economie germania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Arma secreta pe care o detine economia Germaniei - WSJ

Arma secreta pe care o detine economia Germaniei - WSJ

In spatele succesului pe care il au exporturile Germaniei se afla o retea vasta de promovare a companiilor la nivel global, care ajuta la cresterea excedentului comercial al tarii, se arata intr-un articol publicat de Wall Street Journal.

Insa tocmai acest lucru a devenit o sursa de tensiune intre Guvernul de la Berlin si partenerii europeni si americani, noteaza Wall Street Journal.

Excedentul comercial al Germaniei a avansat cu aproape 18% in septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce alte state mari din zona euro au inregistrat scaderi.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, surplusul de cont curent al zonei euro a crescut cu mai putin de 4% in septembrie, la 13,7 miliarde de euro si este inferior celui inregistrat de Germania, adica 20 de miliarde de euro.

Insa Trezoreria americana a condamnat modelul de crestere economica al nemtilor, bazat pe exporturi, avertizand ca acesta incetineste celelalte state europene.

De asemenea, Comisia Europeana a anuntat de curand ca va face o ancheta in ceea ce priveste excedentul comercial al Germaniei, pentru a vedea daca a incalcat normele stabilite la nivel comunitar.

Comisia Europeana ancheteaza Germania

Unul dintre motivele succesului exporturilor acestei tari, in multe cazuri subestimat, este insa reteaua globala de reprezentante economice, construita pe parcursul mai multor decenii pentru a sustine exporturile companiilor, chiar si a celor mici, scrie WSJ.

Camera de Comert Exterior... mai mult


Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 17:59

3 comentarii
Cresterea economica germana, mai limitata

Cresterea economica germana, mai limitata

Economia Germaniei s-a majorat cu doar 0,2 la suta intre iulie si septembrie, mai putin decat in trimestrele anterioare din acest an, pe fondul adancirii crizei datoriilor din zona euro.

In al doilea trimestru, Germania avusese o crestere economica de 0,3 procente, iar, in primele trei luni din an, de 0,5%, relateaza BBC News.

Cresterea economica a Germaniei a fost determinata, in primul rand, de cererea externa, potrivit biroului federal de statistica.

In octombrie, guvernul german a revizuit in scadere estimarile de crestere economica pentru 2013, de la 1,6 la suta la 1%, din cauza crizei din zona euro.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut cu 4,2 la suta in 2010 si 3 procente in 2011. Spre deosebire de majoritatea tarilor din zona euro, Germania a reusit sa evite criza. In plus, exporturile sale au profitat de pe urma deprecierii euro. mai mult


Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 14:53

Merkel: Cresterea economiei germane va fi mai slaba in 2012

Merkel: Cresterea economiei germane va fi mai slaba in 2012

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat, marti, ca Germania va inregistra in 2012 o crestere economica mai slaba, ca urmare a reducerii exporturilor catre tarile din zona euro.

Totusi, tara va inregistra in continuare crestere, a adaugat oficialul, potrivit Reuters.

"Anul acesta vom continua sa avem crestere, dar aceasta va fi mai slaba... deoarece am realizat ca exporturile noastre catre alte piete europene sunt mai putin puternice decat obisnuiau sa fie. Dar vom inregistra o crestere usoara", a declarat Merkel in timpul unei vizite din Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.

In 2011, economia germana a inregistrat o crestere de 3,1%, comparativ cu o crestere record de 3,6% consemnata in 2010, reprezentand cea mai mare crestere economica de dupa reunificare.

Recent, Fondul Monetar International a apreciat performantele economice ale Germaniei, insa a precizat ca este necesara stimularea cererii interne, ca urmare a reducerii exporturilor. mai mult


Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:28

Ce mentine economia Germaniei puternica?

Ce mentine economia Germaniei puternica?

Bancile locale mici domina in ceea ce priveste economiile si imprumuturile in Germania. Exista sute de jucatori mici care prin simpla lor existenta ajuta la limitarea prabusirii economice ca urmarea a caderii bancilor si asigura ca bancile nu ajung sa fie "prea mari pentru a cadea".

Sutele de banci mici, detinute la nivel local, municipal sau controlate chiar de clientii lor, reprezinta o sursa sigura de credite pentru consumatori si pentru IMM-uri, reducand vulnerabilitatea fata de o criza a creditelor, pentru a porteja ratingul de credit triplu A al Germaniei, potrivit Reuters.

"Exista doi piloni solizi in sistem, bancile de economii si cooperativele bancare, care vor sustine intotdeauna economia si nu vor cauza probleme la nivel national", comenteaza Michael Dawson-Kropf, director in cadrul agentiei Fitch.

Puterea economiei Germaniei este, de asemenea, un factor important. Dar analistii vad cultura economisirii si creditarii insasi ca parte a unui "cerc virtuos".

In Germania functioneaza 2.000 de banci, fata de doar 405 in Marea Britanie, 415 in Spania, 785 in Italia sau 1.147 in Franta, conform Bancii Centrale Europene.

Potrivit datelor Bundesbank, cele mai mari banci germane, Deutsche Bank si Commerzbank, concureaza pe plan local cu 1.200 de cooperative bancare, 438 de banci de economii detinute la nivel local, si 10 Landesbank-uri, banci regionale controlate de guvernele landurilor.

C.S. mai mult


Marti, 14 Februarie 2012, ora 18:55

4 comentarii
Perspective pesimiste pentru economia germana

Perspective pesimiste pentru economia germana

Banca centrala a redus perspectivele de crestere economica pentru economia germana, reafirmand faptul ca Germania ar putea intra intr-o zona economica pronuntat slaba, din cauza crizei din zona euro.

"Ne asteptam la o scadere economica anul viitor, procentele realiste pentru PIB fiind in jurul a 0,5 - 1 procente", se precizeaza intr-un comunicat al Bundesbank, citat de Wall Street Journal. Sursa cresterii in 2012 nu va mai fi din exporturi, cum a fost cazul pentru 2011, ci din consumul intern.

Economia germana a intrat deja intr-o faza de stagnare economica, cresterea estimata pentru 2011 de catre guvernul german fiind situata in jurul a 1%. Totusi, in ciuda cresterii slabe, piata muncii nu va inregistra modificari substantiale.

Scaderea cererii externe si intensificarea crizei datoriilor suverane afecteaza direct cea mai puternica economie europeana, aceasta fiind direct dependenta de puterea de cumparare a propriilor vecini si, in general, de mersul global al economiei. Scaderea generala obliga Germania, cu o oarecare intarziere, la o stagnare economica, in situatia optimista - sau chiar la recesiune.

Banca centrala germana s-a pronuntat, de asemenea, impotriva reducerii datoriei grecesti cu 50 de procente, impusa tuturor detinatorilor de titluri de stat grecesti. A propus, de asemenea, crearea unui sistem centralizat european care sa trateze problemele de fiscalitate si care sa permita ca, in situatii economice critice, suveranitatea fiscala a unei tari sa... mai mult


Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 22:00

Economia Germaniei si-a oprit motoarele - Presa internationala

Economia Germaniei si-a oprit motoarele - Presa internationala

Germania a luat prin surprindere analistii, anuntand o crestere economica nula in trimestrul al doilea; BCE a facut public nivelul interventiei in pietele titlurilor de stat spaniole si italiene: 22 miliarde de euro, iar China continua sa isi plaseze banii in datoria americana, in ciuda recentei retrogradari a acesteia - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Cresterea economica din Germania a scazut aproape de nivelul de stagnare in cel de-al doilea trimestrul al acestui an, afectand astfel perspectivele economice ale intregii zone euro.

Scaderea surprinzatoare a cresterii economice in cea mai mare economie a Europei va spori temerile legate de o incetinire a cresterii la nivel global dar si de o revenire a recesiunii in unele tari - complicand astfel provocarile carora trebuie sa le faca fata decidentii din zona euro, acestia cautand sa inlature efectele crizei debitelor, informeaza Financial Times.

Germania a avut performante economice de invidiat printre economiile occidnetale in primul trimestru al acestui an. Insa statisticile arata ca PIB-ul german a crescut cu doar 0.1 procente in trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru. Cresterea din primul trimestru a fost de asemenea revizuita negativ, pana la 1.3 procente, in scadere fata de nivelul initial de 1.5 procente.

Scaderea economica din Germania a fost anuntata dupa ce si Franta a anuntat un PIB foarte slab in cel de-al doilea trimestru al acestui an - cea... mai mult


Marti, 16 August 2011, ora 15:45

3 comentarii
Economia Germaniei sfideaza dezastrul din Japonia si revoltele arabe

Economia Germaniei sfideaza dezastrul din Japonia si revoltele arabe

Crestere economica semnficativa, un deficit in scadere si un somaj care se reduce - aceasta este Germania, cea mai mare economie din Europa, care isi continua ascensiunea fara a fi deranjata de dezastrul din Japonia sau de impactul revoltelor arabe.

Cinci mari institutii din tara au publicat, in aceasta saptamana, un raport in care previziunile privind economia Germaniei sunt mai optimiste decat cele anuntate anterior.

Dintre toata datele, cu siguranta cel mai spectaculos este deficitului public in 2012. Potrivit acestora, deficitul public german ar trebui sa ajunga, anul viitor, la 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie Le Figaro, citand AFP.

Incepand cu acest an, Germania ar trebui sa se incadreze sub limita europeana de 3% deficit, cu o prognoza de 1,7% pentru 2011, fata de 3,3% anul trecut. Cifra pare incredibila, daca o comparam cu multe alte tari europene. De exemplu, Franta, o economie importanta a Europei, spera sa isi reduca deficitul in acest an la 6%.

Insitutele mai estimeaza o crestere economica de 2,8% in acest an, dupa 3,6% in 2010, previziuni mai optimiste chiar decat ale guvernului german, care spera la o crestere de 2,3%. Pentru 2012, estimarile arata o incetinire a cresterii economice la 2,0%.

In ceea ce priveste somajul, prognoza institutelor este de 6,9% in acest an (fata de 7,7% in 2010) si 6,5% in 2012. Pe de alta parte insa, institutele sunt ingrijorate de o "penurie de petrol, din cauza nelinistilor in crestere in lumea araba".... mai mult


Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 09:18

5 comentarii
Secretul economiei germane - produce exact ce le trebuie chinezilor

Secretul economiei germane - produce exact ce le trebuie chinezilor

Occidentul are tot dreptul sa fie fascinat de miracolul economic din China, dar admiratia i-a facut pe multi sa nu mai fie impresionati de rezultatele exceptionale din gradina proprie, in special cele ale Germaniei. Miracolul german nu este, insa, complet pentru ca depinde doar de exporturi.

Germania a trecut printr-o recesiune dura, dar a revenit in forta si a avut o crestere economica de 3,6% in ultimul an, cu mult peste celelalte tari bogate din vest. Desigur, revenirea este normala dupa criza, dar in cazul Germaniei nu este vorba de o minune care sa dureze doar un an, scrie The Economist.

Masurile prin care a coborat rata somajului la cel mai scazut nivel din 1992 si prosperitatea populatiei reflectata in cresterea PIB au facut ca Germania sa fie vedeta tarilor bogate din G7 in ultimii 10 ani. Asta i-a facut pe nemti sa inceapa anul 2011 cu cel mai ridicat grad de optimism din ultimii 10 ani, in timp ce increderea oamenilor de afaceri in economia tarii a fost cea mai ridicata din ultimii 20 de ani.

Dar care este secretul Germaniei? Nu a avut de suferit din cauza unui balon imobiliar sau al creditelor si a reusit sa isi tina sub control finantele. Mai importante au fost, insa, exporturile pe care si le-a mentinut constante in timp ce alte tari bogate le pierdeau in favoarea Chinei.

Trebuie precizat ca Berlinul nu a reusit asta cu ajutorul unor politici, chiar daca se stie ca sustine puternic mediul de afaceri, ci a fost vorba de noroc. Firmele germane au... mai mult


Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 10:02

2 comentarii
Deutsche Welle: Noua minune economica germana cauta garantii de succes

Deutsche Welle: Noua minune economica germana cauta garantii de succes

Economia germana inregistreaza o crestere nemaiintalnita de la reunificare incoace.

Anul de criza 2009 nu este chiar asa de departe in urma. Economia germana scadea, atunci, cu aproape cinci procente. O scadere mai vertiginoasa decat in majoritatea tarilor europene. Nici Statele Unite nu pierdusera atat in toiul crizei. Germania, in schimb, platea pretul unei economii prea mult orientate catre export, noteaza Deutsche Welle.

Prognozele era sumbre pentru 2010. Si, totusi, ceva s-a intamplat - ceva ce poarta numele de "noua minune economica germana": din primavara, conjunctura a urmat o traiectorie ascendenta, mai intai timid, apoi tot mai consistent. La final de an, suma tuturor marfurilor si serviciilor, altfel spus PIB-ul, a inregistrat un plus de 3,6%. Nu suna mult - si, totusi, este.

Niciodata, de la reunificare, economia Germaniei nu a marcat o crestere la fel de puternica. Iar surpriza este cu atat mai mare cu cat nu exporturile (cele des criticate de Franta si Statele Unite) au dus greul cat aportul intern: investitiile locale si pofta de cumparaturi a germanilor.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle. mai mult


Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 18:28

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)