evacuati case nationalizate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
S-au legat cu lanturi de un bloc, dupa ce au fost evacuati din case nationalizate

S-au legat cu lanturi de un bloc, dupa ce au fost evacuati din case nationalizate

Zeci de bucuresteni evacuati din casele nationalizate s-au legat cu lanturi de balustradele din scara unui bloc in care au solicitat locuinte.

La inceputul iernii, oamenii spun ca au ajuns in pragul disperarii si vor sa sensibilizeze autoritatile, care ar trebui sa le ajute cu locuintele sociale, informeaza Antena 3.

Oamenii s-au baricadat in scara unui bloc despre care au aflat ca are apartamente libere si s-au legat cu lanturile de balustrade, insa au fost ridicati ulterior de politistii comunitari si de jandarmi.

Zeci de familii, cele mai multe in Sectorul 1 al Capitalei, au fost scoase in strada in prag de iarna din pricina retrocedarii imobilelor nationalizate. Reprezentantii Primariei spun insa ca au cumparat in 2008-2009 aproximativ 500 de locuinte pentru a rezolva cazurile sociale. mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 22:54

3 comentarii
Pensionarii ii cer lui Boc sa interzica evacuarea batranilor din casele nationalizate

Pensionarii ii cer lui Boc sa interzica evacuarea batranilor din casele nationalizate

Pensionarii cer Guvernului Boc sa emita in regim de urgenta un act care sa interzica cu desavarsire evacuarea batranilor din locuintele nationalizate avand in vedere ca in nicio tara europeana nu se intampla asa ceva.

"Guvernul sa emita un act in regim de urgenta care sa interzica cu desavarsire evacuarea batranilor din locuintele nationalizate. In nicio tara europeana nu se face asa. Nu e treaba noastra sa gasim solutii, Guvernul sa faca asta. Este inuman ca oameni in varsta sa fie dati afara din casele in care au locuit. Ei nu au nicio vina, nu ei au nationalizat casele", a declarat joi presedintele Asociatiei Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu.

Executivul este rugat de pensionari ca atunci cand vor aproba legea pensiilor unice sa nu se modifice prevederi ale legii 19 din 2000, adusa la zi prin legea 250 din 2007, care stabilieste punctul de pensie.

"Guvernantii sa nu fie de acord ca valoarea punctului de pensie sa fie egala cu valoarea punctului din luna decembrie a anului anterior la care sa se adauge rata infaltiei. Este o smecherie care ne lasa cu bani mai putini. In acelasi timp sa asigure fondurile necesare pentru medicamentele din spitale intrucat pacientii din intreaga tara sunt nevoiti sa aduca de acasa medicamentele pe care le presupune tratamentul stabilit de medic", a mai spus Nedelcu. mai mult


Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 14:30

28 comentarii
Parlamentarii dau vina pe consiliile locale pentru lipsa locuintelor sociale

Parlamentarii dau vina pe consiliile locale pentru lipsa locuintelor sociale

Consiliile locale, care nu au cerut bani de la Finante pentru construirea de locuinte sociale, sunt responsabile de situatia chiriasilor evacuati din casele nationalizate, se arata intr-un raport al unei comisii parlamentare de ancheta, asumat prin vot marti de plenul comun.

Potrivit raportului comisiei de ancheta pentru investigarea modului in care au fost cheltuite sumele din cota de 2% din privatizari pentru constructia de locuinte sociale, in conformitate cu legea 10/2001, din 2001 nicio locuinta sociala nu a fost construita din cele peste 225 de milioane RON stransi, la care s-au adaugat sume suplimentare in 2007 si 2008.

"Sumele nu au fost constituite intr-un fond special si nu au fost folosite pentru adevarata destinatie respectiv constructia de locuinte sociale destinate pentru persoanele cu venituri reduse, invalizilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap care au fost evacuate din casele nationalizate retrocedate. Acest fapt se poate verifica si prin neincluderea fondului in legile bugetului intre 2001-2006. Din suma de 225 de milioane RON nu s-a construit absolut nicio locuinta, se arata in raportul comisiei de ancheta parlamentara, constituita la propunerea PC.

Potrivit deputatului PC Lia Ardelean, incepand cu 2007, la solicitarea PC, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a solicitat ministerului Finantelor suplimentarea fondurilor alocate de la buget pentru construirea de locuinte sociale. Astfel, in 2007 au fost alocate 25 de milioane RON,... mai mult


Marti, 14 Octombrie 2008, ora 13:17

Cezar Preda: Un chirias in Romania poate fi azi proprietar si maine iar chirias

Cezar Preda: Un chirias in Romania poate fi azi proprietar si maine iar chirias

Presedintele filialei PL-D Buzau, deputatul Cezar Preda a declarat joi ca in urma votului de ieri din Camera Deputatilor privind casele nationalizate, un chirias care astazi e proprietar poate deveni maine iar chirias.

"Un chirias dintr-un asemenea stat imprevizibil astazi e proprietar iar maine poate deveni iar chirias. Nu stiu daca le-ar conveni celor care au ajuns din chiriasi proprietari, sa ajunga sa fie tratati ca vechii proprietari. Si proprietarii trebuie respectati pentru ca in constitutia Romaniei din 2003 se specifica faptul ca proprietatea este garantata si este sfanta. Ori a da o lege acum in momentul in care sunt mii de procese pe rol, nu mai garanteaza aceasta proprietate", a declarat Cezar Preda, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Amos News.

Raportul Comisiei Juridice la cererea de reexaminare privind Legea caselor nationalizate a fost respins miercuri de plenul reunit al Camerei Deputatilor cu 117 voturi "pentru", 79 "impotriva" si 28 abtineri, iar propunerea pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 va merge la promulgare in forma initiala.

Gratie acestei legi, fostii chiriasi, care au dobandit casele in baza Legii 112, nu vor mai fi evacuati din aceste imobile. mai mult


Joi, 09 Octombrie 2008, ora 18:54

13 comentarii
Casele nationalizate nu vor mai fi retrocedate

Casele nationalizate nu vor mai fi retrocedate

Legea caselor nationalizate a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor cu 117 voturi pentru si 79 de voturi impotriva. Astfel, casele nationalizate nu vor mai fi retrocedate proprietarilor, ci acestia vor fi despagubiti.

De asemenea, fostii chiriasi vor putea ramane in casele pe care le-au cumparat legal, anunta Realitatea Tv.

Actul normativ va fi trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu, iar acesta nu-l mai poate retrimite Parlamentului. Forma actuala a legii poate fi contestata de seful statului doar la Curtea Constitutionala.

Deputatii PD-L si PNL, care au votat "impotriva", au declarat ca actuala forma nu respecta cerintele presedintelui, ci au fost schimbate doar cateva date tehnice, si nu modificari de esenta.

Conservatorii, principalii sustinatori ai legii, au mobilizat in sedinta de plen cateva zeci de chiriasi ai caselor nationalizate ce sunt pe punctul de a fi evacuati din locuinte.

Pe ordinea de zi a parlamentarilor se afla si alte legi controversate. Deputatii isi vor exprima miercuri votul asupra legii prin care ar trebui sa fie acordata o locuinta in Bucuresti unei femei al carei sot s-a sinucis in urma unei evacuari dintr-o casa nationalizata.

Legea privind asigurarea obligatorie de locuinta va primi de asemenea un vot final miercuri. In aceeasi situatie este si actul normativ ce prevede marirea alocatiilor speciale pentru familiile cu un venit mai mic decat salariul minim net pe economie.

Miercuri dimineata se aflau pe... mai mult


Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 12:35

48 comentarii
Casele nationationalizate si cumparate legal nu mai pot fi recuperate in natura

Casele nationationalizate si cumparate legal nu mai pot fi recuperate in natura

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, in urma reexaminarii unei legi venite de la Presedintie, ca imobilele nationalizate nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor daca au fost cumparate legal de chiriasi.

Deputatii juristi au pastrat prevederile acceptate de plenul Senatului la o modificare a Legii caselor nationalizate trimisa spre reexaminare de presedintele Basescu, mentinand prevederea conform careia nu se restituie in natura, ci doar in echivalent, imobilele care au fost instrainate in baza legii 112/1995.

In plus, deputatii din comisie au adoptat si o serie de amendamente, propuse de PSD. Unul din acesta stabileste ca persoanele evacuate din casele nationalizate vor avea prioritate la repartizarea de locuinte sociale de catre consiliile locale.

Un alt amendament prevede ca banii platiti de fostii chiriasi pentru achizitionarea imobilului (ce acum revine proprietarilor de drept), sume ce sunt actualizate si restituite la valoarea actualizata de catre ministerul Finantelor, sa constituie avans pentru cumpararea unei noi locuinte.

Senatorii au respins la inceputul lunii obiectiile de fond ale presedintelui Basescu privind Legea caselor nationalizate. in textul legii a ramas prevederea ca, in cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea prevederilor Legii 112/1995, persoana indreptatita are dreptul numai la masuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piata corespunzatoare intregului imobil, teren si constructii. De... mai mult


Marti, 23 Septembrie 2008, ora 18:27

3 comentarii
Oprescu si Borbely au dat locuinte celor evacuati din casele cu bulina

Oprescu si Borbely au dat locuinte celor evacuati din casele cu bulina

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, au predat, marti, celor evacuati din casele cu risc mare de periculozitate seismica, primele doua blocuri de locuinte.

Blocurile cuprind 128 de apartamente, care vor putea fi inchiriate, temporar sau definitiv, de cei evacuati din casele marcate cu bulina rosie de risc si din imobilele nationalizate.

Hotararea de Guvern prin care Primaria va prelua aceste locuinte ar putea fi aprobata in luna septembrie. Valoarea investitiei pentru renovarea locuintelor se ridica la 35-36 milioane lei, iar in cele doua blocuri sunt disponibile 52 de apartamente cu doua camere, 52 de apartamente cu trei camere si 24 de locuinte cu o camera.

"In tara exista peste 12.000 de cereri de astfel de locuinte, iar in Bucuresti, numai in acest an, am inregistrat peste 1000 de cereri. Noi incercam, pe cat posibil, sa facem fata acestora. Oricum, familiile evacuate mai trebuie sa stie ca, la creditele ipotecare in valoare de 10.000 de euro, statul le ofera o subventie de 20%", a declarat ministrul Borbely.

El s-a declarat multumit de modul in care s-a desfasurat constructia acestora, dar s-a plans de cresterea preturilor la materiale.

"Au finisaje onorabile, sunt constructii civilizate, unele dintre ele au chiar candelabre. Insa pretul la materialele de constructii a crescut foarte mult", a completat acesta.

Borbely s-a plans, in acelasi timp, ca, in Bucuresti,... mai mult


Marti, 26 August 2008, ora 15:32

4 comentarii
Parintele imnului golanilor, aruncat in strada din propria lui casa (VIDEO)

Parintele imnului golanilor, aruncat in strada din propria lui casa (VIDEO)

Cristian Paturca, cel care a compus cantecele "golanilor" din Piata Universitatii, a fost evacuat miercuri dimineata din casa in care locuia. Paturca a declarat presei ca statea in acea locuinta de cand se nascuse, insa casa a fost revendicata de fostul proprietar.

"Conform legii, trebuia sa mi se asigure o locuinta. Ce am facut in 1989 se intoarce acum ca o lovitura de bumerang impotriva mea. Nu imi pare rau, dar cred ca revolutionarii adevarati trebuie ajutati. Proprietarul a venit acum un an si jumatate, dar nu am primit niciun fel de somatie, iar in aceasta dimineata am fost luat pur si simplu din pat de executori care au venit impreuna cu jandarmeria si care au inconjurat casa."

"Nu am unde sa ma duc, am fost luat din scurt. Deocamdata, sunt pe strada si nu sunt singurul din tara asta aflat intr-o astfel de situatie" spune Cristian Paturca, potrivit Evenimentul zilei.

Paturca a fost aruncat in strada fara posibilitatea de a-si recupera lucrurile din casa, aceasta deoarece trebuie sa plateasca si cheltuieli de judecata. Artistul este acum in situatia de a cauta bani pentru a-si inchiria o alta locuinta si pentru a achita cheltuielile imputate.

Reamintim ca Paturca, bolnav de TBC, a fost internat de urgenta la Spitalul Militar Central, in acest an. Artistul a fost la un pas de moarte, suspectat de ciroza.

mai mult


Miercuri, 21 Mai 2008, ora 12:26

26 comentarii
Borbely: Soarta chiriasilor din casele nationalizate depinde de primarii

Borbely: Soarta chiriasilor din casele nationalizate depinde de primarii

Soarta chiriasilor evacuati din casele nationalizate depinde de primarii, a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.

Astfel, conform legii 40/1999, primariile sunt obligate ca in termen de un an de zile sa le asigure locuinte persoanelor care semnaleaza ca sunt intr-o asemenea situatie.

In acest caz, Guvernul poate sa vina in completare cu programe de constructie de locuinte.

Borbely a facut precizarea ca ministerul nu poate incepe construirea unor locuinte noi daca nu primeste teren de la primarii.

"Facem apel catre primarii pentru a aloca teren pe care sa fie construiteastfel de locuinte. Vom reveni cu o adresa catre primarii in acest sens, pentru ca daca nu ne dau teren, nu avem unde construi", a declarat Borbely, adaugand ca primariile din Bucuresti, Brasov, Timisoara si Targu Mures nu au pus la dispozitie ministerului niciun teren.

Borbely a precizat ca, prin legea 10/2001, 2% din fondul de dezvoltare va fi alocat constructiei de locuinte pentru aceasta categorie de persoane.

In 2007, programul initiat de minister pentru acesti chiriasi a beneficiat de 25 de milioane de lei, iar anul acesta suma destinata ridicarii de locuinte pentru cei evacuati din casele nationalizate se va ridica la 70 de milioane de lei.

Ministrul a afirmat ca, in prezent, sunt in lucru 2.350 de apartamente, din care 1.140 vor fi gata anul acesta.

Intrebat care este numarul chiriasilor din casele nationalizate, Borbely a... mai mult


Miercuri, 26 Martie 2008, ora 15:33

Alte articole despre: chiriasi, case, nationalizate, primarii, Borbely

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)