disponibilizari cfr marfa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul s-a razgandit: Le va da bani angajatilor disponibilizati de la CFR Marfa

Guvernul s-a razgandit: Le va da bani angajatilor disponibilizati de la CFR Marfa

Guvernul va acorda plati compensatorii angajatilor CFR Marfa care vor fi disponibilizati in 2014, facand o exceptie de la legea in vigoare, care nu prevedea astfel de beneficii pentru compania de stat.

"In baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internationale, CFR Marfa este angajata in procesul de privatizare pana in luna mai 2015, fapt pentru care in cursul anului 2014 aceasta societate va efectua disponibilizari colective de personal.

Se propune exceptarea CFR Marfa SA de la prevederile articolului 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 29/2013, astfel incat persoanele disponibilizate sa beneficieze de venit lunar de completare. Aceasta masura este menita sa atenueze tensiunile sociale ce pot fi determinate de disponibilizarile colective efectuate de catre CFR Marfa", a comunicat Guvernul, conform Mediafax.

Angajatii disponibilizati din toate companiile de stat au primit pana de curand un venit de completare acordat pana la doi ani, in functie de vechimea in munca, avand astfel din partea statului un sprijin financiar pana la gasirea unui nou loc de munca.

Insa Guvernul a decis, in august 2013, sa aplice o noua regula, limitand acest drept doar la persoanele disponibilizate din anumite companii. Pe lista initiala nu a fost inclusa, insa, si CFR Marfa.

Venitul de completare este acordat lunar, in functie de vechime.

Astfel, el se da timp de 12 luni pentru cei care au lucrat intre 3 si 10 ani, pe 20 de luni pentru persoanele cu o vechime... mai mult


Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:53

Statul nu vrea sa privatizeze CFR Marfa, clasa politica pune piedici - semnalele transmise investitorilor

Statul nu vrea sa privatizeze CFR Marfa, clasa politica pune piedici - semnalele transmise investitorilor

Esecul privatizarii CFR Marfa ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste viitoarele investitii majore in Romania.

"Situatia nu arata prea bine, mai ales in conditiile in care nu este singurul esec. Ceva nu este in regula cu procedura de privatizare in sine, asa ca trebuie regandita. Romania ar trebui sa se uite la modelele internationale, altfel unii investitori ar putea crede ca statul nu vrea sa vanda activele.

Pe de alta parte, probabil e mai bine ca CFR Marfa sa nu fie vanduta pe bani putini sau privatizata in asa fel incat sa puna tara in dezavantaj", a precizat Andrew MacDowall, corespondent la Financial Times si analist pe piete emergente, pentru Ziare.com.

Gruia Stoica: Analizam posibilitatea de a cere ordonanta presedintiala pentru continuarea privatizarii CFR Marfa

El apreciaza ca in starea actuala, activele de acest gen nu sunt atractive pe loc pe investitori, din mai multe motive, precum deprecierea lor in timp, forta de munca prea mare si dificila, sensibilitatile politice si cresterea economica incetinita a Romaniei.

"Totusi, CFR Marfa are potential, datorita pozitiei geografice a tarii. O privatizare bine structurata, prin aducerea unui cumparator serios care sa investeasca pe termen lung, ar putea aduce mari beneficii", a adaugat Andrew MacDowall.

In plus, analistul releva faptul ca dezbaterile pe Rosia Montana i-au facut pe investitori sa se gandeasca de doua ori inainte de a veni in tara noastra.

"Desi Romania are capacitatea... mai mult


Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 07:13

6 comentarii
CFR S.A. da afara 1.200 de persoane - afla cate disponibilizari vor fi la CFR Marfa

CFR S.A. da afara 1.200 de persoane - afla cate disponibilizari vor fi la CFR Marfa

CFR S.A. va renunta la o parte din personal pentru a face economii, avand in vedere ca veniturile au scazut in acest an.

Conform Digi 24, 1.200 de salariati vor ramane fara loc de munca, in conditiile in care veniturile companiei s-au redus in prima jumatate din 2013 cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

CFR S.A. administreaza si intretine infrastructura feroviara. De asemenea, pune la dispozitia tuturor operatorilor intreaga retea de cale ferata pentru a efectua transportul calatorilor sau al marfurilor.

Ea obtine venituri din taxarea utilizarii infrastructurii.

Dupa reducerea personalului, numarul angajatilor va ajunge la aproximativ 24.400.

Disponibilizari si la CFR Marfa

In plus, 1.416 angajati de la CFR Marfa vor fi disponibilizati, dar fara a primi salarii compensatorii.

Ei vor primi doar o indemnizatie de 5.000 de lei, conform sursei citate.

"Guvernantii nu au avut o alta metoda de eficientizare a companiei decat prin disponibilizare, insa banii astfel economisiti nu s-au dus spre investitii", a precizat Gheorghe Spinu, vicepresedinte la Federatia Miscare Comercial, la postul de televiziune amintit.

El a precizat ca sindicatul va incerca sa renegocieze cifrele, mai ales in conditiile in care exista promisiuni ca cei disponibilizati de la CFR Marfa ar putea primi, totusi, salarii compensatorii.

Compania se afla in plin proces de privatizare, iar GFR, castigatorul licitatiei, ar putea primi mai mult timp pentru a achita banii,... mai mult


Luni, 07 Octombrie 2013, ora 11:42

3 comentarii
Fenechiu: Oamenii disponibilizati de la CFR Marfa nu trebuie sa plece acasa fara bani

Fenechiu: Oamenii disponibilizati de la CFR Marfa nu trebuie sa plece acasa fara bani

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat, miercuri, ca, impreuna cu viitorul cumparator al CFR Marfa, trebuie gasite solutii pentru ca oamenii sa nu plece acasa fara bani si sa nu mai aiba din ce trai, precizand ca se pot gasi solutii pentru plati compensatorii.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a venit, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru judecarea unui recurs pe care l-a facut la o decizie de respingere a unei exceptii de neconstitutionalitate, luata de instanta care a judecat in fond dosarul "Transformatorul" si care in 12 iulie l-a condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare.

Intrebat, la intrarea in sediul ICCJ, daca se stia de disponibilizarile care ar urma sa fie facute in cadrul privatizarii CFR Marfa, fostul ministru al Transporturilor a spus ca ii pare rau ca in continuare "se discuta povesti pe surse".

"Nu stiu ce decizie va lua viitorul ministru al Transporturilor, dar eu am discutat cu toti sefii CFR-urilor si cu cu toti liderii de sindicat si le-am promis ca, cel putin atat timp cat sunt eu, nu vor fi oameni disponibilizati fara sa primeasca salarii compensatorii", a mai spus Relu Fenechiu.

Intrebat de ce nu exista nimic scris in acest sens, Relu Fenechiu a spus ca nu este nimic scris pentru ca actualul Contract Colectiv de Munca este valabil pana in aprilie 2014.

"Am vazut discutii de ce nu am prevazut un nou Contract Colectiv de Munca, dar daca intr-un proces de privatizare ii spui unui cumparator ca... mai mult


Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 17:29

7 comentarii
Ceferistii cer 1,4 miliarde de lei la rectificarea bugetara

Ceferistii cer 1,4 miliarde de lei la rectificarea bugetara

Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania (FMLR) a solicitat reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice (MFP) ca, la rectificarea bugetara, CFR Marfa sa primeasca suma de 1,4 miliarde de lei, a declarat luni presedintele FMLR, Iulian Mantescu.

"Am solicitat reprezentantilor Ministerului de Finante, in cadrul intalnirii pe care am avut-o astazi (luni - n.red.), ca CFR Marfa sa primeasca suma de 1,4 miliarde de lei la urmatoarea rectificare bugetara, fata de numai 937 milioane de lei, cat este bugetul la ora actuala. Noi am cerut, totodata, sa se faca investitii masive in infrastructura feroviara, in contextul unei subfinantari cronice a sistemului feroviar", a afirmat Iulian Mantescu.

Acesta a participat, tot luni, si la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, pentru a discuta despre situatia salariatilor companiei CFR Marfa.

Saptamana de munca de 4 zile, diminuare salariala

"Din informatiile primite pana in acest moment, am inteles ca se doreste reducerea saptamanii de lucru de la cinci la patru zile, in paralel cu diminuarea proportionala a salariului. De asemenea, in perioada urmatoare se intentioneaza aplicarea unor disponibilizari in cazul a 2.500 de persoane", a mai spus Mantescu.

Reprezentantii sindicatelor din sectorul feroviar s-au intalnit cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice in vederea identificarii solutiilor pentru rezolvarea problemelor care fac obiectul revendicarilor sindicale.

In cadrul... mai mult


Luni, 15 Iulie 2013, ora 21:24

1 comentariu
CFR Marfa incepe disponibilizarile in 8 martie

CFR Marfa incepe disponibilizarile in 8 martie

CFR Marfa va incepe disponibilizarile in 8 martie, iar 1.500 de persoane nu vor mai primi salarii compensatorii pentru ca si-au dat demisia sau au iesit la pensie, a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Gheorghe Popa.

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa disponibilizeze in acest an circa 10.000 de angajati din cadrul CFR, majoritatea, 6.380 de persoane, urmand sa plece de la CFR Marfa.

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu declara, in 29 ianuarie, ca salariatii CFR care urmeaza sa fie disponibilizati vor beneficia de doua salarii medii pe economie, iar in perioada de somaj vor primi diferenta dintre indemnizatia de somaj si valoarea salariul mediu pe economie, potrivit unei Ordonante adoptate de Guvern. mai mult


Joi, 25 Februarie 2010, ora 17:51

400 de angajati CFR din Hunedoara, disponilbizati de la 1 martie

400 de angajati CFR din Hunedoara, disponilbizati de la 1 martie

Apoximativ 400 de angajati ai CFR din judetul Hunedoara ar urma sa fie disponibilizati de la 1 martie, insa sindicatele se opun programului de restructurare, in lipsa unui buget pentru plati compensatorii si a masurilor de reconversie profesionala.

"Nu sunt fonduri pentru plati compensatorii la CFR Marfa. Doar discutii privind alocarea unor fonduri de la buget pentru plata unor venituri de completare. Nu suntem de acord ca oamenii sa plece fara salarii compensatorii. In plus, nu exista un program de reconversie profesionala. Vom actiona pe toate caile legale pentru a bloca initiativa administratiei, fara sa excludem protestele de strada sau atacarea in instanta a programului de disponibilizari", a declarat, duminica, Ionel Tit, liderul Sindicatului Miscare Comercial din cadrul CFR Hunedoara, citat de Mediafax.

Potrivit liderului sindical, cele mai multe disponibilizari de personal ar fi prevazute pentru sectorul CFR Marfa, de unde ar urma sa plece 250 de angajati.
Diferenta pana la 400 de persoane, in judetul Hunedoara, ar urma sa provina din alte sectoare ale cailor ferate.

Conform programului de restructurare al CFR Marfa, aproape 6.400 de salariati vor intra in somaj, de la 1 martie. mai mult


Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 20:26

2 comentarii
CFR Marfa incepe disponibilizarile din 2010

CFR Marfa incepe disponibilizarile din 2010

Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa - CFR Marfa SA va disponibiliza peste 6.000 de angajati, incepand din primul trimestru al anului 2010.

CFR Marfa a trimis in decembrie o notificare sindicatelor prin care anunta disponibilizarea a 6.380 de angajati ai societatii, acestea urmand sa plece fara a primi plati compensatorii.

Potrivit procedurii, dupa cele 10 zile in care sindicatele trebuie sa se pronunte asupra masurii si dupa alte 30 de zile de preaviz, concedierile vor fi colective.

Deocamdata, avand in vedere ca nu exista un buget aprobat, Ministerul Muncii nu a trimis Ministerului un raspuns cu privire la solicitarea MTI de acordare a unor plati compensatorii. mai mult


Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 10:22

9 comentarii
9.000 de angajati concediati la CFR Marfa

9.000 de angajati concediati la CFR Marfa

9.000 de persoane, adica jumatate din personalul CFR Marfa, vor fi disponibilizate in urmatorul an din cadrul companiei.

Asta pentru ca CFR Marfa intentioneaza sa se privatizeze de anul viitor si trebuie sa-si echilibreze bugetul de venituri si cheltuieli, in conditiile in care pentru 2009 nu exista un astfel de buget

"Va trebui sa restructuram personalul. In prezent, sunt 17.400 de angajati, iar, ca sa putem construi un buget echilibrat, trebuie sa ajungem undeva la 50%, adica la 8.500 de salariati in 2010. In acest an nu mai este timp", a declarat directorul Mihai Frasinoi, citat de Business Standard.

Renuntarea la 50% din personalul CFR Marfa, din toate domeniile de activitate, inseamna, potrivit lui Frasinoi, o eficientizare a societatii pe care o conduce.

Liderul sindical Voicu Sala, vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, a declarat ca, "neoficial", se discuta de disponibilizari de peste 8.000 de angajati la CFR Marfa.

Daca s-ar respecta contractul colectiv de munca la nivel national, un angajat ar putea primi cel putin 6.000 de lei plati compensatorii, valoare calculata la un salariu mediu net de 1.000 lei. mai mult


Luni, 24 August 2009, ora 07:42

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  2. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  3. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  4. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  5. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  6. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  7. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  8. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  9. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  10. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?