emisia dioxid de carbon

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nicio speranta pentru oprirea efectului de sera: Doua proiecte ingrijoratoare, aprobate

Nicio speranta pentru oprirea efectului de sera: Doua proiecte ingrijoratoare, aprobate

In contextul dezbaterilor cu privire la schimbarile climatice, concentrarea asupra modului in care fiecare tara isi poate reduce emisiile de carbon este mai putin eficienta decat monitorizarea proiectelor individuale privind combustibilii fosili.

O singura mare mina de carbuni poate produce mai multe emisii de CO2 decat o pot face mai multe tari.

Doua mine de carbuni controversate din statul australian Queensland ar emite anual aproape 125 de milioane de tone echivalent dioxid de carbon, potrivit unor documente obtinute de Guardian, noteaza Quartz.

Aceasta cantitate este mai mare decat emisiile unor state precum Vietnam, Uzbekistan sau Irak.

Guvernul australian a aprobat cele doua proiecte, insa acestea nu pot fi puse in practica deocamdata, ca urmare a opozitiei intampinate.

In total, exista noua proiecte de mine de carbuni in bazinul Galilee din Queenland. Intr-un raport al Greenpeace se estimeaza ca daca toate aceste proiecte vor fi puse in practica, se vor emite 750 de milioane de tone echivalent CO2.

Bazinul Galilee ar deveni astfel a saptea zona din lume dupa emisiile de carbon, dupa China, SUA, India, Rusia, Japonia si Germania, depasind Iranul, Canada, Coreea de Sud si Marea Britanie.

Spre comparatie, Australia a avut in 2010 emisii de 402 milioane de tone echivalent CO2.

Cea mai mare parte a carbunelui din minele proiectate va merge in China si India. Totusi, productia maxima a bazinului Galilee va fi mai mare decat intreaga cerere globala... mai mult


Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:36

1 comentariu
Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada comparativ cu valorile actuale.

Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri.

"Intentia este sa aplicam principiul conform caruia 'poluatorul plateste', dar si sa incurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.

"Fata de vechea taxa, noutatea consta in faptul ca, in calculul sau, se ia in intregime emisia de CO2 si nu se mai taxeaza cilindreea. Actuala formula de calcul are in proportie de 30% emisia de CO2 si taxeaza si cilindree, iar cea noua are in intregime emisia. Nu ma intrebati de nivele de taxa pentru ca acestea fac obiectul consultarilor tehnice cu asociatiile de profil", a adaugat ministrul.

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis ca timbrul de mediu pentru masini se va plati
o singura data, in functie de emisiile de CO2.

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, Victor Ponta a tinut sa clarifice aceasta discutie miercuri.

"Ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare sa inteleaga toata... mai mult


Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 21:09

5 comentarii
Masinile de lux - amenzi uriase pentru emisiile de carbon

Masinile de lux - amenzi uriase pentru emisiile de carbon

Uniunea Europeana (UE) vrea sa introduca limite pentru emisiile de dioxid carbon ale autovehiculelor, care ar putea conduce la penalitati de pana la 40.000 de euro pentru masinile de lux care nu indeplinesc standardele.

Astfel, compania care produce Bentley ar putea fi penalizata de UE cu aproape 20.000 de euro pentru fiecare automobil care intra in circulatie, noteaza Financial Times.

Conform acestor norme europene, un Bugatti ar putea fi amendat de 40.000 de euro, un Rolls-Royce ar putea fi penalizat cu 12.500 de euro, Maserati cu 18.000 de euro si Lamborghini cu 17.000 de euro.

In schimb, nu se stie daca vor intra in vigoare aceste reguli si nici daca soferii care conduc masini scumpe vor plati amenzile.

Perspectiva acestor penalitati a fost facuta publica inca din 2007, cand autoritatile europene au anuntat ca vor limita cantitatea totala de dioxid de carbon pe care o pot emite masinile europene

Agentia Europeana pentru Mediu este prima autoritate care a calculat cat de aproape sunt producatorii auto de atingerea tintelor care vor fi introduse treptat din acest an. Scopul este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pana in 2015, de la media actuala de 140 de grame pe kilometru, la 130 de grame.

Media actuala reprezinta jumatate din emisiile, de 300 de grame de dioxid de carbon, ale unor modele Bentley si un sfert din cele ale unei masini Bugatti.

Fiecare constructor auto european are stabilita o tinta de emisii, iar in 2012 vor fi verificate 65%... mai mult


Duminica, 19 Februarie 2012, ora 16:20

4 comentarii
25% din gazele cu efect de sera provin de la vaci

25% din gazele cu efect de sera provin de la vaci

Daca toti britanicii ar fi vegetarieni, ar fi echivalentul intreruperii a jumatate din motoarele cu ardere interna.

