evaluare admitere liceu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
R. Turcan vrea examene de admitere si salarizari in functie de performante Interviu

R. Turcan vrea examene de admitere si salarizari in functie de performante Interviu

Deputatul PDL Raluca Turcan este de parere ca admiterea la licee si universitati trebuie sa se faca doar prin examen, salarizarea profesorilor sa fie in functie de performanta, iar educatiei sa i se aloce minimum 5% din PIB, prin Constitutie.

Despre invatamantul profesional, trierea universitatilor in functie de performante si imbunatatirea rezultatelor la Bacalaureat, Raluca Turcan, care este vicepresedintele PDL pe politici in educatie si ministrul alternativ al Educatiei in Guvernul PDL din umbra, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ati vorbit recent despre o bursa privata - a investitorului - pentru invatamantul profesional si universitar. Ce alte schimbari se impun si sunt prioritare?

Proiectul privind Bursa investitorului a rezultat in urma multor dezbateri cu parinti, oameni din educatie si din mediul privat. Acesta e un pas concret pe care il propunem pentru a adapta sistemul de educatie la piata muncii.

Scopul in educatie nu trebuie sa fie sa ai un certificat, ci sa deprinzi competente care sa-ti garanteze un loc de munca, sa-ti permita sa-ti faci un rost in viata. Statisticile ne arata ca azi in Romania, 80% dintre cei care termina o forma de invatamant, nu lucreaza in domeniul in care s-au pregatit. Pregatirea pentru piata muncii trebuie sa inceapa dinaintea liceului. In clasa a saptea parintii trebuie sa stie deja daca copiii lor vor urma un invatamant profesional, vocational sau teoretic.

Solutia propusa acum de ministrul Educatiei ca... mai mult


Marti, 29 Octombrie 2013, ora 19:10

18 comentarii
Se schimba admiterea la liceu: Ce spun elevii

Se schimba admiterea la liceu: Ce spun elevii

Consiliul National al Elevilor saluta masura adoptata de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) privind cresterea ponderii mediei evaluarii nationale la admiterea in invatamantul liceal, dar critica lipsa dialogului, precizand ca nu a fost consultata, nici de aceasta data, la luarea unei decizii.

Reprezentantii Consiliul National al Elevilor precizeaza, intr-un comunicat de presa remis presei, ca masura adoptata de MEN privind cresterea ponderii mediei evaluarii nationale la admiterea in invatamantul liceal este una benefica.

"Astfel, se asigura o evaluare obiectiva si se elimina discrepantele aparute in unele situatii, in urma notarii subiective din ciclul gimnazial", spun reprezentantii Consiliului National al Elevilor, in comunicat.

Pe de alta parte, structura reprezentativa a elevilor la nivel national condamna faptul ca nu a fost consultata nici de aceasta data in privinta acestei decizii.

"Ministerul Educatiei a incalcat dispozitiile art. 80 (1) din Legea Educatiei Nationale, care specifica faptul ca invatamantul este centrat pe beneficiari si deciziile se iau prin consultarea acestora. Avand in vedere faptul ca educatia este definita ca un bun public, comunicarea cu actorii sistemului trebuie sa fie una reala si continua. Dialogul reprezinta mai mult decat comunicare prin intermediul presei", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, reprezentantii Conisliului atrag atentia asupra faptului ca au trecut mai mult de doi ani de la intrarea in vigoare... mai mult


Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 16:55

1 comentariu
Funeriu, despre modificarea admiterii la liceu: E o carpeala binevenita

Funeriu, despre modificarea admiterii la liceu: E o carpeala binevenita

Daniel Funeriu considera ca decizia actualului ministru al Educatiei de a modifica admiterea la liceu, astfel incat media de examen va conta 75%, iar notele din gimnaziu doar 25% reprezinta "o carpeala binevenita", dar il invita pe Remus Pricopie sa se angajeze ca va respecta legea Educatiei.

"Este o carpeala binevenita. E bine ca a facut acest lucru. Masura corecta este cea prevazuta de legea Educatiei: 30% examen specific organizat de liceu, 35% examen national si 35% portofoliul educational. Sa se angajeze ca o va aplica", scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe Facebook.

In opinia consilierului prezidential, problema de fond este alta si ea trebuie rezolvata: "notarea necorelata cu realitatea", constatata in momentul in care au fost organizate examene corecte.

"Obligatoriu trebuie introdus portofoliului educational: nota nu descrie, de una singura, totul despre nivelul copilului. De exemplu, un copil poate avea 8 la stiinte naturale pentru ca toceste, iar altul pentru ca intelege foarte bine totul, dar nu a memorat numele tuturor speciilor de plante. Cei doi copii au abilitati diferite si trebuie orientati diferit. Portofoliul ii poate diferentia, nota nu", argumenteaza Daniel Funeriu.

Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, ca metodologia pentru admiterea la liceu a fost modificata si ca examenele din anul scolar 2013-2014 vor urma noua schema.

Pricopie a anuntat... mai mult


Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 17:02

6 comentarii
Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Noi schimbari in educatie: Se modifica admiterea la liceu

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, ca metodologia pentru admiterea la liceu a fost modificata si ca examenele din anul scolar 2013-2014 vor urma noua schema.

Pricopie a anuntat in timpul sedintei Guvernului pentru noul an scolar ca, la admiterea la liceu, ponderea notelor din clasele 5-8 va conta de acum in proportie de 25%, in timp ce media obtinuta la examenele de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75%.

Pana in prezent ponderea celor doua medii era de 50%. Ministrul Educatiei a mentionat ca celelalte examene, inclusiv Bacalaureatul, se vor desfasura ca pana acum, nefiind nicio modificare in metodologia acestora.

Evaluarea Nationala 2013: 77% dintre elevi au trecut examenele - 90%, in Bucuresti

Pricopie a explicat ca s-a luat aceasta decizie pentru ca diferentele intre media notelor din gimnaziu si media de la Evaluarea Nationala erau foarte mari, chiar si de 4, 5 sau 6 puncte.

"Evaluarea la clasa are un grad de subiectivism extrem de ridicat. Am gasit o scoala unde media tuturor elevilor din 5-8 era de 8,04, in timp ce media obtinuta de aceeasi elevi la Evaluarea Nationala a fost de 2,72. Si sunt mai multe exemple. Se va face o evaluare in aceste scoli. Avem un numar foarte mare de elevi care nu au luat 5 la Evaluarea Nationala, respectiv 34.000", a lamurit ministrul Educatiei.

Premierul Victor Ponta a completat afirmatia lui Pricopie, spunand ca au existat scoli unde "se dadeau note foarte mari in clasa si intrau la liceu... mai mult


Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 12:04

6 comentarii
Admiterea la liceu: Unde sunt cele mai multe note de 10

Admiterea la liceu: Unde sunt cele mai multe note de 10

Aproape 300 de elevi au media 10 de admitere in liceu, cei mai multi dintre acestia fiind din Capitala.

Astfel, 280 de elevi au media de admitere in liceu 10, cei mai multi fiind in Bucuresti -29, apoi din Olt - 18, Dolj - 16, Cluj - 15, Buzau - 14, Vrancea si Arges - cate 11, se arata intr-un comunicat al Minsitrului Educatiei, remis vineri Ziare.com.

Restul judetelor au mai putin de zece medii maxime, mentioneaza sursa citata.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a publicat, vineri, ierarhiile mediilor pentru admiterea in invatamantul liceal 2013 pe judete si municipiul Bucuresti.

Evaluare Nationala 2013: Ierarhia a fost publicata. Vezi pentru ce liceu poti opta

Potrivit calendarului admiterii in clasa a IX-a pentru anul scolar 2013 - 2014, in perioada 5 - 9 iulie are loc completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a.

Media de admitere in liceu este calculata ca medie aritmetica dintre media notelor de la Evaluarea nationala si media generala a anilor de gimnaziu.

Repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape. In prima etapa de admitere se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 - 2014.

Potrivit metodologiei, din 5 pana in 9 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de diriginti, si vor fi... mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 22:16

1 comentariu
Evaluarea Nationala 2013: Incep inscrierile la liceu

Evaluarea Nationala 2013: Incep inscrierile la liceu

Odata cu rezolvarea contestatiilor si cu afisarea rezultatelor la Evaluarea Nationala 2013, absolventii de gimnaziu afla ce loc ocupa in ierarhia judetului, astfel incat sa stie ce sanse au sa ajunga la liceul la care doresc.

Media de admitere este compusa din media generala a anilor de studiu si media notelor obtinute la probele de la Evaluarea Nationala.

Evaluare Nationala 2013: Judetele unde s-au obtinut cele mai mari note

Conform calendarului publicat de Ministerul Educatiei, in perioada 5 - 10 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, in prezenta dirigintilor.

Dupa ce vor fi verificate pentru corectarea eventualelor greseli, fisele vor fi depuse la sediul scolii gimnaziale pe care elevii au absolvit-o, urmand ca toate datele sa fie centralizate in baza de date a Comisiei Nationale de Admitere.

Evaluare Nationala 2013: Miercuri se afiseaza rezultatele finale

In data de 16 iulie, va avea loc repartizarea computerizata a absolventilor inscrisi in prima etapa, in baza mediilor obtinute si a locurilor disponibile la fiecare specializare pentru care au optat.

Pe 17 iulie, candidatii vor afla daca au fost admisi la specializarile pentru care au optat, listele fiind afisate atat la scolile in care elevii au invatat, cat si la liceele la care au fost repartizati.

Admiterea la liceu 2013: Brosura cu ofertele liceelor din Bucuresti, publicata

Pana pe data de 26 iulie,... mai mult


Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:33

Evaluare Nationala 2013: Ultima proba - Matematica

Evaluare Nationala 2013: Ultima proba - Matematica

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a vor sustine, joi, a doua proba a evaluarii nationale, respectiv examenul la Matematica, potrivit calendarului Ministerului Educatiei Nationale (MEN).

Examenul va incepe la ora 9.00, cand vor fi deschise plicurile sigilate cu subiecte. La fel ca anul trecut, salile de examen vor fi dotate cu camere de supraveghere. Proba va dura doua ore, fiind ultima inainte de admiterea la liceu.

Primele rezultate la Evaluarea Nationala vor fi afisate sambata, 29 iunie 2013, pana la ora 16:00, urmand ca intre orele 16:00 si 20:00 sa fie depuse contestatiile de catre candidatii nemultumiti de notele obtinute.

Contestatiile vor fi solutionate intre 30 iunie si 2 iulie 2013, urmand ca pe data 3 iulie 2013 sa fie afisate rezultatele finale ale examenului de Evaluare Nationala 2013.

Admiterea la liceu 2013. Repartizarea computerizata

Dupa aflarea rezultatelor, in baza mediei de admitere, absolventii de gimnaziu vor completa fisele de inscriere pentru admiterea la liceu, in prezenta diriginilor si a parintilor.

In functie de rezultatul obtinut prin calcularea mediei aritmetice dintre media la examenul de Evaluare Nationala si media generala din anii de gimnaziu, dar si in functie de optiunile fiecaruia, candidatii vor fi repartizati pe locurile la liceu.

Repartizarea computerizata pe locurile din licee se va face pe 16 iulie, urmand ca in perioada 17 iulie - 26 iulie 2013, elevii sa isi depuna dosarele de inscriere la unitatile de... mai mult


Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:18

Evaluare Nationala 2013: Prima proba - Limba romana

Evaluare Nationala 2013: Prima proba - Limba romana

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a vor sustine, marti, prima proba a evaluarii nationale, respectiv examenul la Limba si literatura romana, potrivit calendarului Ministerului Educatiei Nationale (MEN).

De asemenea, miercuri, 26 iunie, se va desfasura proba la Limba si literatura materna, urmand ca joi, pe 27 iunie, absolventii de opt clase sa sustina testul la Matematica. La fel ca anul trecut, salile de examen vor fi dotate cu camere de supraveghere.

Primele rezultate la Evaluarea Nationala vor fi afisate sambata, 29 iunie 2013, pana la ora 16:00, urmand ca intre orele 16:00 si 20:00 sa fie depuse contestatiile de catre candidatii nemultumiti de notele obtinute.

Contestatiile vor fi solutionate intre 30 iunie si 2 iulie 2013, urmand ca pe data 3 iulie 2013 sa fie afisate rezultatele finale ale examenului de Evaluare Nationala 2013.

Admiterea la liceu 2013. Repartizarea computerizata

Dupa aflarea rezultatelor, in baza mediei de admitere, absolventii de gimnaziu vor completa fisele de inscriere pentru admiterea la liceu, in prezenta diriginilor si a parintilor.

In functie de rezultatul obtinut prin calcularea mediei aritmetice dintre media la examenul de Evaluare Nationala si media generala din anii de gimnaziu, dar si in functie de optiunile fiecaruia, candidatii vor fi repartizati pe locurile la liceu.

Evaluare Nationala 2013: Au inceput inscrierile. Vezi calendarul de examen

Repartizarea computerizata pe locurile din licee se va face pe 16... mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 09:21

Subiectele evaluarii pentru clasa a VIII-a nu se regasesc in programa

Subiectele evaluarii pentru clasa a VIII-a nu se regasesc in programa

Subiectele pentru evaluarea elevilor de clasa a VIII-a, in vederea admiterii la liceu, au continuturi care nu se regasesc in programa scolara si in manuale.

La limba romana, in ambele modele prezentate, la subiectul al doilea, elevilor li se prezinta fragmente de texte nonliterare - articole aparute in presa cu autori necunoscuti -, iar acestia trebuie sa recunoasca autorul articolului si din ce revista a fost selectat fragmentul, infromeaza Gardianul.

Desi fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu anuntase ca tezele unice vor fi inlocuite de teste de tip PISA, modelele de subiecte sunt identice cu cele de anul trecut, cu diferenta ca cerintele se extind pe materia studiata in clasele V-VIII. mai mult


Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 08:37

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri