dubla cetatenie maghiari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Viktor Orban, despre dubla cetatenie: Trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica

Viktor Orban, despre dubla cetatenie: Trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sambata, la Baile Tusnad, ca maghiarii, dispersati in intreaga lume, pot constitui o natiune puternica prin sistemul dublei cetatenii, care este parte a politicii nationale a Patriei-Mame.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat ca in secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunitatilor maghiare, fara ca populatia sa fie dislocata, facand referire si la Transilvania, care "a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie si acum nu mai este".

"Ne-au cam dispersat evenimentele, comunitatile au fost dispersate, fara sa fie dislocate. Au aparut granite, de pilda suntem in Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie si acum nu mai este. Dupa 1956, 250.000 de maghiari au parasit Ungaria", a declarat Viktor Orban.

Premierul de la Budapesta a afirmat ca poporul maghiar dispersat poate constitui o natiune puternica. doar daca este "o natiune cosmopolita, prin sistemul dublei cetatenii, care este parte a politicii nationale a Ungariei" si care poate contribui astfel, la imbunatatirea situatiei fiecarui maghiar, "din New York, Tusnad sau Argentina".

Potrivit acestuia, intre comunitatile maghiare din afara granitelor si Ungaria exista o puternica legatura, care s-a concretizat cu acordarea dublei cetatenii.

"Dubla cetatenie este o parte importanta a politicii nationale, care ajuta comununitatile maghiare sa se descurce mai bine si, pentru a fi eficienta, trebuie sa avem o Patrie-Mama... mai mult


Sambata, 27 Iulie 2013, ora 22:04

17 comentarii
Romanii cer cetatenie maghiara - Fara viza in SUA si liber pe piata muncii din Europa

Romanii cer cetatenie maghiara - Fara viza in SUA si liber pe piata muncii din Europa

Romanii care au dubla cetatenie mai au o speranta sa lucreze in state care altfel nu ii accepta - prezentarea unui pasaport unguresc.

In prezent, noua state membre ale Uniunii Europene au limitat accesul romanilor pe piata muncii. Pe langa Olanda si Marea Britanie, Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg si Malta au decis sa mentina restrictiile pana la finalul anului 2013, conform Pro Tv.

Restrictia nu se aplica insa si pentru unguri. Astfel, romanii din Transilvania care au un maghiar in familie isi depun in mare graba documentele si asteapta un raspuns favorabil de la Budapesta.

De asemenea, s-a marit si numarul centrelor care ofera consultanta pentru obtinerea cetateniei maghiare. Pana in prezent au fost depuse 13.300 de dosare pentru cetatenie.

Un alt avantaj al celor care au cetatenie maghiara este acela ca nu au nevoie de viza pentru a ajunge in Statele Unite. mai mult


Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 08:04

6 comentarii
Presedintele Ungariei, la Cluj: Va sfatuiesc sa cereti dubla cetatenie

Presedintele Ungariei, la Cluj: Va sfatuiesc sa cereti dubla cetatenie

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, i-a invitat pe romanii de etnie maghiara sa faca demersurile necesare pentru obtinerea dublei cetatenii, care ii poate ajuta sa aiba anumite drepturi.

"Va rog sa imi permiteti sa nu trec pe langa dubla cetatenie, sa spun macar o fraza. Ii felicit pe cei care au cerut deja acest lucru si va sfatuiesc sa cereti dubla cetatenie prin care fiecare va puteti intari nu doar sufleteste, dar si intr-o forma juridica fata de patria mama. O comunitate se poate intretine cel mai bine prin cultura, muzica, arta, arta grafica, literatura prezinta forta prin care noi putem sa ne adresam intre noi si celorlalte natiuni. Aceste meleaguri au misiunea ca limba, credinta, traditia sa creeze buna intelegere", a declarat presedintele Ungariei duminica, inaintea concertului care a incheiat Zilele Culturale Maghiare din Cluj, care s-au desfasurat timp de sapte zile.

Seful statului ungar a afirmat ca se bucura ca se afla intr-una din cele mai frumoase piete din Europa, respectiv Piata Unirii din centrul Clujului, unde este situata una dintre cele mai mari si mai importante biserici romano-catolice din Transilvania, dar si statuia lui Matei Corvin, considerat cel mai mare rege al Ungariei, dupa Stefan I, care a intemeiat statul ungar.

"Clujul nu este cunoscut numai dupa maghiari, in aceasta regiune de secole traiesc impreuna si romani si sasi care s-au format prin interactiuni si au creat cultura ardeleneasca. Ma bucur in mod special de faptul ca artele... mai mult


Luni, 22 August 2011, ora 07:34

9 comentarii
Alesii locali nu pot avea dubla cetatenie - proiect initiat de Olguta Vasilescu

Alesii locali nu pot avea dubla cetatenie - proiect initiat de Olguta Vasilescu

Senatorul PSD Olguta Vasilescu a declarat duminica, la Craiova, ca va depune un proiect de modificare a legii administratiei publice locale, prin care se va interzice persoanelor care au dubla cetatenie sa detina functii in administratia publica locala.

"Un proiect de lege care le interzice nu doar membrilor guvernului si parlamentarilor, asa cum este in prezent, ci si consilierilor locali, judeteni si presedintilor de consilii judetene, vicepresedinti de consilii judetene, primari si viceprimari sa aiba dubla cetatenie. Stiti cu totii ce s-a intamplat in aceste zile. Practic, trei presedinti de Consilii Judetene din Romania au depus un juramant pentru Ungaria, primind si cetatenia maghiara.

Noi am considerat ca nu este normal sa juri pentru doua constitutii. Din acest motiv am facut deja acest proiect de lege. Maine (luni, n.r.) il voi da la semnat tuturor colegilor care doresc sa si-l asume", a declarat Olguta Vasilescu intr-o conferinta de presa la Craiova.

Presedintii CJ Mures, Harghita si Covasna, vicepresedintele Parlamenteului European, Laszlo Kovacs, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, si cativa consilieri locali, dar si numeroase alte persoane, au depus juramantul de cetatenie maghiara la 15 martie, cand s-a aniversat Ziua maghiarilor de pretutindeni. .

La evenimentele care au fost organizate la Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc au fost prezenti vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna, ambasadorul... mai mult


Duminica, 20 Martie 2011, ora 20:28

15 comentarii
Maghiarii cu dubla cetatenie vor bani pentru cresterea copilului si de la guvernul ungar

Maghiarii cu dubla cetatenie vor bani pentru cresterea copilului si de la guvernul ungar

Vicepresedintele Partidului Civic Maghiar, Kiss Istvan, a declarat, luni, la Targu Mures, ca solicita ca guvernul de la Budapesta sa le dea bani pentru concediul de crestere a copilului maghiarilor care au obtinut dubla cetatenie.

"Noi am propus ca cetatenii maghiari, si cei noi, dupa anumita perioada in care sa se asigure fondurile, sa primeasca sumele care inseamna banii pentru concediul pentru cresterea copilului. Ceea ce ar fi un ajutor mult mai mare decat cel pe care il primesc acum copiii care merg la scoli in limba maghiara, cei 20.000 de forinti", a declarat Kiss Istvan.

Intrebat daca si cetatenii cu dubla cetatenie ar trebui sa aiba ceva obligatii financiare fata de Ungaria, Kiss a dat un raspuns ambiguu.

"Impozitele sunt platite acolo unde lucreaza si acolo unde stau, dar legislatia poate sa aiba si precizari si in acest sens financiar. Poate sa stabileasca anumite reguli", a afirmat liderul civicilor.

Vicepresedintele PCM a spus ca este constient ca aceasta propunere nu poate fi aplicata imediat, dar spera sa se materializeze atunci cand economia Ungariei se va redresa.

"Eu sper sa studieze aceasta propunere si normal ca nu se poate aplica de ieri. Se va aplica atunci cand economia maghiara distrusa de Partidul Socialist se redreseaza. Sunt constient de aceste probleme financiare, deci nu incercam sa povestim pe degeaba. Trebuie studiat si trebuie facuti pasii ca sa fie fondurile respective", a spus Kiss Istvan.

Kiss Istvan a fost... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 22:34

7 comentarii
Consiliere pentru obtinerea cetateniei maghiare in casa din care a pornit Revolutia

Consiliere pentru obtinerea cetateniei maghiare in casa din care a pornit Revolutia

Fosta casa a lui Laszlo Tokes, locul de unde a pornit Revolutia in 1989, a devenit un centru de consiliere pentru cei care isi doresc sa obtina cetatenie maghiara.

Peste 300 de persoane s-au aratat interesate sa obtina cetatenia maghiara, in doua saptamani, dupa ce in Ungaria a intrat in vigoare legea care le permite maghiarilor dubla cetatenie, informeaza Adevarul.

Cei care vor sa obtina si cetatenia maghiara trebuie sa stie sa vorbeasca limba maghiara si sa faca dovada unui bunic sau strabunic nascut inainte de 1921 pe fostele teritorii maghiare.

Unul din cele mai importante beneficii il reprezinta obtinerea pasaportului maghiar. mai mult


Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 17:56

1 comentariu
Frunda spune ca dubla cetatenie pentru maghiari nu este necesara

Frunda spune ca dubla cetatenie pentru maghiari nu este necesara

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat joi, la Targu Mures, ca nu este un sustinator al ideii ca etnicii maghiari din Transilvania ar avea nevoie de o dubla cetatenie si ca aceasta nici nu mai are rost la ora actuala, cand ambele tari sunt in UE.

"Am spus ca nu sunt un sustinator al acestui lucru si cred ca acordarea dublei cetatenii, la ora actuala, nu este nici necesara si nici nu rezolva problemele. In clipa in care toti cetatenii romani putem sa ne stabilim resedinta, domiciliul in oricare din cele 26 de tari cu care suntem parteneri in UE, in clipa in care poti sa lucrezi in Ungaria - oricand poti sa lucrezi acolo si sunt multi romani care lucreaza aolo - eu cred ca cordarea dublei cetatenii este un semnal politic de incurajare a plecarii ungurilor din Transilvania si de stabilire a lor in Ungaria", a declarat Frunda. El crede ca maghiarii din Transilvania trebuie sa ramana in tara "sa se imbogateasca aici si sa traiasca bine aici".

Politicianul maghiar a criticat, de asemenea, faptul ca CNS (Consiliul National Secuiesc) a tinut o sedinta in cladirea Parlamentului din Budapesta.

"Cred ca este un semn de incurajare politica a CNS de gazdele din Ungaria, care au facut acest lucru. Eu cred ca locul unui congres a unui partid maghiar din Romania este in Transilvania, nu la Budapesta, dar asta fiecare isi alege locul lui. Problema mea este ca prin aceasta o parte a politicii unguresti, o parte a politicii unguresti de acuma, incurajeaza in mod direct CNS", a... mai mult


Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 21:16

4 comentarii
De la cititori: De ce Slovacia da si noi nu?

De la cititori: De ce Slovacia da si noi nu?

In plina criza economica, una din primele masuri legislative promovate de nou-alesul guvern ungar a fost o lege a dublei cetatenii ce vizeaza etnicii maghiari cetateni ai altor tari.

Aceasta lege cu rezonante strict nationaliste este menita sa schimbe pe cat posibil temele ce ocupa preponderent paginile presei interne, cele ce descriu in termeni deloc magulitori realitatea economica.

Fara ezitare, in replica, guvernul slovac a promovat si parlamentul a aprobat o lege menita sa descurajeze cetatenii slovaci de etnie maghiara sa solicite dubla cetatenie.

Ce a motivat aceasta reactie? Nu se tem de oprobiul comunitatii internationale? De ce nu reactionam similar? Sunt intrbari la care majoritatea cetatenilor romani de etnie romana asteapta un raspuns.

Reactia liderilor comunitatii maghiare nu s-a lasat asteptata, prezentand extrem de sigur si argumentat avantajele dublei cetatenii pentru cetatenii romani pe care dansii ii reprezinta. Odata deveniti si cetateni maghiari retorica guvernului ungar va fi si mai vehementa, iar referirile la drepturile colective se vor inmulti deoarece isi apara proprii cetateni.

Este asta bine pentru atmosfera si asa tensionata de actiunile comunitatii secuiesti din Transilvania? Aflata la guvernare si putand santaja un Guvern PD-L in cadere, libera UDMR nu are emotii ca Romania va copia modelul slovac.

Dar nu risca Traian Basescu prea mult daca nu valorifica contextul in aceste momente cand despre prestatia sa nu se aud decat... mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 23:21

18 comentarii
Borbely: Vor fi multi maghiari care vor cere dubla cetatenie

Borbely: Vor fi multi maghiari care vor cere dubla cetatenie

Vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat vineri, la Tg Mures, ca decizia Guvernului de la Budapesta de acordare a dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor este un demers logic si necesar si ca multi etnici maghiari vor dori obtinerea cetateniei.

"In ceea ce priveste acordarea dublei cetatenii, il consider un demers logic si necesar. Nu da Guvernul de la Budapesta, ci pe baza cererii individuale, care exista si pana acum. Pana acum puteai sa obtii cetatenie ungara, dar nu se facea distinctie intre cei care sunt totusi legati cu cultura, traditia, cu cei care au fost parinti si bunici legati de aceasta cultura si civilizatie, nu a fost niciun fel de diferenta.

Acum, prin aceasta lege obtii mult mai usor cetatenia si drepturi suplimentare, de ex dreptul la vot, numai daca ai domiciliul stabil in Ungaria. Probabil vor fi mai multi cei care vor apela la acest demers, sa aiba cetatenie maghiara si sa pastreze cetatenia romana", a declarat Borbely.

Liderul maghiar a adaugat ca se bucura ca romanii nu au reactionat violent la acest aspect. "Apreciez si felicit pe toti cei care iata, in Romania, in sfarsit, au avut o atitudine foarte normala si au spus: da, nu e niciun fel de problema, din moment ce Romania aplica acelasi principiu fata de moldoveni. Si alte tari din UE aplica acest sistem si permit sa aiba cetatenie dubla", a spus Borbely.

In calitate de ministru al Mediului, Borbely considera ca trebuie si vrea sa aiba relatii cat... mai mult


Vineri, 21 Mai 2010, ora 14:43

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba