drepturile omului comunism

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Maghiarii din SUA au sesizat Comisia Helsinki pentru retragerea distinctiei lui Tokes

Maghiarii din SUA au sesizat Comisia Helsinki pentru retragerea distinctiei lui Tokes

Federatia maghiarilor din Statele Unite a sesizat Comisia Helsinki, o agentie a Administratiei SUA, in legatura cu propunerea de retragere a distinctiei lui Laszlo Tokes.

"Comisia Helsinki trebuie sa se pronunte; incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile si practicile impotriva minoritatilor, intoleranta si masurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem ca tacerea ar putea fi interpretata de unii ca fiind o incuviintare, avand ca efect noi incalcari ale principiilor Comisiei Helsinki", a comunicat Federatia Maghiarilor Americani intr-o scrisoare adresata presedintilor Comisiei, Benjamin Cardin si Christopher Smith, citata de Mediafax.

Federatia Maghiarilor Americani (AHF) s-a adresat Comisiei Helsinki a SUA denuntand incalcari ale drepturilor omului, actiuni anti-maghiare si anularea deciziei de retragere a distinctiei lui Laszlo Tokes. Presedintele AHF, Ferenc Koszorus, a declarat, conform MTI, ca initiativa de retragere a Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes este rezultatul actiunilor acestuia in favoarea comunitatii maghiarilor din Romania.

MAE ungar: Retragerea decoratiei lui Tokes, un gest de umilire si intimidare a maghiarilor

Pe de alta parte, si istoricul american Lee Edwards, directorul Fundatiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu pentru a-i cere sa nu-i retraga decoratia lui Laszlo Tokes.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua... mai mult


Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:21

2 comentarii
Metode prin care poti fi spionat online fara sa-ti dai seama

Metode prin care poti fi spionat online fara sa-ti dai seama

Securitatea online si dreptul la intimitate pe computer si smartphone devin subiecte tot mai controversate pe masura ce marile companii incearca sa reduca tot mai mult dreptul utilizatorilor de a hotari ce informatii despre ei pot fi colectate. Iata 5 metode prin care poti fi spionat online fara sa-ti dai seama.

1. Retelele sociale si serviciile de securitate

Dosarele de securitate nu fac parte doar din trecutul comunist. In SUA si in Marea Britanie, serviciile secrete au lansat de ceva vreme programe de colectare de date despre cetateni pe baza profilelor acestora din retelele sociale.

Autoritatile vor gasi intotdeauna si alte metode sa-ti incalce anonimatul online si dreptul la intimitate, dar daca le oferi tot ce au nevoie sa stie pe Facebook, inclusiv detalii despre fiecare calatorie, nu mai au de ce sa depuna eforturi suplimentare.

Citeste mai multe despre 5 metode prin care poti fi spionat online fara sa-ti dai seama pe Hit.ro. mai mult


Joi, 02 August 2012, ora 22:09

3 comentarii
Dizident chinez, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru o poezie

Dizident chinez, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru o poezie

Un tribunal din China l-a condamnat pe scriitorul dizident Zhu Yufu la 7 ani de inchisoare, din cauza unui poem considerat a fi subversiv.

Poezia, publicata online si intitulata "E timpul" ar fi incitat oamenii sa se stranga pentru a manifesta in favoarea libertatii, informeaza Financial Times.

"Verdictul curtii indica faptul ca este vorba de o crima serioasa care impune o pedeapsa exemplara", a declarat fiul scriitorului condamnat. "Practic, singura sansa pe care a avut-o tatal meu sa vorbeasca in timpul procesului a fost cand era scos din sala, dupa audieri, cand a spus ca vrea sa faca apel".

Trei alti dizidenti au primit sentinte cu inchisoarea in ultimele luni, pentru culpe similare, legate de subversiune.

Zhu Yufu, in varsta de 59 de ani, are un istoric lung al condamnarilor, primind 7 ani de inchisoare in 1999 si inca 2 ani in 2007 pentru activismul sau.

In decembrie, Chen Wei si Chen Xi, activisti foarte cunoscuti pe plan local, au fost condamnati la inchisoare pentru acuze similare, legate de subversiune. Aceste procese sunt adesea utilizate pentru a critica Partidul Comunist din China. mai mult


Vineri, 10 Februarie 2012, ora 22:13

1 comentariu
Romania si drepturile omului - ce procese am pierdut la CEDO

Romania si drepturile omului - ce procese am pierdut la CEDO

Sambata, 10 decembrie, este marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului si se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

In ciuda faptului ca legislatia prevede respectarea drepturilor omului, in Romania exista in continuare cazuri in care cetatenii sunt nevoiti sa mearga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru a-si face dreptate.

Romania a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului in iunie 1994, cand s-au putut face pentru prima oara petitii din partea persoanelor fizice si juridice romane.

Fiecare proces pierdut la CEDO inseamna ca despagubirile vor fi platite reclamantilor din banii contribuabilului roman.

Romania a fost reclamata la CEDO, intr-un proces intentat de o femeie in varsta de 71 de ani atacata de o haita de caini vagabonzi, deoarece autoritatile nu au luat masura de a rezolva problema cainilor comunitari. CEDO a dat dreptate femeii, iar Romania trebuie sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro. Reclamanta a apelat la articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman sau degradant, si la articolul 8, care garanteaza dreptul la viata privata si de familie.

Camera Deputatilor a aprobat in noiembrie 2011 o lege care lasa autoritatilor locale optiunea de a eutanasia cainii vagabonzi care nu sunt revendicati, decizie care a starnit controverse si furia iubitorilor de animale.

Si anul acesta au existat cazuri in care Romania pierdut procese la... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 20:48

1 comentariu
Herta Muller va inaugura cel mai mare targ de carte din Scandinavia

Herta Muller va inaugura cel mai mare targ de carte din Scandinavia

Scriitoarea Herta Muller va inaugura joi editia din acest an a Targului Bok& Bibliotek, cel mai mare targ de carte din Scandinavia, informeaza, printr-un comunicat de presa, directorul adjunct al Institului Cultural Roman (ICR) de la Stockholm, Eva Leonte.

Herta Muller se va afla in Suedia intre 22 si 27 septembrie, intr-un turneu literar organizat la initiativa ICR de la Stockholm, in colaborare cu editura suedeza Wahlstrom & Widstrand si Targul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg.

Programul evenimentelor cuprinde, pe langa ceremonia de inaugurare, doua seminarii in cadrul targului si o discutie pe Scena Internationala a Scriitorilor din Stockholm.

Scriitoarea germana (nascuta in Romania Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953, la Nitchidorf, in Banatul romanesc.

A publicat peste 20 de volume cu succes la public si critica, in prezent fiind considerata unul dintre cei mai importanti scriitori de limba germana.

Literatura Hertei Muller si angajamentul ei curajos pentru respectarea drepturilor omului, pentru libertate si democratie, pentru clarificarea trecutului dictatorial, atat cel comunist cat si cel fascist, i-au conferit un loc de varf in literatura europeana si o voce politica importanta.

Este membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie.

Incepand cu 1999, a fost de doua ori propusa la Premiul Nobel pentru Literatura, iar la 8 octombrie 2009, Herta Muller a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura 2009. mai mult


Joi, 22 Septembrie 2011, ora 11:32

Cum ar putea ajuta Occidentul statele ex-comuniste sa accepte virtutile tolerantei

Cum ar putea ajuta Occidentul statele ex-comuniste sa accepte virtutile tolerantei

Post-comunismul uneste din ce in ce mai putin cele 10 tari ex-comuniste membre ale UE, cand vine vorba despre dezvoltarea lor sociala. Cel putin asa sustine o analiza a Oxford Analitica.

"EU-10: Post-communism defines EU-10 less and less", publicata in ultima zi a anului 2010, si pe care o sintetizez mai jos, are urmatorul mesaj: "mai putina aroganta si mai multa intelegere din partea Occidentului ar ajuta statele ex-comuniste sa accepte virtutile tolerantei si ale drepturilor omului".

Capacitatea elitelor de a impulsiona oamenii sa devina mai ambitiosi si mai optimisti este extrem de redusa

In decursul a 20 ani de la caderea comunismului, cele 10 tari ex-comuniste - Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Estonia, Lituania, Letonia, Slovenia si Slovacia - au urmat cai mai degraba divergente. In schimb, au pastrat in comun viziunile legate de antisemitism, de rusofobie si de proastele maniere. Nici macar elitele din aceste tari nu se diferentiaza de restul societatii, in raport cu obiceiurile si convingerile personale. Prin urmare, capacitatea lor de a fi veritabili lideri si de a impulsiona oamenii sa devina mai ambitiosi si mai optimisti este extrem de redusa.

Suntem europeni, dar condamnam valorile europene ca toleranta sau egalitate de gen

Nici societatea, dar nici elitele nu si-au conturat inca valorile care sa le defineasca identitatea. Atitudinea lor se defineste in jurul a doua sentimente antagonice: cel pozitiv se refera la caderea comunismului... mai mult


Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 21:05

1 comentariu
SUA: Coruptia persista la varf in Romania

SUA: Coruptia persista la varf in Romania

Raportul Departamentului de Stat american privitor la drepturile omului pe 2009 constata ca in Romania coruptia la varf ramane o problema, sistemul judiciar este vizat de influente politice, iar restituirea proprietatilor continua sa fie foarte lenta.

In ceea ce priveste ingerinta in viata privata, Constitutia interzice asemenea actiuni, iar guvernul in general respecta aceste prevederi in practica. Totusi, mentioneaza raportul, a existat o larga perceptie ca monitorizarea ilegala inca exista.

Alegerile europene din iunie si cele prezidentiale din noiembrie-decembrie au fost considerate in general libere si corecte.

Au existat informatii ca politia si jandarmii au tratat necorespunzator sau au hartuit detinuti si rromi. Conditiile din inchisori raman deficitare. Sistemul judiciar nu este impartial si uneori este vizat de influente politice.

O lege restrictiva privitoare la religie continua sa limiteze libertatea religioasa. Restituirea proprietatilor continua sa fie foarte lenta, iar guvernul nu a reusit sa intreprinda actiuni efective pentru returnarea bisericilor greco-catolice elene confiscate de fostul regim comunist in 1948.

Coruptia la varf ramane o problema raspandita. Au continuat sa se inregistreze informatii despre violenta si discriminare impotriva femeilor, precum si despre abuzuri asupra copiilor. Persoane au fost traficate pentru munca, exploatare sexuala si cersetorie. Asistenta inadecvata pentru persoanele cu dizabilitati a fost de asemenea... mai mult


Joi, 11 Martie 2010, ora 23:40

11 comentarii
SUA critica aspru situatia drepturilor omului din Republica Moldova

SUA critica aspru situatia drepturilor omului din Republica Moldova

Statele Unite critica in raportul lor anual situatia drepturilor omului din Republica Moldova, subliniind coruptia din administratie, faptul ca politia a batut persoane arestate, ca puterea influenteaza presa si incearca sa intimideze opozitia.

Republica Moldova este o democratie parlamentara cu o populatie estimata la 3,57 milioane de locuitori, dintre care 528.600 in Transnistria. Aproximativ 900.000 de cetateni, dintre care circa 250.000 de transnistreni, traiesc in afara tarii, transmite NewsIn.

Constitutia prevede ca puterea este impartita de presedinte, executiv, Parlamentul unicameral si justitie, insa, in practica, Guvernul, legislativul si justitia sunt influentate de seful statului, comenteaza autorii raportului.

Alegerile parlamentare din 2005 au respectat in general majoritatea standardelor internationale, afirma Departamentul american de Stat, precizand ca liderul Partidului Comunist, Vladimir Vornin, a fost reales pentru un al doilea si ultim mandat la presedintie in 2005, de catre Parlament.

Autoritatile civile tin sub control fortele de securitate, iar Guvernul respecta in general drepturile omului. Insa au existat cazuri in care fortele de securitate au batut persoane arestate sau au inchis cetateni fara a face public acest lucru.

Conditiile din inchisori sunt in continuare dure, iar fortele de securitate au hartuit si intimidat ocazional opozitia. S-au inregistrat si cazuri de coruptie in justitie sau politie, arestari arbitrare si... mai mult


Joi, 26 Februarie 2009, ora 22:23

4 comentarii
Moldovenii sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului prin proteste

Moldovenii sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului prin proteste

Cetatenii moldoveni sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului protestand fata de incalcarile acestora de catre oficialii statului.

Locuitorii Republicii Moldova au ales sa iasa in strada pentru a trage inca un semnal de alarma pentru mai marii conducatori, informeaza Ziua.

"Situatia din Republica Moldova se degradeaza tot mai mult. Ceea ce se intampla aici ne alarmeaza", a declarat Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Stefan Uratu a adaugat ca situatia s-a agravat in ultimii 2-3 ani, cand drepturile cetatenilor moldoveni sunt incalcate, in mod evident, de catre autoritati.

Deputatul moldovean Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului National Liberal, a calificat Republica Moldova drept un "stat dezastruos, adus la inexistenta prin nefunctionarea institutiilor democratice".

Membru partidului liberal a acuzat guvernul comunist de promovare a coruptiei, ingradirea dreptului la exprimare libera si exercitarea presiunii asupra partidelor care se opun sistemului. mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 17:25

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Papa Francisc, gest uluitor de toleranta fata de pacatosi
  2. O femeie din China traieste o viata normala, desi nu are creierul mic
  3. Burgeri negri, cu cerneala de calmar - unde se vand
  4. Soseaua unde zilnic masinile sunt luate de apa - e practicabila doar doua ore pe zi (Galerie foto)
  5. Biserica cere, Primaria executa: De ce s-a suparat protopopul pe niste umbrelute
  6. De ce a fost aruncat la cosul de gunoi un oficial din Ucraina (Video)
  7. O vaca gratis daca te muti la tara si tot degeaba
  8. Ai inota alaturi de rechini? Afla unde o poti face
  9. Lansare extravaganta: Televizorul cu cristale Swarovski
  10. Ce mananca pacientii in spital in diferite colturi ale lumii