emisie dioxid carbon

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon - Vezi topul

Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon - Vezi topul

Doar sase tari produc aproape 60 la suta din emisiile de dioxid de carbon, unul dintre gazele cu efect de sera care provoaca incalzirea Pamantului.

Impreuna, China si Statele Unite, aflate pe primele doua locuri, sunt responsabile de mai mult de doua cincimi din cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera.

Business Insider noteaza faptul ca viitorul planetei depinde de masurile luate de aceste state pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, un gaz care contribuie la incalzirea globala.

1. China
China emite aproape de doua ori mai multe gaze de sera decat SUA, tara aflata in prezent pe locul secund, pe care a intrecut-o in 2006 in acest clasament. Statul asiatic este responsabil pentru 30% din totalul emisiilor de CO2 din lume.

Guvernul american estimeaza ca aceasta cantitate se va dubla pana in 2040, daca Beijingul nu va lua masuri.

China este dependenta de combustibilii fosili pentru producerea electricitatii si a otelului, insa abia recent a impus niste limite in ceea ce priveste cantitatea de emisii permisa pentru fabrici.

Beijingul a semnat, luna trecuta, o intelegere cu Casa Alba prin care se angajeaza sa opreasca cresterea emisiilor de gaze de sera pana in 2030. Dupa o saptamana, guvernul chinez a anuntat ca va plafona consumul de carbon la 62% din cosul de consum pana in 2020.

Desi e important din punct de vedere politic, acest acord nu va avea efecte semnificative asupra termostatului mondial, arata Business Insider.

Emisii CO2 in 2013: 11... mai mult


Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 09:19

7 comentarii
CE vrea o noua reducere a emisiilor de CO2. Cat economisesc proprietarii?

CE vrea o noua reducere a emisiilor de CO2. Cat economisesc proprietarii?

Comisia Europeana a propus, miercuri, o noua limitare a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), care ar urma sa fie aplicata pana in 2020, in contextul in care industria auto se confrunta deja cu o reducere a cererii si un excedent de productie.

Astfel, CE a propus limitarea emisiilor de CO2 la 95 grame CO2 pe kilometru pentru autovehiculele noi, in conditiile in care in prezent media este de 135,7 grame. Tinta pentru 2015 este de 130 grame, scrie The Wall Street Journal.

Decizia CE subliniaza eforturile Uniunii Europene de a lupta impotriva schimbarilor climatice, desi este lansata intr-un moment critic pentru industria auto, care este unul dintre cele mai influente sectoare de activitate din UE, dupa numarul de angajati.

Vanzarile de masini in Europa au scazut constant in ultimii ani si se estimeaza ca in 2012 va fi atins cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani in 2012.

Daca propunerea CE va fi adoptata, o masina care ar emite in medie 95g CO2/km (obiectivul UE pentru 2020), ar aduce proprietarului o economie medie de 500 euro/an (calculata la un pret mediu al benzinei de 1,4 euro/l si la o distanta medie parcursa de 10.000 km), comparativ cu vehiculele actuale, deoarece emisiile de dioxid de carbon (CO2) sunt direct legate de eficienta utilizarii carburantului, se precizeaza intr-un comunicat al companiei Transport&Environment (T&E), remis Ziare.com.

In acest fel, eventualul pret mai mare al autovehiculului (determinat de implementarea unor noi tehnologii)... mai mult


Joi, 12 Iulie 2012, ora 21:04

1 comentariu
Topul marcilor auto cu cele mai mici emisii de CO2

Topul marcilor auto cu cele mai mici emisii de CO2

FIAT, Citroen si Toyota sunt producatorii auto cei mai prietenosi cu mediul inconjurator, modelele de serie ale acestora avand o medie a emisiilor de dioxid de carbon mai mica de 125 g/km.

Media emisiilor de CO2 pentru toate modelele FIAT este de doar 116,31 g/km, in timp ce media pentru toate modelele Toyota este de 124,42 g/km, usor peste cea inregistrata de Citroen, care ocupa pozitia a doua in top cu o medie de 121,48 g/km.

Comparativ cu 2010, FIAT si Citroen au reusit sa-si reduca nivelul mediu de emisii pentru toate modelele comercializate cu peste cinci puncte procentuale, in vreme ce media emisiilor de CO2 pentru automobilele Toyota s-a imbunatatit cu doar 0,46%, potrivit britanicilor de la cleangreencars.

Cele mai semnificative ajustari la nivelul mediu al emisiilor de dioxid de carbon l-au inregistrat Lexus (24,23%), Chrysler (20,47%) si Jeep (17,58%).

Au existat si doua exceptii: Mini si Chevrolet, a caror medie a emisiilor de CO2 nu s-a imbunatatit in 2011 comparativ cu anul precedent, ci din contra. Astfel, media emisiilor de dioxid de carbon pentru Mini a crescut cu 0,14%, pana la nivelul de 128,21 g/km, iar media Chevrolet a raportat un avans de 0,41%, pana la nivelul de 148,77 g/km.

FIAT - 116,31 g/kmModelul cu cel mai mic nivel al emisiilor de CO2: FIAT 500 - 110,82 g/km
Modelul cu cel mai mare nivel al emisiilor de CO2: FIAT Doblo - 154,59 g/km

Citroen - 121,48 g/kmModelul cu cel mai mic nivel al emisiilor de CO2:... mai mult


Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 12:01

1 comentariu
UE vrea reducerea emisiilor de CO2 cu 80% pana in 2050 - cum sta Romania

UE vrea reducerea emisiilor de CO2 cu 80% pana in 2050 - cum sta Romania

Uniunea Europeana are nevoie tot mai mult de o economie bazata pe emisii scazute de dioxid de carbon in conditiile in care doua treimi dintre acestea provin din industria energetica si din sectorul transpoorturilor.

Intreg sectorul industrial, cu exceptia celui energetic, alaturi de cel al constructiilor produc doar 18% din emisiile de CO2 din Uniunea Europeana, in timp ce emisiile rezidentiale se cifreaza la 11%, potrivit datelor Eurostat.

Stategia energetica a UE prevede ca pana in 2020 emisiile de CO2 sa se reduca cu 20% fata de nivelul inregistrat in 1990. Unele state, asa cum este si Romania, au atins deja aceasta tinta, in special gratie inchiderii marilor consumatori energetici din perioada comunista si a reducerii semnificative din domeniul constructiilor.

Romania se incadreaza in tintele Uniunii Europene din acest punct de vedere inca din 1991, cand emisiile de CO2 se cifrau la circa 132-133 milioane tone, cu 23% sub nivelul din 1990.

In 2007, Romania mai avea emisii de CO2 putin peste 110 milioane tone, cu 35,3% sub valorile din 1990.

In 1990, cantitatea de CO2 emisa in atmosfera de Romania reprezenta 3,93% din totalul emisiilor celor 27 de state care astazi fac parte din Uniunea Europeana. Astazi, Romania este responsabila pentru doar 2,65% din poluarea cu dioxid de carbon a UE.

Cantitati apropiate de cele emise de Romania in 1990 mai erau produse de Cehia (circa 165 milioane tone), Olanda (160 milioane tone) si Turcia (140 miliaone tone).... mai mult


Duminica, 05 Februarie 2012, ora 13:18

7 comentarii
Emisiile de CO2, cu 20 la suta mai mari pana in 2035

Emisiile de CO2, cu 20 la suta mai mari pana in 2035

Agentia Internationala de Energie (AIE) se asteapta la o crestere cu 20% a poluarii cu dioxid de carbon pana in 2035. AIE aduce in sprijinul acestei afirmatii cresterea medie a temperaturilor globale cu 3,5 grade Celsius, potrivit raportului sau, dat de curand publicitatii.

"Pragul de 2 grade Celsius, al cresterii temperaturii globale, care reprezinta obiectivul comnunitatii internationale, devine deja o tinta moarta, daca guvernele nu se vor angaja in noi actiuni de reducere a poluarii pana in 2017, iar daca statele lumii vor renunta la actiunile promise, de reducere a emisiilor poluante, planeta se va incalzi cu 6 grade Celsius", precizeaza AIE.

Sa reducem emisiile, gratie energiei pe care nu o mai consumam, indeamna AIE, care subliniaza ca 80% din emisiile poluante care ar trebui reduse pana in 2035, ca sa ramanem pe traiectoria celor 2 grade Celsius, provin din uzine, centrale electrice sau din cladiri. AIE invita, in consecinta, statele lumii sa se grabeasca sa reduca imediat factura la electricitate.

Citeste mai mult despre Scenariu catastrofal: Emisiile de CO2, cu 20% mai mari pana in 2035 pe GreenReport.ro. mai mult


Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:48

1 comentariu
Emisiile de carbon, la un nivel record

Emisiile de carbon, la un nivel record

Emisiile de carbon la nivel mondial au ajuns la un nivel fara precedent anul trecut, estimandu-se ca activitatea umana a facut ca in atmosfera Terrei sa fie emanate 30,6 miliarde de tone de dioxid de carbon.

Cifra reprezinta o crestere cu 5% fata de 2009, relateaza The Age. Publicatia australiana atrage atentia ca criza mondiala a avut un efect minim asupra emisiilor, iar revenirea economiei nu va face decat sa majoreze cantitatea de emisii.

Astfel, limitarea cresterii temperaturii globale cu pana la 2 grade Celsius nu este decat o utopie, dupa cum a declarat Fatih Birol, din cadrul International Energy Agency.

Daca se va merge pe aceasta cale, exista sanse de 50/50 ca pana in 2100 temperaturile sa creasca cu 4 grade Celsius. O astfel de incalzire ar insemna extinctia a mai bine de 40% dintre speciile lumii. Australia si-a propus sa limiteze emisiile de carbon cu 80% pana in 2050. mai mult


Luni, 30 Mai 2011, ora 22:55

Recesiunea globala a redus emisiile de dioxid de carbon

Recesiunea globala a redus emisiile de dioxid de carbon

Recesiunea are si efecte pozitive. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), emisiile de gaze cu efect de sera au scazut la un nivel fara precedent, furnizand o "oportunitate unica" de a renunta la consumul de combustibili fosili.

In primul studiu important asupra efectelor recesiunii asupra mediului inconjurator, agentia a descoperit ca emisiile de dioxid de carbon din cauza arderii combustibililor fosili au inregistrat o "scadere considerabila", mai mult decat in ultimii 40 de ani, relateaza Financial Times.

Responsabila pentru aceasta scadere este diminuarea productiei industriale, dar si renuntarea la planurile de construire a unor noi centrale electrice bazate pe carbune, din cauza scaderii cererii si a lipsei finantarii.

Pentru prima data, au avut efect si politicile guvernamentale, agentia estimand ca aproximativ un sfert din nivelul reducerii se datoreaza reglementarilor. Cele mai importante initiative in acest sens sunt reprezentate de tinta Europei de a reduce emisiile cu 20% pana in 2020, noile standarde acceptate pentru automobile in Statele Unite si politica de folosire eficienta a energiei, din China.

Fatif Birol, economist sef la AIE, a declarat ca scaderea a fost "surprinzatoare" si va face mai putin dificila atingerea tintei de reducere a gazelor pana la nivelul pe care oamenii de stiinta il considera necesar pentru a evita incalzirea globala.

"Avem o noua situatie, odata cu schimbarile la nivelul cererii de energie si amanarea... mai mult


Luni, 21 Septembrie 2009, ora 14:18

Informatiile in timp real despre trafic reduc emisiile de CO2 ale masinilor

Informatiile in timp real despre trafic reduc emisiile de CO2 ale masinilor

Folosirea sistemelor GPS care ofera informatii in timp real despre trafic reduce emisia gazelor cu efect de sera cu 21% si timpul de sofat cu patru zile in fiecare an, potrivit unui studiu al NAVTEQ.

Compania a efectuat studiul in doua orase din Germania, Dusseldorf si Munchen, pe trei categorii de masini: una fara nici un sistem de navigatie, una cu un sistem de navigatie static si o a treia cu sistem de navigatie ce oferea informatii in timp real, relateaza EcoGeek.org.

Soferii care au condus masinile din cea de-a treia categorie au petrecut cu 18 procente mai putin timp pentru a ajunge la destinatie, fata de celelalte doua categorii.

De asemenea, reducerea timpului de rulare a masinii si alegerea unor strazi mai putin aglomerate, datorita sistemului in timp real, au rezultat in scadere emisiilor de dioxid de carbon cu 0,79 de tone pentru fiecare masina, adica 21% pe an.

Informatiile in timp real despre trafic pot fi obtinute si fara ajutorul unui sistem GPS auto. Multe telefoane mobile de tip smartphone ofera servicii similare si, de asemenea, exista multe site-uri pe Internet care ofera aceste informatii si pot fi accesate inainte de a pleca la drum. mai mult


Joi, 03 Septembrie 2009, ora 20:35

Maldive, primul stat din lume care nu va emite dioxid de carbon

Maldive, primul stat din lume care nu va emite dioxid de carbon

Republica Maldive va fi prima tara din lume care foloseste energie ecologica in intreaga activitate industriala, in urmatorii zece ani.

Insulele Maldive vor avea 0 emisii de dioxid de carbon, luptand impotriva incalzirii globale, informeaza Reuters.

Presedintele Republicii Maldive, Mohamed Nasheed, a declarat ca tara sa va inlocui combustibilii fosili cu energia eoliana si cea solara.

"Schimbarea climatica ne afecteaza pe toti. Tarile trebuie sa faca eforturi, impreuna, sa isi "decarbonizeze" industria. Stim ca reducerile emisiilor de carbon sunt posibile, asa ca Maldive va lua parte la acest program ecologic", a declarat Nasheed.

Planurile de ecologizare a Insulelor Maldive vor costa in jur de 1,1 miliarde de euro. Cu ajutorul acestor fonduri vor fi achizitionate 155 de instalatii eoliene si vor fi amplasate panouri solare pe o suprafata de jumatate de kilometru patrat, care vor asigura energie electrica pentru 385.000 de oameni.

"Dorim sa devenim neutri, din punct de vedere al emisiilor de carbon", a adaugat Nasheed. Intreprinderile energetice de stat vor fi privatizate si investorii sunt asteptati sa ia parte la acest plan ecologist.

Economia Insulelor Maldive se bazeaza in special pe turism si pescuit, domenii care aduc 800 de milioane de euro, anual. Acest plan se va materializa in circa 10 ani, dupa ce se va renunta la importul de petrol.

"Va costa foarte mult acest plan, dar se vor face si economii datorita renuntarii la fondurile alocate... mai mult


Luni, 16 Martie 2009, ora 18:11

1 comentariu
Alte articole despre: stat Maldive, emisie dioxid carbon

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)