Oamenii de stiinta au calculat impactul negativ asupra mediului a 61 de produse alimentare, incepand cu carnea proaspata si terminand cu lactatele. Emisiile combinate de gaze cu efect de sera de la alimentele pe care le mananca locuitorii din Marea Britanie sunt echivalentul a 167 milioane de tone de dioxid de carbon.

Concluzia articolului publicat de The Independent este ca trecerea la o dieta vegetariana ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu pana la 26 la suta.

Profesorul Nick Hewitt de la Universitatea Lancaster, care a efectuat cercetarea, a declarat: "Analiza noastra arata ca a alege in cunostiinta de cauza alimentele pe care le consumam poate face o diferenta semnificativa asupra nivelului total al gazelor cu efect de sera, reducand aceste emisii cu un sfert, in plus avand beneficii evidente asupra sanatatii".

Profesorul Hewitt a mai spus ca, daca intreaga populatie din Marea Britanie ar deveni vegetariana, emisiile de gaze cu efect de sera s-ar reduce cu 40 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, adica o cifra care reprezinta jumatate din emisiile de CO2 ale motoarelor cu ardere interna din intreaga tara.

In cadrul studiului, cercetatorii au calculat emisiile de gaze cu efect de sera asociate cu o gama larga de alimente si diete. Carnea proaspata si branza de vaci si de oaie sunt cele doua alimente de top in producerea... mai mult


Duminica, 05 Februarie 2012, ora 19:57

3 comentarii
Romania isi redeschide luni registrele de emisii de gaze cu efect de sera

Romania isi redeschide luni registrele de emisii de gaze cu efect de sera

Comisia Europeana va redeschide de luni registrele de emisii de gaze cu efect de sera din Romania, Finlanda, Slovenia si Suedia, dupa ce acestea au demonstrat ca sistemele lor informatice sunt sigure.

Astfel ca 19 dintre cele 30 de registrele nationale europene vor fi functionale de saptamana viitoare. Sistemul european include registrele din cele 27 de state membre, precum si pe cele din Novegia, Islanda si Lichtenstein, potrivit Adevarul.

Registrele sistemului european de tranzactionare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon au fost inchise in 19 ianuarie, in urma unor atacuri asupra sistemului informatic care au afectat mai bine de 2 milioane de acte. Acestea aveau o valoare de 37 de milioane de euro.

Vineri, un certificat de dioxid de carbon, care inseamna dreptul de a genera o tona de astfel de emisii, se tranzactiona cu 17,24 euro. Certificatele au ajuns la data de 16 martie la valoarea de 17,76 euro/unitate. mai mult


Sambata, 19 Martie 2011, ora 18:30

1 comentariu
China se angajeaza sa isi reduca emisiile de dioxid de carbon

China se angajeaza sa isi reduca emisiile de dioxid de carbon

China se angajeaza sa isi reduca cu 17% volumul emisiilor de dioxid de carbon pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) pana in anul 2015, a indicat sambata premierul Wen Jiabao, in fata delegatilor la Adunarea Nationala Chineza, parlamentul tarii.

Consumul de energie pe unitate de PIB se va reduce cu 16 procente pe perioada celui de-al 12-lea plan cincinal (2011-2015), a adaugat seful Guvernului, transmite AFP.

Pe viitor, "trebuie sa promovam in mod eficient gestionarea cu economie a resurselor si protectia mediului. Trebuie sa raspundem schimbarilor climatice", a mai afirmat prim-ministrul chinez.

Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar ca, in cinci ani, consumul de surse de energie nefosile sa fie de 11,4% din cel de energii primare, fata de nivelul de 8,3% din 2010.

China a adoptat un program ambitios de energii regenerabile, mai ales eoliana si hidraulica, precum si de construire de centrale nucleare. Tara asiatica emite in prezent cel mai mare volum de dioxid de carbon pe plan mondial, 70% din necesarul sau de consum energetic fiind asigurat din carbune. mai mult


Sambata, 05 Martie 2011, ora 17:18

1 comentariu
Dioxidul de carbon, declarat oficial periculos pentru sanatatea publica

Dioxidul de carbon, declarat oficial periculos pentru sanatatea publica

Agentia americana pentru protectia mediului (EPA) a decis sa considere de-acum incolo gazul cu efect de sera, in special dioxidul de carbon, periculos pentru sanatatea publica, a anuntat vineri institutia, relateaza AFP.

Dupa o investigatie stiintifica aprofundata ordonata de Curtea Suprema in 2007, EPA a ajuns la concluzia ca gazele cu efect de sera contribuie la poluarea aerului si risca sa puna in pericol sanatatea publica.

Studiul, supus unei perioade de dezbatere publica, repertoriaza sase gaze cu efect de sera potential periculoase pentru sanatate.

Aceasta decizie asteptata marcheaza o evolutie importanta a Statelor Unite in ceea ce priveste chestiunea incalzirii climatice, ceea ce indica intentia autoritatilor federale de a lua masuri de reglementare in sensul limitarii emisiilor acestor gaze care contribuie la incalzirea planetei.

Joe Mendelson, responsabil la National Wildlife Federation, o organizatie de protejare a naturii, considera ca decizia EPA este istorica si bulverseaza politica in privinta climei, ceea ce va avea urmari in Statele Unite si in lume. mai mult


Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 23:31

3 comentarii
Vaticanul si-a instalat panouri solare pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon

Vaticanul si-a instalat panouri solare pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon

Vaticanul a trecut in era ecologista, miercuri, activand panourile solare care au fost montate pe mai multe cladiri din stat.

Autoritatile locale vor instala panouri care vor genera 20% din energia electrica necesara Vaticanului pana in 2020, informeaza Reuters.

Acoperisul urias al "Nervi Hall", unde se tin majoritatea slujbelor religioase, a fost acoperit cu 2.400 de panouri solare. Noua constructie nu afecteaza arhitectura cladirii, panourile fiind aproape invizibile pentru ochii privitorilor.

Sistemul va genera energie pentru "Nervi Hall" si pentru cladirile din jur, producand 300 de kilowatti pe ora. Aparatura, produsa de compania germana SolarWorld, va reduce emisiile de dioxid de carbon din atmosfera cu 225 de tone.

Vaticanul va reusi sa economiseasca, prin acest sistem de panouri solare, 80 de tone de petrol anual. Pe langa efectele benefice pentru mediul inconjurator, Vaticanul va beneficia si de mai multa independenta fata de Italia, producandu-si o parte din energia electrica necesara. mai mult


Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 11:58

1 comentariu
APIA sustine taxa auto pe baza emisiei de dioxid de carbon

APIA sustine taxa auto pe baza emisiei de dioxid de carbon

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) sustine utilizarea criteriului emisiei de dioxid de carbon in formula de calcul a taxei auto, potrivit unui comunicat APIA citat de Newsin.

Reprezentantii APIA considera ca aceasta va stimula achizitia de masini cu tehnologii moderne si emisii poluante reduse.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile sustine ca propunerea este in concordanta cu actiunile din ultima perioada ale Comisiei Europene, intrucat majoritatea statelor membre au pus deja in practica masuri de limitare a poluarii (taxe, impozite, restrictii de circulatie etc), dar si de innoire a parcului auto (stimularea retragerii din uz).

APIA considera ca aplicarea taxei auto va duce la dezvoltarea industriei auto romanesti si la reducerea varstei medii a parcului national auto, taxa auto fiind unul din instrumentele utilizate de catre majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pentru sustinerea acestor obiective la nivel national.

"Speram ca factorii de decizie din Romania vor analiza cu atentie situatia si vor da dovada de responsabilitate in hotararea pe care o vor lua fata de cele doua obiective strategice ce pot influenta in mod semnificativ dezvoltarea viitoare a tarii: existenta unei industrii auto puternice in Romania (astazi aproximativ 7% din PIB) si reducerea poluarii prin innoirea parcului auto national", se mai precizeaza in comunicatul APIA. mai mult


Luni, 18 Februarie 2008, ora 17:01

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Campusul Microsoft, pazit de roboti inteligenti
  2. La ce poate conduce teama de un atac militar al Rusiei
  3. Creatura marina "diavolul negru", filmata in premiera mondiala (Video)
  4. Ursuletul Winnie the Pooh, interzis intr-un oras european pentru ca e "hermafrodit"
  5. Supravietuire miraculoasa: A cazut de la etajul 11 pe o masina in miscare
  6. Un atac nuclear a distrus civilizatia de pe Marte - teorie stiintifica
  7. Barbati pusi sa treaca prin chinurile nasterii - cum au rezistat
  8. Ai merge cu un autobuz alimentat cu excremente?
  9. Moarta in bratele sotului, din cauza detectorului de metale din aeroport
  10. Noua Barbie are vergeturi si acnee (Foto)