drepturile omului comunism

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Raul Castro s-a declarat pregatit sa discute orice problema cu Statele Unite

Raul Castro s-a declarat pregatit sa discute orice problema cu Statele Unite

Presedintele cubanez Raul Castro a salutat sambata normalizarea relatiilor dintre Cuba si Statele Unite, care, potrivit lui, inlatura un "obstacol" vechi de o jumatate de secol, si s-a declarat pregatit sa discute orice problema in cadrul dialogului cu Washington.

Miercuri, presedintele american Barack Obama si omologul sau cubanez Raul Castro au anuntat normalizarea relatiilor dintre Washington si regimul comunist de la Havana, dupa peste 50 de ani de tensiuni diplomatice.

Moment istoric: SUA si Cuba reiau relatiile diplomatice

"Poporul cubanez saluta aceasta decizie justa a presedintelui Statelor Unite Barack Obama, care confirma ridicarea unui obstacol in relatiile dintre tarile noastre" si marcheaza "deschiderea unui nou capitol", a afirmat Raul Castro intr-un discurs sustinut in mod traditional la inchiderea sesiunii parlamentare semestriale.

Primele intrevederi oficiale intre reprezentanti ai Cubei si Statelor Unite sunt prevazute in ianuarie, cu scopul de a fixa o agenda pentru restabilirea relatiilor diplomatice, dupa 18 luni de negocieri desfasurate in secret.

"Vom reitera dispozitia noastra pentru un dialog respectuos si reciproc asupra divergentelor" dintre Havana si Washington, a declarat presedintele cubanez.

"Acceptam sa vorbim pe orice tema", a adaugat el, afirmandu-si totodata vointa de a ramane ferm in problemele de suveranitate.

Incep si disensiunile

"Vom veghea la respectarea independentei noastre nationale si autodeterminarii", a... mai mult


Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 09:26

1 comentariu
Cum au ajuns 24 de milioane de oameni izolati de lume

Cum au ajuns 24 de milioane de oameni izolati de lume

Coreea de Nord este una dintre tarile cele mai izolate din lume, iar cei 24 de milioane de oameni care traiesc in statul totalitar au o interactiune minima cu lumea exterioara. Mass-media straina este interzisa, iar comunicarea cu turistii este strict controlata.

Presa internationala este interzisa, interactiunile cu turistii straini sunt strict controlate, iar Internetul este inaccesibil pentru aproape toti locuitorii. Jurnalistii BBC care au vizitat Coreea de Nord in 2010 au constatat ca studentii nu auzisera de Nelson mandela. Dar nici lumea nu stie mare lucru despre ce se intampla in aceasta tara asiatica, potrivit Huffington Post.

Programul armelor nucleare si relatarile privind incalcarea grava a drepturilor omului au facut din acest stat un fel de paria la nivel mondial, iar sanctiunile internationale au izolat si mai mult economia socialista centralizata a Coreei de Nord.

Coreea a avut o lunga istorie de auto-izolare, chiar inainte de scindarea peninsulei care s-a impartit in doua tari, in secolul XX.

Dinastia Choson, care a condus Coreea din secolul al XIV-lea si pana la inceputul secolului al XX-lea, a tinut tara izolata de lumea exterioara, atat de teama unei invazii straine, cat si deoarece coreeni se considerau superiori gratie culturii lui Confucius.

Coreea a cazut pe maini straine in secolul al XX-lea, iar razboaiele care au urmat au consolidat doar izolarea Coreei de Nord.

Cum s-a scindat Coreea?

Japonia a anexat Coreea in 1910. Cand... mai mult


Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 21:50

8 comentarii
Maghiarii din SUA au sesizat Comisia Helsinki pentru retragerea distinctiei lui Tokes

Maghiarii din SUA au sesizat Comisia Helsinki pentru retragerea distinctiei lui Tokes

Federatia maghiarilor din Statele Unite a sesizat Comisia Helsinki, o agentie a Administratiei SUA, in legatura cu propunerea de retragere a distinctiei lui Laszlo Tokes.

"Comisia Helsinki trebuie sa se pronunte; incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile si practicile impotriva minoritatilor, intoleranta si masurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem ca tacerea ar putea fi interpretata de unii ca fiind o incuviintare, avand ca efect noi incalcari ale principiilor Comisiei Helsinki", a comunicat Federatia Maghiarilor Americani intr-o scrisoare adresata presedintilor Comisiei, Benjamin Cardin si Christopher Smith, citata de Mediafax.

Federatia Maghiarilor Americani (AHF) s-a adresat Comisiei Helsinki a SUA denuntand incalcari ale drepturilor omului, actiuni anti-maghiare si anularea deciziei de retragere a distinctiei lui Laszlo Tokes. Presedintele AHF, Ferenc Koszorus, a declarat, conform MTI, ca initiativa de retragere a Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes este rezultatul actiunilor acestuia in favoarea comunitatii maghiarilor din Romania.

MAE ungar: Retragerea decoratiei lui Tokes, un gest de umilire si intimidare a maghiarilor

Pe de alta parte, si istoricul american Lee Edwards, directorul Fundatiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu pentru a-i cere sa nu-i retraga decoratia lui Laszlo Tokes.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua... mai mult


Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:21

2 comentarii
Romania si drepturile omului - ce procese am pierdut la CEDO

Romania si drepturile omului - ce procese am pierdut la CEDO

Sambata, 10 decembrie, este marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului si se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

In ciuda faptului ca legislatia prevede respectarea drepturilor omului, in Romania exista in continuare cazuri in care cetatenii sunt nevoiti sa mearga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru a-si face dreptate.

Romania a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului in iunie 1994, cand s-au putut face pentru prima oara petitii din partea persoanelor fizice si juridice romane.

Fiecare proces pierdut la CEDO inseamna ca despagubirile vor fi platite reclamantilor din banii contribuabilului roman.

Romania a fost reclamata la CEDO, intr-un proces intentat de o femeie in varsta de 71 de ani atacata de o haita de caini vagabonzi, deoarece autoritatile nu au luat masura de a rezolva problema cainilor comunitari. CEDO a dat dreptate femeii, iar Romania trebuie sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro. Reclamanta a apelat la articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman sau degradant, si la articolul 8, care garanteaza dreptul la viata privata si de familie.

Camera Deputatilor a aprobat in noiembrie 2011 o lege care lasa autoritatilor locale optiunea de a eutanasia cainii vagabonzi care nu sunt revendicati, decizie care a starnit controverse si furia iubitorilor de animale.

Si anul acesta au existat cazuri in care Romania pierdut procese la... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 20:48

1 comentariu
Herta Muller va inaugura cel mai mare targ de carte din Scandinavia

Herta Muller va inaugura cel mai mare targ de carte din Scandinavia

Scriitoarea Herta Muller va inaugura joi editia din acest an a Targului Bok& Bibliotek, cel mai mare targ de carte din Scandinavia, informeaza, printr-un comunicat de presa, directorul adjunct al Institului Cultural Roman (ICR) de la Stockholm, Eva Leonte.

Herta Muller se va afla in Suedia intre 22 si 27 septembrie, intr-un turneu literar organizat la initiativa ICR de la Stockholm, in colaborare cu editura suedeza Wahlstrom & Widstrand si Targul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg.

Programul evenimentelor cuprinde, pe langa ceremonia de inaugurare, doua seminarii in cadrul targului si o discutie pe Scena Internationala a Scriitorilor din Stockholm.

Scriitoarea germana (nascuta in Romania Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953, la Nitchidorf, in Banatul romanesc.

A publicat peste 20 de volume cu succes la public si critica, in prezent fiind considerata unul dintre cei mai importanti scriitori de limba germana.

Literatura Hertei Muller si angajamentul ei curajos pentru respectarea drepturilor omului, pentru libertate si democratie, pentru clarificarea trecutului dictatorial, atat cel comunist cat si cel fascist, i-au conferit un loc de varf in literatura europeana si o voce politica importanta.

Este membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie.

Incepand cu 1999, a fost de doua ori propusa la Premiul Nobel pentru Literatura, iar la 8 octombrie 2009, Herta Muller a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura 2009. mai mult


Joi, 22 Septembrie 2011, ora 11:32

Cum ar putea ajuta Occidentul statele ex-comuniste sa accepte virtutile tolerantei

Cum ar putea ajuta Occidentul statele ex-comuniste sa accepte virtutile tolerantei

Post-comunismul uneste din ce in ce mai putin cele 10 tari ex-comuniste membre ale UE, cand vine vorba despre dezvoltarea lor sociala. Cel putin asa sustine o analiza a Oxford Analitica.

"EU-10: Post-communism defines EU-10 less and less", publicata in ultima zi a anului 2010, si pe care o sintetizez mai jos, are urmatorul mesaj: "mai putina aroganta si mai multa intelegere din partea Occidentului ar ajuta statele ex-comuniste sa accepte virtutile tolerantei si ale drepturilor omului".

Capacitatea elitelor de a impulsiona oamenii sa devina mai ambitiosi si mai optimisti este extrem de redusa

In decursul a 20 ani de la caderea comunismului, cele 10 tari ex-comuniste - Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Estonia, Lituania, Letonia, Slovenia si Slovacia - au urmat cai mai degraba divergente. In schimb, au pastrat in comun viziunile legate de antisemitism, de rusofobie si de proastele maniere. Nici macar elitele din aceste tari nu se diferentiaza de restul societatii, in raport cu obiceiurile si convingerile personale. Prin urmare, capacitatea lor de a fi veritabili lideri si de a impulsiona oamenii sa devina mai ambitiosi si mai optimisti este extrem de redusa.

Suntem europeni, dar condamnam valorile europene ca toleranta sau egalitate de gen

Nici societatea, dar nici elitele nu si-au conturat inca valorile care sa le defineasca identitatea. Atitudinea lor se defineste in jurul a doua sentimente antagonice: cel pozitiv se refera la caderea comunismului... mai mult


Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 21:05

1 comentariu
SUA: Coruptia persista la varf in Romania

SUA: Coruptia persista la varf in Romania

Raportul Departamentului de Stat american privitor la drepturile omului pe 2009 constata ca in Romania coruptia la varf ramane o problema, sistemul judiciar este vizat de influente politice, iar restituirea proprietatilor continua sa fie foarte lenta.

In ceea ce priveste ingerinta in viata privata, Constitutia interzice asemenea actiuni, iar guvernul in general respecta aceste prevederi in practica. Totusi, mentioneaza raportul, a existat o larga perceptie ca monitorizarea ilegala inca exista.

Alegerile europene din iunie si cele prezidentiale din noiembrie-decembrie au fost considerate in general libere si corecte.

Au existat informatii ca politia si jandarmii au tratat necorespunzator sau au hartuit detinuti si rromi. Conditiile din inchisori raman deficitare. Sistemul judiciar nu este impartial si uneori este vizat de influente politice.

O lege restrictiva privitoare la religie continua sa limiteze libertatea religioasa. Restituirea proprietatilor continua sa fie foarte lenta, iar guvernul nu a reusit sa intreprinda actiuni efective pentru returnarea bisericilor greco-catolice elene confiscate de fostul regim comunist in 1948.

Coruptia la varf ramane o problema raspandita. Au continuat sa se inregistreze informatii despre violenta si discriminare impotriva femeilor, precum si despre abuzuri asupra copiilor. Persoane au fost traficate pentru munca, exploatare sexuala si cersetorie. Asistenta inadecvata pentru persoanele cu dizabilitati a fost de asemenea... mai mult


Joi, 11 Martie 2010, ora 23:40

11 comentarii
SUA critica aspru situatia drepturilor omului din Republica Moldova

SUA critica aspru situatia drepturilor omului din Republica Moldova

Statele Unite critica in raportul lor anual situatia drepturilor omului din Republica Moldova, subliniind coruptia din administratie, faptul ca politia a batut persoane arestate, ca puterea influenteaza presa si incearca sa intimideze opozitia.

Republica Moldova este o democratie parlamentara cu o populatie estimata la 3,57 milioane de locuitori, dintre care 528.600 in Transnistria. Aproximativ 900.000 de cetateni, dintre care circa 250.000 de transnistreni, traiesc in afara tarii, transmite NewsIn.

Constitutia prevede ca puterea este impartita de presedinte, executiv, Parlamentul unicameral si justitie, insa, in practica, Guvernul, legislativul si justitia sunt influentate de seful statului, comenteaza autorii raportului.

Alegerile parlamentare din 2005 au respectat in general majoritatea standardelor internationale, afirma Departamentul american de Stat, precizand ca liderul Partidului Comunist, Vladimir Vornin, a fost reales pentru un al doilea si ultim mandat la presedintie in 2005, de catre Parlament.

Autoritatile civile tin sub control fortele de securitate, iar Guvernul respecta in general drepturile omului. Insa au existat cazuri in care fortele de securitate au batut persoane arestate sau au inchis cetateni fara a face public acest lucru.

Conditiile din inchisori sunt in continuare dure, iar fortele de securitate au hartuit si intimidat ocazional opozitia. S-au inregistrat si cazuri de coruptie in justitie sau politie, arestari arbitrare si... mai mult


Joi, 26 Februarie 2009, ora 22:23

4 comentarii
Moldovenii sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului prin proteste

Moldovenii sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului prin proteste

Cetatenii moldoveni sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului protestand fata de incalcarile acestora de catre oficialii statului.

Locuitorii Republicii Moldova au ales sa iasa in strada pentru a trage inca un semnal de alarma pentru mai marii conducatori, informeaza Ziua.

"Situatia din Republica Moldova se degradeaza tot mai mult. Ceea ce se intampla aici ne alarmeaza", a declarat Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Stefan Uratu a adaugat ca situatia s-a agravat in ultimii 2-3 ani, cand drepturile cetatenilor moldoveni sunt incalcate, in mod evident, de catre autoritati.

Deputatul moldovean Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului National Liberal, a calificat Republica Moldova drept un "stat dezastruos, adus la inexistenta prin nefunctionarea institutiilor democratice".

Membru partidului liberal a acuzat guvernul comunist de promovare a coruptiei, ingradirea dreptului la exprimare libera si exercitarea presiunii asupra partidelor care se opun sistemului. mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 17:25

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  2. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  3. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  4. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  5. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida
  6. Culmea ironiei - incendiu urias la o fabrica de ... extinctoare
  7. Un nou animal face senzatie pe Internet. E o pisica sau o oaie? (Galerie foto)
  8. Parfum produs de un lant de restaurante fast-food. Ai folosi asa ceva?
  9. Secretul cuplurilor care fac mult sex e la indemana oricui
  10. Putin si Depardieu fac sex in Charlie Hebdo