drona

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Internet pentru toata lumea cu drone, sateliti si lasere

Internet pentru toata lumea cu drone, sateliti si lasere

Facebook va folosi "drone, sateliti si lasere" pentru a face posibil visul ca toti pamantenii sa aiba acces la Internet, a anuntat seful companiei, Mark Zuckerberg.

"Lucram la metode pentru a le furniza oamenilor Internet din cer", a scris Zuckerberg pe Facebook, potrivit CNBC.

Compania a lansat anul trecut Internet.org, initiativa ce are ca scop conectarea la Internet a celor doua treimi din populatia globului care nu au acces in prezent.

Potrivit lui Zuckerberg, deja trei milioane de oameni din Filipine si Paraguay au intrat pentru prima data pe Internet, datorita acestui proiect.

Insa "conectarea intregii lumi presupune si reinventarea unor noi tehnologii", a adaugat acesta.

De aceea, Facebook lanseaza Connectivity Lab, care lucreaza la sisteme de conexiune la Internet care implica tehnologii precum dronele, satelitii si laserele.

In cadrul laboratorului vor lucra experti de la NASA si Ascenta. Aceasta din urma este o companie britanica ai carei fondatori au creat o versiune initiala a aeronavei autonome care a reusit sa realizeze cel mai lung zbor din lume, propulsata cu energie solara.

Facebook a cumparat recent compania producatoare de drone Titan Aereospace, pentru suma de 60 de milioane de dolari. Alimentate cu energie solare, dronele produse de Titan se pot mentine in aer pe o perioada de cinci ani.

Si Google vrea sa aduca Internetul in zonele defavorizate, tot de la mare altitudine. Compania a lansat vara trecuta Project Loon, un program... mai mult


Vineri, 28 Martie 2014, ora 14:44

2 comentarii
De ce isi face UE in secret drone de sute de milioane de euro? Interviu

De ce isi face UE in secret drone de sute de milioane de euro? Interviu

Statewatch, un ONG care monitorizeaza libertatile civile in UE, a descoperit recent ca Uniunea Europeana a cheltuit peste 385 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui program de drone de supraveghere, fara control democratic exercitat de institutiile europene.

Parlamentul European nu a fost consultat cu privire la dezvoltarea vehiculelor aeriene ale UE, care au ca scop patrularea cerului european in misiuni de identificare a infractiunilor, se arata in raport.

UE isi face in secret drone de sute de milioane de euro

Statewatch a descoperit ca cel putin zece oficiali UE au primit bonusuri pentru "angajamentul personal si contributia" la acest program de la Unmanned Vehicle Systems (UVS) International, un grup de lobby al industriei de securitate ce reprezinta producatorii de aparate de zbor de supraveghere.

Solicitat de Ziare.com sa clarifice aspectele programului de drone al UE, in calitate de raportor pentru propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind punerea in aplicare a cerului unic european, europarlamentarul roman Marian-Jean Marinescu a aratat de ce sansele ca acest program sa fie utilizat in alte scopuri decat cele stabilite sunt mici.

Care sunt sansele ca acest program al Uniunii Europene sa fie utilizat in alte scopuri decat cel declarat?

Sansele sunt foarte mici. Traim in Uniunea Europeana, care are la dispozitia sa multe mecanisme care impiedica alunecarea in astfel de dezbateri sensibile. Ca... mai mult


Luni, 10 Martie 2014, ora 09:38

3 comentarii
Dronele, un pericol? De ce vrea Ministerul Transporturilor sa interzica filmarea cu ajutorul lor - Interviu

Dronele, un pericol? De ce vrea Ministerul Transporturilor sa interzica filmarea cu ajutorul lor - Interviu

2014 ar putea fi anul dronelor, daca Ministerul Transporturilor nu va impiedica dezvoltarea acestei tehnologii, mai ales ca legislatia poate fi reglementata foarte usor.

Omul de afaceri Razvan Baciu, care detine o drona, este producator video si se ocupa de site-ului Te-am dronat, unde sunt publicate cateva filmari realizate cu aceasta aparatura, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com de ce a vrut Ministerul Transporturilor sa interzica dronele usoare, cu aparatura de filmat.

Ramona Manescu a dat un ordin de ministru, publicat in 21 ianuarie, in care se stipuleaza, printre altele, ca cei care detin drone cu masa mai mica de un kilogram pot sa le opereze fara toate aceste certificate si autorizari, cu conditia ca aparatele sa fie manevrate intr-o zona deschisa, fara constructii cu destinatia de locuinta, fara sa depaseasca 100 de metri pe inaltime si 150 pe orizontala si sa nu aiba aparatura pentru filmare sau transmisie de date montata pe ele.

Multi contestatari au reclamat faptul ca institutia a dat acest ordin dupa ce pe Internet a aparut o filmare realizata cu o drona, in care se vedea ca autostrada declarata terminata de Ministerul Transporturilor nu era gata de fapt.

Ulterior, in urma insistentelor celor care se ocupa de aeromodelism, Ramona Manescu a anuntat ca va reveni asupra ordinului.

"Cred ca aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumita distantare fata de reglementarea care vizeaza dronele ce executa misiuni... mai mult


Luni, 24 Februarie 2014, ora 07:31

11 comentarii
Cea mai mica "insecta-drona" din lume (Video)

Cea mai mica "insecta-drona" din lume (Video)

Oamenii de stiinta olandezi au realizat cea mai mica "insecta-drona" din lume, o replica robotizata a unei libelule, ce are o "vedere" 3D.

Tehnologia ar putea revolutiona o multime de activitati, de la concerte la industria agricola. Mai mult, ea ar putea acorda si primul ajutor.

"Aceasta este DelFly Explorer, cea mai mica drona din lume, care poate bate din aripi si poate zbura, evitand obstacolele in mod independent", a explicat Guido Croon, unul dintre oamenii de stiinta care au pus bazele proiectului, informeaza MSN.com.

Cantarind mai putin de 20 de grame, adica echivalentul a patru coli de hartie A4, aceasta libelula robotizata ar urma sa fie utilizata in situatii in care alte drone mai grele ar putea crea situatii periculoase.

DelFly Explorer ar putea fi folosita si la filmarea unei multimi adunate la un concert sau la un eveniment sportiv.

Atunci cand bate din aripi, drona, care are o avengura a aripilor de 28 de centimetri, foloseste doua camere miniaturale de inalta rezolutie care reproduc vederea umana in 3D pentru a se orienta.

Imaginile sunt transmise unui computer de bord, care examineaza imprejurimile, si, prin intermediul unui algoritm special creat, transmite decizii instantaneu care permit robotului DelFly sa evite obstacolele.

mai mult


Duminica, 23 Februarie 2014, ora 18:36

Fara drone care filmeaza in Romania? Ramona Manescu s-ar putea razgandi

Fara drone care filmeaza in Romania? Ramona Manescu s-ar putea razgandi

Ministerul Transporturilor va reveni asupra ordinului care restrictioneaza utilizarea dronelor si va accepta un dialog cu companiile si specialistii din acest domeniu.

"Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a decis sa ceara reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 privind stabilirea conditiilor de operare in spatiul aerian national a aeronavelor civile monitorizate fara pilot la bord.

Astfel, avand in vedere numeroasele sesizari primite de la cluburi de aeromodelism si alti profesionisti care utilizeaza aparate de zbor fara pilot, cu greutate mica, in scopuri comerciale (filmari), ministrul Transporturilor a cerut de la expertii si responsabilii din minister, solutii la problemele ridicate de acestia", se arata in comunicatul institutiei.

Subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviatiei, va initia o serie de discutii cu reprezentanti ai acestor asociatii, pentru a asculta punctele lor de vedere si a analiza consecintele ordinului asupra activitatii de aeromodelism, au mai transmis oficialii MT.

Ministerul Transporturilor interzice dronele aeriene cu aparatura de filmat

In urma acestor intalniri vor fi luate masuri corectoare ce vor fi comunicate public.

"Cred ca aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumita distantare fata de reglementarea care vizeaza dronele ce executa misiuni tehnice. Consider ca acest lucru trebuie corectat", a declarat Ramona Manescu, Ministrul Transporturilor.

Ce... mai mult


Joi, 13 Februarie 2014, ora 17:52

3 comentarii
UE isi face in secret drone de sute de milioane de euro

UE isi face in secret drone de sute de milioane de euro

Uniunea Europeana a cheltuit peste 385 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui program de drone de supraveghere, fara control democratic exercitat de institutiile europene.

Britanicii au contribuit cu peste 60 de milioane de euro la acest program, cu toate ca premierul David Cameron a dat asigurari ca se opune oricarui astfel de proiect la nivel european.

Statewatch, un ONG care monitorizeaza libertatile civile in UE, a descoperit programul secret al Uniunii si atrage atentia ca exista legaturi ingrijoratoare intre industria dronelor si oficialii europeni, scrie The Telegraph.

Nici Camera Comunelor, nici Parlamentul European nu au fost consultate cu privire la dezvoltarea vehiculelor aeriene ale UE, care au ca scop patrularea cerului european in misiuni de identificare a infractiunilor, arata raportul acestei organizatii.

Statewatch a descoperit o alocare bugetara secreta de 70 de milioane de euro introdusa anul acesta in noile legi UE privind controlul traficului aerian, doar pentru anul in curs. Este o "prioritate politica" dezvoltarea de drone pentru fortele de politie europene, gardienii de la granite si serviciile de securitate.

Europarlamentarii nu vor fi consultati cu privire la acest program sau legile care vor reglementa functionarea dronelor de supraveghere ce vor impanzi cerul european pana la sfarsitul deceniului.

"Nu este niciun singur exemplu de control democratic asupra activitatilor UE in aceasta zona. Aceasta este o reteta pentru... mai mult


Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 14:06

8 comentarii
Ministerul Transporturilor interzice dronele aeriene cu aparatura de filmat

Ministerul Transporturilor interzice dronele aeriene cu aparatura de filmat

Un ordin de ministru care stabileste conditii precise pentru folosirea dronelor aeriene fara pilot a fost publicat in Monitorul Oficial. Printre altele, ordinul interzice folosirea dronelor cu aparatura de filmare montata pe ele.

Ordinul de Ministru al Transporturilor nr 8/2014 a fost publicat in Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2014. Pe blogul razvanbb.ro, autorul acestuia sugereaza ca initiativa ministerului Transporturilor se indreapta impotriva celor care, avand astfel de drone echipate cu camere de filmat, au realizat filmari cu lucrarile de pe diferite segmente de autostrazi, aratand intarzierea sau lipsa de interes a constructorilor.

"Dronele astea de jucarie sunt usoare. Au sub 1 kg masa la decolare. Ceea ce, pentru un moment scurt, m-a facut sa ma bucur. Puteam in continuare sa ma plimb cu drona in portbagaj si sa ies sa filmez un peisaj sau ceva misto de pe marginea drumului. Dar nu, m-am inselat amarnic. Ordinul iti da voie sa zbori cu drone de sub 1 kg dar nu cumva sa ai o camera atasata ca e de rau. Partea asta chiar nu o inteleg. Au fost deranjati oare de filmarea lui Brylu cu inceputurile de autostrada?", scrie blogerul.

Ordinul prevede ca dronele sa aiba un certificat de inmatriculare, sa detina un certificat de tip si un certificat de navigabilitate, operatorul aeronavei sa fie certificat, sa detina un permis de zbor national emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana, iar aparatul sa fie asigurat.

Cei care detin drone cu masa mai mica de... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 19:55

9 comentarii
Cum arata viitorul pentru armata SUA: Roiuri de drone

Cum arata viitorul pentru armata SUA: Roiuri de drone

Armata americana spera ca dronele vor fi capabile sa-si schimbe misiunea, sa-si modifice traseul fara o comanda data de om si sa zboare in grupuri coordonate, asa-zise "roiuri". Aceste planuri ar trebui sa devina realitate in decirs de 25 de ani, potrivit unui raport al Departamentului Apararii.

Departamentul Apararii a explicat care sunt sperantele sale pentru urmatorii ani in documentul Unmanned Systems Integrated Roadmap, cu 150 de pagini, ce detaliaza tintele ce trebuiesc atinse in ceea ce priveste performantele vehiculelor pentru aer, terestre si marine. Dronele au un loc important in acest raport, subliniaza Russia Today.

Tehnologia pe care se bazeaza dronele este inca la inceput si vehiculele aeriene fara pilot vor suferi imbunatatiri importante in perioada urmatoare.

Dronele se bazeaza pe sistemele GPS pentru a determina cursul misiunii. Utilizarea lor de catre guvernul american pe teritoriul altor state, pentru a viza teroristii, a provocat iritare in multe capitale. In plus, performantele lor lasa deocamdata de dorit, mai ales ca sunt responsabile de moartea multor civili in statele unde actioneaza.

Oficialii americani spera sa instaleze pe drone algoritmi, senzori de detectare si sisteme de invatare, care sa le faca mai autonome. Multe dintre responsabilitatile umane ar urma sa revina dronei.

Pe viitor, "roiuri" de drone ar urma sa fie transportate cu un vehicul mai mare, fara pilot, si vor fi eliberate in raza tintei. "Nava mama" ar urma sa fie... mai mult


Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 16:10

Alte articole despre: drona SUA, armata SUA drone

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  2. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  3. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  4. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  5. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  6. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  7. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  8. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  9. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  10. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS