emitere card

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai: Ce faci daca nu ai "documentul diavolului" si trebuie sa mergi la medic

Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai: Ce faci daca nu ai "documentul diavolului" si trebuie sa mergi la medic

Persoanele care refuza cardul national de sanatate, din motive religioase sau de constiinta, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinta de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci cand beneficiaza de asistenta medicala, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Proiectul aduce mai multe noutati in acordarea asistentei medicale, printre care si cele privind documentul care va fi prezentat obligatoriu de catre asigurat atunci cand beneficiaza de servicii, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de baza.

Astfel, obligatia de a solicita cardul national de asigurari sociale de sanatate incepand cu data implementarii acestui document, respectiv 1 mai, a fost completata in sensul ca se va solicita adeverinta de asigurat cu valabilitate de trei luni de la data emiterii pentru cei care refuza cardul national, din motive religioase sau de constiinta.

De asemenea, poate fi folosita, in vederea acordarii serviciilor medicale, si adeverinta inlocuitoare, de catre cei carora li se va emite card national duplicat, precum si adeverinta sau carnetul de asigurat, de catre persoanele carora nu le-a fost emis cardul.

Cine nu respecta prevederea nu pot deconta serviciile

Serviciile,... mai mult


Duminica, 08 Martie 2015, ora 12:04

8 comentarii
Ce fac bancile pentru a-ti proteja banii de pe card. Iti pot umbla in cont fara acordul tau?

Ce fac bancile pentru a-ti proteja banii de pe card. Iti pot umbla in cont fara acordul tau?

Bancile care activeaza pe piata autohtona afirma ca monitorizeaza permanent tranzactiile cu carduri, tinand cont de caracteristicile acestora si de comportamentul clientului. Masurile luate in cazul in care exista suspiciuni de frauda vizeaza contactarea clientilor sau blocarea cardului.

Totodata, institutiile financiare sustin ca nu "umbla" in conturile clientilor fara acordul acestora.

Ziare.com a solicitat mai multor banci din Romania informatii despre modalitatile concrete prin care sunt protejati banii clientilor. Va prezentam in continuare raspunsurile institutiilor care au dat curs solicitarii.

Ce masuri de securitate sunt aplicate in cazul cardurilor bancare? Cum sunt identificate tranzactiile frauduloase si care este procedura intr-o astfel de situatie?

BRD: Banca monitorizeaza in permanenta operatiunile efectuate cu carduri si, in masura in care este necesar, procedeaza si la contactarea clientilor. Criteriile pe baza carora se face aceasta monitorizare sunt multiple si in dinamica, in functie de informatiile pe care banca le primeste de la organizatiile de carduri sau din alte surse autorizate.

ING Bank (Olimpia Limbide, manager Card Fraud Monitoring): Clientii sunt contactati imediat si, in cazul depistarii unei fraude, cardul este blocat. Este utilizat, in plus, un sistem de monitorizare a tranzactiilor cu supravegherea speciala a zonelor geografice de risc ridicat si a tranzactiilor de pe Internet.

Millennium Bank: Visa si MasterCard... mai mult


Joi, 13 Februarie 2014, ora 06:58

Cat te costa un card de credit?

Cat te costa un card de credit?

Concepute special pentru plati directe la comercianti sau diversi furnizori de servicii, cardurile de credit sunt adesea utilizate pentru retrageri de numerar de la bancomate. Lucru total neinspirat, tinand cont de comisioanele si dobanzile percepute de banci!

Desi contestat de multi din cauza costurilor financiare pe care le implica, folosit responsabil, cardul de credit poate aduce numeroase beneficii: bonusuri la cumparaturi, premii constand in electronice, excursii, bilete la concerte etc. In sens contrar, acesta poate cauza grave probleme financiare.

Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat oferta de carduri de credit din portofoliile bancilor si va prezinta cinci astfel de imprumuturi cu dobanzile si comisioanele aferente.

Astfel, utilizarea cardului de credit de la ING Bank pentru retrageri de numerar la ATM-urile bancii este taxata cu 0,5% per tranzactie, in timp ce pentru retragerile de numerar efectuate la ATM-urile sau ghiseele altor banci se percepe un comision de 1%+5 lei. Pentru retragerile in euro efectuate la ATM-urile ING, atat din tara, cat si din straintate, se percepe un comision de 1,5%+15 lei. Dobanda aferenta acestui card de credit este de 17,06%, taxa de emitere a cardului este de 35 lei, ca de altfel si taxa anuala de administrare a instrumentului de plata.

Venitul lunar minim acceptat este 1.500 lei. Banca ofera o perioada de gratie de pana la 45 de zile pentru platile efectuate la comercianti prin POS.

Pentru a obtine un... mai mult


Joi, 04 Aprilie 2013, ora 07:14

3 comentarii
Ce sa faci si ce sa nu faci cu un card de credit

Ce sa faci si ce sa nu faci cu un card de credit

La prima vedere, cardul de credit sau cardul de cumparaturi, asociat, in general, unui imprumut permanent si scump, poate parea un instrument complicat si plin de capcane. Gradul scazut de intelegere, sustinut de caracterul neinteligibil al contractului redactat de emitent, este si motivul pentru care utilizatorii de carduri de credit inregistreaza cel mai frecvent restante.

Totusi, daca sunt cunoscute principalele reguli de functionare, cardul de credit se poate transforma intr-un instrument util pentru achizitionarea anumitor bunuri si servicii.

Cel mai important atuu al cardului de credit este, fara indoiala, perioada de gratie, in conditiile in care bancile nu percep comisioane si nu calculeaza dobanda pentru aceste cumparaturi achitate integral intr-un interval de pana la 60 de zile.

Perioada de gratie variaza de la o banca la alta. Totusi, cum bunurile achizitionate prin credit au, de obicei, o valoare mai mare, pe care clientii nu isi permit sa o returneze intr-un timp foarte scurt, perioada fara dobanzi si comisioane nu ajuta foarte mult, astfel incat este nevoie de adoptarea unui comportament care sa conduca la minimalizarea costurilor implicate de utilizarea unui card de credit.

Va prezentam in continuare un set de reguli simple pentru utilizarea cat mai avantajoasa a cardului de cumparaturi. Cateva dintre aceste reguli au fost publicate pe credit.about.com.

Ce sa nu faceti:

Nu folositi cardul de credit pentru retrageri de numerar, daca nu aveti... mai mult


Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 12:05

2 comentarii
Noua inventie a bancilor: Card de credit doar cu buletinul

Noua inventie a bancilor: Card de credit doar cu buletinul

Desi a disparut de 4 ani, creditul acordat doar cu buletinul a revenit sub o noua forma. Multe din noile carduri de credit pot fi obtine doar cu cartea de identitate si cu un telefon la angajatori pentru a confirma datele oferite de solicitant. In plus, acestea pot fi facute direct in magazine.

Cardul de credit reprezinta pentru multi romani singura solutie salvatoare, insa putini sunt cei care stiu ca o intarziere la plata mai mare de 30 de zile ii trimite in biroul de credite, scrie Puterea.

De exemplu, daca ai facut un credit de 10.000 de lei, pe care l-ai cheltuit si nu a fost acoperit pana la scadenta, dobanda pe care trebuie s-o platesti este de 17,5% si esti obligat sa depui in cont inca 5% din suma. Fiecare zi de intarziere la plata te poate costa 25 de lei in plus.

De asemenea, retragerea de la bancomat te poate costa mai mult decat in cazul altor tipuri de carduri. Daca la un card de debit, comisionul este de maximum 0,5% din suma retrasa, la cel de credit poate fi si dublu. O alta facilitate pusa la dispozitie de banci este refinantarea acestuia, cu o dobanda mai mica.

Limita maxima de creditare este de trei salarii si nu mai mult de 75.000 lei, iar unele banci le pot realiza chiar in magazine. Daca ai buletinul si adeverinta de venit, reprezentantul institutiei creditoare poate suna la angajator pentru a confirma datele, iar apoi iti poate emite cardul pe loc. mai mult


Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:34

1 comentariu
Ce costuri "de urgente in strainatate" ai pentru un card de credit?

Ce costuri "de urgente in strainatate" ai pentru un card de credit?

Desi se lauda cu rate fara dobanzi sau cine stie ce alte promotii prin care "scot ochii" clientilor, unele dintre cardurile de credit au costuri foarte ridicate, in anumite situatii sau pentru unele servicii. Cele mai "grele" taxe sunt atunci cand vine vorba de eliberarea unui card in strainatate, daca l-ati pierdut pe primul, sau scoaterea banilor in regim de urgenta, tot in afara granitelor.

Ziare.com a facut comparatie la unele dintre cele mai populare carduri de credit de pe piata, aflate sub siglele Visa sau MasterCard, pentru a va ajuta sa va faceti o mai buna imagine despre costurile pe care le implica "banii de plastic".

La BRD, Punct Card nu are taxa de emitere sau de reintiore a cardului, in schimb administrarea acestuia va costa 25 de lei anual. Cu acest card aveti la unii comercianti rate cu comision 0%, in anumite conditii, dar daca mergeti in strainatate si vreti sa scoate bani in regim de urgenta de pe acesta, de la un ATM, comisionul este de 95 de dolari (peste 270 lei).

In Romania, inlocuirea cardului va costa 25 de lei, in timp ce in strainatate, in regim de urgenta, va trebui sa dati 148 de dolari (aproximativ 450 de lei). Daca solicitati bancii alte servicii decat cele prevazute in contract, taxa este care sa va usture: 50 de euro (205 lei) - comision unic pentru servicii suplimentare prestate la cererea clientului, pe parcursul derularii contractului de credit. In plus, pana sa aveti cardul, banca va mai ia 20 de lei pentru analiza dosarului... mai mult


Miercuri, 30 Martie 2011, ora 07:30

Cardul national de sanatate va fi platit de asigurat

Cardul national de sanatate va fi platit de asigurat

Cardul national de sanatate va fi un document ce va fi eliberat contra cost si care va include pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina si Rh-ul, statusul asiguratului, sanatos sau bolnav cronic, cat si cel privind donarea de organe.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Sanatatii, cardul va detine informatii minime, precum datele de identitate, codul numeric personal, cod asigurat, data expirarii cardului, numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul, numarul de identificare a cardului.

Pe cipul cardului vor fi stocate diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si Rh, inregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale prin codul furnizorului, dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate.

Pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, cheltuielile vor fi suportate atat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si de asigurat.

Din total, asiguratul suporta contravaloarea cardului national de asigurari sociale de sanatate si costurile aferente distributiei acestuia, informeaza Mediafax.

Cardul national de sanatate va fi emis individual pentru fiecare asigurat cu varsta peste 14 ani. In schimb, asiguratii cu varsta de pana la 14 ani beneficiaza de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in baza documentelor care atesta... mai mult


Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 20:06

6 comentarii
Cum sa iti alegi un card bancar

Cum sa iti alegi un card bancar

Plata salariului pe card a devenit o practica obisnuita si in Romania, insa angajatii sunt pusi in dificultate pentru ca nu stiu ce banca sa aleaga si ce oferta ii avantajeaza cel mai mult.

Fireste, orice angajat vrea sa-si incaseze salariul la timp, sa plateasca cele mai mici comisioane, sa aiba usor acces la bani. Ei bine, toate acestea arata cat de importanta este alegerea cardului pe care iti este virat venitul lunar. Incont face o lista cu lucruri de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti alegi un card.

Daca primesti banii cu intarziere nu inseamna neaparat ca firma la care lucrezi nu i-a virat in contul tau. Transferul banilor de la o banca la alta dureaza mai mult, pe cand in cadrul aceleiasi banci acesta se face in doar cateva ore.

In timp ce unele banci au comisioane de emitere si administrare zero, altele iti percep sume frumusele.

De pilda, la Banca Transilvania nu ai asemenea comisioane, dar esti taxat cu 0,3% pentru interogarea soldului, adica de fiecare data cand vrei sa stii cati bani ai in cont. De asemenea, retragerea de numerar de la ATM-urile BT nu te costa nimic.Cardul Visa Electron are taxa de emitere si comision de retragere de la bancomat tot zero la Credit Europe Bank, prin pachetul salarial COMOD.

In schimb, la ING, pentru Cont'Rol, platesti 20 de lei pentru deschiderea contului, 2 lei taxa lunara de administrare, 14 lei taxa de emitere a cardului, iar comisionul de retragere de la bancomatele ING este de 0,2%. Dar de la aceeasi... mai mult


Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 13:01

Alte articole despre: card bancar salariu
UniCredit Tiriac Bank a inceput sa emita carduri cu cip

UniCredit Tiriac Bank a inceput sa emita carduri cu cip

UniCredit Tiriac Bank a introdus tehnologia bazata pe cip pentru zece tipuri de carduri de debit si de credit din portofoliul actual.

Noua tehnologie va facilita inregistrarea de informatii suplimentare fata de cele existente pe banda magnetica si va permite autentificarea online si offline la aparatele pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

Cardurile emise conform standardului EMV (Europay MasterCard Visa) vor putea fi folosite atat prin citirea cipului, cat si a benzii magnetice, in cazul terminalelor care inca nu accepta tehnologia cip.

"Spre deosebire de cardurile traditionale cu banda magnetica, cardurile inteligente confera avantaje legate de securitate si functionalitate. Tranzactiile beneficiaza de protectie suplimentara, fiind realizate cu autentificarea dinamica a cardului.

In plus, datele stocate in mod securizat pe cip sunt practic imposibil de copiat sau modificat", sustine seful departamentului de carduri din cadrul UniCredit Tiriac Bank, Cristian Bejan.

Bancomatele UniCredit Tiriac Bank accepta carduri cu cip din martie 2008, iar migrarea POS-urilor la acceptarea cardurilor cu cip este in curs.

Banca emite carduri cu tehnologie cip pentru cea mai mare parte a portofoliului: MasterCard Standard Credit, MasterCard Gold Credit, MasterCard Business Credit, MasterCard Standard Debit, MasterCard Gold Private, MasterCard Gold Business, Visa Classic, Visa Gold Private, Visa Business, Visa Gold Business, urmand ca pana la finalul anului 2009... mai mult


Joi, 02 Iulie 2009, ora 16:42

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba