diversitate culturala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Presa spaniola: Timisoara, "mica Viena" care vrea sa fie Capitala Cuturala Europeana in anul 2021

Presa spaniola: Timisoara, "mica Viena" care vrea sa fie Capitala Cuturala Europeana in anul 2021

Timisoara, care a fost considerata "mica Viena" a Imperiului Austro-Ungar, orasul romanesc cu teatre in diferite limbi si numeroase comunitati etnice, pariaza pe aceasta diversitate pentru a reusi sa devina Capitala Europeana Culturala a anului 2021.

Inovatia si creativitatea sunt cuvantul de ordine al unui oras marcat de toleranta pentru numeroase comunitati etnice - maghiara, sarba, germana si evreiasca, printre altele - si unde se intersecteaza credintele ortodoxa si catolica, noteaza La Vanguardia.

Aflata intr-un punct strategic, la 280 de kilometri de Budapesta si 150 de kilometri de Belgrad, Mica Viena, numita astfel pentru frumusetea sa arhitectonica cu influenta baroca si cu viata sa culturala vibranta, se evidentiaza prin caractercul competitiv de-a lungul ultimelor trei secole. Nu degeaba a fost primul oras cu iluminat electric din Europa, asa cum se lauda cetatenii orasului.

Timisoara vrea sa fie capitala culturala europeana in 2021

"Aceasta simbioza culturala ne-a invatat sa traim fara conflicte, sa fim competitivi, sa modernizam societatea si, peste toate, sa europenizam o zona care a fost dominata de turci pe durata a aproape 200 de ani", a spus Victor Neumann, profesor de istorie al Universitatii de Vest.

Amestecul de culturi a incurajat crearea unui model de convietuire care a ajutat Timisoara sa devina varful de lance al dezvoltarii stiintifice si culturale inca de pe vremea dominatiei habsburgilor.

In Timisoara s-a ridicat, in anul 1815,... mai mult


Joi, 26 Septembrie 2013, ora 22:55

7 comentarii
Aradul vrea sa fie capitala culturala europeana a anului 2021

Aradul vrea sa fie capitala culturala europeana a anului 2021

Candidatura Aradului la titlul de "capitala culturala europeana a anului 2021" va fi promovata de municipalitate, la inceputul lunii martie, la Bruxelles, in cadrul unui eveniment intitulat "Arad, cetate europeana a diversitatii culturale".

Manifestarea, care va avea loc pe 5 martie, la sediul Parlamentului European, va cuprinde o expozitie de picturi si fotografii inedite, avand ca generic "Aradul cultural - expresie a coexistentei interetnice" si prezentarea a doua filme documentare despre traditiile, viata si cultura numeroaselor etnii care si-au pus amprenta pe istoria si prezentul Aradului. In cadrul actiunii va fi organizata si o degustare de produse gastronomice traditionale si vinuri din Podgoria Aradului.

"De-a lungul istoriei sale, Aradul a dovedit ca este un model de multiculturalism si multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intram in competitia pentru obtinerea titlului de 'Capitala culturala europeana - 2021'. Prin acest eveniment pe care il organizam la Bruxelles dorim sa ne facem cunoscuti in fata Europei, ilustrand traditiile si valorile Aradului, aflate in esenta spiritului european", a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, primarul municipiului, Gheorghe Falca.

La randul sau, europarlamentarul Iosif Matula, co-initiator al actiunii ce se va desfasura la Bruxelles, a aratat ca Aradul reprezinta un model de coabitare multietnica ce merita promovat.

"Aradul merita o promovare europeana si internationala. Nu o... mai mult


Duminica, 10 Februarie 2013, ora 22:50

TVR Info si TVR Cultural isi vor inceta emisia - schimbari drastice la televiziunea publica (Video)

TVR Info si TVR Cultural isi vor inceta emisia - schimbari drastice la televiziunea publica (Video)

TVR Info si TVR Cultural isi vor inceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 si TVR 3, conform Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, adoptat vineri de Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, in sedinta de vineri, solutiile de redresare economica a televiziunii publice.

Potrivit raportului intocmit de Grupul de lucru si Comisia de experti subsecventa acestuia, care au elaborat programul de redresare economica a Televiziunii Romane, structura existenta a TVR genereaza "confuzie si o repartizare nejudicioasa a oamenilor pe emisiuni ducand la o ineficienta si din punct de vedere creator, cat si din punct de vedere al necesarului de productie".

De asemenea, existenta unui numar foarte mare de directii (7) si mai ales a unui numar foarte mare de departamente (25) a condus la un numar foarte mare de functii de conducere si implicit la costuri salariale foarte mari. S-a constatat ca cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei niveluri de subordonare: unul catre redactia din care faceau parte, al doilea catre departamentul din care facea parte redactia si ultimul (in acest moment fara importanta), fata de directorul de canal - cel care ar trebui sa poarte responsabilitatea materialelor care intra pe post.

In consecinta, a fost propusa si aprobata o noua structura cu 5 directii, 10 departamente cu serviciile si birourile aferente. Aceasta structura... mai mult


Vineri, 10 August 2012, ora 19:33

16 comentarii
Basescu cere reexaminarea legii care obliga televiziunile sa difuzeze emisiuni culturale

Basescu cere reexaminarea legii care obliga televiziunile sa difuzeze emisiuni culturale

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis joi, Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii audiovizualului prin care televiziunile si radiourile sunt obligate sa difuzeze saptamanal emisiuni culturale si educative, pe motiv ca se limiteaza libertatea presei.

Actul normativ trimis spre promulgare prevede modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, propunandu-se ca programele oferite de radiodifuzorii care furnizeaza servicii generaliste de televiziune sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00, iar programele oferite de radiodifuzorii care furnizeaza servicii de televiziune specializate in stiri, sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ, de asemenea exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00.

Cererea de reexaminare este motivata prin faptul ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, serviciile mass-media audiovizuale, difuzeaza programe in scop educativ sau informativ prin insasi natura lor.

Legea audiovizualului, contine prevederi armonizate cu dispozitiile Directivei 89/552/CEE a Parlamentului European (Directiva serviciilor media audiovizuale) si prevede ca prin difuzarea serviciilor de programe se realizeaza pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea,... mai mult


Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:00

12 comentarii
Guvernul da bani de la buget pentru 36 de publicatii culturale

Guvernul da bani de la buget pentru 36 de publicatii culturale

Guvernul va finanta 36 de publicatii culturale, printre care Romania literara, Revista 22, Luceafarul, Convorbiri literare, Muzica, Teatrul azi si Contemporanul, cu o suma totala de 1,34 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotarare.

In mod concret, proiectul citat de Mediafax prevede suplimentarea bugetelor Ministerului Culturii, Academiei Romane, Consiliului Judetean Mures si Consiliului Judetean Sibiu, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2011, in vederea sustinerii editarii publicatiilor culturale.

Potrivit proiectului de HG, "este necesara asigurarea fondurilor pentru promovarea valorilor socio-culturale prin intermediul publicatiilor din domeniul culturii scrise".

De asemenea, prin acest proiect se vizeaza "evidentierea si punerea in valoare a creatiilor literare, prin accentuarea diversitatii continuturilor si expresiilor artistice, precum si cresterea accesului la cultura, potrivit dispozitiilor constitutionale". mai mult


Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:12

1 comentariu
Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala, sarbatorita sambata

Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala, sarbatorita sambata

In fiecare an pe data de 21 mai se sarbatoreste Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala. Sa aflam insa cum a aparut aceasta "sarbatoare" si ce presupune ea.

Conform rezolutiei (57/249) Adunarii Generale a ONU din 20 decembrie 2002, data de 21 mai a fost aleasa zi a diversitatii. Se incearca, astfel, evidentierea rolului important pe care il joaca diversitatea intr-o lume globalizata.

Adunarea Generala ONU recunoste astfel legatura stransa dintre protejarea diversitatii culturale si cadrul larg al dialogului dintre civilizatii.

Pe plan mondial, UNESCO joaca un rol important in promovarea diversitatii culturale. Se evidentiaza asadar numeroase institutii si organizatii internationale care incearca pe cat posibil sa promoveze diversitatea dintre popoare, culturi, ca sursa de bogatie si creatie.

Uniunea Europeana joaca si ea un rol extrem de important in promovarea diversitatii de orice fel in cadrul popoarelor de pe continentul european. Mai mult decat atat, deviza UE este "Unitate in diversitate". Acest termen a fost folosit in cadrul UE pentru prima data in 2000 si a fost pentru prima data mentionat oficial in Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, incheiat in 2004.

Conform principiilor UE, diversitatea nu reprezinta o piedica in calea cooperarii si unitatii statelor, ci, dimpotriva, un element important ce duce la unitate, progres, desavarsire, este o sursa de bogatie si creatie, un atuu pentru Europa.

Asadar, se promoveaza... mai mult


Sambata, 21 Mai 2011, ora 08:56

Baconschi: Acceptam autonomia culturala, dar nu autonomia pe criterii etnice

Baconschi: Acceptam autonomia culturala, dar nu autonomia pe criterii etnice

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca pozitia de principiu a Romaniei nu s-a schimbat si nu se va schimba, in sensul acceptarii autonomiei culturale si a procesului de descentralizare administrativa, insa nu si a autonomiei pe criterii etnice sau teritoriale.

"Sigur, ca pozitie de principiu, daca va intereseaza, repet pozitia de principiu a Romaniei, care nu s-a schimbat si nu se va schimba: acceptam autonomia culturala ca si procesul de descentralizare administrativa, dar nu autonomia pe criterii etnice sau teritoriale.

Si suntem convinsi ca relatia romano-maghiara, care s-a reconstruit in aceste doua decenii si a devenit un exemplu european de reconciliere istorica, va continua in acesti termeni, in termeni de buna vecinatate, de interes convergent si de actiune solidara in interiorul Uniunii Europene si al NATO", a afirmat ministrul Baconschi.

In privinta declaratiilor presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, facute la Targu Mures, cu privire la sprijinirea demersurilor de autonomie ale etnicilor maghiari, Teodor Baconschi a precizat ca pozitia Romaniei corespunde normelor si realitatilor europene.

"Am spus: ce depaseste pozitia oficiala a Romaniei este repudiat de catre Romania si, de altfel, pozitia noastra corespunde normelor europene, practicilor europene si realitatilor europene.

Este o pozitie generoasa fata de diversitatea culturala, lingvistica, fata de obligatia de a asigura, prin... mai mult


Vineri, 18 Martie 2011, ora 19:14

14 comentarii
Diversitatea genetica a urangutanilor, un atu al supravietuirii acestei specii

Diversitatea genetica a urangutanilor, un atu al supravietuirii acestei specii

Bagajul genetic al urangutanilor este mai divers decat se credea, fapt care mareste sansele de supravietuire pentru aceasta specie de maimute antropoide, conform unei echipe de oameni de stiinta, care a publicat, joi, o prima analiza completa a genomului acestor animale pe cale de disparitie.

Genomul urangutanului, supranumit si "omul padurii", a ramas "extraordinar de constant in ultimele 15 milioane de ani", sustine Richard Wilson, directorul centrului de genomica de la Universitatea Washington (Saint-Louis, SUA), coordonatorul acestui studiu, informeaza AFP.

Acest genom stabil contrasteaza cu cel al "verilor" sai apropiati, omul si cimpanzeul, care au trecut prin modificari si reorganizari radicale, fapt care le-a accelerat probabil evolutia, mai adauga omul de stiinta american.

O echipa internationala de oameni de stiinta din opt tari au participat la operatiunea de secventiere a genomului unei femele de urangutan, botezata Susie, iar rezultatele activitatii lor sunt publicate in numarul de joi al revistei britanice Nature.

Cercetatorii au analizat si bagajul genetic al altor cinci urangutani de Sumatra si a cinci urangutani din insula indoneziana Borneo.

Odinioara aceste maimute antropoide populau mediul arboricol de pe intreaga suprafata a Asiei de sud-est, insa in prezent mai traiesc doar aproximativ 40.000 de exemplare pe insula Borneo si 7.000 pe insula Sumatra. Aceste doua grupuri sunt separate genetic de aproximativ 400.000 de ani, mult mai recent... mai mult


Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 20:02

2 comentarii
Tallinn si Turku - capitalele culturale europene 2011

Tallinn si Turku - capitalele culturale europene 2011

Orasele Tallinn, din Estonia, si Turku, din Finlanda, detin de la 1 ianuarie titlul de capitala culturala a Europei (CCE) 2011, in baza unei decizii din 2007 a Consiliului de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana.

Informatiile legate de programele CCE 2011 se gasesc pe portalurile de internet special realizate de cele doua orase: www.tallinn20111.ee si www.turku2011.fi.

Prestigioasa "stafeta" este preluata de la Istanbul (Turcia), Essen (Germania) si Pecs (Ungaria) si va fi predata pentru 2012 oraselor Guimaraes, din Portugalia, si Maribor, din Slovenia.

Programul "Capitala culturala europeana" - initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din UE in 1985, la initiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al culturii in acea perioada - a fost conceput "cu scopul de a apropia popoarele Europei" si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Peste 40 de orase au obtinut acest titlu pana in prezent, informeaza site-ul Uniunii Europene.

Desemnarea unui oras drept CCE se face "nu doar pentru ceea ce este, ci, mai ales pentru ceea ce isi propune sa faca in anul respectiv, care trebuie sa fie unul exceptional". Programul pe care si-l fixeaza trebuie sa raspunda unor obiective precise: sa puna in valoarea bogatia si diversitatea culturilor europene; sa reliefeze legaturile culturale dintre europeni; sa sustina intalnirile dintre persoane apartinand unor culturi europene diferite, stimuland buna lor intelegere; sa intareasca sentimentul de cetatenie... mai mult


Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 15:38

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala