disparitati regionale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce presupune Politica Regionala, portofoliul european primit de Romania

Ce presupune Politica Regionala, portofoliul european primit de Romania

Jean-Claude Juncker a decis ca europarlamentarul roman Corina Cretu sa se ocupe in viitoarea Comisie Europeana de Politica Regionala, un portofoliu care gestioneaza un buget de 351 de miliarde de euro in perioada 2014-2020.

Dupa anuntul facut de Juncker urmeaza audierile in comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul facultativ, astfel ca o persoana avizata negativ se poate prezenta la votul din plen, care se da pentru intreaga Comisie, nu pe fiecare comisar in parte.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, aceste audieri vor incepe la sfarsitul lunii septembrie, iar in octombrie Legislativul European va vota intreaga Comisie, pentru ca aceasta sa-si poata incepe activitatea la 1 noiembrie.

Corina Cretu va fi audiata de Comisia REGI (Dezvoltare Regionala).

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

In componenta comisiei se afla 13 europarlamentari din PPE si 12 din PES, printre care si Victor Bostinaru.

Alti 13 europarlamentari populari sunt membri supleanti, printre care Iuliu Winkler, si 12 socialisti, printre care Viorica Dancila si Dan Nica.

Portofoliul repartizat Corinei Cretu gestioneaza politicile regionale la nivelul intregii Uniuni.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Comisiei, Politica regionala sustine crearea locurilor de munca, competitivitatea, cresterea economica, imbunatatirea calitatii vietii si dezvoltarea durabila. Aceste investitii contribuie... mai mult


Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 18:59

12 comentarii
R. Moldova nu e eligibila pentru clubul european sub nicio forma Interviu

R. Moldova nu e eligibila pentru clubul european sub nicio forma Interviu

Vizita sefilor serviciilor de informatii ale Statelor Unite si Federatiei Ruse, care a avut loc in aceasta luna, la Bucuresti, este una diplomatica, dar nu lipsita de importanta si ar putea fi semnalul unei imbunatatiri a relatiilor dintre Romania si Moscova, sustine sociologul si profesorul universitar Darie Cristea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta considera totodata ca, desi Romania este la ora actuala un vector al securitatii regionale, fructificarea unirii cu Republica Moldova nu poate fi realizata, cel putin pentru moment, asa cum nici Chisinaul nu se poate apropia cu adevarat de Uniunea Europeana fara a solutiona conflictul inghetat din Transnistria.

De curand, sefii serviciilor de informatii din SUA si Rusia au vizitat Bucurestiul. Cum comentati acest fapt? Este intamplatoare sosirea concomitenta a acestora?

Vorbiti, desigur, despre John Brennan si Nikolai Patrusev. Vizitele au fost interesante, asta este sigur. Cand discuti la un asemenea nivel de reprezentare - ma refer la functiile celor implicati - sosirile lor este exclus a fi lasate la voia intamplarii.

Doua persoane publice oarecare evita sa viziteze un oras in cam acelasi timp, daca nu vor sa le fie asociate imaginile. Cu atat mai mult daca vorbim de lumea serviciilor secrete. Este clar ca daca se voia evitarea oricarei asocieri intre cele doua vizite se putea pune o distanta rezonabila intre ele.

Pe de alta parte, caracterul public al ambelor vizite este evident. Ma rog, atat cat... mai mult


Joi, 27 Iunie 2013, ora 14:40

14 comentarii
Care sunt orasele cu cele mai mari sanse sa devina capitale regionale

Care sunt orasele cu cele mai mari sanse sa devina capitale regionale

Regionalizarea Romaniei trebuie realizata in functie de potentialul socio-economic, iar migratia populatiei este un criteriu foarte important in alegerea capitalelor regionale, atrage atentia un raport al Consiliului Consultativ CONREG.

Business24 prezinta lista oraselor-lider din fiecare regiune, in functie de alegerile de stramutare pe care le-au facut romanii de-alungul timpului.

"O regionalizare care ar ignora complet drumurile deja constituite, de lunga durata, in circulatia persoanelor pentru lucru, rezidenta sau schimburi sociale ar fi complet contraindicata. Una dintre putinele modalitati de testare a functionalitatii potentiale a diferitelor modele de regionalizare este legata de confruntarea configuratiilor propuse pentru regionalizare cu configuratia regiunilor de migratie interna", se arata in raportul "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei".

Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat, pe care o poti consulta in continuarea articolului Regionalizare: Vezi care sunt orasele cu cele mai mari sanse sa devina capitale regionale pe Business24.ro mai mult


Luni, 20 Mai 2013, ora 13:01

1 comentariu
Genocidul lingvistic - limbi care dispar, inclusiv trei dialecte romane

Genocidul lingvistic - limbi care dispar, inclusiv trei dialecte romane

Ne-am obisnuit sa numim genocid uciderea grupurilor de oameni nevinovati. Dar la fel de veninovate au fost, de-a lungul istoriei, limbile vorbite, din care unele au disparut cu totul, sau au fost reduse la un fel de cvasi tacere.

Cateva exemple notate de Infoniac merita amintite, chiar daca unele se cunosc, iar asupra altora nu avem imaginea adevaratei dimensiuni.

"Vorbiti numai limba mandarina"

Aceasta ciudata campanie a fost lansata in anul 1949 in Singapore, pentru a determina etnicii chinezi din zona sa adopte limba mandarina, in semn de distantare fatisa fata de China. Guvernul a interzis atunci folosirea limbilor chineze in institutii, scoli si mass media. Succesul n-a fost total, dar inca si astazi mai persista dificultati de comunicare intre generatia tanara si cea incaruntita.

Limba hawaiiana

Misionarii, ajunsi prin 1820 in insulele Hawaii au determinat vorbitorii limbii locale sa invete engleza. In 1893, guvernul a adoptat limba engleza ca limba de stat, iar de atunci, utilizarea limbii locale s-a depreciat continuu. Astazi, mai exista circa 2.000 vorbitori ai limbii hawaiiene (la 1,2 milioane locuitori). Aproape nimic.

Limba localnicilor de pe insulele Ryukyu

Arhipelagul Ryukyu, amplasat pe un arc insular, intre Taiwan si Japonia, a fost locuit din vechime de un popor independent, fara legaturi cu exteriorul si avand propria sa vorbire. Ocuparea insulelor de catre Japonia in secolul 19 a impus, printre altele, obligativitatea limbii... mai mult


Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 22:49

7 comentarii
Sapte mari orase ale lumii, care vor disparea pana in 2100

Sapte mari orase ale lumii, care vor disparea pana in 2100

Va ramane oare lumea la fel peste 100 de ani? Aceasta-i intrebarea pe care si-o pun multi specialisti, fiind aproape sigur ca ne asteapta mari schimbari pe care cu greu le putem prevedea, dar, cumva, simtim ca se vor intampla.

Cu toate ca e imposibil sa prevezi viitorul, unii deja sustin ca harta lumii nu va mai fi cu siguranta aceeasi. Anumiti experti dau chiar prognoze concrete, precum cele care spun ca, pana in 2100, vor disparea orase emblematice actuale ale lumii, simboluri ale dezvoltarii tehnologice si prosperitatii economice. Care ar fi acestea si care cauzele disparitiei lor?

Hicomm enumera cateva dintre orasele despre care s-ar putea sa vorbim la trecut in anul 2100:

San Francisco, SUA. Cauza - cutremur

Marele oras american nu va apuca anul 2100, conform cercetatorilor de la Universitatea California existand 75 la suta sanse ca in jurul anului 2086 in zona sa aiba loc un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. Metropola pare de pe-acum amenintata de disparitie, fiind unul dintre orasele cu cea mai mare contractie din SUA. Acest lucru este legat de procesul de stramutare a cetatenilor din zonele scumpe si cele periculoase de coasta catre centru. Un dezastru major, cum ar fi cutremurul, ar putea accelera acest proces.

Detroit, SUA. Cauza - disparitia populatiei

Populatia din Detroit a scazut in mod constant, din 1950 si pana astazi reducandu-se cu o treime. Este de asteptat ca acest proces sa continue incet, dar sigur. Exista,... mai mult


Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 21:07

5 comentarii
Politia rusa deschide o ancheta penala in urma tragediei de pe Volga

Politia rusa deschide o ancheta penala in urma tragediei de pe Volga

Politia din districtul federal Volga a deschis duminica o ancheta penala in urma scufundarii unui vas de croaziera pe Volga, accident in urma caruia o persoana a murit si aproape 100 sunt date disparute.

Ancheta a fost deschisa pentru suspiciunea de incalcare a regulilor de siguranta, informeaza RIA Novosti.

Kremlinul a anuntat ca presedintele Dmitri Medvedev a ordonat sefului Comitetului pentru Investigatii, Aleksandr Bastrikin, sa desemeneze o echipa de anchetatori pentru a stabili cauza tragediei si pentru a-i gasi pe cei vinovati pentru accident.

Vasul de croaziera "Bulgaria", care naviga din orasul Bolgar catre Kazan, in Republica Tatarstan, s-a scufundat duminica la ora 13:58 (ora Moscovei) in dreptul unui sat din districtul Kansko-Ustinovski.

Potrivit celor mai recente informatii, 84 de oameni dintre cei 182 aflati la bord au fost salvati, o femeie a murit, iar restul de 97 de persoane sunt date disparute.

Initial, centrul regional pentru servicii de urgenta anuntase ca la bordul navei scufundate se aflau 173 de persoane, dar Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta mentioneaza ca erau 125 de pasageri, 22 de membri ai echipajului si 35 de membri ai personalului insotitor de bord.

Operatiunile de salvare si cautare continua, inclusiv cu ajutorul aviatiei, fiind implicate 80 de persoane si 22 de unitati de salvare. mai mult


Duminica, 10 Iulie 2011, ora 23:46

1 comentariu
Inundatii in sudul Rusiei: 13 morti si 12 disparuti

Inundatii in sudul Rusiei: 13 morti si 12 disparuti

Treisprezece persoane au murit si alte 12 sunt date disparute in urma inundatiilor ce s-au abatut sambata asupra districtului Tuapse, din regiunea Krasnodar, in sudul Rusiei.

Noul bilant a fost realizat duminica de Comitetul de ancheta regional al Procuraturii ruse, informeaza RIA Novosti.

Un bilant anterior indica noua morti. In noaptea de vineri spre sambata, ploile abundente in partea muntoasa din districtul Tuapse au dus la umflarea a doua rauri care au inundat peste 500 de locuinte.

Cel putin 300 de persoane au fost evacuate din zona sinistrata, unde a fost instituita situatie de urgenta. mai mult


Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 20:38

Finantare de 5 milioane de euro pentru reducerea disparitatilor regionale

Finantare de 5 milioane de euro pentru reducerea disparitatilor regionale

Organizatile Non Guvernamentale (ONG) care desfasoara proiecte menite sa reduca disparitatile regionale vor beneficia de sprijin financiar in cuantum total de cinci milioane de euro. Fodurile pot fi accesate in intervalul 2008-2010 prin intermediul Fondului ONG pentru Romania, din cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Programul a fost lansat de Ambasada Norvegiei la Bucuresti, in colaborare Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).

"Sper ca acest Fond ONG va facilita cooperarea mai stransa intre organizatiile neguvernamentale norvegiene si cele romanesti", a declarat Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei in Romania, citat de Business Standard.

Valoarea finantarii pe care o poate obtine un NG variaza intre 5.000 si 75.000 de euro. In situatii exceptionale, cand sunt implicate mai multe regiuni, valoarea maxima a sprijinului poate urca pana la 125.000 de euro, dar nu mai mult de 90% din valoarea totala a proiectului.

Fondul va contribui la finantarea proiectelor din cinci domenii - democratia si drepturile omului, copii si tineri, incluziune sociala, patrimoniu cultural si protectia mediului.

Mecanismul financiar SEE, in care este inclusa componenta ONG, si programul norvegian de cooperare ofera 50,5 milioane de euro Romaniei, prin mecanismul financiar SEE, din care 47,5 milioane reprezinta contributia Norvegiei. mai mult


Luni, 21 Iulie 2008, ora 13:11

Alte articole despre: disparitati regionale, fonduri, finantare
Trupul unui pescar disparut pe Dunare a fost gasit

Trupul unui pescar disparut pe Dunare a fost gasit

Trupul unuia dintre pescarii constanteni dati disparuti, in urma cu o luna, dupa ce au plecat cu o ambarcatiune pe Dunare si nu s-au mai intors, a fost gasit, joi, de echipajul unui cargou aflat in mars pe fluviu, informeaza NewsIn.

Ofiterul de relatii publice al Sectiei Regionale de Politie Transporturi Constanta, subcomisar Cerasela Miron, a declarat, vineri, ca politistii de la Postul transporturi navale Cernavoda au fost sesizati de comandantul navei Cargos 1 ca, la km 320 fluvial, pluteste trupul unui barbat.

Anchetatorii au stabilit ca este vorba de Felix Enciu, de 28 de ani, din comuna constanteana Oltina, disparut in urma cu o luna, dupa ce a plecat la pescuit impreuna cu un alt localnic.

Barbatul a fost identificat de familie, iar trupul a fost transportat la morga spitalului Medgidia pentru efectuarea necropsiei. Politistii continua cercetarile pentru gasirea celui de-al doilea barbat disparut pe Dunare.

Doi pescari din comuna constanteana Oltina, unul in varsta de 28 de ani si celalalt de 39 de ani, au plecat pe Dunare, in data de 5 februarie, sa faca probe la un motor de barca si nu s-au mai intors acasa.

La scurt timp, barca a fost descoperita la 20 de kilometri distanta de localitatea Oltina, dar cei doi localnici nu erau la bord. mai mult


Vineri, 07 Martie 2008, ora 13:20

Alte articole despre: descoperit, pescar, disparut

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)