eliberare pasapoarte biometrice

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
IPP: Romania nu are nevoie de pasapoarte biometrice - e o afacere

IPP: Romania nu are nevoie de pasapoarte biometrice - e o afacere

Institutul pentru Politici Publice (IPP) sustine ca Romania nu are nevoie de noile pasapoarte biometrice, pe care le considera ca facand parte dintr-o afacere de 30 de milioane de euro, scumpe, inutile si in contradictie cu prevederile CEDO.

Reprezentantii IPP cer Ministerului Administratiei si Internelor sa renunte la introducerea pasapoartelor biometrice "avand in vedere nefundamentarea acestuia, precum si costurile excesive si inoportune in acest moment pentru implementarea unei asemenea masuri", se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Exista o crestere semnificativa a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri de identitate care sa justifice aparitia unora noi cu elemente de securitate sporite?

Avand in vedere ca in motivarea acestui act se face referire la Directiva privind libera circulatie si sedere a persoanelor pe teritoriul UE, solicitam MAI sa ne precizeze unde in cadrul acesteia exista o prevedere care obliga Romania sa adopte un alt model de carte de identitate" se arata in comunicatul IPP.

"Solicitam reprezentantilor Ministerului sa ne prezinte macar un document oficial care ne impune adoptarea noilor carduri drept conditie de acces. (...) Solicitam MAI sa precizeze de ce a renuntat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuza eliberarea unui act biometric sa poata solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementarile privind pasapoartele, continua reprezentantii IPP.... mai mult


Luni, 23 August 2010, ora 19:51

12 comentarii
5.000 de bucuresteni au facut cereri pentru pasapoarte biometrice

5.000 de bucuresteni au facut cereri pentru pasapoarte biometrice

Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor a inregistrat, in februarie, 5.049 cereri de eliberare a pasapoartelor simple electronice si 1300 cereri de eliberare a pasapoartelor simple temporare, potrivit datelor facute publice de Prefectura Capitalei.

In aceeasi luna, solicitantii au primit 3.569 de pasapoarte simple electronice si 1988 de pasapoarte simple temporare.

"Ne bucura interesul oamenilor pentru pasaportul biometric (electronic) , acesta fiind un intrument de calatorie sigur si modern. Conform datelor MAI, in acest moment Romania are unul dintre cele mai sigure instrumente de calatorie din lume, conceput si produs exclusiv in Romania", spune prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei.

In conditiile in care, in perioada urmatoare, se anticipeaza un numar mare de cereri pentru eliberarea acestui tip de document, data fiind apropierea vacantelor de Paste si, apoi, de vara, prefectura recomanda cetatenilor sa se adreseze din timp Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor, pentru a evita aglomerarile.

Termenul de solutionare a cererilor pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice este de 14 zile calendaristice, iar termenul de solutionare pentru cele simple temporare, daca nu se impun verificari temporare, este de maximum doua ore, cu achitarea tarifului suplimentar de 100 lei.

Pentru eficientizarea solutionarii cererilor, numarul de ghisee din sediul Serviciului Public Comunitar pentru... mai mult


Luni, 08 Martie 2010, ora 16:03

Cat este taxa pentru pasaportul simplu temporar

Cat este taxa pentru pasaportul simplu temporar

Taxa pentru pasaportul simplu temporar a crescut de luni cu aproape 16 lei, ajungand la 112 lei, dupa ce costul pentru eliberarea documentuluui a fost majorat de la 64,2 lei la 80 de lei, la care se adauga taxa consulara de 32 de lei.

Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala la pretul de 234 de lei, care se achita la unitatile CEC Bank, informeaza Evenimentul Zilei.

Taxa consulara pentru pasaportul electronic este de 32 de lei, solicitatii putand sa o achite la unitatile CEC Bank sau la trezorerie.

Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu varsta sub sase ani, documentul este valabil trei ani. Pasapoartele electronice se elibereaza in maximum 30 de zile lucratoare.

Pentru situatii de urgenta, romanii pot solicita pasaportul temporar, care se elibereaza in cel mult trei zile lucratoare si este valabil un an.

Pretul pasaportului temporar este de 112 lei, din care 80 de lei contravaloarea documentului si 32 de lei taxa consulara, la care se adauga 100 de lei tariful suplimentar de urgenta, pentru eliberarea in ziua solicitarii.

Contravaloarea pasaportului temporar a fost stabilita initial la 64,2 lei.

Noile pasapoarte biometrice se elibereaza din 18 ianuarie in toata tara. Pasaportul electronic - care are peste 50 de elemente de siguranta, fata de 32 la vechiul document - permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale si... mai mult


Luni, 01 Martie 2010, ora 23:06

Bucurestenii pot depune cereri pentru pasapoarte biometrice

Bucurestenii pot depune cereri pentru pasapoarte biometrice

Incepand de luni, bucurestenii pot depune pentru prima oara cereri pentru eliberarea pasapoartelor biometrice.

Serviciul Public Comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor din structura IPMB va incepe centralizarea cererilor pentru eliberarea controversatelor pasapoarte cu cip electronic, scrie Adevarul.

Cererile pot fi depuse la directia de eliberare din sediul de pe strada Nicolae Iorga nr. 27, situat in sectorul 1.

Pretul pasaportului va fi de 266 de lei, iar termenul de valabilitate este de 5 ani, in timp ce pasaportul simplu costa 96,2 lei si este valabil un an.

Romania a devenit in 2009 primul stat din lume care a inceput sa elibereze acest tip de act de identitate, care are si amprenta digitala pe langa clasica imagine faciala. Pasaportul este dotat cu un cip care stocheaza datele personale, avand 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai multe decat cel obisnuit.

Actiunea a fost extrem de contestata de romanii ultrareligiosi, care sustin ca noile acte sunt "lucrarea Diavolului", deoarece contin asocierea de cifre satanice 666.

In plus, mai multe ONG-uri au atacat ordonanta privind introducerea pasapoartelor biometrice sustinand ca incalca drepturi din Constitutia Romaniei, precum cel la viata privata si dreptul la religie. mai mult


Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 13:04

20 comentarii
Unda verde pentru biometrice si de la Camera Deputatilor

Unda verde pentru biometrice si de la Camera Deputatilor

Ordonanta care prevede introducerea pasapoartelor biometrice a fost aprobata si de Camera Deputatilor, aceasta decizie fiind o obligatie asumata de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Ordonanta de urgenta a Guvernului 207/2008 vizeaza introducerea pasapoartelor biometrice si modifica Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, arata Evenimentul Zilei.

Deputatii au adoptat pe articole la 16 iunie Ordonanta de Urgenta care prevede introducerea pasapoartelor biometrice. In acelasi timp, un grup de persoane manifestau impotriva acestor pasapoarte in fata Palatului Parlamentului.

Desi in timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare unii deputati s-au pronuntat impotriva existentei pe pasapoarte a unui cip cu datele personale, articolele au fost adoptate fara obiectii.

Din cauza crizei economice, pasapoartele biometrice nu vor mai putea fi introduse de la 1 iulie, asa cum ceruse Comisia Europeana, ci din luna noiembrie.

Comisia Europeana a cerut ca de la 1 iulie toate serviciile de pasapoarte din tara sa poata elibera pasapoarte biometrice, insa momentan acest lucru se intampla insa numai la Ilfov.

Pentru restul tarii, Imprimeria Nationala nici macar nu a inceput licitatia prin care se cumpara aparatele care vor produce documentele, acestea costand 41 de milioane de euro pentru toata tara.

Pretul unui pasaport biometric ar fi de 290 lei, iar pentru unul simplu temporar s-ar plati 96 lei. mai mult


Marti, 23 Iunie 2009, ora 22:00

3 comentarii
Pasapoartele biometrice, eliberate din noiembrie

Pasapoartele biometrice, eliberate din noiembrie

Din cauza crizei economice, pasapoartele biometrice nu vor mai putea fi introduse de la 1 iulie, asa cum ceruse Comisia Europeana, ci din luna noiembrie.

Comisia Europeana a cerut ca de la 1 iulie toate serviciile de pasapoarte din tara sa poata elibera pasapoarte biometrice, insa momentan acest lucru se intampla insa numai la Ilfov, transmite Realitatea TV.

Pentru restul tarii, Imprimeria Nationala nici macar nu a inceput licitatia prin care se cumpara aparatele care vor produce documentele, acestea costand 41 de milioane de euro pentru toata tara.

Reprezentantii Imprimeriei Nationale sustin ca de-abia saptamana viitoare vor putea incepe licitatia pentru producerea documentelor. mai mult


Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 10:00

1 comentariu
300 de brasoveni au protestat fata de introducerea pasapoartelor biometrice

300 de brasoveni au protestat fata de introducerea pasapoartelor biometrice

Circa 300 de brasoveni au protestat luni, in Piata Sfatului, fata de introducerea pasapoartelor biometrice si au cerut revocarea hotararii de Guvern care stabileste folosirea dispozitivelor medicale implantabile.

Protestatarii au purtat bannere pe care scria: "Stop cipului electronic RFID", "Refuzam actele biometrice", "Stop implant", "Vrem sa calatorim liberi in Europa" sau "Demascam controlul totalitar construit pe RFID".

Organizatorul mitingului, Radu Ionescu, vicepresedintele Asociatiei "Angels", a declarat ca prin aceasta actiune incearca sa atraga atentia populatiei asupra pericolului de "readucere a statului totalitar in Romania" prin utilizarea cipurilor electronice, atat pe pacienti, cat si la eliberarea pasapoartelor.

"Acesta este un pas major catre un stat totalitar si vor sa faca acest lucru cu ajutorul acestor cipuri. Astfel vor sti tot timpul unde suntem, ce facem, ce vorbim... vor sa ne monitorizeze pe toti. Or sa ne gaseasca oriunde si o sa ne fure identitatea. In acest fel pot sa ne raneasca sau chiar sa ne omoare de la distanta. De aceea prin acest protest avertizam populatia despre gravitatea acestui lucru. Nu vrem aceasta dictatura globalizata. Decat sa acceptati aceste cipuri, mai bine muriti", a spus Ionescu.

Asociatia "Angels" a fost constituita la Brasov tocmai pentru sustinerea cauzei interzicerii utilizarii cipurilor electronice. Asociatia a initiat si o campanie de strangere de semnaturi prin care se solicita initierea unui referendum... mai mult


Luni, 25 Mai 2009, ora 23:48

7 comentarii
Patriarhul i-a scris Robertei Anastase despre pasapoartele biometrice

Patriarhul i-a scris Robertei Anastase despre pasapoartele biometrice

Patriarhul Daniel i-a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa promoveze o serie de amendamente ale BOR la ordonanta privind introducerea pasapoartelor electronice.

Biserica sustine ca actul normativ privind pasapoartele electronice a trecut tacit de Senat, iar propunerile Sfantului Sinod nu au fost luate in considerare, relateaza Adevarul.

Amendamentele pe care le doreste Patriarhia vizeaza eliberarea de pasapoarte simple temporare pentru titulari sau pentru parintii minorilor care declara ca nu doresc ca acestia sa aiba astfel de pasapoarte din motive de constiinta sau religioase.

BOR mai doreste prelungirea valabilitatii pasapoartelor simple temporare de la cel mult 6 luni, cat prevede ordonanta, la cel mult un an.

Recent, Comisia Europeana a decis ca minorii care au varste sub 12 ani nu vor fi obligati sa detina pasapoarte biometrice, din cauza ca modificarea amprentelor pe masura ce organismul se dezvolta face ca datele reale si cele de pe pasaport sa nu mai corespunda.

Biserica a intervenit in privinta pasapoartelor biometrice in conditiile in care acestea ar contine un numar de indentificare ce are in componenta cifra 666. mai mult


Joi, 02 Aprilie 2009, ora 17:09

21 comentarii
Sfantul Sinod, tolerant cu "numarul Diavolului" din pasaport

Sfantul Sinod, tolerant cu "numarul Diavolului" din pasaport

Spre deosebire de parlamentari, care miercuri s-au contrat care mai de care pe "numarul Diavolului" din pasaport, reprezentantii Bisericii par mai toleranti cu noile documente biometrice, pe baza carora romanii vor putea calatori in strainatate, in cazul in care Romania ar fi prima tara din UE care ar accepta lansarea lor.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca persoanele care invoca obiectii de constiinta sau motive religioase au libertatea sa nu solicite pasapoartele biometrice, avand in vedere ca "a avea un pasaport este un drept si nu o obligatie, pasaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc sa calatoreasca in afara spatiului Uniunii Europene".

Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, Patriarhia Romana a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor o serie de explicatii si precizari legate de pasapoartele biometrice dar si de implantarea cipurilor, masura respinsa si la nivel european.

Patriarhia Romana va solicita institutiilor statului sa adopte masurile necesare pentru modificarea si completarea legislatiei referitoare la pasapoartele biometrice, in sensul eliberarii unui pasaport temporar pentru persoanele care, din motive de constiinta sau religioase, nu doresc pasaport electronic care include datele biometrice.

"Intrucat unele persoane au reticente fata de pasapoartele biometrice, se va interveni pe langa institutiile statului roman (Presedintie, Parlament, Guvern) cu... mai mult


Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:11

31 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)