dobanzi depozite 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce li se pregateste bogatilor ucraineni. Premierul, dispus sa se sacrifice

Ce li se pregateste bogatilor ucraineni. Premierul, dispus sa se sacrifice

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a propus introducerea unui impozit pentru depozitele care depasesc 50.000 de grivne (aproximativ 4.000 de euro), respingand o propunere care viza taxarea tuturor veniturilor din depozite, indiferent de valoarea acestora.

Aceasta propunere a fost inclusa de Ministerul de Finante intr-un pachet de amendamente la sistemul fiscal din Ucraina, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului Ucrainei.

Seful Guvernului a subliniat faptul ca se opune ideii ca toate veniturile din depozite sa fie taxate. De asemenea, el s-a inclus in randul celor care ar urma sa fie afectati de masura care ii vizeaza doar pe ucrainenii bogati, aratand ca, potrivit declaratiei sale de avere din 2013, dobanzile din depozitele sale s-au ridicat la 614.000 de grivne.

Conform legislatiei actuale, ucrainenii nu platesc niciun impozit pe veniturile din dobanzile aferente depozitelor.

"Consider ca acest lucru este gresit. Cei care obtin venituri semnificative trebuie sa le imparta cu tara", a spus Iateniuk in cadrul unei sedinte a Executivului.

El a adaugat ca aproape 90% dintre ucraineni au depozite mai mici de 50.000 de grivne.

Situatia economica a Ucrainei este deosebit de instabila in acest moment, tara riscand sa intre in incapacitate de plata in absenta unui sprijin financiar international. mai mult


Miercuri, 19 Martie 2014, ora 22:50

3 comentarii
Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile

Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile

Anul 2013 a fost unul dificil pentru cei cu credite la banci, avand in vedere ca numarul restantierilor a ajuns la un nivel record, iar imprumuturile in euro sunt, in continuare, mai avantajoase. Insa ce se va intampla cu dobanzile la credite si depozite in 2014?

Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale contactati de Ziare.com, anul viitor va aduce o relaxare a conditiilor monetare.

In primul rand, analistii din piata se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara inca de la inceputul lui 2014.

Apoi, creditele in lei se vor ieftini, ca urmare a acestei decizii. Totusi, pentru imprumuturile in euro, exista toate sansele ca ratele sa ramana la un nivel similar ca cel din 2013.

Insa cea mai proasta veste data de banci este ca vor scadea si dobanzile la depozite, in special la cele in moneda nationala.

Iata previziunile bancilor pentru dobanzile la credite si depozite pentru anul 2014:

Mihai Patrulescu, economist senior UniCredit Tiriac Bank
Deciziile viitoare privind politica monetara vor fi conditionate de evolutia inflatiei si preturile activelor financiare. Introducerea accizei aditionale pe combustibili (din aprilie - n.red.) a majorat prognoza noastra pentru inflatie pana la 3,7% (impactul accizei fiind de 0,5 puncte procentuale) si a temperat tonul relaxat al reprezentantilor BNR.

Astfel, consideram ca banca centrala va reduce rata de dobanda la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua taiere pe 4 februarie... mai mult


Marti, 31 Decembrie 2013, ora 11:37

3 comentarii
Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii

Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii

Inca de la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, devenind astfel o afacere tot mai proasta pentru romani. In acest context, persoanele care doresc sa economiseasca bani in conturi de depozit sunt obligate sa incerce alte solutii. Mai nou, institutiile de credit nu mai ofera randamente care sa prezinte clientilor incredere ca depozitul in lei i-ar putea aduce un minim de castig dupa scadenta.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a initiat in iulie 2013 un ciclu de relaxare monetara care a presupus reducerea dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 4,25%, cu scopul declarat de a incuraja creditarea. Bancherii au inteles insa pe dos decizia BNR si au facut cu totul altceva: au dus dobanzile la depozite la noi minime istorice.

Aflati ce prevad specialistii, in continuarea articolului Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii pe Business24.ro. mai mult


Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 23:30

3 comentarii
Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an.

Astfel, dobanda medie la depozitele in lei se situa la sfarsitul lunii martie in jurul nivelului de 5,65%. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.

In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, managing partner la Efin.ro.

In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de institutiile bancare, asa cum se poate observa si din pagina speciala a portalului Efin.ro.In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:28

2 comentarii
Deciziile BNR de azi: dobanda-cheie si facilitatile de depozit si credit (Video)

Deciziile BNR de azi: dobanda-cheie si facilitatile de depozit si credit (Video)

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, joi, sa mentina dobanda-cheie la nivelul de 5,25%, insa a modificat dobanzile la facilitatile de depozit si credit.

"In sedinta din 2 mai 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al BNR, remis Ziare.com

Banca centrala a aplicat ultima reducere de dobanda in martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

"In vederea temperarii volatilitatii dobanzilor pe piata monetara si bancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25 la suta pe an de la 9,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la suta pe an fata de 1,25 la suta", au mai precizat oficialii BNR.

Reducerea acestor rate inseamna dobanzi mai mici pentru bancile care se imprumuta sau isi plaseaza un depozit la BNR, cu scadenta de o zi.

Conform specialistilor ING Bank, aceste... mai mult


Joi, 02 Mai 2013, ora 15:38

Depozite la termen: De ce iesi in pierdere daca tii banii la banca

Depozite la termen: De ce iesi in pierdere daca tii banii la banca

Trendul de scadere a dobanzilor pentru depozitele la termen, cresterea ratei de inflatie, dar si costurile pe care le percep bancile sunt factorii care vor aduce mai degraba pierderi persoanelor care isi pastreaza economiile la banca in 2013.

Banca Nationala prognozeaza ca rata inflatiei ar putea atinge plafonul de 6% in aceasta vara, urmand sa coboare in cea de-a doua parte a anului catre tinta de 3,5% stabilita pentru sfarsitul anului 2013.

"Dinamica anuala a preturilor bunurilor de consum este prevazuta a accelera temporar pe parcursul trimestrului II al anului curent. Scenariul de baza al proiectiei macroeconomice este construit pornind de la ipoteza unui an agricol normal in 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei IPC sa inregistreze o decelerare mai ampla in a doua jumatate a anului curent", se arata in raportul BNR asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie.

Ar fi si cel mai fericit scenariu.

Citeste mai multe despre Depozite la termen: De ce iesi in pierdere daca tii banii la banca pe Business24.ro. mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:23

1 comentariu
Merita sa mai tinem banii la banca in 2013 sau e mai bine la saltea?

Merita sa mai tinem banii la banca in 2013 sau e mai bine la saltea?

Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.

Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.

"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.

Citeste mai multe despre Dobanzi depozite: Merita sa mai tinem banii la banca in 2013 sau e mai bine la saltea? pe Business24.ro. mai mult


Joi, 07 Februarie 2013, ora 16:04

3 comentarii
Bilantul crizei: Dobanzi real negative, frica de risc si inconsecventa in creditare

Bilantul crizei: Dobanzi real negative, frica de risc si inconsecventa in creditare

Ultimii cinci ani demonstreaza cat de mult depinde sistemul financiar din Romania de performanta economiei si de "averea" populatiei.

Dupa ce au atins niveluri de 16% in 2008, dobanzile la depozitele in lei au inceput sa scada intr-un ritm alert pana la sfarsitul anului 2012, variind in jurul nivelului de 5,5%, se arata intr-un studiu realizat de analistul economic Dragos Cabat, Managing Partner www.eFin.ro.

Acest lucru a fost determinat de faptul ca bancile comerciale nu au mai acordat credite pentru persoanele fizice si, in consecinta, nevoia lor de resurse din partea populatiei a scazut. Astfel, in aceasta perioada, dobanzile la depozitele in lei au avut valori medii nete real pozitive in 2008 si 2009 si apoi real negative din 2010 pana in 2012 inclusiv.

Este foarte probabil ca si in anul 2013 dobanzile la depozite vor ramane real negative, in intervalul -0,5% - -1%, atat timp cat bancile comerciale nu reiau cresterea creditarii pentru companii si nu dezgheata creditele de consum pentru populatie, cu atat mai mult cu cat volatilitatea inflatiei in 2013 poate fi ridicata.

Asadar, dobanzile nominale la depozite vor fi in medie de 5% pentru anul 2013. In acest context, este foarte posibil ca depozitele populatiei sa scada in lei.

Depozitele in valuta vor ramane constante ca volum in anul 2013, daca leul nu se va aprecia puternic fata de euro, ceea ce ar determina o "fuga" a romanilor catre moneda nationala.

Romanii se orienteaza de regula catre produse de... mai mult


Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:30

Creditele au ramas scumpe in 2012. Cum vor evolua dobanzile in acest an?

Creditele au ramas scumpe in 2012. Cum vor evolua dobanzile in acest an?

Activitatea de creditare a stagnat pe parcursul anului trecut, in contextul inaspririi accentuate a conditiilor de creditare, dar si al mentinerii costurilor ridicate in special la imprumuturile in lei, romanii manifestand un interes mai puternic pentru economisire.

Potrivit economistilor, tendintele se vor mentine si in acest an.

Creditarea a crescut foarte usor pe segmentul persoane fizice in 2012, de la 104,26 de miliarde de lei la inceputul anului, la 106,34 de miliarde de lei in octombrie, potrivit datelor centralizate de BNR.

Romanii au preferat si in acest an imprumuturile in euro, care au avut o pondere de 58,3 miliarde de lei in total, in timp ce creditele in lei au insumat 34,46 de miliarde de lei.

In cazul companiilor, creditele au urcat de la 115 miliarde de lei in ianuarie la 121 de miliarde de lei in octombrie, din care peste 68 de miliarde de lei au reprezentat imprumuturi in euro si 48,5 miliarde de lei in valuta.

Depozitele la termen ale populatie au evoluat de la 92,5 miliarde de lei in ianuarie, la 98,1 miliarde de lei in octombrie, din care 61,3 miliarde lei au fost depozite constituite in moneda nationala.

In acelasi interval, depozitele firmelor au scazut de la 29,8 miliarde de lei, la 29,4 miliarde de lei. Si in acest caz au predominat depozitele in lei, cu 18,7 miliarde de lei din total.

Dobanzile la creditele in lei au ramas ridicate in 2012, pe toate segmentele.

Astfel, dobanda medie anuala pentru creditele de consum in lei... mai mult


Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 13:56

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii