evolutia euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Euro ar putea sa scada, pana la finalul anului 2014

Euro ar putea sa scada, pana la finalul anului 2014

Cursul de schimb s-ar putea situa la 4,43 lei/euro in decembrie 2013 si la 4,33 lei/euro la finele anului viitor, apreciaza analistii financiar-bancari, acestia estimand totodata ca dobanda interbancara Robor la 3 luni s-ar putea diminua usor, la 3,7%, pe fondul reducerii dobanzii cheie.

Cursul de schimb euro-leu ar putea varia intre 4,3 si 4,5 lei/euro in decembrie anul acesta si intre 4 si 4,7 lei/euro la finele anului viitor, potrivit estimarilor analistilor din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care au participat la un sondaj intern.

Curs leu-euro Leul a crescut luni - vezi la cat a ajuns euro

Totodata, acestia preconizeaza ca dobanda interbancara Robor la 3 luni ar putea cobori la sfarsitul anului la 3,7%, de la nivelul actual de 3,88%, pe fondul relaxarii politicii monetare de catre banca centrala. Previziunile pentru acest indicator se incadreaza intre 3,5% si 4,3%.

Pentru decembrie 2014, analistii estimeaza un nivel al dobanzii Robor la 3,4%, cu variatii in intervalul 3-4,25%.

"Cursul de schimb al dolarului in raport cu euro s-ar putea situa la 1,30 in decembrie 2013 si 1,25 in decembrie 2014. Estimarile pentru decembrie 2013 variaza intre 1,25 si 1,36 iar cele pentru decembrie 2014 intre 1,20 si 1,40", se arata intr-un comunicat al AAFBR. mai mult


Luni, 12 August 2013, ora 20:35

Mai este loc pentru aprecierea cursului de schimb leu/euro?

Mai este loc pentru aprecierea cursului de schimb leu/euro?

La nivelul Uniunii Europene, leul a inregistrat per ansamblul anului 2013 cea mai mare apreciere atat fata de euro, cat si comparativ cu dolarul american. Astfel, dupa primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de cea americana.

Aprecierea leului in fata monedelor forte a fost generata de un cumul de factori favorabili: randamentele ridicate oferite de leul, stabilitatea macro-financiara si politica, includerea obligatiunilor romanesti in indicii de referinta pentru pietele emergente de catre importante banci de investitii, mentinerea la nivel scazut a datoriei publice si al deficitului bugetar.

De asemenea, intarirea leului a fost indusa si de recuperarea pierderilor suferite de acesta pe seama instabilitatii politice de anul trecut cand celelalte monede din regiune s-au apreciat pe baza fundamentelor solide comparativ cu unele tari din Zona Euro, a precizat pentru Efin.ro Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Citeste mai multe despre Mai este loc pentru aprecierea cursului de schimb leu/euro? pe Efin. mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 22:18

1 comentariu
Creditul in euro este mai avantajos decat cel in lei

Creditul in euro este mai avantajos decat cel in lei

Imprumuturile in euro s-au dovedit mai ieftine pe perioada crizei economice, in ciuda fluctuatiilor masive ale cursului de schimb si a incertitudinii care domneste asupra monedei unice.

Sa luam exemplul unui credit de 50.000 de euro cu dobanda variabila, contractat in ianuarie 2008, pentru o perioada de 30 de ani.

Daca plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproape 600 de euro, in decursul ultimilor cinci ani valoarea ei a scazut, insa cu fluctuatii in cea de-a doua parte a anului 2008 si in 2011. La jumatatea lui 2012, valoarea ratei coborase la un nivel minim de sub 400 de euro.

In cazul unui credit in lei contractat in aceleasi conditii, plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproximativ 700 de euro (echivalent in lei), mai ridicat din cauza dobanzilor mai mari practicate pentru astfel de imprumuturi, a atins un varf de aproape 1100 de euro la inceputul lui 2009 dupa care a scazut usor, pana la valoarea de 600 de euro in 2012.

Citeste continuarea articolului Creditul in euro este mai avantajos decat cel in lei pe Business24.ro mai mult


Joi, 14 Martie 2013, ora 23:08

Leul a ramas moneda din UE cu cea mai mare crestere fata de euro

Leul a ramas moneda din UE cu cea mai mare crestere fata de euro

Luna februarie a adus destule turbulente pe pietele financiare, astfel ca euro a avut o performanta slaba, depreciindu-se fata de majoritatea monedelor.

Insa leul a crescut in februarie cu circa 0,5% in fata monedei unice europene.

Leul, la inceput de 2013 - Ce capcane il asteapta

"Februarie a fost o luna agitata atat politic (alegeri in Italia, diferite evolutii privind situatiile tensionate existente in anumite zone ale lumii etc), cat si economic - cu multe rezultate negative din UE si zona euro, semnale mixte privind SUA si 'ceva incurajari' in ceea ce priveste China.

Desigur ca toate acestea au influentat pietele financiare care au devenit foarte volatile. Leul a rezistat bine in acest context, consolidandu-si in final aprecierea intr-un interval de baza cuprins intre 4,35- 4,4 lei pentru un euro", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, intr-o analiza remisa Ziare.com.

Considerand ansamblul primelor doua luni ale anului, leul a reusit sa ramana moneda din UE cu cea mai mare crestere comparativ cu euro.

In februarie, leul a inregistrat variatii reduse fata de euro, dar avansul marcat in ianuarie i-a permis sa incheie primele doua luni ale anului cu o apreciere de aproximativ 2% in fata monedei unice europene.

"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in... mai mult


Vineri, 01 Martie 2013, ora 23:31

1 comentariu
Perioada de instabilitate pentru euro si leu

Perioada de instabilitate pentru euro si leu

Perioada urmatoare nu se arata a fi usoara nici in Europa si nici in SUA, iar moneda euro ar putea cunoaste variatii consistente. De asemenea, avand in vedere faptul ca in curand vor fi alegeri si in Romania, si leul ar putea deveni foarte volatil, se arata intr-o analiza Noble Securities.

"Castigarea alegerilor de catre Barack Obama, care s-a aflat la conducerea SUA in perioada de criza economica profunda, demonstreaza increderea pe care i-o acorda acestuia in continuare majoritatea publicului american si deci posibila sustinere pe care o vor avea masurile pe care le va propune presedintele reales.

Cercurile financiare au fost impartite in ceea ce priveste realegerea presedintelui american: o parte si-au manifestat neincrederea privind sansele ca problemele Americii sa fie curand rezolvate, iar o alta parte a fost satisfacuta de rezultat, liniile directoare ale abordarii administratiei Obama fiind cunoscute, iar investitorii manifestandu-si aversiunea fata de risc", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In primul interval dupa anuntarea rezultatelor alegerilor din SUA, dolarul american s-a depreciat usor fata de euro, "ca un semnal" ca masurile administratiei Obama de stimulare a economiei si continuarea politicii de "quantitative easing" (relaxare cantitativa) vor alimenta scaderea dolarului.

In continuare insa, pe parcursul zilei... mai mult


Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 17:38

Previziuni sumbre pentru euro din cauza Spaniei si Italiei

Previziuni sumbre pentru euro din cauza Spaniei si Italiei

Castigul trimestrial important al monedei unice euro se va dovedi efemer in contextul in care masurile de austeritate din Spania si din Italia reaprind temerile legate de criza datoriilor si afunda regiunea in recesiune, sunt de parere analistii.

Nick Bennenbroek, seful departamentului de strategie valutara la Wells Fargo&Co se asteapta ca euro sa scada cu mai mult de 5% fata de dolarul american, la 1,24 dolari pentru un euro, pana la sfarsitul anului 2012. Totodata, Westpac Bankingv estimeaza o rata de 1,26 dolari pe unitate, potrivit Bloomberg.

Economia se confrunta cu riscul de a cunoaste noi tendinte nefavorabile in contextul cresterii costurilor de imprumut ale Spaniei si ale Italiei, a avertizat la inceputul lunii presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. Beneficiile imprumuturilor acordate de BCE bancilor locale se estompeaza, iar regiunea se confrunta cu recesiune, in timp ce SUA se extinde in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

"Unul dintre motivele pentru care euro s-a apreciat este acela ca am vazut un oarecare progres in criza europeana a datoriilor si o oarecare imbunatatire pe pietele europene de obligatiuni, dar acestea vor lua sfarsit in curand. Euro se va deprecia in continuare in conditiile in care sentimentul pe piata este influentat de cresterea lenta sau chiar stagnare", a spus Bennenbroek.

Moneda unica a castigat 2,95% in primele trei luni ale anului, perioada in care Uniunea Europeana a aranjat un al doilea pachet de... mai mult


Luni, 16 Aprilie 2012, ora 18:55

5 comentarii
Pericol in 2012 - curs valutar de 5 lei/euro. Vezi ce cred specialistii

Pericol in 2012 - curs valutar de 5 lei/euro. Vezi ce cred specialistii

La sfarsitul unui an de criza, specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante.

Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca spre 4,5-5 lei/euro.

Aurelian Dochia, analist financiar

"Toate aceste conditii de criza in Europa s-ar putea sa faca din tari precum Romania si Bulgaria niste tinte atractive de plasare a banilor, pentru ca aceste tari au trecut deja prin multe din programele de austeritate pe care altele abia trebuie sa le inceapa.

Nu este exclus sa vedem semne de intarire a monedei si de intrari de capital in Romania, in ciuda previziunilor care se fac acum ca vom avea iesiri de capital", a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.

Citeste parerile analistilor pe Pericol in 2012- Curs valutar: 5 lei/euro. Vezi ce cred specialistii pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 00:11

10 comentarii
Cristian Preda: In 2011, evolutia euro va marca viitorul politic al Uniunii

Cristian Preda: In 2011, evolutia euro va marca viitorul politic al Uniunii

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, sustine ca in 2011, evolutia euro va marca viitorul politic al Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa fie solidara cu Estonia, Ungaria si Polonia, care au aderat sau sunt pe cale sa adere la moneda unica europeana.

"De sambata, Estonia a renuntat la propria sa moneda, adoptand euro. Performantele economice foarte bune si mai cu seama nivelul extrem de scazut al datoriei publice au ingaduit acestei tari baltice sa se alature celorlalte 16 state membre ale UE care si-au abandonat monedele nationale in favoarea euro", scrie pevblog Cristian Preda.

Europarlamentarul PD-L reitereaza ideea ca "in plina criza a monedei unice europene, decizia Estoniei a fost salutata ca un semn de incredere in viitor".
Insa, Cristian Preda arata ca exista si motive de ingrijorare cand se discuta despre viitorul euro.

"In schimb, o oarecare ingrijorare a creat faptul ca, tot de sambata, presedintia Consiliului UE e exercitata de Ungaria, o tara care nu e in zona euro, dar care va trebui sa se angajeze in salvarea acesteia. In a doua parte a anului, presedintia va fi detinuta de Polonia, care nu a adoptat nici ea moneda unica", mai noteaza acesta.

Cristian Preda crede ca evolutia euro din 2011 va marca viitorul politic al Uniuni si trei tari foste comuniste - Estonia, Ungaria, Polonia - au sansa de a influenta in mod decisiv acest viitor.

"Cred ca e bine sa fim solidari cu ele. Mai ales ca peste 3-4 ani vrem sa trecem si noi la euro",... mai mult


Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 11:26

12 comentarii
Oficial FMI: Afirmatiile potrivit carora euro este in pericol sunt exagerate

Oficial FMI: Afirmatiile potrivit carora euro este in pericol sunt exagerate

Prim-adjunctul directorului general al FMI, John Lipsky, este de parere ca euro are o valoare solida, iar orice speculatii potrivit carora moneda unica europeana este in pericol sunt exagerate.

"Nevoia de sustinere a euro este o afirmatie cam grea si fara temei", a spus Lipski, citat de Bloomberg.

Declaratiile au fost facute in Dubai, unde prim-adjunctul directorului general al FMI participa la World Economic Forum Summit.

"Euro este tranzactionat liber in fiecare zi, iar valoarea pe care o are moneda europeana este solida si corespunzatoare", a mai precizat el, intrebat despre eforturile de sprijinire a zonei euro.

"Bineinteles, exista motive de ingrijoreare pe termen scurt", a admis oficialul FMI.

"Totusi, afirmatiile potrivit carora euro este in pericol sunt exagerate, daca tinem cont de ce se intampla pe piata", a conchis John Lipsky. mai mult


Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 21:12

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae