drept munca romani germania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Presa externa: Discutii aprinse despre imigrantii romani in Germania - Turism social, termenul anului 2013

Presa externa: Discutii aprinse despre imigrantii romani in Germania - Turism social, termenul anului 2013

Dezbaterile in jurul ideii ca romanii si bulgarii vor invada Germania au continuat in ultimele saptamani, scrie presa luxemburgheza.

Discutiile au fost atat de aprinse, incat un grup de lingvisti a ales Sozialtourismus (turism social) drept cuvantul anului 2013, arata publicatia Le Quotidien.

Acesta este utilizat pentru a "a denigra imigrantii nou-veniti, in special pe cei din Europa de Est", a estimat juriul.

Multe voci din Germania, in frunte cu politicienii conservatori din Uniunea Crestin-Sociala (CSU), sunt impotriva romanilor si bulgarilor, insa altele, precum Agentia Federala a Muncii (BA) si Uniunea Comunelor Germane (UCG), considera ca reactiile sunt exagerate.

Ulrich Maly, presedintele UCG, a tras un semnal de alarma in legatura cu "dramatizarea" problemei, care se transforma intr-un "fenomen de amploare" si care ii asimileaza pe toti romanii si bulgarii cu "migrantii saraci" care "fraudeaza sistemul social", arata publicatia citata.

Potrivit unui raport al BA, aproape 60% dintre cei 368.000 de romani si bulgari care s-au mutat in Germania in 2013 au un loc de munca. Iar teama ca imigrantii est-europeni vor "parazita" sistemul ajutoarelor sociale este neintemeiata: doar 10% din aceasta populatie beneficiaza de alocatia sociala minimala Hartz IV.

Mai mult, cu o rata a somajului de 7,4%, procentajul romanilor si bulgarilor fara loc de munca este mai mic decat in cazul populatiei locale (7,7%) si cu atat mai putin comparativ cu totalul populatiei... mai mult


Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 14:48

Romanii, unda verde pentru munca in Germania - adevarul despre "asaltul" migrantilor

Romanii, unda verde pentru munca in Germania - adevarul despre "asaltul" migrantilor

De la 1 ianuarie 2014 bulgarii si romanii au acces total la piata muncii din Germania. Tot mai multi analisti se intreaba care vor fi consecintele acestui fapt.

Deutsche Welle propune cateva lamuriri venite din partea expertului in probleme de imigratie, Herbert Brucker de la Institutul pentru Studiul Pietei Fortei de Munca si Ocuparii. Eliminarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari nu presupune ca ei vor avea acces mai usor la ajutoarele sociale. Din acest punct de vedere, nu se schimba nimic. Pentru ei, noutatea vine din faptul ca vor avea noi oportunitati de angajare, crede Brucker.

Pana acum, romanii si bulgarii aveau dreptul doar la munca sezoniera in Germania, daca nu erau absolventi de studii superioare sau nu se specializasera in Germania. Acum, piata se deschide pentru toti. Analizele institutului amintit arata ca de aceasta facilitate ar putea beneficia 180.000 de oameni din cele doua tari.

Conform lui Brucker, acestia isi vor gasi de munca in Germania si vor plati, astfel, impozite si taxe statului german, ceea ce va face bine economiei germane. Temerile, ca oameni vor da navala in Germania pentru ajutoarele sociale, sunt nefondate, spune expertul.

Brucker crede ca romanii si bulgarii care vor veni in Germania isi pot gasi de munca in industria hoteliera si a restaurantelor, in sectorul serviciilor, in sistemul de sanatate si ca ingrijitori pentru oameni bolnavi. Procentul romanilor si bulgarilor care vor munci in agricultura va scadea,... mai mult


Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 15:15

3 comentarii
"Sclavii" Germaniei moderne: Noi date despre conditiile de munca inumane ale romanilor

"Sclavii" Germaniei moderne: Noi date despre conditiile de munca inumane ale romanilor

Munca de sclav, a cate 12 ore pe zi, fara asigurari de sanatate, santajati, exploatati si amenintati: muncitorii zilieri romani si bulgari lucreaza in Germania, in conditii inumane. Acestea au fost constatarile unei comisii speciale care a verificat mai multe firme.

Despre acest nou tip de sclavagism modern se scrie tot mai des in presa. Muncitorii zilieri vin, cu preponderenta, din Romania si Bulgaria, lucreaza in conditii inumane, nu sunt asigurati, castiga putin si sunt supusi amenintarilor si santajului.

In luna iulie a acestui an, doi muncitori romani care lucrau pe santierul naval Meyer Werft au ars de vii intr-un incendiu izbucnit la parterul unei cladiri din oraselul german Papenburg. Dupa aceasta tragedie, o comisie speciala, infiintata la cererea sindicatului industrial IG Metall si a ministerului Economiei din provincia Saxonia Inferioara, a efectuat un control la 21 de firme, care angajau muncitori zilieri din Europa de Est.

Munca de sclav

Raportul comisiei, dat publicitatii de curand, a scos la iveala nereguli grosolane. Marea parte a firmelor oferea angajatilor romani si bulgari conditii de munca inumane. Acesti oameni erau obligati sa munceasca peste 10 ore pe zi, uneori chiar si 12. Recordul pentru o zi de munca a fost de 23 ore si 55 minute.

Muncitorii ieseau din tura de 8 ore, erau trimisi acasa sa doarma cateva ore, apoi veneau seara la munca pentru a doua tura. Acestia erau platiti cu sume ce variau intre 3 si 8 euro pe ora. Nu primeau... mai mult


Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 22:21

19 comentarii
Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia

Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia

In ultima vreme, in Germania, ajung tot mai multi oameni din Romania si Bulgaria. In ochii unora, acest aflux reprezinta o mare problema, insa Germania castiga de pe urma imigrantilor din aceste doua tari, foste comuniste.

Expertul Herbert Brucker spune pentru Die Zeit, citat de Deutsche Welle, ca o mare parte din comunitatea germana crede ca afluxul de imigranti romani si bulgari este un pericol pentru Germania.

Asta pentru ca domina impresia generala ca acestia se integreaza in piata muncii si in comunitate mult mai greu fata de alte grupe de straini care imigreaza in Germania, incarcand astfel suplimentar sistemul asigurarilor sociale.

Mass-media numeste aceasta categorie de imigranti veniti din Romania si Bulgaria "imigranti ai saraciei".

E drept ca Romania si Bulgaria sunt printre cele mai sarace tari ale UE - date recente ale Eurostat arata ca veniturile pe cap de locuitor in cele doua tari reprezinta de-abia 39 la suta din nivelul mediu al veniturilor per capita din Germania. De aici incolo, aceasta mare discrepanta intre veniturile cetatenilor tarilor din UE conduce la o migratie puternica.

In Germania, in acest moment, traiesc 5 procente din populatia natiunilor care au prins primul val de integrare est-european in UE. Bulgarii si romanii reprezinta 10 la suta. Intrebarea care se pune este daca ei reprezinta o problema financiar-sociala pentru Germania?

O privire fugara asupra datelor statistice ne da un prim raspuns la aceasta intrebare. La... mai mult


Duminica, 25 August 2013, ora 23:23

5 comentarii
Ministru german, catre Romania: In UE trebuie sa respectam statul de drept

Ministru german, catre Romania: In UE trebuie sa respectam statul de drept

Ministrul federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat, intr-un mesaj transmis joi seara, in contextul aniversarii Tratatului de prietenie cu Romania, ca in cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor in stat si stabilitatea sociala si economica.

El a facut referire - intr-un mesaj transmis joi seara, cu ocazia concertului de la Ateneul Roman dedicat implinirii a 20 de ani de la incheierea Tratatului de prietenie dintre cele doua tari - la importanta respectarii in cadrul UE a unor valori precum "libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor in stat si stabilitatea sociala si economica".

"Dialogul deschis si constructiv, una dintre valorile comune ale Europei, constituie o caracteristica deosebita a acestui parteneriat. In cadrul Uniunii Europene ne angajam cu totii, impreuna, pentru valori precum libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor in stat si stabilitatea sociala si economica", a spus Westerwelle.

Legaturi stranse, datorita minoritatii germane

De asemenea, ministrul german a aratat ca "nivelul fara precedent de astazi al conexiunilor culturale, economice si politice se datoreaza si Tratatului de prietenie si va creste de la an la an".

"Germania si Romania sunt in mod traditional unite de legaturi stranse - tocmai datorita minoritatii germane din Romania. Cele doua state au convenit prin Tratatul de prietenie cooperarea in plan politic, economic si cultural,... mai mult


Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:22

6 comentarii
Germania permite partial accesul romanilor pe piata muncii - vezi cine beneficiaza

Germania permite partial accesul romanilor pe piata muncii - vezi cine beneficiaza

Romanii absolventi de facultate care cer un loc de munca potrivit pregatirii lor, persoanele care incep o pregatire profesionala intr-o intreprindere si cei care acceseaza locuri de munca sezoniere nu vor mai avea nevoie de permis de munca pentru Germania incepand din 2012.

Aceste masuri au fost decise de Guvernul federal de la Berlin, miercuri, si au ca scop inlesnirea accesului fortei calificate de munca din Romania pe piata muncii din Germania, informeaza un comunicat al ambasadei Germaniei la Bucuresti.

Astfel, incepand de anul viitor, nu va mai fi nevoie de permisul de munca obligatoriu pentru urmatoarele categorii: absolventii de facultate care solicita un loc de munca corespunzator pregatirii lor; persoanele care vor incepe o pregatire profesionala intr-o intreprindere si persoanele care acceseaza locuri de munca sezoniere.

Totodata, in cazul locurilor de munca in care pregatirea si calificarea profesionala este una standardizata a fost exclusa verificarea prioritatii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai intai, daca pentru acel loc de munca exista, in Germania, o persoana in cautarea unui loc de munca.

"Incepand cu 2012 va fi mult mai usor pentru romani sa lucreze in Germania. Un numar mai mare de forta de munca - forta de munca cu o inalta calificare, ucenici si muncitori sezonieri - nu vor mai avea nevoie de un permis de munca in Germania. Interdictii privind libera circulatie a fortei de munca pentru romani vor continua, insa, sa existe doar in... mai mult


Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 20:49

12 comentarii
Vezi conditiile in care pot munci romanii in cele zece state UE cu restrictii

Vezi conditiile in care pot munci romanii in cele zece state UE cu restrictii

Zece dintre cele 26 de state membre UE (fara Romania) aplica restrictii cetatenilor romani pe piata muncii, acestora adaugandu-li-se si alte state europene precum Norvegia sau Elvetia.

Libera circulatie pe piata muncii este un drept fundamental care permite cetatenilor unui stat membru sa munceasca intr-o alta tara UE in aceleasi conditii ca si cetatenii autohtoni.

Potrivit legislatiei comunitare, este posibila restrictionarea liberei circulatii pe piata muncii pentru cetatenii din statele nou-intrate in UE. Restrictiile pot fi aplicate pentru o perioada de maximum 7 ani, astfel ca, in cazul Romaniei si Bulgariei, limitarile impuse pe piata muncii mai pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.

Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restrictiilor impuse pe piata muncii pana la 31 decembrie 2011, cand tarile care inca mentin limitarile trebuie sa notifice Comisia Europeana in privinta unei decizii.

Tarile UE care aplica in continuare restrictii romanilor pe piata muncii, la cinci ani de la aderarea la Uniune sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.

Spania, care alaturi de Portugalia, Ungaria si Grecia, renuntase la aplicarea restrictiilor incepand cu 1 ianuarie 2009, a decis reintroducerea acestora in vara, motivand ratiuni economice legate de rata de somaj la nivel national de aproximativ 20%. Pana in prezent, Marea Britanie si Olanda au anuntat prelungirea restrictiilor pana... mai mult


Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 23:19

1 comentariu
Germania urmeaza sa decida daca mentine restrictiile impuse muncitorilor romani

Germania urmeaza sa decida daca mentine restrictiile impuse muncitorilor romani

Germania urmeaza sa stabileasca daca mentine restrictiile de pe piata muncii pentru lucratorii romani si in 2012, a declarat miercuri ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim.

Andreas von Mettenheim a aratat, in timpul conferintei "UE si migratia", ca aproximativ 15 milioane dintre locuitorii Germaniei sunt considerati imigranti iar 35 la suta dintre acestia provin din state membre UE.

Autoritatile germane urmeaza sa decida daca restrictiile impuse lucratorilor romani pe piata muncii din Germania vor fi mentinute sau vor fi ridicate incepand din 2012, a declarat ambasadorul Germaniei, citat de Mediafax.

"Avem toti o problema demografica, in sensul ca avem o populatie care imbatraneste si ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca calificata. Multi investitori germani se plang de acest lucru si in Romania", a precizat ambasadorul Germaniei.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Valentin Mocanu a subliniat ca dreptul la libera circulatie este prevazut in Constitutia Romaniei.

El a adaugat ca 11 din 26 de state membre, printre care Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda sau Spania, aplica restrictii pentru cetatenii romani. mai mult


Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 17:25

1 comentariu
Comisar european: Germania si Austria vor ridica restrictiile de munca pentru romani

Comisar european: Germania si Austria vor ridica restrictiile de munca pentru romani

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale Laszlo Andor, din Ungaria, a declarat joi ca Germania si Austria vor fi urmatoarele doua tari care vor ridica restrictiile pentru lucratorii romani si bulgari, scrie Bazon Line.

Andor a precizat ca pana la finalul saptamanii Comisia Europeana va prezenta un punct de vedere oficial cu privire la accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii europene, anunta Bazon Line.

Restrictiile pe piata muncii in Europa fata de muncitorii din Romania si Bulgaria sunt mentinute inca de noua state membre - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. In aceste tari muncitorii au nevoie de permise de munca pentru a fi angajati, permise care pot fi obtinute in urma unor proceduri brocratice si administrative foarte complicate.

Andor a dus o politica care are ca scop incurajarea statele membre ale UE sa ridice restrictiile impuse Romaniei si Bulgariei. mai mult


Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:21

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)