, in urma masurilor de decontaminare luate in cursul zilelor de 5 si 6 octombrie, s-a reusit scaderea ph de pe paraul Marcal de la 10,5 la 9,07, indicator fara impact major asupra calitatii apei, florei si a faunei.

Dezastru ecologic in Ungaria: Unda de poluare intra in 5-6 zile in Romania

Fluxul de reziduuri toxice a ajuns joi in Dunare, unde a provocat moartea a numerosi pesti.

Joi seara, Budapesta a cerut oficial ajutor Protectiei civile europene, a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat. Autoritatile ungare au cerut trimitea a "trei, pana la cinci experti" specializati in reziduuri toxice, decontaminare si mediu.

Compania MAL, care detine fabrica la care s-a produs accidentul, a anuntat ca va plati pentru inmormantarea victimelor. mai mult


Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 14:26

Dezastru ecologic in Ungaria: Dunarea nu a avut de suferit

Dezastru ecologic in Ungaria: Dunarea nu a avut de suferit

Unda de poluare generata de dezastrul ecologic din Ungaria se dilueaza si fluviul Dunarea nu a suferit de pe urma scurgerii toxice, au anuntat autoritatile de la Budapesta.

Tibor Dobson, purtator de cuvant al echipelor de prevenire a dezastrelor din Budapesta, a declarat pentru MTI ca ultimele date arata ca nivelul PH-ului masurat in Dunare este cuprins intre 8 si 8,2, ceea ce este considerat normal, in scadere fata de nivelul de 9% inregistrat cand noroiul toxic a atins Dunarea, anunta
Associated Press.

Accident chimic in Ungaria: Noroiul toxic a ajuns in Dunare - Borbely dezminte

Potrivit oficialului maghiar, 100.000 metri cubi de fluid neutru au fost deversati in apele locale, actiunea fiind menita sa stopeze noi scurgeri de material toxic.

In plus, Emil Janak, directorul companiei de administrare a apelor, a declarat, tot pentru MTI, ca "efectul alcalin provenit de la poluare nu va avea probabil consecinte asupra ecosistemului Dunarii incepand din Komarom".

Dezastru ecologic in Ungaria: Au aparut primii pesti morti in Dunare

Komarom este situat la 80 de kilometri vest de Budapesta si la circa 20 de kilometri in aval de locul unde apele poluate au ajuns in Dunare joi.

Accidentul, ale carui cauze inca nu au fost elucidate, a provocat moartea a patru persoane, dintre care o fetita in varsta de 14 luni, si ranirea altor peste 150, potrivit unui nou bilant oficial. Trei persoane sunt in continuare date disparute. mai mult


Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 12:18

Dezastru ecologic in Ungaria: Viktor Orban sustine ca acesta a fost provocat

Dezastru ecologic in Ungaria: Viktor Orban sustine ca acesta a fost provocat

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei, a declarat joi, intr-un reportaj difuzat pe AlJazeera, ca dezastrul ecologic a fost provocat de oameni si ca toata tara vrea sa afle cine sunt vinovatii.

"Nu exista cauze naturale pentru acest dezastru. Fiecare familie sinistrata urmeaza sa primeasca din partea Guvernului Ungariei 100.000 de forinti si inca 100.000 de forinti din partea fabricii unde s-a produs dezastrul, suma totala este de aproximativ 730 de euro pe familie. Oamenii sunt nemultumiti, spunand ca banii nu le vor acoperi nici macar zece la suta din cheltuieli", a declarat Orban, informeaza Adevarul.

Seful Guvernului Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca se cauta vinovatii pentru dezastru.

"Nu avem informatii in legatura cu o cauza naturala pentru aceasta catastrofa. Credem ca este un dezastru provocat de oameni. Toata lumea din aceasta tara vrea sa stie cine este vinovat pentru aceasta tragedie si pentru pagube", a precizat acesta.

Dezastru ecologic in Ungaria: Au aparut primii pesti morti in Dunare

Viitura toxica provocata de accidentul industrial din Ungaria a inceput sa afecteze ecosistemul bratului principal al Dunarii, unde mai multi pesti morti au fost observati, a anuntat joi seful regional al Serviciului pentru prevenirea dezastrelor, Tibor Dobson.

"Pot sa confirm ca am constatat pierderi sporadice de pesti, este adevarat (...) in bratul principal al Dunarii", a indicat Tibor Dobson, citat de AFP.

"Pestii morti au fost observati... mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 20:28

4 comentarii
Dezastru ecologic in Ungaria: Unda de poluare intra in 5-6 zile in Romania

Dezastru ecologic in Ungaria: Unda de poluare intra in 5-6 zile in Romania

Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat joi ca, potrivit partii ungare, unda de poluare a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea, la ora 14:30, urmand ca in cinci sau sase zile sa intre in tara.

Datorita capacitatii de dilutie a apei, ph-ul Dunarii este sub valoarea de 9,00, dupa cum se anunta in comunicatul de presa remis joi Ziare.com.

"Datorita masurilor de decontaminare luate de autoritatile ungare, precum si datorita capacitatii de dilutie a apei, specialistii Administratiei Nationale Apele Romane estimeaza ca ph-ul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, se va incadra in jurul valorii de 8,5", se mai arata in comunicat.

Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania

ANAR anunta ca a format un grup de lucru, format din specialisti, biologi si chimisti, la nivel central si local, iar la iar la nivelul unitatii sale teritoriale, Administratia Bazinala de Apa Jiu s-a constituit un serviciu de permanenta.

"Ultimul ph inregistrat la intrarea in tara pe fluviul Dunarea, recoltat astazi dimineata (n.red. joi dimineata), 7 octombrie, era de 8,5, indicator care se incadreaza in parametri normali de calitate", a mai anuntat ANAP.

Dezastru ecologic in Ungaria: Alerta in Mehedinti, din cauza undei de poluare

De asemenea, adminstratia anunta ca daca se va observa o crestere a valorii PH-ului, va dispune masuri suplimentare de monitorizare. mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 16:19

6 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae