elemente pasaport electronic

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

Anul care tocmai a trecut a fost dominat de subiectele politice, culminand cu alegerile prezidentiale din luna noiembrie, iar scandalul votului din diaspora a starnit discutii si in privinta metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de romani au asteptat ore intregi la coada pentru a-si alege presedintele.

O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, astfel incat orice roman poate vota din pat, din cafenea sau de oriunde s-ar afla, sistem folosit in Romania o data, in anul 2003, insa pentru militarii din teatrele de operatiuni, la referendumul pentru revizuirea Constitutiei.

O alta varianta luata in discutie a fost introducerea votului prin corespondenta. Dupa ce un proiect in acest sens a fost respins definitiv de Camera Deputatilor, deputatul Eugen Tomac a initiat doua noi proiecte de lege - unul privind votul electronic si altul privind votul prin corespondenta pentru cetatenii din strainatate.

"Alegatorii sunt influentati de Internet si am putut observa forta Facebook la ultimele alegeri", sustine deputatul de diaspora, intr-un interviu acordat Ziare.com. Cat despre frauda, Eugen Tomac este de parere ca avem deja institutii suficient de puternice care pot proteja acest sistem de vot asa cum protejeaza sistemul bancar si nu numai.

Votul electronic a fost folosit in Romania o singura data, in 2003, pentru militarii din teatrele de operatiuni. Ce avantaje aduce acest nou sistem?

Romania... mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 22:15

61 comentarii
Cat este taxa pentru pasaportul simplu temporar

Cat este taxa pentru pasaportul simplu temporar

Taxa pentru pasaportul simplu temporar a crescut de luni cu aproape 16 lei, ajungand la 112 lei, dupa ce costul pentru eliberarea documentuluui a fost majorat de la 64,2 lei la 80 de lei, la care se adauga taxa consulara de 32 de lei.

Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala la pretul de 234 de lei, care se achita la unitatile CEC Bank, informeaza Evenimentul Zilei.

Taxa consulara pentru pasaportul electronic este de 32 de lei, solicitatii putand sa o achite la unitatile CEC Bank sau la trezorerie.

Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu varsta sub sase ani, documentul este valabil trei ani. Pasapoartele electronice se elibereaza in maximum 30 de zile lucratoare.

Pentru situatii de urgenta, romanii pot solicita pasaportul temporar, care se elibereaza in cel mult trei zile lucratoare si este valabil un an.

Pretul pasaportului temporar este de 112 lei, din care 80 de lei contravaloarea documentului si 32 de lei taxa consulara, la care se adauga 100 de lei tariful suplimentar de urgenta, pentru eliberarea in ziua solicitarii.

Contravaloarea pasaportului temporar a fost stabilita initial la 64,2 lei.

Noile pasapoarte biometrice se elibereaza din 18 ianuarie in toata tara. Pasaportul electronic - care are peste 50 de elemente de siguranta, fata de 32 la vechiul document - permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale si... mai mult


Luni, 01 Martie 2010, ora 23:06

Sute de romani s-au grabit in 2010 sa isi faca pasapoarte electronice

Sute de romani s-au grabit in 2010 sa isi faca pasapoarte electronice

Sute de romani au stat la coada in primele zile lucratoare ale acestui an pentru a-si depune actele necesare obtinerii noilor pasapoarte electronice.

Noul document contine un cip cu datele personale si are doua elemente biometrice: imaginea faciala si amprentele de la degetele aratatoare.

Actele necesare pentru noul pasaport sunt actul de identitate; vechiul pasaport si chitante in valoare de 266 de lei. Suma se achita astfel: 234 de lei la CEC Bank si 32 de lei la trezorerie, anunta Libertatea.

Copiii sunt sase ani nu sunt amprentati. Noul pasaport electronic, ce contine 50 de elemente de siguranta, este gata in 10 zile lucratoare si e valabil 5 ani.

"Nu mi-e teama de noul document cu cip. Am auzit si eu toate discutiile cum ca aceste pasapoarte au in cip codul 666, care ar fi numarul diavolului. Nu ma intereseaza si nu cred in toate prostiile astea. Mie mi se pare ca noile documente sunt mai moderne si mai sigure", a declarat un bucurestean.

Pana in prezent 6.000 de romani au astfel de pasapoarte. mai mult


Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 07:51

2 comentarii
Bucurestenii pot obtine pasapoarte electronice

Bucurestenii pot obtine pasapoarte electronice

Bucurestenii pot depune, incepand cu data de 4 ianuarie, cereri pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si a pasapoartelor simple temporare.

Pe de alta parte, din data de 24.12.2009 se sisteaza, pana la dotarea cu echipamentele tehnice necesare, primirea cererilor de eliberare a pasapoartelor simple in sistem de ghiseu unic, la nivelul birourilor de evidenta persoanei din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor 1-6, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Bucuresti.

Pentru implementarea noului sistem informatic si transferul bazelor de date, programul de lucru cu publicul la sediul Serviciului pasapoarte din strada Nicolae Iorga, nr. 27-29, sector 1 se va desfasura, in data de 31.12.2009, intre orele 08:30-12:00.

Ce este pasaportul electronic?

Noul pasaport electronic romanesc prezinta o serie de noutati, printre care cea mai importanta este introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include toate datele personale existente in fila informatizata - nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia etc.

De asemenea, acest cip contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub sase ani, care, potrivit regulamentelor Uniunii Europene, nu pot fi amprentati si a cazurilor de exceptie ale persoanelor la care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila, fie temporar, fie definitiv,... mai mult


Marti, 22 Decembrie 2009, ora 20:07

5 comentarii
Senatorii s-au certat pe "Diavolul din pasaport"

Senatorii s-au certat pe "Diavolul din pasaport"

Pasapoartele biometrice au incins spiritele miercuri in Senat. Unii parlamentari sustin scoaterea seriei cu temuta cifra "666", iar altii au incercat sa ii convinga ca intreaga dezbatere este ridicola.

Senatul a decis pana la urma sa retrimita la Comisia juridica ordonanta de modificare a legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor in strainatate, care face referire si la pasapoartele biometrice.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean de la PSD, a ridicat problema datelor biometrice incluse in cip-ul pasaportului si a cerut explicatii despre posibilitatea ca "faimosul numar de inseriere care a starnit emotie" sa poata fi eliminat.

Alti senatori au ridicat problema "puternicului" curent de opinie al unor reprezentanti ai opiniei publice si ai cultelor religioase impotriva cifrei "666".

"Pe o problema atat de sensibila secretarul de stat ar trebui sa fie mai bine pregatit", a precizat senatorul PNL Emilian Francu, vazand ca reprezentantul Guvernului nu are nicio informatie despre "cifra malefica".

"Cred ca ne grabim foarte mult cu adoptarea acestui act normativ", a completat el, sustinand ca "apar probleme serioase" privind "acea cifra cu posibile efecte malefice".

Democrat-liberalul Viorel Riceard Badea a atras atentia asupra faptului ca problema pasapoartelor biometrice este abordata, miercuri, in cadrul sinodului BOR si a sugerat, in acest sens, si consultarea reprezentantilor bisericii.

Senatorul... mai mult


Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 14:20

42 comentarii
Romanii pot obtine pasapoarte electronice

Romanii pot obtine pasapoarte electronice

Romania este singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic ce cuprinde de la momentul introducerii ambele elemente de identificare: imaginea faciala si impresiunile digitale.

Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice a introdus, incepand cu anul 2009, noul model de pasaport - biometric, care, conform Ministerului Administratiei si Internelor, are 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai mult decat actele actuale.

Elementul de noutate al pasaportului biometric este introducerea mediului electronic de stocare, cipul, care include datele personale in fila informatizata, fapt ce face ca tara noastra sa fie singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea faciala si impresiunile digitale.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, a apreciat ca pasapoartele electronice reprezinta doar unul dintre pasii pe care ii face in directia indeplinirii obiectivului Romaniei de a intra in spatiul Schengen in anul 2011. mai mult


Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 16:33

18 comentarii
Alte articole despre: romani pasapoarte electronice

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)