directia nationala antifrauda fiscala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta ar vrea ca fenomenul DNA sa existe si in lupta cu evaziunea: Banii ar acoperi toate salariile bugetarilor

Ponta ar vrea ca fenomenul DNA sa existe si in lupta cu evaziunea: Banii ar acoperi toate salariile bugetarilor

Premierul Victor Ponta s-a aratat multumit de fenomenul luptei anticoruptie din Romania, insa a subliniat ca acelasi imbold trebuie sa existe si in domeniul combaterii evaziunii fiscale.

Prim-ministrul a facut precizarile marti, la prezentarea bilantului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru anul 2014.

Victor Ponta a vorbit despre relatia dintre Guvern si institutiile din Justitie, inclusiv DNA, spunand ca "stabilitatea legislativa si colaborarea" vor continua si in 2015.

Kovesi face bilantul DNA: In 2014, cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati

"Orice fel de modificare legislativa a fost propusa de Guvern in sedinta dupa ce a discutat cu CSM si cu alti reprezentanti ai Ministerului Public. Si cand a fost nevoie de ordonante de urgenta, acestea au fost propuse de institutiile care reprezinta Justitie. Chiar daca am fost criticati, au fost ordonante bune", a declarat Ponta, asigurand ca Executivul va sprijini organele judiciare si va face "ce e de facut pentru intarirea cadrului legislativ".

Premierul a mentionat ca bugetul DNA a crescut considerabil in ultimii cinci ani, iar, pentru a putea pastra aceasta directie, "este necesar sa continuam nu doar cu DNA, ci si cu DIICOT, cu Parchetul General".

Evaziunea, gaura de 10 miliarde de euro in buget

Victor Ponta a subliniat ca institutiile statului trebuie sa faca eforturi pentru a combate evaziunea fiscala, "pentru ca, daca nu combatem evaziunea, nu avem bani", adaugand ca... mai mult


Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:05

9 comentarii
AFP: Evaziunea fiscala distruge Romania si trage in jos economia

AFP: Evaziunea fiscala distruge Romania si trage in jos economia

Evaziunea fiscala distruge esenta Romaniei si trage in jos economia tarii, una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana (UE), in ciuda efortului pe care il depune pentru a recupera terenul pierdut in fata celorlalte state membre, se arata intr-o analiza AFP.

Economia subterana reprezinta o patrime din activitatea economica, iar un sfert dintre romani lucreaza la negru.

Daca aceste activitati ar fi taxate conform legii, atunci incasarile la stat s-ar dubla, se arata in analiza AFP, citata de nation.com.pk.

Parlamentul European estimeaza ca evaziunea fiscala in randul celor 28 de state membre valoreaza un trilion de euro pe an, cele mai afectate fiind Romania si Bulgaria.

Un raport recent al Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL) arata ca economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro.

"Evaziunea fiscala, in crestere in Romania, reprezinta un risc pentru securitatea nationala", a declarat pentru AFP economistul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Veniturile putine la buget inseamna conditii proaste in spitale, pacienti fara acces la tratamentele de baza si scoli fara caldura si apa curenta.

Ionut Dumitru sustine ca acesta este unul din lucrurile care trage in jos sistemul educational din tara noastra.

"Sacrificarea sanatatii si educatiei unui popor inseamna sacrificarea viitorului sau", a adaugat presedintele Consiliului... mai mult


Luni, 25 August 2014, ora 14:35

14 comentarii
Invitatii Ziare.com Dragos Dragoteanu: De ce intretin politicienii evaziunea fiscala?

Invitatii Ziare.com Dragos Dragoteanu: De ce intretin politicienii evaziunea fiscala?

Romania nu-si permite inca luxul de a combate acest flagel. Ar fi un privilegiu pentru ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) sa fie lasata sa-si faca datoria. Adevarul doare uneori, dar trebuie spus. De ce este vital pentru guvernanti sa existe un grad ridicat de evaziune fiscala, premeditata sau din... obisnuinta?

Daca autoritatile ar incerca sa starpeasca hotia la nivel national, in maximum 2-3 luni, cred ca orice guvern ar trebui sa se ascunda in munti, nu numai sa se mute premierul intr-o unitate militara.

Gradul de colectare a darilor populatiei si firmelor catre stat a scazut dramatic in ultimii 5 ani. In schimb, deficitul bugetar a crescut si nevoia de lichiditati pentru visteria statului a fost acoperita lunar prin imprumuturi de peste un miliard de euro.

Pe timp de criza, poporul trebuie tinut in haturi, dar nu prea strans. Cea mai buna metoda, zic eu, este sa-l lasi mai lejer. Sa se simta relativ liber, inclusiv in privinta evaziunii fiscale.

Opinia mea este ca guvernul trage sforile administratiei publice centrale, politicienii isi ating obiectivele personale, iar cetatenii nu trebuie sa se simta agresati fiscal. Daca Directia Antifrauda nou infiintata ar fi lasata sa-si faca datoria, cred ca niciun partid nu ar mai exista pe scena politica mult timp. Motivul ar fi foarte simplu: ar disparea sponsorii.

Gandirea cetateanului de rand s-a simplificat in ultimul timp. Dovada sta faptul ca multi ani de zile niciun miting serios nu a mai avut... mai mult


Luni, 28 Aprilie 2014, ora 09:21

2 comentarii
Reducerea evaziunii fiscale in Romania? Depinde de clientii politici

Reducerea evaziunii fiscale in Romania? Depinde de clientii politici

Romania pierde zilnic 54 de milioane euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit datelor publicate la sfarsitul primului semestru al anului in curs de catre Institutului National de Statistica. O mare parte este provocata de contrabanda cu tigari, alcool si produse energetice.

Evaziunea din intreaga economie ajunge la 15% din PIB, adica aproximativ 20 de miliarde euro, releva Consiliul Fiscal.

Daca pe langa acest fenomen se adauga munca la negru, se poate constata ca statul pierde anual peste 38 de miliarde euro. Ceea ce inseamna ca economia subterana din Romania reprezinta aproape 30% din PIB.

Deocamdata, din nou masuri

In urma cu o luna, Directia Nationala Antifrauda Fiscala isi propunea sa faca primul pas al proiectului modernizarii administratiei fiscale, demers prevazut a fi implementat pana in 2018.

Partener ii va fi unul cu greutate, Banca Mondiala, iar primele rezultate sunt asteptate la jumatatea intervalului (2015). Cel putin asa arata schita planului, facuta publica de catre Gelu Diaconu, presedintele ANAF.

In 2015, Fiscul va achizitiona un sistem- pilot de implementare a modalitatilor de administrare a veniturilor. Proiectul valoreaza 70 de milioane euro si este realizat in colaborare cu Banca Mondiala. Va oferi asistenta financiara si tehnica pentru colectarea fondurilor, tehnologie informatica, pregatire profesionala etc.

Adevaruri si evaluari de la Finante

Ministrul Finantelor, liberalul Chitoiu, recunoaste voalat ca lupta cu cei doi... mai mult


Luni, 14 Octombrie 2013, ora 09:32

Spaima evazionistilor: Cand va fi operativa Directia Antifrauda

Spaima evazionistilor: Cand va fi operativa Directia Antifrauda

Directia Nationala Antifrauda Fiscala va fi operativa in cel mult o luna, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, la conferinta de lansare a proiectului de modernizarea a administratiei fiscale, care va fi implementat, in perioada 2013-2018, in colaborare cu Banca Mondiala.

"Imi doresc ca administratia fiscala sa fie in masura sa reactioneze operativ la toate informatiile si analizele privind evaziunea fiscala si frauda fiscala. Degeaba constatam dupa luni sau ani de zile ca anumite firme au facut evaziune fiscala, mergem cu toate structurile de control ale ANAF, le verificam, stabilim impozite si taxe suplimentare, majorari si penalitati, iar sumele nu se mai incaseaza niciodata.

Evidentele fiscale sunt incarcate cu sume care nu pot fi recuperate niciodata pentru ca firmele respective ori sunt cesionate, ori nu mai au niciun fel de patrimoniu, ori actionarii sunt disparuti", a spus Chitoiu.

Oficialul MFP a subliniat ca vrea ca in noua structura sa intre oameni profesionisti, integri si onesti.

"Nu mai vreau reclamatii din partea mediului de afaceri ca merg (inspectorii Fiscului - n.red.) in control de nenumarate ori intr-o luna, o jumatate de an sau un an si verifica numai aspecte formale. Vreau ca aceasta structura sa mearga la marea evaziune fiscala si frauda fiscala si la activitatile de contrabanda.

Care este rolul Directiei Antifrauda

Rolul Directiei Antifrauda este sa schimbe comportamentul celor care au intentia sau fac... mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:40

2 comentarii
Codrin Stefanescu: Declaratia de venituri, depusa doar de cei suspectati de evaziune

Codrin Stefanescu: Declaratia de venituri, depusa doar de cei suspectati de evaziune

Declaratia de patrimoniu si venituri va fi depusa doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala, a precizat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu.

"Intrucat in ultima perioada au aparut informatii sau interpretari total eronate in ceea ce priveste declaratia de patrimoniu si venituri, trebuie aduse cateva explicatii lamuritoare. Astfel de declaratii vor fi depuse doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala si care, in urma unor verificari prealabile ale Directiei Nationale de Antifrauda Fiscala, nu pot justifica discrepantele majore intre veniturile declarate si situatia fiscala personala", subliniaza Stefanescu.

Astfel, potrivit secretarului general adjunct al PSD, daca o persoana declara venituri anuale de 100.000 de lei, dar si-a achizitionat un produs de lux in valoare de un milion de euro, va intra sub incidenta controlului organelor fiscale si va depune o declaratie de patrimoniu si venituri tocmai pentru a explica sursa banilor care i-au permis aceasta achizitie.

Prin urmare, ordinul Ministerului Finantelor Publice care reglementeaza procedura de verificare fiscala existenta in Codul de Procedura Fiscala inca din 2011 "nu va viza nici macar toate persoanele fizice independente supuse unei inspectii fiscale obisnuite, cu atat mai putin pe toti cetatenii Romaniei", sustine Stefanescu.

"In concluzie, asa-zisa opozitie, cu amatorismul si ipocrizia caracteristice, doar mimeaza o interpretare eronata a acestei masuri. Si... mai mult


Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 14:03

3 comentarii
Structura gigant antifrauda - cat de eficienta va fi impotriva evaziunii

Structura gigant antifrauda - cat de eficienta va fi impotriva evaziunii

Constant criticata pentru forma de organizare ineficienta, cu rezultate pe masura in ceea ce priveste evaziunea fiscala si fraudele, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi supusa in perioada imediat urmatoare unui radical proces de restructurare, au anuntat oficialii.

Aceasta va presupune preluarea atributiilor Garzii Financiare, ale Directiei de supraveghere accize si operatiuni vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si ale Unitatii de investigatii fiscale din cadrul ANAF de catre o entitate distincta, denumita Structura de Antifrauda vamala si fiscala.

Demersul este privit cu neincredere de specialistii din domeniul fiscal, care atrag atentia ca este nevoie, oricum de masuri ample pentru combaterea fenomenului care genereaza ingrijorari din ce in ce mai mari.

"Nu stiu in acest moment cum va functiona noua structura si ce va face. Daca inlocuim trei structuri cu una singura, dar care este la fel de ineficienta nu cred ca rezolvam problema. Noua structura trebuie sa poata, din plan operational, sa atace partea de evaziune fiscala, trebuie gandit la nivel strategic tot procesul, nu se rezolva de la sine problema prin aceasta actiune", a precizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, pentru Ziare.com.

Reformele necesare pornesc de la organizarea administratiilor locale, la infrastructura IT.

"Pe partea de administrare fiscala avem nevoie de o reforma foarte adanca. Trebuie regandit tot sistemul de colectare cu administratiile... mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:34

5 comentarii
Lupta Antifrauda, dusa de functionari incompetenti

Lupta Antifrauda, dusa de functionari incompetenti

Lupta impotriva fraudelor financiare din Romania este dusa de functionari incompetenti, care in loc sa isi indeplineasca atributiile pentru care sunt platiti din bani publici, sunt implicati in afaceri personale.

Un astfel de exemplu este Dragos Brezeanu, adjunct al sefului Directiei Antifrauda Fiscala (DAF) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Nu ar fi nicio problema ca Brezeanu este, de curand, fericitul posesor al unei limuzine noi, marca Saab, cu valoare de piata de aproape 30.000 de euro, ci ca a fost cumparata, probabil, datorita profitului de pe urma afacerii International Economic Consulting SA.

Fiind functionar public cu atributii de control si conducere, Dragos Brezeanu nu are dreptul sa fie administrator al vreunei firme private, insa, cu toate acestea, el este administrator al International Economic Consulting SA, fiind si actionar in aceasta firma cu 14% - potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, scrie Adevarul in efitia de luni.

Printre asociatii lui Dragos Brezeanu se numara Florin Marius Volschi, care detine 19,2% din International Economic Consulting SA. Volschi este, de asemenea, director general al Grand Hotel du Boulevard SA, unde administrator si actionar este sotia sa, Clitem-nestra Gadea-Volschi, actionar si angajat al grupului de firme NIRO, condus de Dumitru Nicolae. De altfel, firma Grand Hotel du Boulevard este la randul ei controlata de grupul de firme Niro.

Adjunctul sefului DAF este si... mai mult


Luni, 08 Septembrie 2008, ora 07:30

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Mai ceva ca-n Star Trek: Oamenii vor deveni cyborgi super-puternici, fara Dumnezeu
  2. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  3. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  4. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  5. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  6. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  7. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  8. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  9. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  10. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"