evaluare admitere liceu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Evaluare Nationala 2014: Rezultatele repartizarii - vezi liceele cu cele mai mari medii de admitere

Evaluare Nationala 2014: Rezultatele repartizarii - vezi liceele cu cele mai mari medii de admitere

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a finalizat prima etapa a repartizarii computerizate in licee a absolventilor de opt clase care au promovat examenul de Evaluare Nationala 2014.

Astfel, din cei 128.707 elevi care au completat fisele de inscriere, in prima etapa au fost repartizati 127.746 de elevi, adica 99,3%, se arata intr-un comunicat al MEN remis luni Ziare.com.

Asadar, 961 de elevi urmeaza sa fie repartizati in cea de-a doua etapa, care va avea loc in data de 24 iulie. Elevii au completat peste doua milioane de optiuni de inscriere in unitati scolare, ceea ce reprezinta, in medie, 16 optiuni pentru fiecare candidat in parte.

In ceea ce priveste mediile de admintere, au existat 87 de medii de 10, circa 19.700 de medii intre 9 si 10, 27.000 de medii intre 8 si 9, 25.500 de medii intre 7 si 8, 22.700 de medii intre 6 si 7, 17.700 medii intre 5 si 6 si 15.700 de medii mai mici de 5.

Evaluare Nationala 2014: 70,8% dintre elevi au obtinut medii peste 5 - vezi rezultatele pe judete

Primele cinci licee cu cele mai mari medii de admitere pe tara sunt:

Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti: prima medie - 10, ultima medie - 9,56Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti: prima medie - 10, ultima medie - 9,54Colegiul National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca: prima medie - 10, ultima medie - 9,52Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta: prima medie - 10, ultima medie - 9,51Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova: prima medie -... mai mult


Luni, 14 Iulie 2014, ora 17:00

Evaluare Nationala 2014: Incep inscrierile la liceu

Evaluare Nationala 2014: Incep inscrierile la liceu

Absolventii claselor a VIII-a care au sustinut probele din cadrul examenului de Evaluare Nationala pot incepe, vineri, sa se inscrie la liceu.

Astfel, in perioada 4 - 9 iulie, elevii care au dat Evaluarea Nationala vor completa fisele de inscriere cu optiunile privind unitatea de invatamant in care doresc sa isi continue studiile.

Mediile elevilor care s-au inscris la liceu vor fi introduse intr-o baza de date nationala, urmand ca pe 15 iulie sa aiba loc prima etapa a repartizarii computerizate. Pe 16 iulie, liceele vor afisa liste cu numele candidatilor admisi.

Evaluare Nationala 2014: Rezultatele finale dupa contestatii vor fi afisate marti

Ulterior, intre 17 si 25 iulie, elevii isi vor depune dosarele de inscriere la unitatile de invatamant liceale unde au fost admisi.

Media de la Evaluarea Nationala are o pondere de 75% in media finala de admitere la liceu, restul de 25% fiind dat de media anilor din gimnaziu. mai mult


Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:30

Ministrul Educatiei: Noile evaluari nationale nu vor conta la admiterea in clasa a IX-a

Ministrul Educatiei: Noile evaluari nationale nu vor conta la admiterea in clasa a IX-a

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a infirmat duminica, la Caransebes, zvonurile potrivit carora rezultatele elevilor la evaluarea nationala, introdusa in premiera, din acest an scolar, la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a vor conta la admiterea in clasa a IX-a.

El a precizat ca va fi vorba doar despre o evaluare unitara la nivel national, pentru a testa cunostintele elevilor si pentru a-i obisnui cu conditiile de examen, fara, insa, ca notele sa fie trecute in catalog.

"Evaluarile nationale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a au rolul de a evalua, pe de o parte nivelul de pregatire al elevilor dupa cativa ani de scoala, iar, pe de alta parte, de a pregati elevii cu atmosfera de examen. Nu sunt examene nationale, ci evaluari, iar notele nu vor fi trecute in catalog.

Metodele clasice de evaluare nu ne permit o analiza a pregatirii elevilor la nivel national. Modalitatea de evaluare la clasa difera de la un profesor la altul, ori aceste evaluari nationale transversale au acelasi sistem de redactare a subiectelor, aceleasi sistem de masurare a performantei elevilor.

Evaluarile, insa, nu vor avea niciun impact, ci doar pregatesc admiterea pentru clasa a IX-a si copiii nu vor fi ierarhizati niciodata in functie de aceste rezultate", a declarat Remus Pricopie.

Din pacate, a spus el, la examenul de bacalaureat nu s-au inregistrat rezultate spectaculoase, chiar daca in ultimul an curba a fost una ascendenta. De exemplu, anul trecut, procentul de... mai mult


Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 21:01

R. Turcan vrea examene de admitere si salarizari in functie de performante Interviu

R. Turcan vrea examene de admitere si salarizari in functie de performante Interviu

Deputatul PDL Raluca Turcan este de parere ca admiterea la licee si universitati trebuie sa se faca doar prin examen, salarizarea profesorilor sa fie in functie de performanta, iar educatiei sa i se aloce minimum 5% din PIB, prin Constitutie.

Despre invatamantul profesional, trierea universitatilor in functie de performante si imbunatatirea rezultatelor la Bacalaureat, Raluca Turcan, care este vicepresedintele PDL pe politici in educatie si ministrul alternativ al Educatiei in Guvernul PDL din umbra, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ati vorbit recent despre o bursa privata - a investitorului - pentru invatamantul profesional si universitar. Ce alte schimbari se impun si sunt prioritare?

Proiectul privind Bursa investitorului a rezultat in urma multor dezbateri cu parinti, oameni din educatie si din mediul privat. Acesta e un pas concret pe care il propunem pentru a adapta sistemul de educatie la piata muncii.

Scopul in educatie nu trebuie sa fie sa ai un certificat, ci sa deprinzi competente care sa-ti garanteze un loc de munca, sa-ti permita sa-ti faci un rost in viata. Statisticile ne arata ca azi in Romania, 80% dintre cei care termina o forma de invatamant, nu lucreaza in domeniul in care s-au pregatit. Pregatirea pentru piata muncii trebuie sa inceapa dinaintea liceului. In clasa a saptea parintii trebuie sa stie deja daca copiii lor vor urma un invatamant profesional, vocational sau teoretic.

Solutia propusa acum de ministrul Educatiei ca... mai mult


Marti, 29 Octombrie 2013, ora 19:10

18 comentarii
Se schimba admiterea la liceu: Ce spun elevii

Se schimba admiterea la liceu: Ce spun elevii

Consiliul National al Elevilor saluta masura adoptata de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) privind cresterea ponderii mediei evaluarii nationale la admiterea in invatamantul liceal, dar critica lipsa dialogului, precizand ca nu a fost consultata, nici de aceasta data, la luarea unei decizii.

Reprezentantii Consiliul National al Elevilor precizeaza, intr-un comunicat de presa remis presei, ca masura adoptata de MEN privind cresterea ponderii mediei evaluarii nationale la admiterea in invatamantul liceal este una benefica.

"Astfel, se asigura o evaluare obiectiva si se elimina discrepantele aparute in unele situatii, in urma notarii subiective din ciclul gimnazial", spun reprezentantii Consiliului National al Elevilor, in comunicat.

Pe de alta parte, structura reprezentativa a elevilor la nivel national condamna faptul ca nu a fost consultata nici de aceasta data in privinta acestei decizii.

"Ministerul Educatiei a incalcat dispozitiile art. 80 (1) din Legea Educatiei Nationale, care specifica faptul ca invatamantul este centrat pe beneficiari si deciziile se iau prin consultarea acestora. Avand in vedere faptul ca educatia este definita ca un bun public, comunicarea cu actorii sistemului trebuie sa fie una reala si continua. Dialogul reprezinta mai mult decat comunicare prin intermediul presei", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, reprezentantii Conisliului atrag atentia asupra faptului ca au trecut mai mult de doi ani de la intrarea in vigoare... mai mult


Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 16:55

1 comentariu
Funeriu, despre modificarea admiterii la liceu: E o carpeala binevenita

Funeriu, despre modificarea admiterii la liceu: E o carpeala binevenita

Daniel Funeriu considera ca decizia actualului ministru al Educatiei de a modifica admiterea la liceu, astfel incat media de examen va conta 75%, iar notele din gimnaziu doar 25% reprezinta "o carpeala binevenita", dar il invita pe Remus Pricopie sa se angajeze ca va respecta legea Educatiei.

"Este o carpeala binevenita. E bine ca a facut acest lucru. Masura corecta este cea prevazuta de legea Educatiei: 30% examen specific organizat de liceu, 35% examen national si 35% portofoliul educational. Sa se angajeze ca o va aplica", scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe Facebook.

In opinia consilierului prezidential, problema de fond este alta si ea trebuie rezolvata: "notarea necorelata cu realitatea", constatata in momentul in care au fost organizate examene corecte.

"Obligatoriu trebuie introdus portofoliului educational: nota nu descrie, de una singura, totul despre nivelul copilului. De exemplu, un copil poate avea 8 la stiinte naturale pentru ca toceste, iar altul pentru ca intelege foarte bine totul, dar nu a memorat numele tuturor speciilor de plante. Cei doi copii au abilitati diferite si trebuie orientati diferit. Portofoliul ii poate diferentia, nota nu", argumenteaza Daniel Funeriu.

Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, ca metodologia pentru admiterea la liceu a fost modificata si ca examenele din anul scolar 2013-2014 vor urma noua schema.

Pricopie a anuntat... mai mult


Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 17:02

6 comentarii
Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, ca metodologia pentru admiterea la liceu a fost modificata si ca examenele din anul scolar 2013-2014 vor urma noua schema.

Pricopie a anuntat in timpul sedintei Guvernului pentru noul an scolar ca, la admiterea la liceu, ponderea notelor din clasele 5-8 va conta de acum in proportie de 25%, in timp ce media obtinuta la examenele de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75%.

Pana in prezent ponderea celor doua medii era de 50%. Ministrul Educatiei a mentionat ca celelalte examene, inclusiv Bacalaureatul, se vor desfasura ca pana acum, nefiind nicio modificare in metodologia acestora.

Evaluarea Nationala 2013: 77% dintre elevi au trecut examenele - 90%, in Bucuresti

Pricopie a explicat ca s-a luat aceasta decizie pentru ca diferentele intre media notelor din gimnaziu si media de la Evaluarea Nationala erau foarte mari, chiar si de 4, 5 sau 6 puncte.

"Evaluarea la clasa are un grad de subiectivism extrem de ridicat. Am gasit o scoala unde media tuturor elevilor din 5-8 era de 8,04, in timp ce media obtinuta de aceeasi elevi la Evaluarea Nationala a fost de 2,72. Si sunt mai multe exemple. Se va face o evaluare in aceste scoli. Avem un numar foarte mare de elevi care nu au luat 5 la Evaluarea Nationala, respectiv 34.000", a lamurit ministrul Educatiei.

Premierul Victor Ponta a completat afirmatia lui Pricopie, spunand ca au existat scoli unde "se dadeau note foarte mari in clasa si intrau la liceu... mai mult


Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 12:04

6 comentarii
Admiterea la liceu: Unde sunt cele mai multe note de 10

Admiterea la liceu: Unde sunt cele mai multe note de 10

Aproape 300 de elevi au media 10 de admitere in liceu, cei mai multi dintre acestia fiind din Capitala.

Astfel, 280 de elevi au media de admitere in liceu 10, cei mai multi fiind in Bucuresti -29, apoi din Olt - 18, Dolj - 16, Cluj - 15, Buzau - 14, Vrancea si Arges - cate 11, se arata intr-un comunicat al Minsitrului Educatiei, remis vineri Ziare.com.

Restul judetelor au mai putin de zece medii maxime, mentioneaza sursa citata.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a publicat, vineri, ierarhiile mediilor pentru admiterea in invatamantul liceal 2013 pe judete si municipiul Bucuresti.

Evaluare Nationala 2013: Ierarhia a fost publicata. Vezi pentru ce liceu poti opta

Potrivit calendarului admiterii in clasa a IX-a pentru anul scolar 2013 - 2014, in perioada 5 - 9 iulie are loc completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a.

Media de admitere in liceu este calculata ca medie aritmetica dintre media notelor de la Evaluarea nationala si media generala a anilor de gimnaziu.

Repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape. In prima etapa de admitere se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 - 2014.

Potrivit metodologiei, din 5 pana in 9 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de diriginti, si vor fi... mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 22:16

1 comentariu
Subiectele evaluarii pentru clasa a VIII-a nu se regasesc in programa

Subiectele evaluarii pentru clasa a VIII-a nu se regasesc in programa

Subiectele pentru evaluarea elevilor de clasa a VIII-a, in vederea admiterii la liceu, au continuturi care nu se regasesc in programa scolara si in manuale.

La limba romana, in ambele modele prezentate, la subiectul al doilea, elevilor li se prezinta fragmente de texte nonliterare - articole aparute in presa cu autori necunoscuti -, iar acestia trebuie sa recunoasca autorul articolului si din ce revista a fost selectat fragmentul, infromeaza Gardianul.

Desi fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu anuntase ca tezele unice vor fi inlocuite de teste de tip PISA, modelele de subiecte sunt identice cu cele de anul trecut, cu diferenta ca cerintele se extind pe materia studiata in clasele V-VIII. mai mult


Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 08:37

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)