drumul apelor minerale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Gloria si restristea unui stravechi lacas de cultura romaneasca: Manastirea Cozia

Gloria si restristea unui stravechi lacas de cultura romaneasca: Manastirea Cozia

Putine documente atesta reperele care marcheaza datele importante din istoria noastra straveche. Totusi s-a pastrat pana astazi acea zi insemnata pentru noi, care marca inaugurarea manastirii Cozia, la 18 mai 1388, zi in care Mircea cel Batran emita un hrisov, unde scria:

"A binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba".

Desi lucrarea s-a ridicat "din temelie", istoricii sunt de acord ca pe amplasament sau poate mai spre nord a exista un lacas mult mai vechi, pierdut in timp, care poate s-a daramat sau poate a trebuit inlocuit cu unul nou.

Nici nu se putea altfel. Un astfel de punct strategic cerea ca trecerea prin salbaticia muntilor si a padurilor sa fie bine supravegheata, iar sarcina si-o putea bine asuma manastirea, in apropierea careia existau de buna seama osti, gata sa intervina in caz de nevoie.

Daca ostile aveau in vedere o amenintare dinspre Transilvania nu demult ocupata de maghiari sau dinspre sud pentru a apara Transilvania de incursiunile tataresti, asta nimeni nu poate sti.

Infiintand lacasul, domnitorul s-a ingrijit sa-i atribuie tot ce i se cuvinea unei manastiri. Zugravii angajati au decorat cu maiestrie peretii, pietrarii au daltuit superbe modele florale la ferestre si usi, iar pentru ca manastirea sa n-o duca intr-o saracie, domnitorul i-a acordat dreptul de a percepe vama pentru orice marfa tranzitata in zona, dreptul de a incasa... mai mult


Duminica, 18 Mai 2014, ora 23:20

5 comentarii
"Drumul apelor minerale" va fi demarat marti

"Drumul apelor minerale" va fi demarat marti

Consiliul Judetean (CJ) Covasna va demara marti "Drumul Apelor Minerale", un proiect referitor la refacerea si valorificarea zonelor bogate in surse de apa minerala din judetele Covasna si Harghita.

Proiectul "Drumul Apelor Minerale" va demara marti cu pregatirea pentru reabilitare a izvoarelor de apa minerala. Potrivit county- managerului judetului Covasna, Klarik Laszlo, Drumul va strabate 14 localitati din judetele Covasna si Harghita, numarul izvoarelor cuprinse in proiect, de pe teritoriul celor doua judete, fiind de aproximativ 400, arata AmosNews.

Potrivit autoritatilor covasnene, in prezent aproximativ trei sferturi dintre izvoarele de apa minerala din judet nu sunt valorificate, in vreme ce doar 20% din apele minerale ce izvorasc pe teritoriul judetului Covasna sunt imbuteliate.

Prin "Drumul apelor minerale", autoritatile din Covasna si Harghita nu doar vor reabilita izvoarele, dar vor si gasi solutii pentru includerea acestora in circuitul turistic, estimandu-se ca dezvoltarea turismului balnear in cele doua judete reprezinta cea mai buna cale pentru reabilitarea economica a acestora.

Apele minerale din Covasna au proprietati miraculoase ce si-au dovedit calitatile de-a lungul vremii prin vindecarea a diverse boli. Astfel, in apropiere de Sfantu Gheorghe, la sugas- Bai, exista Izvorul Elisabeta, care a fost foolosit, mai multe sute de ani, ca remediu impotriva afectiunilor hepatice si gastritelor.

La Bodoc, Izvorul de Ochi trateaza conjunctivitele,... mai mult


Luni, 23 Martie 2009, ora 21:47

2 comentarii
Autoritatile locale din Sf.Gheorghe vor sa reabiliteze statiunea Sugas-Bai

Autoritatile locale din Sf.Gheorghe vor sa reabiliteze statiunea Sugas-Bai

Autoritatile locale din municipiul covasnean Sfantu-Gheorghe vor depune, vineri, proiectul privind reabilitarea statiunii Sugas-Bai prin Programul Operational Regional (POR).

Proiectul "Reabilitarea infrastructurii in zona turistica Sugas-Bai din Sfantu-Gheorghe" presupune pe langa reabilitarea infrastructurii si reabilitarea actualei partii de schi, amenajarea unei partii noi de schi, instalatii de zapada artificiala, teren de minigolf, teren de sport si pentru sporturi extreme si reabilitarea bazinului de apa minerala.

Valoarea totala a proiectului de reabilitare a statiunii, utilitati publice-private este estimata la peste 7,3 milioane de lei si are drept scop refacerea acestei destinatii turistice aflata la doar 8 km de municipiul resedinta de judet.

In ciuda faptului ca statiunea Sugas-Bai este cautata pentru efectele curative ale apelor sale minerale si ale mofetei, cat si pentru partia de schi, locatia nu dispune inca de suficiente locuri de cazare si are o capacitate redusa de a asigura serviciile si programele turistice necesare. In aceasta statiune nu au mai fost realizate lucrari de reabilitare in ultimii 20 de ani.

Aceasta statiune este cuprinsa si in programul "Drumul Apelor Minerale", prin intermediul carora se vor reface toate izvoarele de apa minerala de aici si din Sfantu-Gheorghe. mai mult


Joi, 18 Decembrie 2008, ora 19:07

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba