dobanzi avantajoase depozite

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile

Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile

Anul 2013 a fost unul dificil pentru cei cu credite la banci, avand in vedere ca numarul restantierilor a ajuns la un nivel record, iar imprumuturile in euro sunt, in continuare, mai avantajoase. Insa ce se va intampla cu dobanzile la credite si depozite in 2014?

Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale contactati de Ziare.com, anul viitor va aduce o relaxare a conditiilor monetare.

In primul rand, analistii din piata se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara inca de la inceputul lui 2014.

Apoi, creditele in lei se vor ieftini, ca urmare a acestei decizii. Totusi, pentru imprumuturile in euro, exista toate sansele ca ratele sa ramana la un nivel similar ca cel din 2013.

Insa cea mai proasta veste data de banci este ca vor scadea si dobanzile la depozite, in special la cele in moneda nationala.

Iata previziunile bancilor pentru dobanzile la credite si depozite pentru anul 2014:

Mihai Patrulescu, economist senior UniCredit Tiriac Bank
Deciziile viitoare privind politica monetara vor fi conditionate de evolutia inflatiei si preturile activelor financiare. Introducerea accizei aditionale pe combustibili (din aprilie - n.red.) a majorat prognoza noastra pentru inflatie pana la 3,7% (impactul accizei fiind de 0,5 puncte procentuale) si a temperat tonul relaxat al reprezentantilor BNR.

Astfel, consideram ca banca centrala va reduce rata de dobanda la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua taiere pe 4 februarie... mai mult


Marti, 31 Decembrie 2013, ora 11:37

3 comentarii
Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an.

Astfel, dobanda medie la depozitele in lei se situa la sfarsitul lunii martie in jurul nivelului de 5,65%. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.

In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, managing partner la Efin.ro.

In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de institutiile bancare, asa cum se poate observa si din pagina speciala a portalului Efin.ro.In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:28

2 comentarii
Cum poti obtine dobanzi mai mari la depozite

Cum poti obtine dobanzi mai mari la depozite

Depozitele bancare sunt cea mai cunoscuta si mai folosita modalitate de a economisi.

In dorinta de a eficientiza costurile si pentru a usura viata clientilor, bancile pun accentul tot mai mult pe segmentul online. In ceea ce priveste depozitele constituite prin intermediul Internet banking-ului, dobanzile aferente acestora sunt mai mari cu pana la 1% fata de cele standard, la lei, si cu cel mult 0,5% mai mari la cele in valuta.

"Prin aceasta strategie de marketing, bancile incearca sa incurajeze utilizarea serviciilor de Internet banking. Serviciile electronice reduc costurile de procesare si pe cele operationale ale clientilor. Este de asteptat ca un client care foloseste Internet banking pentru a constitui depozite sa faca si plati sau alte operatiuni in mod electronic, iar reducerile de costuri pentru banci pot fi importante", a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la portalul financiar Efin.ro.

Cea mai mare banca din sistem, BCR, ofera bonus de dobanda pentru depozitele cu dobanda fixa, atat pentru cele standard cat si pentru cele promotionale, clientilor care aleg sa isi constituie depozitul prin Click 24 Banking si Alo 24 Banking.

De exemplu, in cazul depozitului Succes BCR, clientii care isi constituie depozitele online beneficiaza de o bonificatie mai mare cu 0,25 puncte procentuale decat nivelul standard sau promotional din oferta valabila la ghiseu. Dobanda standard aferenta unui depozit in lei la termen de 3 luni pana in 20.000 lei este de 4%.... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 08:06

2 comentarii
Depozit in lei sau in euro: Care este mai avantajos?

Depozit in lei sau in euro: Care este mai avantajos?

Anul 2013 a inceput cu o tendinta de reducere a dobanzilor aferente depozitelor la termen in lei si euro, bancile operand taieri la produsele de economisire. Cresteri ale dobanzilor se pot observa in cazul produselor de economisire pe 12 luni.

Aceasta tendinta de diminuare a dobanzilor la depozite va continua, in situatia in care BNR a revenit la volumele importante oferite pe piata prin operatiuni repo, oferind lichiditati in exces si scazand, in consecinta, dobanzile pe piata interbancara. Coroborat si cu saltul inflationist din ultimele luni (agravat si de valoarea de 1,34% pentru inflatia din ianuarie), rezulta ca multe dintre bancile comerciale ofera dobanzi real negative la depozitele in lei pentru toate maturitatile importante (1, 3, 6 si 12 luni).Daca se vor adeveri si asteptarile privind reducerea dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala, tendinta de scadere a dobanzilor la lei va fi evidenta si mai mult in lunile urmatoare.

Potrivit celor mai recente date ale BNR, depozitele constituite de persoane fizice la banci au inregistrat, in ianuarie, un usor avans, comparativ cu luna precedenta, atingand nivelul de 74,79 de miliarde de lei, la depozitele realizate in lei, si 47,42 miliarde lei (echivalent), la cele in valuta.

Una dintre cele mai frecvente intrebari care apare atunci cand o persoana doreste sa constituie un depozit se refera la moneda in care se va face economisirea.

Pentru a evidentia in ce moneda este rentabil sa... mai mult


Joi, 14 Martie 2013, ora 08:34

7 comentarii
Dobanzile de peste 6% la depozite devin o raritate. Incep taierile

Dobanzile de peste 6% la depozite devin o raritate. Incep taierile

Pe fondul lipsei de lichiditati, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei au urcat anul trecut la peste 7%, in timp ce bonificatiile pentru economiile in euro au trecut de 4%.

Aceste valori, practicate de cateva banci locale, au fost "nejustificat de mari", in special in contextul in care posibilitatea de a plasa resursele atrase de la populatie in conditii avantajoase a scazut, considera analistii.

Prin urmare, o tendinta de descrestere a dobanzilor aferente depozitelor la termen in lei si euro pentru populatie a putut fi observata inca din ultima parte a lui 2012, accentuandu-se in primele luni ale acestui an, cand mai multe institutii de credit au anuntat reduceri de dobanzi.

Printre acestea se numara BRD, Volksbank, Garanti Bank si Raiffeisen Bank. In aceeasi tendinta se inscriu si bancile cu actionariat grecesc precum Bancpost si Banca Romaneasca, care au practicat pana acum rate de dobanzi peste nivelul mediu al pietei.

BRD, a doua banca din sistem in functie de valoarea activelor detinute, a redus cu 0,25 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele la termen in euro cu scadenta de 3, 6 si 12 luni, nivelul acestora fiind acum cuprins intre 2,50% si 3,25% pe an.
Pentru depozitele in euro cu scadenta la o luna, dobanda a fost taiata cu 0,3 puncte, pana la 2,3% pe an.

De asemenea, Volksbank a redus dobanzile oferite la depozitele in lei cu 0,25-0,5 puncte procentuale, pana la 5,5% pe an pentru depozitele pe o luna si 6,25% pe an in cazul... mai mult


Joi, 07 Februarie 2013, ora 08:06

8 comentarii
Cea mai avantajoasa moneda pentru economisire in 2012

Cea mai avantajoasa moneda pentru economisire in 2012

Plasarea economiilor la banca reprezinta, in general, o alternativa preferabila pastratului banilor la saltea. Desigur, depozitul bancar nu aduce castiguri uriase, insa va ofera posibilitatea de a va pastra banii la adapost de efectele inflatiei, pana in momentul in care veti dori sa ii investiti.

Daca v-a convins acest argument, urmeaza sa decideti asupra valutei in care veti constitui depozitul, pentru a maximiza rezultatele obtinute dintr-o astfel de operatiune. Optiunea pentru o moneda sau alta este influentata de mai multi factori: valuta in care detineti suma, termenul pe care sunteti dispusi sa va lipsiti de acesti bani, scopul in care vor fi utilizati banii, perspectivele privind evolutia monedei respective si, nu in ultimul rand, dobanzile oferite de banci la depozite, precum si comisioanele percepute.

Cea mai avantajoasa valuta pentru constituirea unui depozit bancar este diferita pentru fiecare deponent in parte, fiind influentata de nivelul sumei de care dispune si de scopul in care va fi utilizata acea suma, a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com. Diversificarea depunerilor in mai multe valute prezinta in conditiile actuale cel mai ridicat grad de siguranta.

"Nu exista un raspuns unic, depinde de suma si de obiectivele persoanei implicate. Daca obiectivul principal este acela de a-si proteja cat mai bine economiile si este vorba de o suma ceva mai mare, cel mai bine este sa isi diversifice depunerile in mai multe valute. O persoana cu gust... mai mult


Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 13:25

7 comentarii
Ce dobanzi la depozite pe un an va aduc bancile mari, in luna mai?

Ce dobanzi la depozite pe un an va aduc bancile mari, in luna mai?

Daca bancile mai mici inca mai vor sa atraga bani de la populatie prin bonificatii de peste 7,50% sau, in unele cazuri, de peste 8 procente, institutiile de finantare de top merg pe dobanzi ceva mai mici. Bancile mari au oferte foarte apropiate de valoarea dobanzii de politica monetara, 6,25%.

Dobanzile pentru depozitele la termen, pe un an, sunt practicate si in functie de suma pe care alegeti sa o puneti la pastrare pentru zile negre. Astfel ca, in cazul BCR, daca depuneti pana in 20.000 de lei, bonificatia va fi de 6,25% pe an. Profitul inregistrat din economii va creste cu 0,50 procente numai daca v-ati hotarat si aveti puterea financiara sa puneti deoparte 100.000 de lei.

In cazul BRD, depozitul "1.000" cu dobanda fixa necesita o suma minima de 1.000 de lei, dar dobanda este de 6,50% pentru un an. Dupa cum se anunta pe site-ul bancii, se poate opta pentru reinnoirea automata a depozitului constituit cu capitalizarea dobanzii sau cu plata acesteia in contul curent la expirarea termenului. Totodata, majoritatea operatiunilor aferente Depozitului 1.000 sunt gratuite: deschiderea contului de depozit, transferul automat la scadenta al sumei acumulate in contul curent.

CEC Bank practica aceeasi valoare a ratei de dobanda cu BRD, de 6,50 puncte procentuale. Pentru a face un asemenea depozit nu aveti nevoie decat de actul de identitate in original. Pentru a putea constitui un asemenea depozit aveti insa nevoie de o suma minima de 300 de lei. Daca retrageti banii in... mai mult


Marti, 03 Mai 2011, ora 12:48

1 comentariu
Alte articole despre: depozite lei an, banci mari piata
Ai economisit pe timp de criza? Vezi ce dobanzi la depozite iti ofera bancile

Ai economisit pe timp de criza? Vezi ce dobanzi la depozite iti ofera bancile

Oricat de greu le-ar fi pe timp de criza, romanii mai reusesc sa puna si cativa bani deoparte, pe care sa-i foloseasca la zile negre.

Dovada sta intr-un studiu Daedalus Millward Brown, facut public la sfarsitul anului trecut, din care reiese ca mai mult de jumatate (53%) dintre romani au reusit sa economiseasca in 2010, iar dintre acestia, 43% economisesc lunar aproximativ 200 de lei. Dintre cei care au economisit in 2010, aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia.

Avand in vedere acest lucru, bancile incearca pe cat posibil sa atraga clientii cu dobanzi la depozite destul de apropiate. Pentru depozitele in lei dobanzile sunt cam intre 6% si 7%, in functie de perioada de scadenta si de sumele depuse. Aproape la jumatate sunt insa dobanzile la depozitele in euro, in timp ce dobanzile la depozitele in dolari sunt si mai mici.

De exemplu, ING Bank iti ofera o dobanda la depozitul la termen ING Depozit de 6,2% pe an pentru depozitele in lei, cu maturitatea la o luna. Mai mult, ai zero comision la deschidere sau la lichidarea depozitului, ai flexibilitate la acesta constand in 3 perioade (1 luna, 3 luni, 12 luni), 2 valute (lei, euro), si 3 optiuni disponibile la scadenta. Cei de la ING se lauda ca ai control permanent asupra depozitului pe care il poti vedea la Multimatul din ING Self'Bank sau oricand in ING Home'Bank. Suma minima necesara pentru deschiderea unui depozit la termen este de 1.000 lei/euro.

Daca nu esti client ING, si nu ai deja ING... mai mult


Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 12:40

3 comentarii
Alte articole despre: dobanzi depozite, dobanzi bani banca
Unde gasim cele mai mari dobanzi la depozite

Unde gasim cele mai mari dobanzi la depozite

Rand pe rand, bancile au anuntat majorarea dobanzilor la depozite, dar nu oricine poate beneficia de ele. Suma economisita, termenul pe care se intinde contractul sau posiblitatea de a avea acces oricand la banii tai sunt doar cateva aspecte in functie de care dobanzile cresc sau scad.

Dobanzile in cazul conturilor de economii sunt printre cele mai mici deoarece, prin intermediul acestui tip de produs, bancile ofera cientilor posibilitatea de a retrage si a depunde numerar oricand.

Cea mai mare dobanda la vedere in lei, 10,75%, este oferita de Banca Transilvania, dar numai pentru sumele ce depasesc 10.000 de lei. Daca valoarea economiilor este cuprinsa intre 1.000 si 10.000 lei, dobanda coboara cu 0,75%.

Dobanzi relativ la fel de mari sunt oferite si de Banca Romaneasca prin Contul "Flexibil" sau de ProCredit Bank (dobanda de 9%). In acelasi timp, Alpha Bank ofera prin "Alpha Premier" o dobanda de 9%, dar la o suma de peste 1.000.000 de lei. Piraues Bank ofera de asemenea prin "Contul de economii Ideal" o dobanda variabila de 9% la depozite de peste 100.000 de lei, scrie Ziarul Financiar.

Cand vine vorba de sume mari si foarte mari economisite, dobanzile cresc substantial, iar celelalte comisioane devin mai avantajoase.

O alta solutie de economisire sunt certificatele de depozit, acestea oferind posibilitatea de a primi dobanda pana in momentul rascumpararii. Aceasta libertate oferita clientului se transpune in acordarea de dobanzi mai mici, deoarece riscul... mai mult


Vineri, 11 Iulie 2008, ora 11:49

1 comentariu
Alte articole despre: banci, depozite, dobanzi

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)