educatie programa scolara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nicolaescu: Educatia sanitara trebuie inclusa in programa scolara obligatorie

Nicolaescu: Educatia sanitara trebuie inclusa in programa scolara obligatorie

Educatia sanitara trebuie introdusa in programa scolara obligatorie, iar orele de educatie fizica sa se regasesca in intreg invatamantul din Romania, de la gradinita, la universitate, acesta fiind primul pas in programul de preventie, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Deja am deschis discutiile cu Ministerul Educatiei Nationale in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli, noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul.

Cu cat lasam lucrurile mai voluntare, cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine, cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive", a spus ministrul, cu ocazia Forumului European al Obezitatii.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca o alta masura de imbunatatire a starii de sanatate a populatiei o reprezinta cresterea numarului orelor de sport in invatamant.

"Deja este o decizie politica luata in sensul de a se majora numarul de ore de educatie fizica, de la primul an de studiu pana la ultimul an din mediul universitar", a afirmat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a vorbit si despre Program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, care s-a desfasurat in perioada... mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 23:53

5 comentarii
De ce? - intrebare fundamentala pentru educatie (Opinii)

De ce? - intrebare fundamentala pentru educatie (Opinii)

Intelept este ca inainte de a face orice lucru sa te intrebi de ce il faci, nu cum, sau ce ar trebui sa faci. Acest lucru este evident si la o analiza destul de sumara, insa nu prea tinem cont de el.

Spre a ne convinge de importanta lui, Simon Sinek analizeaza cauzele eficientei unora dintre cei mai influenti lideri. O scurta prezentare a descoperirilor sale poate fi vizualizata pe TED.com.

Metoda simpla, dar extrem de eficienta de a aborda lucrurile este sa pleci de la radacina lor cu intrebarea DE CE, apoi, dupa identificarea sensului sa te intrebi CUM si abia la sfarsit vine intrebarea CE avem de facut.

Fara "De ce?" nu poti orienta eforturile in directia corecta, fara "Cum?" poti adopta strategii daunatoare omului ori mediului chiar avand intentii bune.

In educatie abordam lucrurile invers, stabilim la inceput ce facem si uitam sa mai raspundem la intrebarea de ce.

Aplicand demersul corect la educatie si incepand cu intrebarea "De ce?", putem identifica directia in care ar trebui sa mergem si motivele pentru care ar trebui sa abandonam orientarea curenta.

Educatia se face acum pentru obtinerea performantei academice si diplome, rafinarea gandirii rationale (prin exercitii dificile la matematica) etc.

Ideal ar fi insa ca educatia sa se faca pentru cresterea calitatii participarii omului la viata de zi cu zi, fie ea din familie ori societate.

Aceasta si inseamna de fapt competenta, care este formulata ca ideal educational, dar nu este inca bine... mai mult


Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 17:24

1 comentariu
Educatie in Marea Britanie: Copiii de cinci ani vor invata fractii si programare

Educatie in Marea Britanie: Copiii de cinci ani vor invata fractii si programare

Copiii in varsta de cinci ani din Anglia, aflati in primul an de scoala, vor invata de acum rezolvarea fractiilor, chiar si programare, potrivit versiunii finale a programei scolare.

Noua programa a fost publicata luni si ilustreaza modul in care secretarul de stat in Ministerul Educatiei englez, Michael Gove, isi propune sa revolutioneze sistemul de invatamant din Anglia, relateaza The Guardian.

Printre schimbarile inedite se numara si introducerea imprimantelor 3D in scoli. Elevii vor trebui sa invete cum sa foloseasca aceste aparate la cursurile de design si tehnologie.

"Imprimantele 3D vor deveni un lucru standard in scolile noastre, fiind o tehnologie care transforma industria si economia. Combinarea acesteia cu introducerea cursurilor de programare reprezinta un pas important inainte", a declarat o sursa din interiorul Ministerului Educatiei.

Copiii britanici vor invata despre Twitter si blogging, la scoala

Prima varianta a programei scolare din Anglia a fost publicata in luna februarie si a starnit puternice controverse, insa aceasta a fost modificata intr-o mare masura, mai ales in cazul unor materii ca istoria sau geografia.

Premierul britanic David Cameron a catalogat noua programa scolara drept "riguroasa, provocatoare si dura". "Ca parinte, aceste materii sunt exact lucrurile pe care imi doresc sa le invete copilul meu. Si ca prim-ministru, stiu ca aceasta revolutie in educatie este indispensabila pentru prosperitatea Marii Britanii in... mai mult


Marti, 09 Iulie 2013, ora 10:46

6 comentarii
Pricopie: Am spus, dar poate nu s-a inteles - elevii sa opteze pentru ce le place

Pricopie: Am spus, dar poate nu s-a inteles - elevii sa opteze pentru ce le place

Elevii trebuie sa descopere placerea de a veni la scoala si ei trebuie sa aiba posibilitatea sa opteze pentru ceea ce-si doresc sa faca, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la deschiderea Simpozionului international "Educatia prin sah", desfasurat la Biblioteca Academiei Romane.

"Am spus acest lucru, l-am spus din ianuarie, sah, teatru, film, educatia fizica, toate acestea trebuie sa fie elemente importante in procesul didactic. Am spus, dar poate ca uneori nu s-a inteles. Este foarte important ca elevii sa descopere placerea de a veni la scoala si placerea care poate sa inceapa de la matematica, predata altfel, pana la placerea de a participa la competitii, placerea de a face teatru, placerea de a invata literatura prin teatru, prin film. (...)

Nu poti sa le ceri tuturor sa faca si sah si teatru, este vorba despre optiuni pe care copiii trebuie sa le aiba. (...) Unul dintre lucrurile discutate de copii in sedinta de guvern a copiilor de sambata (...) este acesta: au cerut sa aiba posibilitatea sa opteze", a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a spus ca pentru a exista cursuri de sah in scoli este nevoie de instructori si profesori si in acest sens a avut deja discutii cu reprezentanti ai Facultatii de Educatie Fizica si Sport.

"Sigur ca noi avem instructori la cluburile scolare sau sportive, dar daca vrem sahul in scoli atunci trebuie sa trecem aceasta granita, iar sahul trebuie sa fie una dintre disciplinele pe care copiii o pot alege. Nu trebuie... mai mult


Marti, 04 Iunie 2013, ora 23:52

1 comentariu
Noua programa scolara: Mai multe ore de limba straina, romana si matematica

Noua programa scolara: Mai multe ore de limba straina, romana si matematica

Elevii din clasele primare vor avea, incepand cu anul scolar urmator, mai multe ore de limba straina, romana si matematica, potrivit planului cadru publicat de Ministerul Educatiei.

Astfel, elevii de la clasa pregatitoare si pana la clasa a III-a vor studia Arte vizuale si abilitati practice de doua ori pe saptamana, iar materiile Educatie Tehnologica si Educatie pentru societate dispar, informeaza Adevarul.

In schimb, apare Educatia civica din clasa a III-a cu o ora pe saptamana. Elevii de a III-a si a IV-a vor face doua ore de limba straina pe saptamana, iar la clasa I vor fi sapte ore de Comunicare in limba romana fata de cele sase care erau prevazute initial, cand planul a fost pus in dezbatere publica in luna februarie.

Educatia fizica va avea doua ore pe saptamana la toate clasele din ciclul primar, iar de la clasa a III-a sa se introduca si o ora de Joc si miscare.

Elevii de la pregatitoare pana la clasa a II-a raman cu doua ore de Muzica si miscare pe saptamana, insa, de la clasa a III-a, disciplina va avea o ora, odata cu introducerea materiei Joc si miscare. Religia ramane tot cu ora pe saptamana.

Elevii de la pregatitoare vor face doua ore de Dezvoltare personala pe saptamana in loc de una, cat era prevazut initial.

Toate orele vor avea o durata de 30-35 de minute la pregatitoare si clasa I, restul de timp fiind alocat activitatilor recreative, iar la restul claselor din invatamantul primar, orele vor avea o durata de 45 de minute.

Noile... mai mult


Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:31

Ponta catre ministrul Educatiei: Va duceti peste tot si spuneti ca trebuie sa facem sport in scoli (Video)

Ponta catre ministrul Educatiei: Va duceti peste tot si spuneti ca trebuie sa facem sport in scoli (Video)

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa transmita inclusiv inspectorilor generali ca trebuie gasita solutia prin care in programa scolara sa fie incluse mai multe ore de sport, sustinand ca nu a mai vazut atat entuziasm pentru o alta masura a Guvernului precum aceasta.

"Domnule ministru Pricopie, toata lumea ne-a felicitat pentru faptul ca vrem sa facem mai mult sport in scoli. Deci, dumneavoastra va duceti acum la Minister, de la Minister la inspectorii generali, de la inspectorii generali mai jos si le spuneti ca nu au solutie, trebuie sa gaseasca solutia sa facem sport in scoli. Nu am mai vazut atat entuziasm pentru o masura a Guvernului de foarte mult timp si, probabil, nici nu o sa vad. Asta inseamna ca e o masura buna. Cu incapatanare, toti cei care spun ca nu se poate sa gaseasca solutii sa se poata. E mare pacat sa nu reusim sa avem rezultate cu initiative de acest gen", a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern.

Miercuri, premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Educatiei sa prezinte, in sedinta Guvernului, modalitatea de aplicare a unui program care sa asigure organizarea a patru ore de sport pe saptamana in scoli.

La scurt timp, Ministerul a lansat in dezbatere publica un proiect in care propune cresterea numarului de ore de sport in invatamantul primar, pe langa cele doua ore la "Educatie fizica" fiind prevazute la clasele pregatitoare, intai si a II-a alte doua ore la "Muzica si miscare", iar la clasele a III-a... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 16:02

18 comentarii
Programa scolara total reformata nu va putea intra in vigoare din 2010-2011

Programa scolara total reformata nu va putea intra in vigoare din 2010-2011

Societatea Academica Romana (SAR) afirma, intr-un raport dat publicitatii marti, ca programa scolara total reformata, avand in centru competentele cheie, nu va putea intra in vigoare din anul scolar 2010-2011, termen pentru care autoritatile si-au luat angajamentul inca din toamna trecuta.

In raportul "Iesirea scolii din mediocritate" se arata ca, desi s-a discutat mult pe ideea "reformarii profunde" a sistemului de educatie, prin trecerea de la un invatamant bazat pe transmiterea de informatii la unul in care importanta este formarea de competente, nu s-a facut nimic pentru a se lamuri ce inseamna competentele cheie.

"Chiar daca solutiile nu sunt simple, acest pas s-ar fi putut face de multa vreme. Cele 8 competentele cheie au fost incluse toamna trecuta in noua lege a educatiei, dar ele fusesera introduse deja de cativa ani in programe.

Din pacate, acest pas a fost facut doar formal, ele nefiind legate cu restul elementelor din programa si neexistand o definire clara a lor. Daca nu se va schimba radical stilul de lucru al autoritatilor, unul in care dominante au fost tergiversarile si carpelile de moment, situatia va deveni si mai haotica", se afirma in raport.

O alta concluzie a raportului este aceea ca a umbla la continuturile manualelor inainte de a rezolva cu detalierea competentelor cheie inseamna practic a pune caruta inaintea cailor. "Se tot vorbeste acum, pe deplin justificat, despre descongestionarea programei scolare; aceasta implica reducerea... mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 16:44

1 comentariu
Andronescu: Nu scoatem logica si sportul din programa

Andronescu: Nu scoatem logica si sportul din programa

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat luni ca logica si sportul nu vor fi scoase din programa scolara, precizand in acelasi timp ca la sedinta de Guvern de duminica nu a avut posibilitatea sa raspunda criticilor presedintelui.

"Nu s-a pus niciodata problema sa fie scoasa logica. Nu, la fel nici sportul. Sunt patru ore de sport pe saptamana in curriculum. O sa fiu cu ochii pe profesori pentru ca as vrea sa refacem miscarea sportiva de masa si baza de selectie pentru sportul de performanta.

Sunt doua obiective pentru mine foarte clare", a explicat ministrul, respingand informatiile ca logica si sportul nu se vor mai preda in scoli, la Realitatea Tv.

"Eu n-am putut sa raspund, n-am avut posibilitatea sa raspund, a spus numai domnia sa (presedintele Basescu, n.r.)", a mai spus ministrul Educatiei despre replicile pe care i le-a adresat presedintele.

Traian Basescu a rugat-o "prieteneste" pe Ecaterina Andronescu sa reformeze sistemul educational romanesc, sa revina la o programa adecvata si neincarcata, pe cat posibil adaptata economiei romanesti. Mai mult chiar, seful statului a tinut sa precizeze ca situatia din Educatie este dezastruoasa.

"Doamna Andronescu, am o rugaminte: sa nu mai treaca un an fara reforma in Educatie. Despre papadie, salata sau Herodot poate afla orice copil care intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti.

Nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto,... mai mult


Luni, 15 Iunie 2009, ora 15:07

4 comentarii
Trei ore de sport in programa scolara

Trei ore de sport in programa scolara

Programul de guvernare PD-L-PSD si-a fixat mai multe obiective la capitolul sport, printre care si introducerea a minim 3 ore de educatie fizica, saptamanal, in programa scolara, dar si asigurarea unei traiectorii de tip "dubla cariera" sportivilor de performanta, pentru a sprijini reintegrarea lor in societate.

Pe langa aceste obiective, noul guvern isi mai propune sa elaboreze Strategia Nationala si a unei noi legi in domeniul sportului, conform prevederilor UE, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, se doreste implicarea si cointeresarea autoritatilor Administratiei Publice Locale in crearea, modernizarea si dezvoltarea bazei materiale, dar si a structurilor sportive din plan local si judetean.

Guvernul isi mai propune organizarea de intreceri sportive, sustinute si co-finantate de Guvernul Romaniei, precum si acces gratuit in bazele sportive publice pentru tinerii proveniti din familii cu venituri reduse.

De asemenea, se mai doreste construirea de baze sportive pentru disciplinele olimpice, conform cerintelor Comitetului Olimpic International, dar si infiintarea unor centre moderne de recuperare sportiva.

Structura noului guvern a aprobat infiintarea Ministerul Tineretului si Sportului, iar in aceste conditii Agentia Nationala pentru Sport (ANS) va disparea.

Romania nu mai are un Minister al Tineretului si Sportului din 2003, cand printre cererile pentru aderarea la UE a venit si cea de micsorare a numarului de ministere. Printre cele la care s-a... mai mult


Marti, 16 Decembrie 2008, ora 16:42

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Hotel oferit ca premiu la o tombola
  2. Incredibila evolutie a unui birou, din 1980 si pana in prezent (Video)
  3. Ce a zburat pe cerul Marii Britanii? Nu e avion, nu e norisor...
  4. Teoria care schimba istoria: Iisus rastignit pentru ca apostolii erau inarmati si periculosi?
  5. Creste ciudate descoperite pe Marte: nimeni nu stie cum au aparut
  6. Gest de neimaginat pentru un iPhone 6: Si-a inchiriat prietena cu ora
  7. Politia mai face si minuni: A gasit o masina furata acum... 46 de ani (Video)
  8. Femeile maritate din India detin 11% din aurul intregii lumi
  9. Un sofer de autobuz, cel mai prolific barbat britanic: zeci de copii cu 9 femei (Video)
  10. Barul care ofera bere fara limita, dar cu doua conditii