directori scoli ore

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Sistemul in care este organizata ora de religie in scoli dupa decizia Curtii Constitutionale care a specificat ca aceasta clasa nu poate fi obligatorie nu este inca pus la punct, desi de la 1 martie toate unitatile de invatamant trebuie sa respecte noua reglementare.

Asa se explica de ce apar unele aberatii in scoli, cum ar fi ca elevii care n-au ales materia sunt totusi obligati sa stea la ora respectiva, ca sa fie supravegheati, fapt semnalat de TVR.

Pentru ca nu a existat un ordin de la minister, directorii de scoala au mers pentru ora de religie pe modelul orelor de sport, unde cei scutiti din diverse motive trebuie sa stea in sala, ca sa nu iasa de sub ochii profesorului.

Ora de religie: Cati parinti au facut cerere pana acum. Ministrul Educatiei se teme de procese

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a prezentat la inceputul saptamanii datele in ce priveste cererile facute de parinti pentru ora de religie.

"Pana azi la 14:00 avem 1 milion 265 de mii de solicitari din 3 milioane 95 de mii de elevi, inclusiv clasa pregatitoare", a precizat ministrul Cimpeanu la Europa FM, aceasta cifra reprezentand putin peste o treime din totalul elevilor.

Biserica Ortodoxa a demarat o campanie fara precedent la TV si online pentru a determina parintii sa isi inscrie copiii la ora de religie. Personalitati ale lumii mondene si culturale, printre care Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca sau cantaretul Connect R, ii indeamna pe parinti sa faca acest lucru, in clipurile... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:49

13 comentarii
Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

O decizie a Curtii Constitutionale extrage invatamantul public de sub sutana Bisericii Ortodoxe. De la 1 martie, copiii nu vor mai putea participa la orele de religie fara o cerere scrisa de catre parinti adresata administratiei scolii.

Pana acum, ora de religie devenise informal obligatorie prin faptul ca parintii erau nevoiti sa depuna o cerere scrisa daca doreau ca propriul copil sa NU participe la o astfel de materie.

Dar decizia CCR este doar prima etapa in procesul de 'relaicizare' a invatamantului public din Romania.

In acest moment, preotii si inalte fete bisericesti au pornit o campanie prin care incearca sa-si pastreze pozitia castigata in sistemul de educatie. Astfel, lobby-ul bisericesc a dus la crearea unei situatii in care administratiile unor scoli au realizat o cerere tip pe care o trimit acasa sa fie semnata de parinti cum ca acestia sunt de acord cu ora de religie.

In opinia mea, cred ca directorii care procedeaza astfel incalca legea, influentand decizia parintilor, iar ONG-urile care doresc sa salveze invatamantul public ar trebui sa deschida procese impotriva administratorilor si profesorilor care procedeaza astfel.

Daca avem o decizie CCR care spune ca parintele trebuie sa ceara, nimeni nu trebuie sa altereze actiunea voluntara a tutorelui, fara ca aceasta sa nu reprezinte o incalcare a prevederilor legale.

Nu am nimic impotriva niciunei religii, respect credinta fiecarei persoane si cred ca educatia religioasa e importanta, dar ma... mai mult


Duminica, 01 Martie 2015, ora 21:00

92 comentarii
O profesoara a pus elevii sa semneze ca vor ore de religie, de teama ca isi pierde postul

O profesoara a pus elevii sa semneze ca vor ore de religie, de teama ca isi pierde postul

O profesoara de religie de la Scoala nr. 24 din Craiova a vrut sa isi asigure catedra pentru anul scolar viitor, asa ca si-a obligat elevii sa vina cu semnaturi de la parinti, iar in caz contrar sa semneze chiar ei cererile de participare la ore.

Cazul a fost semnalat de un parinte dupa decizia Curtii Constitutionale conform careia este neconstitutional sa ii ceri unei persoane sa solicite retragerea de la orele de religie, decizie care, conform ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, se va aplica din septembrie 2015.

Intr-o sesizare trimisa de un parinte la redactia cotidianului Gazeta de Sud se precizeaza ca profesoara de religie a copilului sau le-a cerut tuturor elevilor sa vina cu acceptul parintilor pentru ora de religie si, mai mult, cei care nu au facut asta fie au fost trimisi acasa, pentru a obtine semnaturile, fie au fost pusi sa semneze ei insisi.

Directorul scolii a spus ca situatia va fi discutata in consiliul profesoral, iar profesoara va fi sanctionata.

"Am aflat chiar astazi despre modul in care a procedat una dintre profesoarele de religie pe care le avem angajate. Am luat deja masuri, transmitand tuturor invatatorilor de la ciclul primar si dirigintilor de la ciclul gimnazial sa le comunice profesorilor de religie ca astfel de initiative nu sunt corecte. Nu este normal sa trimiti copilul din timpul orelor de curs acasa pentru a-ti aduce un acord scris semnat de parinte, la fel cum nu este corect sa pui copilul sa scrie si sa semneze o astfel... mai mult


Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 18:33

6 comentarii
Un director de scoala nu a afisat notele la simularea evaluarii nationale: i-a fost rusine

Un director de scoala nu a afisat notele la simularea evaluarii nationale: i-a fost rusine

Directorul Scolii Gimnaziale Nr. 6 din Suceava, Dumitru Rusu, a fost ultimul dintre directorii care au afisat rezultatele obtinute de elevi la simularea evaluarii nationale din perioada 18-20 februarie. Parintii spun ca intarzierea a fost provocata de notele prea mici.

Unul dintre parintii copiilor care au dat testul a povestit nemultumit de ce rezultatele au fost afisate doar duminica, si doar pentru cateva ore.

"Eu l-am sunat inca de sambata pe director si i-am spus ca parintii vor sa consulte tabelele. Dumnealui mi-a transmis ca notele sunt mici si ca scoala are de pierdut daca le afiseaza, ca va face scoala de rusine", a povestit parintele pentru Monitorul de Suceava.

Evaluarea Nationala 2014: Dezastru la simulare - peste jumatate din elevi, note sub 5

La Scoala Gimnaziala Nr. 6 Suceava, dintre cei 29 de elevi care au participat la evaluare, 17, mai mult de 50%, au obtinut medii intre 1,55 si 4,47. Opt copii au luat mediile intre 5 si 6, doi au luat intre 6 si 7 si doi intre 7 si 8.

Judetul Suceava a iesit pe locul sase in clasamentul rezultatelor la simularea evaluarii, 55,3% dintre elevi avand medii peste 5. Scoala nr 6 Suceava a avut aproximativ acelasi procent de elevi care au obtinut medii sub 5. mai mult


Miercuri, 12 Martie 2014, ora 08:33

Deputatii ciopartesc Legea Educatiei: Directorii de scoli si sindicalistii, scutiti partial de ore

Deputatii ciopartesc Legea Educatiei: Directorii de scoli si sindicalistii, scutiti partial de ore

Camera Deputatilor a aprobat, marti, ordonanta care prevede scutirea partiala de la norma didactica a persoanelor din conducerea institutiilor de invatamant si a liderilor de sindicat.

In favoarea acestei ordonante s-au pronuntat 269 deputati, 42 au fost impotriva si 17 s-au abtinut.

Ordonanta 14/2013 modifica Legea educatiei nationale in sensul ca personalul de conducere, indrumare si de control sa poata fi degrevat partial de norma didactica pe baza reglementarilor stabilite prin ordin al ministrului Educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant.

Persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, vor fi degrevate partial de norma didactica, se arata in ordonanta.

Deputatul PDL Raluca Turcan a criticat, in plen, aceasta ordonanta, aratand ca reprezinta "o modificare pe furis" a legii educatiei nationale si ca prin prevederile acesteia se acorda favoruri sindicatelor.

"Ne intoarcem la o veche perioada de trista amintire in care liderii de sindicat pretindeau ca apara interesele persoanelor aflate la catedra, insa erau departe de realitatea si profesionalismul celor care isi desfasoara activitatea la catedra. De aceea, va rog sa tineti cont ca liderii de sindicat nu trebuie degrevati de norma didactica, ei trebuie sa ramana aproape de elevi, aproape de profesori, cunoscandu-le... mai mult


Marti, 09 Aprilie 2013, ora 18:49

2 comentarii
Directorii de scoli se gandesc sa renunte la functii si sa revina la catedra

Directorii de scoli se gandesc sa renunte la functii si sa revina la catedra

Ingrijorati de noile masuri de reforma propuse de Ministerul Educatiei, multi directori de scoli se gandesc sa renunte la functiile de conducere si sa revina de tot la catedra.

Conform deciziilor anuntate la inceputul acestei saptamani de ministrul Daniel Funeriu, directorii si adjunctii lor vor trebui predea, in medie, noua ore saptamanal, in conditiile in care, pana acum, aveau intre zero si sase ore, scrie Evenimentul Zilei.

"Responsabilitatile mele ca director sunt relatia cu personalul, cu cadrele didactice, rezolvarea problemelor de disciplina ale elevilor, relatia cu inspectoratul. Merg la sedinte, la consiliul de administratie, iar la sfarsitul zilei, cu tolba plina de hartii, ajung acasa si fac statistici, situatii, chestiuni de orientare scolara, protectia muncii", enumera directoarea unei scoli din Capitala indatoririle pe care le are.

"Cine s-a gandit la aceasta solutie nu-si imagineaza ce inseamna sa fii director. Le propun celor din minister un schimb de joburi pentru o zi macar, sa inteleaga exact", adauga profesoara, care preda biologia, patru ore pe saptamana.

Aceasta mai spune ca modelul american atat de laudat nu este aplicat in realitate si la noi pentru ca in strainatate "directorul e manager si atat".

Directorul Colegiului National "Cantemir Voda", din Bucuresti, Alexandru Mihai, care este si profesor de matematica cu aproape 30 de ani vechime, este nemultumit nu doar pentru faptul ca ar putea sa aiba mai multe indatoriri pe acelasi... mai mult


Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 12:23

6 comentarii
Directorii de scoli si adjunctii lor nu pot fi membri de partid

Directorii de scoli si adjunctii lor nu pot fi membri de partid

Directorii de scoli si adjunctii lor nu pot fi membri ai vreunui partid politic pe durata mandatului, a decis miercuri Guvernul, propunerea fiind inclusa in proiectul de lege privind reforma educatiei pentru care Executivul isi va asuma raspunderea, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.

Propunerea era initial cuprinsa in proiectul Legii invatamantului elaborat de Comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea. In proiectul de lege elaborat de ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu nu exista vreo precizare cu privire la inscrierea directorilor de scoli in partide.

Guvernul a luat miercuri decizia de a-si asuma raspunderea pe toate cele trei proiecte de lege, la finalul unei sedinte care a durat aproape noua ore, iar premierul Emil Boc le-a cerut ministrilor ca sambata, la ora 11:00, sa prezinte forma finala a celor trei proiecte, potrivit unor surse ministeriale. Forma finala a proiectelor de lege va include observatiile si modificarile decise in sedinta de Guvern de miercuri.

Potrivit acelorasi surse, scrisoarea prin care birourile permanente ale Camerelor Parlamentului vor fi informate asupra intentiei Guvernului de a-si asuma raspunderea va fi trimisa joi.

Totodata, premierul a propus ca proiectul Codului Educatiei sa se numeasca Legea Educatiei Nationale.

Cele trei proiecte de lege asupra carora Guvernul isi va angaja raspunderea sunt proiectul de lege privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, proiectul de lege... mai mult


Joi, 03 Septembrie 2009, ora 10:23

2 comentarii
Directorii de scoli trimit copii aplaudaci la actiuni electorale

Directorii de scoli trimit copii aplaudaci la actiuni electorale

Chiar daca folosirea copiilor in actiunile electorale este ilegala, directorii de scoli raspund cu amabilitate la orice cereri ale reprezentantilor partidelor de a scoate elevii din ore pentru a-i aplauda pe politicieni.

Peste zece directori de scoli si licee au fost sunati de jurnalistii de la Romania Libera, care au pretins ca sunt membri de partid. Chiar si fara sa verifice identitatea solicitantilor, jumatate din directori au raspuns favorabil la solicitarile de a scoate elevii la o actiune electorala.

Directorii stiu ca pot fi sanctionati

Mai precis, copiii trebuiau sa aplaude si sa primeasca sepcute si pliante ale partidelor. Directorii s-au aratat in mod deosebit de serviabili daca era vorba despre partidele care aveau primari in localitatile respective, insa nu se dau in laturi nici de la a ajuta alte partide.

"N-am refuzat eu alte partide, cum as putea sa-i refuz pe ai nostri?", spune primarul Alin Banica Stanciu, din comuna Izvoarele, judetul Giurgiu, care a vorbit cu o profesoara din scoala din comuna pentru ca copiii sa iasa la actiunea electorala in fata primariei.

La Cluj, la auzul ca vine in vizita candidatul la alegerile europarlamentare Theodor Stolojan, directorul Clubului Sportiv scolar "Viitorul" a spus ca poate face rost de 50 de elevi pentru a furniza aplauzele la o actiune electorala.

De la Colegiul National "Al. I. Cuza" din Focsani, directoarea Aurelia Neagu a scos la inaintare o clasa intreaga de elevi cand a auzit ca la actiune... mai mult


Vineri, 05 Iunie 2009, ora 15:19

7 comentarii
Basescu, despre directorul scolii unde invata fiica sa: Cred ca o sa-l bat (AUDIO)

Basescu, despre directorul scolii unde invata fiica sa: Cred ca o sa-l bat (AUDIO)

Pe vremea cand era ministrul Transporturilor, in 1991, Traian Basescu spunea presei ca fata sa, cel mai probabil Ioana Basescu, are probleme la scoala unde invata. "Cred ca ma duc si-l bat pe directorul de la scoala", declara in 1991 actualul sef al statului, suparat ca fata nu mai era primita la ore, informeaza Antena 3.

Se pare ca Ioana Basescu ar fi fost mutata de la o scoala la alta, fiindca nu ar fi avut aptitudini pentru dans si balet.

In 1991, Traian Basescu se folosea, ca si astazi, de implicarea politicului in decizia directorului scolii de a nu-i mai primi fata in clasa a cincea.

Acelasi Traian Basescu, care in 1991 ar fi facut apel la forta pentru a influenta decizia unui director de scoala, ajuns peste ani presedinte al Romaniei, a semnat recent pactul pentru Educatie, menit sa ajute profesorii.

play_60270(450,390); mai mult


Marti, 11 Martie 2008, ora 16:53

30 comentarii
Alte articole despre: Basescu, scoala, director, pact

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)