efect de sera

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Emisiile de gaze cu efect de sera vor fi contabilizate

Emisiile de gaze cu efect de sera vor fi contabilizate

Prin adoptarea propunerii de contabilizare a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), Comisia Europeana a facut un prim pas, la sfarsitul acestei saptamani, catre integrarea in politica UE privind schimbarile climatice a absorbtiilor gazelor cu efect de sera si a emisiilor acestor gaze din sectorul forestier si agricultura.

Decizia propusa stabileste norme de contabilizare a emisiilor si a absorbtiei de gaze cu efect de sera in sectoarele silvic si agricol, ultimele sectoare importante fara norme comune la nivelul UE.

"Acesta este primul pas in vederea includerii acestor sectoare in eforturile UE de reducere a emisiilor. in Durban toate tarile au convenit asupra unor norme de contabilizare revizuite pentru aceste sectoare. De aceea, UE prezinta acum aceasta propunere.

Propunerea va contribui, de asemenea, la protejarea biodiversitatii si a resurselor de apa, va sprijini dezvoltarea rurala si va incuraja practicarea unei agriculturi care respecta mediul", a declarat Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice.

Cititi mai multe despre contabilizarea emisiilor de gaze cu efect de sera pe green-report.ro mai mult


Duminica, 18 Martie 2012, ora 17:47

1 comentariu
Germania, Mexic si SUA - pionieri pentru imbunatatirea consumului de energie

Germania, Mexic si SUA - pionieri pentru imbunatatirea consumului de energie

Germania, Mexic si SUA au creat cele mai inteligente politici din lume pentru imbunatatirea consumului de energie, potrivit unui nou raport publicat joi, pe marginea discutiilor ONU privind schimbarile climatice.

In dorinta salvarii planetei se militeaza pentru mediu, sustinand crearea unor cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic si oferirea unor scutiri de taxe si tarife garantate pentru surse reciclabile creditate ca ecologice, potrivit The Independent.

S-au analizat initiativele eficiente din punct de vedere energetic lansate de Uniunea Europeana, sase tari din UE, Argentina, Australia Brazilia, Canada, China, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turica si SUA.

Schemele au fost masurata in primul rand din punctul de vedere al capacitatii lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, din punctul de vedere al costurilor si din punctul de vedere al impulsurilor in privinda activitatilor economice.

Germania a ocupat primele doua locuri cu un program privind eficienta energetica a cladirilor prin standarde mai stricte de constructie sustinute de imprumuturi si subventii si cu un alt program prin care furnizorii de energie regenerabila beneficieaza de niveluri de pret garantate timp de 20 de ani.

Cele doua initiative au obtinut 17,2 si 15 puncte din 20.

Mexicul a urmat cu un sistem de autobuze urbane, lansat in Mexico City in 2005, care a inceput sa elimine treptat autobuzele vechi care nu se... mai mult


Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 13:03

10 comentarii
Gazele cu efect de sera pot duce la o noua era glaciara

Gazele cu efect de sera pot duce la o noua era glaciara

Gazele din atmosfera Pamantului care absorb si emit radiatii, asociate cu incalzirea globala, ar putea provoca aparitia unei noi glaciatii.

Afirmatia apartine cercetatorilor britanici de la Universitatea din Birmingham, care au descoperit ca, desi Pamantul avea, in urma cu 630 de milioane de ani, o atmosfera calda, in care predomina dioxidul de carbon, acesta era acoperit in intregime de gheata, relateaza The Telegraph.

Studiind rocile din acea perioada, colectate din Svalbard, in Oceanul Arctic, cercetatorii au descoperit ca volumele mari de gaze care emit si absorb radiatii coincid cu perioadele prelungite de inghet. Ei au avertizat ca noi glaciatii ar putea avea loc in viitorul apropiat daca nu se stopeaza incalzirea globala.

In timp ce, pana recent, se credea ca poluarea aerului pastreaza caldura solara in atmosfera, determinand incalzirea planetei, noile studii indica faptul ca efectul ar putea fi contrar. Inghetarea planetei ar putea fi provocata de faptul ca aceste gaze emise reflecta razele soarelui inapoi in spatiu.

Potrivit cercetatorilor, acest efect ar putea fi amplificat de alte forme de poluare, precum particulele de sulfati emise in atmosfera prin procese industriale sau prin activitate vulcanica. Combinarea acestor conditii ar putea crea un teren propice pentru o noua glaciatie. mai mult


Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 14:40

6 comentarii
Alte articole despre: glaciatie, poluare, radiatii, efect de sera
Oile australiene vor purta masti de gaze

Oile australiene vor purta masti de gaze

Pentru ca s-a demonstrat ca oile emit, atunci cand expira, gaz metan, oamenii de stiinta din Australia, care vor sa afle cantitatea exacta de gaz emis de mioare, au decis ca acestea sa poarte, pentru o perioada, masti de gaze.

Autoritatile australiene incearca sa convinga populatia sa scoata din alimentatie carnea de oaie sau vita si sa consume cangur, cresterea acestuia nefiind la fel de nociva pentru mediu. Gazul metan emis de oi afecteaza mediul inconjurator, contribuind la incalzirea globala, relateaza Daily Mail.

Cercetatorii spera sa afle care sunt rasele de oi mai putin nocive mediului si cum ar putea schimba alimentatia acestora pentru a nu mai elimina gaz metan. Si asta pentru ca lumea nu se inghesuie sa cumpere carne de cangur, desi aceasta se gaseste din belsug in macelariile australiene. mai mult


Joi, 09 Octombrie 2008, ora 12:35

3 comentarii
USA Today: Bush si G8 progreseaza in schimbarea climatica

USA Today: Bush si G8 progreseaza in schimbarea climatica

Cele mai bogate tari ale lumii au fost de acord sa sustina o reducere de 50% la nivel mondial a emisiilor de gaze producatoare de efect de sera pana in 2050, noteaza USA Today.

Ecoogistii si alte tari mai saace au denuntat miscarea, ca pe un compromis bland, care va face putine pentru stoparea incalzirii globale.

Ministrul mediului din Africa de Sud, Marthinus van Schalkwyk, a denuntat ca pe un ''un slogan gol, fara substanta'' telul pe termen lung referitor la emisii, din partea grupului celor opt tari industrializate, la summitul lor anual din insula nordica japoneza Hokkaido.

Tinta de 50% nu obliga si, in orice caz, ''este sub ceea ce este stiintific necesar pentru stabilizarea atmosferei la un nivel relativ sigur'', a spus Van Schalkwyk.

Japonia, spre exemplu, a promis deja ca va reduce emisiile cu pana la 80%, pana in 2050.

Si comunicatul G8 nu include un an de baza; astfel ca nu este clar daca emisiile vor fi reduse fata de nivelul din 1990 sau din 2008, sau din alti ani.

Primul ministru japonez, Yasuo Fukuda, gazda summitului din acest an, a insistat ca G8 sa aprobe reducerea de 50% a emisiilor de gaze cu efect de sera, care contribuie la incalzirea globala prin captarea caldurii in atmosfera.

Dar presedintele Bush s-a opus acordului de reducere, daca puterile economice emergente, cum ar fi China si India, nu semneaza la randul lor.

Schimbarea climatica, principalul subiect al intalnirii de anul acesta a tarilor industrializate, este doar una... mai mult


Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 06:50

Gazele cu efect de sera s-ar putea dubla pana in 2050

Gazele cu efect de sera s-ar putea dubla pana in 2050

Emisiile de gaze cu efect de sera vor creste cu 130%, iar cererea de petrol cu 70% pana in anul 2050, avertizeaza un raport al Agentiei Internationale pentru Energie.

Agentia avertizeaza ca toate Guvernele trebuie sa gaseasca o solutie a reduce emisiile de dioxid de carbon vinovate de incalzirea globala.

Costurile acestor reduceri sunt foarte mari, pentru a reduce doar la jumatate aceste emisii ar costa 45 de trilioane de dolari. mai mult


Vineri, 06 Iunie 2008, ora 10:48

Alte articole despre: petrol, gaze, solutie, dublare, efect de sera, emisie
Inventie: Aparatul care ne scapa de poluare

Inventie: Aparatul care ne scapa de poluare

Cercetatorii americani au inventat un aparat care curata aerul din atmosfera, prevenind astfel efectul de sera. Dispozitivul absoarbe dioxidul de carbon, fiind o arma esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.

Un singur aparat de acest fel ar elimina zilnic peste o tona de dioxid de carbon din atmosfera, relateaza Daily Mail. In prezent, cercetatorii americani construiesc prototipul aparatului care va scapa lumea de poluare.

Va mai dura insa pana cand aerul va fi curatat de miliardele de tone de CO2, intrucat primul "mega-copac" artificial va fi gata peste aproximativ doi ani.

Dispozitivul va trebui sa fie construit in milioane de exemplare pentru a combate poluarea produsa de om in ultimele decenii. Inca o problema ar fi curatarea eficienta a filtrelor chimice, avand in vedere ca aparatul va avea marimea unui container de vapor.

Cercetatorii spun ca solutia a fost gasita in noile proprietati ale foilor de plastic absorbante, denumite "membrane pentru schimb ionic", folosite in mod curent pentru purificarea apei.

Se pare ca aerul umed poate determina aceste membrane sa elibereze dioxidul de carbon capturat, ceea ce le lasa curate pentru o noua folosire. Iar dioxidul de carbon astfel eliberat este redirectionat spre sere, pentru a stimula cresterea plantelor.

Fizicianul american Klaus Lackner - cel care isi revendica proiectul - spune ca solutia pentru problema incalzirii globale este un astfel de aparat, si nu reducerea emisiilor de dioxid de... mai mult


Luni, 02 Iunie 2008, ora 14:33

1 comentariu
Nestle a redus emisiile de gaze cu efect de sera cu 16%

Nestle a redus emisiile de gaze cu efect de sera cu 16%

Compania Nestle a redus emisiile directe de gaze cu efect de sera cu 16% in ultimul deceniu, cu toate ca volumul productiei a crescut cu 76%, informeaza Green Report.

Potrivit rezultatelor prezentate de compania Nestle in raportul "Creating Shared Value" dat publicitatii in aceasta saptamana, din 2003, Nestle a redus emisiile de gaze poluante cu 17,3%, iar intre 1998 si 2007, per total, compania a redus CO2-ul emanat cu 16%. In ultimii 10 ani, Nestle a redus consumul de energie cu 3%, cu o tinta de economisire intre 1% si 2% pe fiecare tona de produse in urmatorii cinci ani.

Conducerea companiei anunta ca Nestle are proiecte de energie regenerabila, cum este recuperarea gazului metan generat de catre fabricile de tratare a apei ale companiei si folosirea lui ca si combustibil. Recuperarea metanului de la fabrica Shimada a Nestle, din Japonia a permis locatiei sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 38%.

Compania foloseste acum cu 22% mai putine materiale pentru ambalaje pentru produsele imbuteliate si a redus cantitatea de apa extrasa pentru aceste produse cu 28% fata de nivelurile din 1998. mai mult


Miercuri, 05 Martie 2008, ora 12:35

Alte articole despre: poluare, gaze, reducere, efect de sera
SUA cedeaza in disputa reducerii emisiilor de gaze

SUA cedeaza in disputa reducerii emisiilor de gaze

Statele Unite sunt dispuse sa incheie un acord international cu caracter de constrangere, in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, ce ar putea fi anuntat in iulie, a declarat, luni, un responsabil al Administratiei americane, Daniel Price, citat de AFP.

Consilierul presedintelui Bush pe chestiuni economice internationale a conditionat aceasta masura de asumarea unor angajamente internationale de toate marile economii mondiale.

Un acord in acest sens ar putea fi anuntat la summitul G8, de la inceputul lunii iulie, din Japonia. mai mult


Luni, 25 Februarie 2008, ora 13:52

1 comentariu
Alte articole despre: SUA, gaze, efect de sera

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba