directiva europeana abuz

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un avocat de la Curtea de Justitie a UE dezvaluie o practica abuziva a bancilor la contractele de credit

Un avocat de la Curtea de Justitie a UE dezvaluie o practica abuziva a bancilor la contractele de credit

Aplicarea la deblocarea unui imprumut in moneda straina a unui curs de schimb diferit de cel aplicabil rambursarii imprumutului poate fi abuziva, potrivit avocatului general Nils Wahl de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

In 29 mai 2008, Kasler si Kaslerne Rabai au incheiat cu o banca maghiara un contract de imprumut ipotecar intr-o moneda straina. Banca le-a acordat celor doi un imprumut in valoare de 14.400.000 de forinti maghiari (HUF), ceea ce reprezinta aproximativ 46.469 de euro. Echivalentul in franci elvetieni (CHF) a fost stabilit la 94.240,84 CHF.

Potrivit contractului, in afara de cuantumul imprumutului, dobanzile aferente, cheltuielile de administrare, precum si dobanzile de intarziere si celelalte cheltuieli se stabilesc in franci elvetieni, a transmis CJUE.

"Contractul prevedea de asemenea ca stabilirea cuantumului in CHF al imprumutului se efectua pe baza cursului de schimb la cumparare al acestei monede aplicat de banca in ziua deblocarii fondurilor. Totusi, potrivit contractului, cuantumul in HUF al fiecarei rate lunare care trebuia platita se calcula, in ziua anterioara scadentei, pe baza cursului de schimb aplicat de banca la vanzarea CHF", conform sursei citate.

Sotii Kasler au contestat in fata instantelor maghiare clauza care permitea bancii calcularea ratelor lunare exigibile pe baza cursului de schimb la vanzarea francilor elvetieni.

"Desi astfel de clauze pot fi considerate a priori ca se inscriu in obiectul principal... mai mult


Joi, 13 Februarie 2014, ora 17:59

A fost aprobat un proiect teribil pentru bancheri. Pentru ce risca sa faca inchisoare

A fost aprobat un proiect teribil pentru bancheri. Pentru ce risca sa faca inchisoare

Uniunea Europeana (UE) a aprobat vineri un proiect de lege care prevede pedepsirea infractiunii de manipulare a pietelor financiare cu minimum patru ani de inchisoare.

Legea stabileste ca statele membre vor aplica sanctiuni penale pentru cazurile grave de abuz de piata, cum sunt manipularea indicilor de referinta sau "insider trading" - utilizarea de informatii privilegiate pe bursa, noteaza Wall Street Journal.

In prezent, in mai multe tari ale UE sanctiunile pentru aceste infractiuni sunt doar de natura administrativa.

Proiectul Comisiei Europene (CE) a fost aprobat in urma negocierilor dintre Parlamentul European si guvernele nationale din UE si trebuie confirmat de catre Parlamentul European in sesiune plenara, prevazuta a avea loc in ianuarie 2014.

Sub Directiva privind abuzul de piata se stabileste un set comun de sanctiuni penale, inclusiv amenzi si pedeapsa cu inchisoarea de patru ani pentru utilizarea abuziva a informatiilor confidentiale/manipularea pietei si de doi ani pentru divulgarea neautorizata a informatiilor confidentiale, se arata intr-un comunicat al CE.

Legea ar permite autoritatilor nationale sa introduca sanctiuni mai dure si le cere sa ia in considerare "profitul obtinut, pierderile evitate, precum si pagubele provocate economiei si functionarii pietelor" in stabilirea sentintelor.

In anul care este pe cale sa se incheie au fost dezvaluite detalii socante cu privire la practica raspandita si adanc inradacinata de manipulare a... mai mult


Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 12:48

4 comentarii
Monica Macovei: Procurorul general ar fi dat ordin ca anchetele privind referendumul sa se opreasca - Interviu

Monica Macovei: Procurorul general ar fi dat ordin ca anchetele privind referendumul sa se opreasca - Interviu

Inainte de a veni Tiberiu Nitu in functia de procuror general au fost trimisi in judecata oameni din diverse comune sau mici orase pentru frauda la referendum, iar cand a venit Nitu ar fi dat ordin ca investigatiile in aceasta privinta sa se opreasca, a declarat Monica Macovei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Monica Macovei a explicat care sunt parghiie prin care USL incearca sa controleze justitia si care sunt dovezile acestor demersuri. Una dintre aceste parghii este procurorul general.

Totodata, Monica Macovei a aratat de ce procurorul european, noua institutie pe care Comisia Europreana a decis sa o infiinteze, a provocat o mare rezistenta inclusiv la Bucuresti: "Procurorul european va avea puterile pe care le are un procuror roman in acest moment. Va putea sa audieze martori, sa aiba ofiteri sub acoperire, sa filmeze, sa faca interceptari in acord cu legea romana, in cazurile de fraudare a banilor europeni".

Monica Macovei: Pentru R. Moldova, raul abia incepe. Rusia face presiuni imense pentru a bloca semnarea acordului cu UE

Directiva europeana privind confiscarea extinsa a averilor a intrat in linie dreapta spre adoptare. Ce aduce nou acest proiect in lupta anticoruptie?

Saptamana trecuta am terminat negocierea cu Consiliul si Comisia Europeana, eu fiind reprezentanta PE pe directiva confiscarii, si joi am prezentat forma negociata in Comisia de Justitie, Afaceri Interne si Drepturile Omului. Textul urmeaza sa fie votat pe 17 decembrie in comisie... mai mult


Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:03

54 comentarii
Clauzele abuzive din contractele de credit - Isarescu invita ministrul Justitiei la BNR

Clauzele abuzive din contractele de credit - Isarescu invita ministrul Justitiei la BNR

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost inivitata, marti, la sediul BNR, unde guvernatorul bancii centrale va gazdui un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la clauzele abuzive din contractele de credit.

BNR organizeaza colocviul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoare a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut... mai mult


Luni, 04 Martie 2013, ora 14:52

Bancile scapa temporar de legea privind clauzele abuzive in contractele de credit

Bancile scapa temporar de legea privind clauzele abuzive in contractele de credit

Articolul din Codul de procedura civila prin care se permite consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive, eliminandu-le din contracte, inclusiv cele pentru credite bancare, a fost amanat pana la 1 iulie, potrivit unor surse oficiale.

Aceasta amanare a fost asumata de Guvern in scrisoare de intentie cu Fondul Monetar International si se va regasi intr-o ordonanta de urgenta, relateaza Mediafax.

Astfel, sunt avantajate bancile, acestea cerand eliminarea prevederii respective, desi face parte dintr-o directiva europeana ce ar fi trebuit implementata inca din momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007.

In scrisoarea de intentie, Guvernul s-a angajat sa nu ia masuri care ar putea afecta "disciplina debitorilor", dar nici initiative precum legea insolventei personale sau sa amendeze ordonanta 50/2010, privind creditele pentru consumatori.

In schimb, Guvernul promite sa efectueze un studiu de impact si consultare publica, in special in privinta provizioanelor pentru clauzele abuzive din contractele de credit.

Codul de procedura civila va intra in vigoare pe data de 15 februarie. mai mult


Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:54

3 comentarii
Europarlamentarii USL ies la atac: Cer demisia Monicai Macovei din Parlamentul European

Europarlamentarii USL ies la atac: Cer demisia Monicai Macovei din Parlamentul European

Europarlamentarii Catalin Ivan (PSD) si Norica Nicolai (PNL) au sustinut vineri o conferinta de presa in care au cerut demisia Monicai Macovei (PDL) din Parlamentul European, acuzand-o ca a creat o "isterie generala" la Bruxelles prin "minciuni si manipulare".

"A fost o nebunie generala, o isterie creata de o avalansa de minciuni creata de cei de la PDL in frunte cu Monica Macovei(...) Am fost nevoiti sa lansam o celula de criza", a declarat Catalin Ivan, acuzandu-i pe europarlamentarii PDL Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu si Monica Macovei ca au dezinformat institutiile europene.

"Este un atac fara precedent! Nu s-a intamplat niciodata ca Romania sa fie atat de atacata de reprezentanti ai statului in afara folosind minciuni si jumatati de adevar", a mai sustinut Catalin Ivan, acuzandu-i pe democrat-liberali ca au mers atat de departe incat au cerut invocarea articolului 7 din Tratatul european, care prevede atat suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European cat si "suspendarea fondurilor europene".

Europarlamentarul PSD a mai sustinut ca este normal ca oficialii europeni sa se alarmeze, cata vreme sunt dezinformati.

"Un procuror ceausist trimis acolo de PDL isi permite sa foloseasca minciuni transmise direct sau indirect ca se pregateste arestarea judecatorilor CCR, desfiintarea CCR(...) La astfel de declaratii iresponsabile oricine s-ar alarma(...) Comisarul Viviane Reding nu e corecta, putea sa se informeze mai mult.

Noi cerem ca... mai mult


Vineri, 06 Iulie 2012, ora 11:34

46 comentarii
Creditele abuzive pot fi anulate, inclusiv in Romania

Creditele abuzive pot fi anulate, inclusiv in Romania

Reglementarile europene nu exlud posibilitatea ca un stat membru sa declare nul un contract care contine clauze abuzive pentru client, daca printr-o astfel de masura se asigura o aceasta este o varianta mai avantajoasa pentru consumator decat anularea articolelor abuzive, a anuntat Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pe 15 martie.

O curte de justitie din Slovacia a apelat la CEJ pentru interpretarea Directivei 93/13/EEC cu privire la clauzele abuzive din contractele pentru consumatori si din 2005/29/EC cu privire la practicile comerciale abuzive fata de clienti, in conditiile in care doi clienti ai unui IFN slovac au cerut anularea in intregime a contractului, potrivit Europolitics.

Slovacii Jana Perenicova si Vladislav Perenic au obtinut un imprumut de 150.000 de coroane (4,969 de euro) de la o institutie nebancara. Dobanda anuala efectiva (DAE) a fost fixata la 48,63%, insa, potrivit calculelor Curtii de Justitie slovace, aceasta era de fapt 58,76%.

Curtea europeana a aratat ca indicarea unui nivel al DAE sub cel real reprezinta falsa informare cu privire la costurile totale ale creditului, care intra sub incidenta diectivei privind practicile comerciale abuzive.

Scopul Directivei 93/13/EEC este de a elimina clauzele abuzive din contract cu prezervarea validitatii contractelor, si nu abolirea tuturor contractelor care includ clauze abuzive.

Totusi, judecatorii europeni au precizat faptul ca directiva a obtinut doar o armonizare partiala si minima cu... mai mult


Marti, 20 Martie 2012, ora 23:17

1 comentariu
Comisia Europeana cere Romaniei clarificari privind ordonanta pe credite

Comisia Europeana cere Romaniei clarificari privind ordonanta pe credite

Comisia Europeana cere autoritatilor romane clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei.

Scrisoarea a fost transmisa Departamentului pentru Afaceri Europene si ar fi vorba de un demers premergator unei eventuale proceduri de infringement, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Discutiile dintre cele doua parti au fost confirmate si de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Surse oficiale declarau inca din vara pentru Mediafax ca bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 nu va transpune exclusiv cerintele directivei europene si se va aplica si contractelor de credite in derulare. Acest lucru a fost cerut insistent si in timpul intalnirilor cu delegatiile FMI si CE.

"Vom analiza recenta ordonanta (Ordonanta nr. 50/2010) pentru a asigura transparenta in ceea ce priveste ratele dobanzilor pentru contractele de credite de consum, pentru a asigura armonizarea totala cu legislatia UE, mai ales in ceea ce priveste ne-retroactivitatea", se arata in scrisoarea suplimentara la acordul stand-by semnata de autoritatile romane in luna septembrie.

Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe Internet pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor. Unele dintre nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri... mai mult


Marti, 05 Octombrie 2010, ora 15:43

CE vrea sa reduca birocratia cu 25% pana in 2012

CE vrea sa reduca birocratia cu 25% pana in 2012

Comisia Europeana (CE) vrea sa diminueze birocratia cu un sfert pana in 2012, ceea ce ar duce la cresterea produsului intern brut (PIB) al Uniunii Europene cu 1,4%, prin modificarea Directivei privind abuzul pe piata, a anuntat, luni, institutia.

"Revizuirea Directivei urmareste imbunatatirea si simplificarea acesteia, fapt care va contribui la planul european de redresare si va intari integritatea pietelor in perioade dificile, precum cea prin care trecem in prezent. Ii incurajez pe toti cei interesati sa ne transmita opinii legate de revizuirea directivei privind abuzul pe piata", a declarat comisarul pentru piete interne si servicii, Charlie McCreevy.

Directiva interzice comportamentele abuzive, precum transmiterea de informatii din interior sau manipularea pietei. De asemenea, ea creeaza obligatii referitoare la detectarea abuzurilor, precum liste cu persoanele care au acces la anumite informatii, raportarea tranzactiilor suspecte si dezvaluirea unor intelegeri.

Comisia Europeana estimeaza ca scaderea cu un sfert a poverii administrative pana in 2012 va duce la crestere cu 1,4% a produsului intern brut al Uniunii Europene. mai mult


Luni, 20 Aprilie 2009, ora 20:58

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  2. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  3. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  4. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  5. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  6. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  7. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  8. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  9. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  10. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)